Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
G5xx + płyta główna wychodzą ~50zł drożej od E350 a jeśli ma to obsługiwać nie tylko multimedia to między tymi rozwiązaniami jest przepaść.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Racja. Mówię, ze jako desktop, to nie ma o czym gadać. G5xx jest lepszy. Dziwi mnie nawet próba porównania tych platform 
Najtańsza płyta ITX pod LGA1155 z HDMI to koszt ~300zł + ~160zł procesor (ceny z allegro). co przy koszcie 240zł za płytę z E-350 robi znaczącą różnicę. No chyba, że kogoś gila czy to będzie ITX, mATX czy ATX, ale wtedy pewnie możemy wybierać w kolejnych rozwiązaniach i znajdziemy coś ciekawszego.
E-350 działa zarówno z multimediami jaki z internetem więc to wszystko czego mogę wymagać od HTPC. Nie widziałem sensu przepłacać za coś, co i tak desktopem nigdy nie będzie. Przypominam, że jest to najtańsza platforma pod budowę HTPC z dostępnych płyt ITX.
Najtańsza płyta ITX pod LGA1155 z HDMI to koszt ~300zł + ~160zł procesor (ceny z allegro). co przy koszcie 240zł za płytę z E-350 robi znaczącą różnicę. No chyba, że kogoś gila czy to będzie ITX, mATX czy ATX, ale wtedy pewnie możemy wybierać w kolejnych rozwiązaniach i znajdziemy coś ciekawszego.
E-350 działa zarówno z multimediami jaki z internetem więc to wszystko czego mogę wymagać od HTPC. Nie widziałem sensu przepłacać za coś, co i tak desktopem nigdy nie będzie. Przypominam, że jest to najtańsza platforma pod budowę HTPC z dostępnych płyt ITX.
loockas napisał(a):Najtańsza płyta ITX pod LGA1155 z HDMI to koszt ~300zł + ~160zł procesor (ceny z allegro). co przy koszcie 240zł za płytę z E-350 robi znaczącą różnicę.
A nie lepiej jakby coś kupić płytę z DVI i przejściówkę za 5zł na HDMI?
Ceny płyt z LGA1155 zaczynają się od 140zł + proc 150,00zł + przejściówka 5zł = 295zł – różnica w cenie w stosunku do E350 ~ 50zł.
brii napisał(a):Ceny płyt z LGA1155 zaczynają się od 140zł
Ale nie ITX, a innej przy TV sobie nie wyobrażam
brii napisał(a): różnica w cenie w stosunku do E350 ~ 50zł.
Bezsensownie jest robić porównanie ceny płyty ITX do ATX. Między nimi z natury jest przepaść cenowa o kilkadziesiąt złotych
brii napisał(a):A nie lepiej jakby coś kupić płytę z DVI i przejściówkę za 5zł na HDMI?
I kombinować z dźwiękiem?
Co innego w przypadku Pawła, który szuka desktopa. Ale skoro w przypadku desktopa wystarczy spokojnie płyta ATX, to wtedy hulaj dusza, wybór jest ogromny i nie trzeba się ograniczać do dwurdzeniowego cielaka
Inna sprawa, to trochę śmieszne porównanie platformy typu Brazos, która powinna konkurować z Atomem (i to robi) z G5xx, który jest przede wszystkim spotykany w zwykłych blaszakach.
Tutaj kilka zdań i wykresów jak E-350 wypada na tle konkurencji, prawdziwej konkurencji i nieco droższego D510 + ION. Chyba nie jest źle patrząc na to, że kosztuje niewiele więcej od RaspberryPI
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -3566.html
Dlatego sugeruję inwestować w G5xx jeśli komp ma służyć do czegoś więcej niż HTPC 
Po całym dniu biegania i szukania sprzętu "od ręki", wziąłem ostatecznie ITX GA-B75N (2 HDMI, USB 3.0, brakuje tylko WIFI), Celerona G550 i w imadle wepchnąłem to do tej obudowy:

Co prawda nie udało się podłączyć wszystkich wejść USB na froncie :(, ale wygląda dokładnie tak, jak wyobrażałem sobie współczesny komputer do socjalowania się w sieci ;).
Procesor z płytą kosztowały 465 zł, więc jednak nie 50, a 200 zł więcej niż E-350. Doszedłem jednak do wniosku, że lepiej dołożyć te kilkanaście procent do ceny całości (z systemem operacyjnym), niż później cierpieć przy stronie zawalonej flashem lub wideo niekompatybilnym ze sprzętowym dekoderem E-350.

