Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
To dlaczego w moim lapku, mając procesor i7 3630QM i grafikę Intel HD 4000 + AMD Radeon 7670M, zdarza się czasami, że kursor w ACADzie się przytnie, szczególnie przy rysowaniu w momencie, gdy już rysunek w sporej części jest wykonany? Zgodnie z tą teorią mam marny procesor.
Bo tak jest
Autocad leci na jednym rdzeniu i lepiej mieć 2x np 3GHz niż 4x 2,4 GHz. Przykładowo. Z tego co wiem
A mało wiem więc mogę się mylić – nie siedzę w temacie. Wiele też zależy od rodzaj prac......ale wracając do tematu....to jak chcesz coś poradzić (oprócz ogólnikowego "zmień grafikę") to zamieniam się w słuch 
No dobra, może faktycznie trochę za bardzo kozaczę, a komputerowiec ze mnie żaden
Przypomniało mi się, że jeden z prowadzących zajęcia powiedział mi, że EdgeCam wykorzystuje jeden rdzeń, więc widać, że chyba jest to powszechne zjawisko w branży CAD/CAM. W takim razie, ja też zamieniam się w słuch. 

kubsztyk napisał(a):To dlaczego w moim lapku, mając procesor i7 3630QM i grafikę Intel HD 4000 + AMD Radeon 7670M, zdarza się czasami, że kursor w ACADzie się przytnie, szczególnie przy rysowaniu w momencie, gdy już rysunek w sporej części jest wykonany? Zgodnie z tą teorią mam marny procesor.
zawsze coś się zatnie. Nawet na nie wiadomo jakim sprzęcie nie jesteś w stanie osiągnąć max FPS na benchmarkach czy grach. Zawsze będzie jakieś ale. Wydaje mi się, że to kwestia akceleracji grafiki i ustawień samego softu. U mnie przy włączaniu Photoshopa na starszych sterownikach przycinał mi się komputer na jakieś 5-10 sekund bo komputer przełączał wydajność pomiędzy kartami graficznymi – Intela a Nvidią z CUDA.
"Kiedy jade, czuje ulge. Nie czuje zadnych ograniczen..."
Używał ktoś może dłużej lapka z ekranem 12,5" i rozdzielczością 1920x1080 – da się z tego rozsądnie korzystać czy taka rozdzielczość to przesada na takiej przekątnej?
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Ja zauważyłem że laptop to jednak tylko laptop i mimo że mam teraz i5 i R8850M to i tak photoshop czy multitasking hula gorzej jak na desktopie AMD Q6600 i GF9600GT a dzieli je wiekowa przepaść 
brii zależy do czego jeśli używasz tylko gg to będziesz wniebowzięty
brii zależy do czego jeśli używasz tylko gg to będziesz wniebowzięty
brii napisał(a):Używał ktoś może dłużej lapka z ekranem 12,5" i rozdzielczością 1920x1080 – da się z tego rozsądnie korzystać czy taka rozdzielczość to przesada na takiej przekątnej?
Nie widziałem jeszcze takiej rozdzielczości na takim ekranie na żywo... Obawiam się, że może być hardcore dla oczu
Właśnie się tego obawiam – z drugiej strony do wyboru jest 1366x768 a to trochę za mało 
Będzie to wszystko małe, jestem zwolennikiem wysokiej rozdzielczości i używam FullHD na 15" bez podbicia DPI. W systemie Windows 8 jeśli podbijesz DPI powyżej 125% to odbija się to znacznie na ostrości i jakości niektórych okien aplikacji – a przy tak małym ekranie by w cokolwiek dało się trafić będzie właśnie niezbędna zmiana DPI na 150%, co zapewne także domyślnie już robi producent.
