Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Miałem D430, nie polecam z jednego powodu – dysk twardy. Ma 1,8" ZIF. Drogie jak diabli. Na dodatek pamięć DDR2 (też droga) ograniczona do 2GB. Na plus rozdzielczość 1280x800.
X61 – odrzuciłem ze względu na rozdzielczość 1024x768 to trochę za mało na dzisiejsze czasy.
JB – ja sprzedałem D430 i za 830zł wyrwałem lenovo X200. Mam 12" z rozdzielczością 1280x800, ram DDR3 (do 8GB, obecnie mam 6) , dysk "normalny" 2,5" SATA więc nie będzie problemu z SSD i procek C2D 2,26GHz. Odczucia po przesiadce z D430 są bardzo odczuwalne.
X61 – odrzuciłem ze względu na rozdzielczość 1024x768 to trochę za mało na dzisiejsze czasy.
JB – ja sprzedałem D430 i za 830zł wyrwałem lenovo X200. Mam 12" z rozdzielczością 1280x800, ram DDR3 (do 8GB, obecnie mam 6) , dysk "normalny" 2,5" SATA więc nie będzie problemu z SSD i procek C2D 2,26GHz. Odczucia po przesiadce z D430 są bardzo odczuwalne.
Przyznaję rację z tym dyskiem. Ja miałem HP 2710p, w którym jest HDD 1,8" ZIF. Musiałem wymienić ten dysk, bo nie wytrzymał piernicznięcia o stół. Nie wiem, czy ten drugi (100 GB dedykowane) jest słabszy, ale komputer działa jeszcze gorzej niż wcześniej. Ogólnie strasznie wąskie (i drogie) gardło. Niestety to samo HP zrobiło w serii 25x0p. :/
the right man in the wrong place...
Wiem o dysku, znam rozdzielczości.
Budżet raczej nie pozwoli na X200. Dlatego jego tutaj nie wpisałem.
No nic, może odczekam jeszcze z miesiąc, może coś wpadnie extra i starczy na x200.
Budżet raczej nie pozwoli na X200. Dlatego jego tutaj nie wpisałem.
No nic, może odczekam jeszcze z miesiąc, może coś wpadnie extra i starczy na x200.
..::Born To Rise Hell::..
Mówie Ci warto. Na D430 wydajność była średnia. X200 nadaje się do normalnej pracy bez nerwów. Dell na dodatek strasznie się grzał. Ten dysk to jednak największa zmora. Padł mi, kupiłem z allegro niby nowy 60GB za 170zł. Okazało się, że to dysk z sektorem 4k. Mimo patchy win7 pracował strasznie wolno. Nie potrafiłem użyskać więcej jak 10MB/s transferu. jakikolwiek sensowny dysk kosztuje 200-300zł. Tak więc reanimacja tego komputera jest nieopłacalna patrząc na jego wartość. Mówię Ci zbieraj na X200 i poluj aukcje. Jak wyrwałem za 830zł, a to tylko ~200zł więcej od D430. Czyli kwota, która musiałbym wydać za nowy dysk...
Mocno wytartego trafiłeś ?
Po tych X200 widać mocniej zużycie zewnętrzne niż X61.
Klawiatura polska, czy naklejki ?
Od razu po zakupie rozbierałeś go i czyściłeś ?
Na tym kompie stanie jakiś Mint, albo Ubuntu. Niedługo robię kolano wiec będę się nudził, z ciekawości chyba przejże wszystkie aktualne dystrybucje :–).
Po tych X200 widać mocniej zużycie zewnętrzne niż X61.
Klawiatura polska, czy naklejki ?
Od razu po zakupie rozbierałeś go i czyściłeś ?
Na tym kompie stanie jakiś Mint, albo Ubuntu. Niedługo robię kolano wiec będę się nudził, z ciekawości chyba przejże wszystkie aktualne dystrybucje :–).
Na obudowie matrycy wytarty jest ten pasek (pod napisem lenovo) a raczej jego kant. No i lekko narożniki, ale to standard we wszystkich lenovo. Nie rzuca się to w oczy, a w tych sprzetach szczególnie, ze względu na kolor i spartański design. Klawiatura PL ale to dla mnie akurat znaczenia nie miało. Miło się że się trafiło. Jej wadą są już lekko błyszczące klawisze więc pewnie ma niezły przebieg. Tak, otwierałem go, ale nie było po co. W środku czysto. Radiator tylko przedmuchałem. Przy okazji montażu modemu WWAN musiałem pokombinować z innym biosem by obejść whiteliste.
Gdy kupowałem w Gliwicach D430, to obok stał X61 i niestety ta rozdzielczość dla mnie jest nie do zaakceptowania. Nawet jeżeli X61 jest nieco bardziej pancerny od X200, to ja bym tego po prostu nie kupił, bo to zabytek.
