Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez loockas » 30 paź 2012, 01:00

Buahahah. Tak:
Załączniki
w8.png
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Siw-y » 30 paź 2012, 01:14

To wygląda zupełnie jak Windows Phone :|
Nie podoba mi się wcale.
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 01:23

Pierwsze wrażenie jest złe... Kafelki są ładne, ale już na przykład okna, czcionki beznadziejne. Paskudztwo.

Najbardziej mnie drażni brak wyboru użytkownika – na moim kompie jestem ja, żona i ja-administrator. Ale nie udało mi się zrobić klasycznego ekranu logowania. Jak wyłącze ja, to ponownie uruchomienie daje znów moje konto. Jak wyłącze administratorem, to jakiś ekran jest, ale chyba 3 razy musiałem kliknąć, żeby wybrać usera. Zaraz trzeba wstawać do roboty, więc jeszcze tego nie zwalczę :(.

Na razie lipa.

Wysyłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez loockas » 30 paź 2012, 01:34

Ja zakladalem konto w msn. Ciekawe jak dziala synchronizacja. Moze sie skusze na ten upgrade za 129zl...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Paweł » 30 paź 2012, 01:46

nemi napisał(a):Najbardziej mnie drażni brak wyboru użytkownika – na moim kompie jestem ja, żona i ja-administrator. Ale nie udało mi się zrobić klasycznego ekranu logowania. Jak wyłącze ja, to ponownie uruchomienie daje znów moje konto.

Przełączenie użytkowników jest imho znakomicie poprawione. Podczas pracy wystarczy sięgnąć do ikony/awatara w prawym górnym rogu na ekranie Modern (menu start). Zrobiłem sobie oddzielne konto do pracy i mogę szybko przełączać się na nie w zależności od tego czym się zajmuję. Natomiast wybór użytkownika z listy podobnej do tej z XP itd masz po wylogowaniu lub całkowitym restarcie/wyłączeniu komputera, ewentualnie jeśli zabezpieczysz konto/a hasłem.

loockas napisał(a):Ja zakladalem konto w msn. Ciekawe jak dziala synchronizacja.

Nie wiem jak działa synchronizacja, ale są problemy. Pierwsze konto jakie założyłem podczas instalacji było typu Microsoft Live (teraz Microsoft), co spowodowało wysypanie się interfejsu Metro – nie miałem dostępu do żadnej aplikacji z tego obszaru. Musiałem usunąć konto i założyć od nowa jako lokalne, a dopiero później połączyć z chmurą MS. Beta jak nic. :P
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 09:33

Paweł napisał(a):Przełączenie użytkowników jest imho znakomicie poprawione. Podczas pracy wystarczy sięgnąć do ikony/awatara w prawym górnym rogu na ekranie Modern (menu start). Zrobiłem sobie oddzielne konto do pracy i mogę szybko przełączać się na nie w zależności od tego czym się zajmuję. Natomiast wybór użytkownika z listy podobnej do tej z XP itd masz po wylogowaniu lub całkowitym restarcie/wyłączeniu komputera, ewentualnie jeśli zabezpieczysz konto/a hasłem.

Z tym, że przełączanie jest wygodne się zgadzam. Chociaż jeszcze wczoraj wystarczyło nacisnąć WIN+L i kliknąć avatar, więc tragedii też nie było.

Nie chcę kont zabezpieczać hasłem (oprócz admina), bo ma mi i żonie być wygodnie. Już nie pamiętam jaka jest opcja w tym ubogim menu, ale coś w stylu, żeby wołał o hasło jeśli jest i nawet raz mi się pojawił ekran wyboru konta. Ale wczoraj wyłączyłem ostatecznie komputer na koncie żony i dziś po włączeniu automatycznie się zalogował z powrotem na to konto :|. Bardzo nie chcę, żeby to tak działało, bo jak ja wyłączę komputer ze swojego konta, to później żona przez pomyłkę będzie odpalać moją przeglądarkę/maila etc.
Forumowicz