P.S. Szacun dla gościa, który układał kable w egzemplarzu na zdjęciu powyżej. U mnie wygląda to zupełnie inaczej :P.

Co prawda nie udało się podłączyć wszystkich wejść USB na froncie :(, ale wygląda dokładnie tak, jak wyobrażałem sobie współczesny komputer do socjalowania się w sieci ;).
Procesor z płytą kosztowały 465 zł, więc jednak nie 50, a 200 zł więcej niż E-350. Doszedłem jednak do wniosku, że lepiej dołożyć te kilkanaście procent do ceny całości (z systemem operacyjnym), niż później cierpieć przy stronie zawalonej flashem lub wideo niekompatybilnym ze sprzętowym dekoderem E-350.

P.S. Szacun dla gościa, który układał kable w egzemplarzu na zdjęciu powyżej. U mnie wygląda to zupełnie inaczej :P.
the right man in the wrong place...
Miejsce na dwa dyski 2,5" jest po drugiej stronie:

Zasilacz jest zewnętrzny i choć nie lubię tego w gównianych monitorach, to tutaj jest do zaakceptowania:

Dopisano 13 lut 2013 20:42:
Sorry, że nie wrzucam zdjęć real-foto, ale komputer już przekazałem teściowej... Gdyby ktoś pytał, do czego był mi taki sprzęt potrzebny :P.

Zasilacz jest zewnętrzny i choć nie lubię tego w gównianych monitorach, to tutaj jest do zaakceptowania:

Dopisano 13 lut 2013 20:42:
Sorry, że nie wrzucam zdjęć real-foto, ale komputer już przekazałem teściowej... Gdyby ktoś pytał, do czego był mi taki sprzęt potrzebny :P.
the right man in the wrong place...
ale raczej pod SSD. Dwa HDD i ta płyta zamknięta w takiej puszcze = ciepło
Jak widzę stockowe chłodziwo intela, to mam dreszcze ze strachu o proca
Jednak ta obudowa wygląda świetnie.
Przepraszam, że Wam przerwę ale mam inne pytanie 
Poszukuję aplikacji do zarządzania dwoma monitorami.
O co chodzi.
Mam jeden 23" panoramiczny – główny monitor. Podłączyłem sobie drugi, stary 19" 5:4. Obecnie mam tak, że co przeciągnę poza krawędź z głównego monitora jest na drugim.
Plan jest taki, że na 19 ma być plik PDF, a na 23 przeglądarka i .doc
Jednak przy tym jak lewa krawędź jest granicą nie mogę przeciągnąć do niej np. .doc by otworzył się w połowie ekranu. Muszę przesunąć aplikację z prawej na lewą i inna otworzyć z prawej na pół ekranu.
Także chciałbym by aplikacja, nawet sztywno, umożliwiła mi otworzenie czegoś na 19 i dwóch, równych, ładnie wyrównanych, rzeczy na 23.
Chodzi o to, że na 19 będzie pdf a na 23 okno z przeglądarką i translatorem a po prawej plik o nazwie praca inżynierska.doc
i chciałbym by było równo xD
Poszukuję aplikacji do zarządzania dwoma monitorami.
O co chodzi.
Mam jeden 23" panoramiczny – główny monitor. Podłączyłem sobie drugi, stary 19" 5:4. Obecnie mam tak, że co przeciągnę poza krawędź z głównego monitora jest na drugim.
Plan jest taki, że na 19 ma być plik PDF, a na 23 przeglądarka i .doc
Jednak przy tym jak lewa krawędź jest granicą nie mogę przeciągnąć do niej np. .doc by otworzył się w połowie ekranu. Muszę przesunąć aplikację z prawej na lewą i inna otworzyć z prawej na pół ekranu.
Także chciałbym by aplikacja, nawet sztywno, umożliwiła mi otworzenie czegoś na 19 i dwóch, równych, ładnie wyrównanych, rzeczy na 23.
Chodzi o to, że na 19 będzie pdf a na 23 okno z przeglądarką i translatorem a po prawej plik o nazwie praca inżynierska.doc
loockas napisał(a): Jak widzę stockowe chłodziwo intela, to mam dreszcze ze strachu o proca
To nie to co kiedyś na i7 i G530 dołączone chłodzenie jest ciche na nawet przy półgodzinnej kompilacji z użyciem wszystkich rdzeni nie pozwala przekroczyć 60C w dobrej obudowie
Fakt, że zwykłym HDD może być za ciepło ale z drugiej strony w niektórych lapkach takie dyski pracują przy ~45C i wytrzymują dwa lata – w tej budzie cieplej niż w kiepskim laptopie nie będzie.
brii napisał(a):Fakt, że zwykłym HDD może być za ciepło ale z drugiej strony w niektórych lapkach takie dyski pracują przy ~45C i wytrzymują dwa lata – w tej budzie cieplej niż w kiepskim laptopie nie będzie.
W sumie racja. Ale aż się prosi o SSD do takiego maleństwa. Jakby jeszcze proca schłodzić pasywnie, to dostajemy urządzenie ciche jak terminal.
brii napisał(a):To nie to co kiedyś
Mam złe doświadczenie właśnie z okresu Pentium D... Głośne to i mało wydajne.
Jako, ze z zalozenia ten HTPC ma u mnie jedynie odtwarzac filmy na TV, to pojde droga wyznaczona przez loockasa.
Wprawdzie zajaralem sie troche na RaspberryPi.
W piwnicy znajdzie sie jakis dysk SATA, pare giga ramu tez tam sie wala – to duzo do kupienia nie zostaje.
Musi byc HDMI, bo wlasnie jednym kurde kablem chce to podlaczyc do TV i miec spokoj – pokoj gier i zabaw nie ma i nie bedzie mial sprzetu audio, wiec puszczanie obrazu kablem DVI –> HDMI i dzwieku drugim to troche sztuka dla sztuki. Empetrojkow z tego puszczal nie bede, komputera zastepowac tez nie bedzie to ide po najmniejszej linii oporu.
Temat by nie istnial wlasciwie, bo do tej pory za odtwarzacz filmow robi zmodowane WII, ale jego chomiki we wnetrzu dostaja zadyszki przy coraz wiekszej ilosci ripow...
Loockas, ta klawiaturka DELLa nie trzeszczy pod palcami i ten dziwny rodzaj trackpointa dziala? Bo moze bym sobie to tez kupil
Wprawdzie zajaralem sie troche na RaspberryPi.
W piwnicy znajdzie sie jakis dysk SATA, pare giga ramu tez tam sie wala – to duzo do kupienia nie zostaje.
Musi byc HDMI, bo wlasnie jednym kurde kablem chce to podlaczyc do TV i miec spokoj – pokoj gier i zabaw nie ma i nie bedzie mial sprzetu audio, wiec puszczanie obrazu kablem DVI –> HDMI i dzwieku drugim to troche sztuka dla sztuki. Empetrojkow z tego puszczal nie bede, komputera zastepowac tez nie bedzie to ide po najmniejszej linii oporu.
Temat by nie istnial wlasciwie, bo do tej pory za odtwarzacz filmow robi zmodowane WII, ale jego chomiki we wnetrzu dostaja zadyszki przy coraz wiekszej ilosci ripow...
Loockas, ta klawiaturka DELLa nie trzeszczy pod palcami i ten dziwny rodzaj trackpointa dziala? Bo moze bym sobie to tez kupil