X200 nie wychodziły z touchpadem, tylko trackpoint. Dla niektórych to może być wada, ale dla mnie touchpady mogłyby już nie istnieć
Gdy kupowałem w Gliwicach D430, to obok stał X61 i niestety ta rozdzielczość dla mnie jest nie do zaakceptowania. Nawet jeżeli X61 jest nieco bardziej pancerny od X200, to ja bym tego po prostu nie kupił, bo to zabytek.
X200 nie wychodziły z touchpadem, tylko trackpoint. Dla niektórych to może być wada, ale dla mnie touchpady mogłyby już nie istnieć
Co do wycierania sie obudow w ThinkPadach wydaje mi sie, ze jest to efekt niedbalstwa uzytkownikow. W swojej karierze posiadalem chyba 4 rozne ThinkPady. I nowe i uzywane. Z mojego doswiadczenia wynika, ze jezeli tylko traktuje sie ten sprzet w miare normalnie, przenoszac go w torbie, nie rzucajac itd. to okres paru lat uzytkowania takiego kompa nie powinien praktycznie w ogole wpynac na jego stan wizualny.
Potrzebuję małej pomocy. Kumpel szuka netbooka.
Cena około 1000zł, ekran mało ważny ponieważ i tak podłączy jakieś LCD.
Filmy, internet, word, Heroes 3 czy CS więc parametry nie są tak ważne.
Ważna jest wytrzymałość (podrzucałem mu serie T z IBM/Lenovo ale chce kupić nową sztukę).
Co polecacie? Sam będę szukać czegoś podobnego jako urządzenie multimedialne podczas podroży.
Jest tych modeli w pip jednak nie wiem na jakiego producenta patrzeć, czego unikać.
Sam jestem zwolennikiem Intela ale może w netbooku lepiej AMD? Dla siebie będę szukać 11.6" i 1366x768 jednak dla niego myślę o jakieś 10".
Jest raczej anty jeśli chodzi o elektronikę. Obecny sprzęt to Dell Vorsto 1500 (padł) – podaję jako odniesienie. Parametr może mieć takie same jak ten Dell.
Proszę o jakieś nakierowanie i podpowiedź
Cena około 1000zł, ekran mało ważny ponieważ i tak podłączy jakieś LCD.
Filmy, internet, word, Heroes 3 czy CS więc parametry nie są tak ważne.
Ważna jest wytrzymałość (podrzucałem mu serie T z IBM/Lenovo ale chce kupić nową sztukę).
Co polecacie? Sam będę szukać czegoś podobnego jako urządzenie multimedialne podczas podroży.
Jest tych modeli w pip jednak nie wiem na jakiego producenta patrzeć, czego unikać.
Sam jestem zwolennikiem Intela ale może w netbooku lepiej AMD? Dla siebie będę szukać 11.6" i 1366x768 jednak dla niego myślę o jakieś 10".
Jest raczej anty jeśli chodzi o elektronikę. Obecny sprzęt to Dell Vorsto 1500 (padł) – podaję jako odniesienie. Parametr może mieć takie same jak ten Dell.
Proszę o jakieś nakierowanie i podpowiedź
10" generalnie nie radza sobie z odtwarzaniem filmów w HD. Ja mam ASUSa 1225B – jego wydajność jest dla mnie akceptowalna i uważam, że AMD E450 to minimum jeśli myślisz o oddtwarzaniu filmów HD – widziałem jak to wygląda na C60 i starszych prockach Intela ... na windzie 7 dramat. Ale jak zauważysz, 1000 PLN na nówkę nie wystarczy. Może rozwiązaniem będą netbooki z tegerą3 i androidem? Ewentualnie coś na C60 i zamiast windozy Debian?
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Filmy w HD to masz na myśli 720p? O tym nie pomyślałem....więc musi być 11,6" 1366x768.
Wszelkie Androidy odpadają. Ledwie Windowsa ogarnia i odpada zabawa czy szukanie aplikacji pod Androida. Może być Win XP (zakładam, że wtedy może być słabszy sprzęt) i będzie okej ale kombinacje z pingwinami czy zielonymi ludkami nie wchodzą w grę.