Hardcorem to byłoby używać tej rozdziałki na 12-tce bez zmiany DPI
Hardcorem to byłoby używać tej rozdziałki na 12-tce bez zmiany DPI
Li Mu Bai napisał(a):W systemie Windows 8 jeśli podbijesz DPI powyżej 125% to odbija się to znacznie na ostrości i jakości niektórych okien aplikacji
Ten problem mnie nie dotyczy
Pozostaje się przejechać i zobaczyć jak to na żywo wygląda.
brii napisał(a):Właśnie się tego obawiam – z drugiej strony do wyboru jest 1366x768 a to trochę za mało
Niby tak, niby nie. To się nazywa kompromis. Choć podzielam zdanie, że ta rozdzielczość jest bezsensowna
Jakiś tam podpis Leszka :P
Li Mu Bai napisał(a):z 1366x768 dopóki wzrok w miarę dobry to na pewno się nie pogodzę, no chyba że na tablecie 8"
Ja mam TV 32cale na biurku z tą rozdzielczością jako monitor
Bimbak napisał(a):Ja również jadę w netbooku na V300.
Poza problemami z instalacją na starcie (nie pamiętam już, co tam było) jest ok.
Jak tak jak ja, masz płytę tylko z SATA2 to chyba nawet nie ma sensu brać czegoś innego jak Kingstona. Mi i tak z jakiś przyczyn nie chce się do 300mb/s (zapis ok 100mb/s) rozbujać ... ale jakoś nie mam weny tego sprawdzać.
Sorki, że mieszam w temacie ale udało mi się mój problem z dyskiem SSD rozwiązać, a dokładnie to znalazłem rozwiązanie tutaj
http://forum.benchmark.pl/topic/70947-t ... y-dla-ssd/
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Seraf napisał(a):mam teraz i5
nie zapominajmy, że mobilne i5 jest 2core a nie 4core tak jak wersje blaszakowe i może właśnie ta różnica tutaj sporo miesza. Sam do niedawna nie miałem o tym pojęcia ...
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
matthies napisał(a):nie zapominajmy, że mobilne i5 jest 2core a nie 4core tak jak wersje blaszakowe i może właśnie ta różnica tutaj sporo miesza. Sam do niedawna nie miałem o tym pojęcia ...
Powiedzmy, że można przyjąć taką zasadę, ale nie od końca jest ona prawdziwa. W blaszaka też możesz sobie wstawić 2 rdzeniowego i5, nie mając o tym pojęcia. Po prostu trzeba dokładnie sprawdzać, jaki model procesora kupujesz, bo rodzajów i5 jest sto milionów. A w laptokach poniżej 5 tys. zazwyczaj wrzuca się największą taniochę.
Jakiś tam podpis Leszka :P
Zamierzam kupić jakiś NAS.
W chwili obecnej lepiej Synologie czy QNAP ?
Cenowo w chwili obcnej chyba lepiej wychodzi ten drugi. Co do Synologie mam dostęp do zasobów kolegi, ale chce wreszcie sam coś takiego uruchomić u siebie. Nie wiem tylko jak tam wyglada QNAP.
W chwili obecnej lepiej Synologie czy QNAP ?
Cenowo w chwili obcnej chyba lepiej wychodzi ten drugi. Co do Synologie mam dostęp do zasobów kolegi, ale chce wreszcie sam coś takiego uruchomić u siebie. Nie wiem tylko jak tam wyglada QNAP.
..::Born To Rise Hell::..
Stosujemy qnapy u klientów. Sa ok, proste w obsłudze. Dyski zwykle kupujemy wd red i nie pamietam by ktoś coś reklamował.
Alternatywa to jakis itx lub mocny terminal by mało prądu jadło i linuch. Na pewno większe możliwości, ale dlubania też wiecej. Ja mam NAS na itx z dyskiem 2,5 wd red, zasilacz picopsu i debian na cf. Wada na pewno sa gabaryty, ale ja akurat mam gdzie trzymać takie graty.
Alternatywa to jakis itx lub mocny terminal by mało prądu jadło i linuch. Na pewno większe możliwości, ale dlubania też wiecej. Ja mam NAS na itx z dyskiem 2,5 wd red, zasilacz picopsu i debian na cf. Wada na pewno sa gabaryty, ale ja akurat mam gdzie trzymać takie graty.