Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Adaś napisał(a):a jak to policzyć?
http://www.extreme.outervision.com/psuc ... orlite.jsp
Tu pi razy drzwi można policzyć pobór mocy.
Adaś napisał(a):dlaczego?
Przy niższym taktowaniu wydajnościowo zbliżone do x2 znacznie szybszego (a niekiedy nawet szybsze), świetnie się kręcą, po podkręceniu w grach wydajniejsze od x2 (nawet szybciej taktowanego), poza tym nie występuje problem w grach, tak jak w przypadku niektórych tytułów na amd.
Oj Adas, widze, ze i tak znasz sie lepiej ode mnie
Gdzie takie tanie dyski? Ja ostatnio za Barracude 80GB dalem 175 zl.
Globy napisał(a):Gdzie takie tanie dyski?
średnie ceny z Allegro;)
co do proca Intel jest droższy i płyty głowne pod niego też są droższe:/
Adaś napisał(a):viru napisał(a):najlepiej policz ile Watt Ci potrzeba
a jak to policzyć?:)
więcje jak 400W potrzebne raczej nie będzie (no 450W to max, ale przy tym podanym zestawie 400W jeszcze z zapasem będziesz mieć
co do dysków
jeśli chcesz cichy to Samsung, jeśli chcesz szybki i niezawodny to Seagate
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs
The devil made me do it</center>
<center>Moja "Twarzowa Książka"
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs
- Od: 8 kwi 2006, 00:04
- Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99
Czolgista a Ty za jakim procem obstawiasz? AMD czy Intel?:)
ja proponuje :
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200 Socket AM2 65W BOX Cena około 285 zł
ASUS M2N-X, nForce 520 MCP, DualDDR2-800, SATA2, RAID, LAN, ATX Cena około 190 zł
Dysk Seagate Barracuda 7200.10; 320GB, Serial ATA/300,7200RPM,16MBcache,NCQ,RoHS Cena około 270 zł
Gigabyte GeForce 8600GT, 256MB GDDR3 (128bit), HDTV&DualDVI, S.Pipe2, PCI-E,BOX Cena około 430 zł
1024 MB DDR2 800 MHz FSB Cena około 140 zł

[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
- Od: 18 lis 2003, 16:31
- Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet
Sokool napisał(a): Ja bym wiął zamiast gigabyte'a palita sonic.
no właśnie, kart opartych na 8600GT jest sporo, która najwydajniesza? Palit?
a Gainward

polnik@studio napisał(a):ja proponuje :
czytaj AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200 Socket AM2 65W BOX Cena około 285 zł
czytaj ASUS M2N-X, nForce 520 MCP, DualDDR2-800, SATA2, RAID, LAN, ATX Cena około 190 zł
czytaj Dysk Seagate Barracuda 7200.10; 320GB, Serial ATA/300,7200RPM,16MBcache,NCQ,RoHS Cena około 270 zł
czytaj Gigabyte GeForce 8600GT, 256MB GDDR3 (128bit), HDTV&DualDVI, S.Pipe2, PCI-E,BOX Cena około 430 zł
czytaj 1024 MB DDR2 800 MHz FSB Cena około 140 zł
Do tego zestawiku dolozylbym jeszcze 1GB ram i bedzie cacy
Ja kupiłem ostatnio kompa ale kartę wziąłem 7900 GS 256/256, powód karty z serii 8xxx są droższe, bo porównywalna jest dopiero bodajże 8600GTS, a i tak do jej pełnego wykorzystania potrzeba jest VISTA i DirectX 10, a na tym znowu nie ma jeszcze żadnych gier i nie będzie raczej przed końcem roku, więc po co przepłacać?
Dysk wziąłem baracudę 250Gb z zapisem prostopadłym.
Zasilacz Chieftec 450W, trochę na wyrost.
Płyta Gigabyte GA 965P-DS3P rev3. Zwróć uwagę na literki, diabeł tkwi w szczegółach. np rev 3 obsługuje 1333MHz a rev 2 1066, literka P (w DS3P) daje m.in. port Firewire itp.
Pamięci możesz wziść GEIL 1Gb DUAL 4-4-4-12 są tańsze i szybsze od Kingstona i mają wieczystą gwarancję.
Dysk wziąłem baracudę 250Gb z zapisem prostopadłym.
Zasilacz Chieftec 450W, trochę na wyrost.
Płyta Gigabyte GA 965P-DS3P rev3. Zwróć uwagę na literki, diabeł tkwi w szczegółach. np rev 3 obsługuje 1333MHz a rev 2 1066, literka P (w DS3P) daje m.in. port Firewire itp.