Wszelkie Androidy odpadają. Ledwie Windowsa ogarnia i odpada zabawa czy szukanie aplikacji pod Androida. Może być Win XP (zakładam, że wtedy może być słabszy sprzęt) i będzie okej ale kombinacje z pingwinami czy zielonymi ludkami nie wchodzą w grę.
tak ... 720p i 1080p
U mnie, w tym ASUSie i tak potrafi przyciąć filmy w HD na YouTube ... no ale YT obciąża mocno procka. Natomiast wszystko co nie idzie przez przeglądarkę działa płynnie ... oczywiście pod warunkiem, że w tle nic nie pożera dramatycznie zasobów. Nie wiem od czego to zależy ale oglądając YT w HD na ekranie zewnętrznym podłączonym przez HDMI nic się nie przycina
Możliwe że w ten sposób będą też działać filmy na C60 ale nie sprawdzałem tego. Kolega ma jakiegoś ACERa z C60 i warunkiem odtwarzania plików w 720p H264 kontener mp4, odtwarzacz Mediaplayer Classic HC, na ekranie laptopa, było wyłączenie wszelkich apliakcji działających w tle łącznie z antywirusem. 1080p klatkowało zawsze. Nie wiem jak z innymi kontenerami. Nie wiem też jak to będzie działać na XP. Na różnych forach ludzie piszą że odtwarzają na C60 filmy w HD, ale nie wierzę by od czasu do czasu nie zamrażało obrazu i nie klatkowało – przynajmniej nie na podstawie tego co widziałem.
U mnie, w tym ASUSie i tak potrafi przyciąć filmy w HD na YouTube ... no ale YT obciąża mocno procka. Natomiast wszystko co nie idzie przez przeglądarkę działa płynnie ... oczywiście pod warunkiem, że w tle nic nie pożera dramatycznie zasobów. Nie wiem od czego to zależy ale oglądając YT w HD na ekranie zewnętrznym podłączonym przez HDMI nic się nie przycina
Pozdrawiam, Tomek
Jeżeli http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... /5974.html tutaj poszło w 720p to i na C60 powinno spoko chodzić. Czyli producent nie jest wcale jakoś ważny? Poszukać najlepszy procesor w danej cenie i brac co się podoba. Takie mam wrażenie.
aż sam sprawdzę jak to wygląda u mnie i czy faktycznie włączenie akceleracji video robi taką lub podobną różnice.
brii ma Asusa eeePC 10" z C60 ... może mógłby to sprawdzić u siebie bo kumpel już pozbył się acera?
Co do twoich wniosków to masz rację ... przynajmniej te 11,6 od SONY, ASUSa, ACERa i MSI różnią się tylko detalami, bo nawet ceny są podobne. Niektóre (chyba ACERy) oferują modemy 3G, w zamian posiadając słabszą grafikę.
brii ma Asusa eeePC 10" z C60 ... może mógłby to sprawdzić u siebie bo kumpel już pozbył się acera?
Co do twoich wniosków to masz rację ... przynajmniej te 11,6 od SONY, ASUSa, ACERa i MSI różnią się tylko detalami, bo nawet ceny są podobne. Niektóre (chyba ACERy) oferują modemy 3G, w zamian posiadając słabszą grafikę.
Pozdrawiam, Tomek
Bimbak napisał(a):brii ma Asusa eeePC 10" z C60 ... może mógłby to sprawdzić u siebie bo kumpel już pozbył się acera?
Nie z C60 a z Atom N435 + GMA3150 – nawet 720p klatkuje
Każdy Atom z GMA 3650 i wyższymi da radę z akceleracją uciągnąć płynnie 1080p.
Bimbak napisał(a):aż sam sprawdzę jak to wygląda u mnie i czy faktycznie włączenie akceleracji video robi taką lub podobną różnice.
Dopalanie H264 grafiką (jeśli ona potrafi to robić) skutkuje masakrą – zero zgubionych klatek nawet przy 1080p z obciążeniem procesora do 10%
Chyba znalazłem "tableta" dla siebie – za rok jak będą używki to kupuję mimo tego, że ciągle tablety uważam za zło:

Ma x86, działa ~10 godzin, waży 590g, radzi sobie z 1080p a do tego ma trackpointa w opcji
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Pierwsze pytanie j.w.
Drugie pytanie, kupował ktoś w http://www.winson.pl ? kusi mnie jedna oferta od nich.
Mogę się wstrzymać z TV i stać by mnie było na nowego X220.
Drugie pytanie, kupował ktoś w http://www.winson.pl ? kusi mnie jedna oferta od nich.
Mogę się wstrzymać z TV i stać by mnie było na nowego X220.
JohnnyB napisał(a):nowego X220
Jak chcesz wydac kolo czworki to wez x230. Tylko wg mnie jest to glupota, tym bardziej jezeli piszesz, ze bedziesz musial sobie odmowic z tego tytulu czegos innego. W takim wypadku lepiej kupic rocznego x220 za okolo polowe tej ceny i cieszyc sie jeszcze dwuletnia gwarancja.

Tu masz ofertę.
Pytam o x220 z powodu i7 oraz gwarancji dla idiotów.
Mam Vostro 3350 z taką gwarancją i już mi wymienili pękniętą matrycę, fragment pękniętej obudowy i klawiaturę, po tym jak mi komp wypadł z plecaka i spadł z kilku pieter klatki.
Cena 4kPLN + 2,5 roku gwarancji dla debili. Wydaje się być ciekawszą opcją niż używane X220.