Pamięci możesz wziść GEIL 1Gb DUAL 4-4-4-12 są tańsze i szybsze od Kingstona i mają wieczystą gwarancję.
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
- Od: 14 kwi 2006, 13:20
- Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L
Adaś napisał(a):Czolgista a Ty za jakim procem obstawiasz? AMD czy Intel?:)
tak jak pisali już wyżej – Core2Duo napewno będzie wydajniejszy, ale też odpowiednio droższy, więc jeśli masz trochę rezerwy możesz dopłacić i brać Intela.
choć ja z racji, że jestem sknerą i mam sentyment do AMD brałbym właśnie jego
a jeszcze co do pamięci ram. Może faktycznie warto było się zastanowić nad dołożeniem dodatkowego 1GB? odrazu w dual channel – różnica w wydajności była by widoczna gołym okiem a zwiększy to koszt o niecałe 200zł...
loockas napisał(a):Zasilacz Tagan
Tagany są dobre ale można oszczędzić ok 100zł, kupić Chieftecha i też będzie pięknie śmigał
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
marakus napisał(a):a na tym znowu nie ma jeszcze żadnych gier i nie będzie raczej przed końcem roku
Tu się trochę mylisz. Jest już Call of Juarez, patch do Company of Heroes a w tym roku jeszcze klika nowych tytułów choćby World in Conflict czy UT3 i Crysis.
Mój kolega który pracuje w Polcanie moze kupić części z dużą zniżką, więc procka wezmę Intel Core 2 Duo E4300 BOX – jaką płytę pod niego??
Co powiecie na ASUS P5B lub Asus P5N-E SLI ? I co oznacza SLI bo na forach różnych ludzie o tym pisza ale niedoczytałem co to jest?:)
Grafika: Gainward 8600GT Bliss Golden Sample
Pamięci: Geil 2x 1GB Dual Channel PC6400
Co powiecie na ASUS P5B lub Asus P5N-E SLI ? I co oznacza SLI bo na forach różnych ludzie o tym pisza ale niedoczytałem co to jest?:)
Grafika: Gainward 8600GT Bliss Golden Sample
Pamięci: Geil 2x 1GB Dual Channel PC6400
Jak oceniacie system po pół roku od premiery? Warto zainstalować czy jeszcze poczekać? Zastanawiam się właśnie czy nie zainstalowac Visty na nowym kompie (DirectX 10), czy jeszcze pociągnąć na XP SP2?
Adaś napisał(a):Jak oceniacie system po pół roku od premiery? Warto zainstalować czy jeszcze poczekać? Zastanawiam się właśnie czy nie zainstalowac Visty na nowym kompie (DirectX 10), czy jeszcze pociągnąć na XP SP2?
Ja Visty od jakiegoś czasu używam na codzień – po pierwsze, starego soundblastera Live! wymieniłem na Audigy bo nie mogłem nigdzie znaleźć do niego sterów na Vistę (podobno gdzieś są ale mi się nie udało ich znaleźć), nie działa też starszy model IRDy przez co jak chcę coś przez IRDę zgrać z koma przechodzę na XP... pozatym lubi się sypać, od czasu do czasu dziwne rzeczy dzieją się z pulpitem... nagle okienka i paski zadań zaczynają wędrować po całym pulpicie albo okna gg (najcześciej) się blokują – nie mozna ich kliknąć mimo, że w menedżerze zadać program nie jest oznaczony "nie odpowiada"...
Za to efekty aero to zwykły bajer (tak naprawdę do niczego niepotrzebny), przez pierwsze dwa dni się nimi bawiłem i zachwycałem ale szybko się znudziło i tak naprawdę ani do niczego się to nie przydaje ani się ich za bardzo w codziennym użytkowaniu nie zauważa.
Z drugiej strony gry chodzą równie szybko na Viście co na XP mimo, że sama Vista zrzera zdecydowanie więcej zasobów komputera niż XP a dodając do tego obsługę DX10 przez Twoją grafikę do gier (tych obsługujących dx10) Vista napewno będzie lepsza.
Więc jeśli lubisz grać, sprzęt będziesz mieć raczej w całości nowy (wiec nie bedzie problemów ze sterami) a drobne niedogodności z sypaniem się systemu (pewnie do pierwszego SP
Czolgista napisał(a):[...]najważniejsze, żeby nie zostawiać tego sprzętu na jakichś no-name, Feel czy innych wynalazkach bo szybko sprzęt może paść...
Dokladnie, kiedys bawilem sie bardzo dlugo w skladanie ludziom komputerow. Prawie kazdy chcial oszczedzac i brac zwykly zasilacz za 50zł. Na nic bylo tlumaczenie... Pozniej sie nawrocili