Postprzez loockas » 30 paź 2012, 09:57

nemi napisał(a):moją przeglądarkę/maila etc

Do tych stron polecam tryb incognito :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 10:00

loockas napisał(a):
nemi napisał(a):moją przeglądarkę/maila etc

Do tych stron polecam tryb incognito :P

Tu chodzi o wygodę, a nie ukrywanie czegoś. Kiedy posiadasz konto np. na Facebooku i drugi użytkownik też, to jest to frustrujące moim zdaniem, kiedy ciągle okazuje się, że musisz się przelogować.
Forumowicz

Postprzez Paweł » 30 paź 2012, 10:07

nemi napisał(a):Ale wczoraj wyłączyłem ostatecznie komputer na koncie żony i dziś po włączeniu automatycznie się zalogował z powrotem na to konto . Bardzo nie chcę, żeby to tak działało, bo jak ja wyłączę komputer ze swojego konta, to później żona przez pomyłkę będzie odpalać moją przeglądarkę/maila etc.

Z ciekawości przy okazji sprawdzę, ale wydaje mi się, że nie było to pełne wyłączenie, a któryś z trybów "suspend". Inna sprawa, może w rejestrze jest jakiś przełącznik odpowiedzialny za wymuszanie wyboru użytkownika po wyjściu z trybu uśpienia.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez loockas » 30 paź 2012, 10:09

Właśnie testujemy z chłopakami nowe GG w Metro. Ja pier... GG 5.0 miało więcej funkcjonalności.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 10:14

Paweł napisał(a):
nemi napisał(a):Ale wczoraj wyłączyłem ostatecznie komputer na koncie żony i dziś po włączeniu automatycznie się zalogował z powrotem na to konto . Bardzo nie chcę, żeby to tak działało, bo jak ja wyłączę komputer ze swojego konta, to później żona przez pomyłkę będzie odpalać moją przeglądarkę/maila etc.

Z ciekawości przy okazji sprawdzę, ale wydaje mi się, że nie było to pełne wyłączenie, a któryś z trybów "suspend". Inna sprawa, może w rejestrze jest jakiś przełącznik odpowiedzialny za wymuszanie wyboru użytkownika po wyjściu z trybu uśpienia.

Wczoraj zainstalowałem to tuż przed północą, chwilę się pobawiłem i musiałem iść spać, bo o 6 pobudka, także jeszcze nie zdążyłem pogóglować (chociaż teraz może powinienem bingować!?). Wciąż mam nadzieję, że to opanuję, bo strasznie mi na tym zależy.

I jeszcze jedna sprawa: jak się odpala takie podstawowe aplikacje jak np. WMP, Paint albo aplikacje, które się zainstaluje? Szkoda, że mam tak mało czasu, a to wszystko takie eksajting i emejzing :(.
Forumowicz

Postprzez loockas » 30 paź 2012, 10:26

W nowym Start klikasz prawym i dajesz wszystkie aplikacje (button na dole). Tam znajdziesz painta. Ale bez złudzeń, jest okienkowy :)

Jak to jest z uaktualnieniem? Jeżeli po jakimś czasie będę chciał zrobić reinstalkę systemu, to muszę najpierw zainstalowac macierzysty system czyli w moim przypadku Win7?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 10:30

loockas napisał(a):Jak to jest z uaktualnieniem? Jeżeli po jakimś czasie będę chciał zrobić reinstalkę systemu, to muszę najpierw zainstalowac macierzysty system czyli w moim przypadku Win7?

ja zrobiłem tak: zapłaciłem za aktualizację, a następnie w instalatorze kliknąłem, że chcę zainstalować z płyty. W kilka minut (mają bardzo dobre serwery, a przypuszczam przy tej cenie jest dużo pobrań) ściągnął mi się ISO niecałe 3 GB, który nagrałem na płytkę (żeby MS wysłał pocztą trzeba zapłacić ok. 70 zł dodatkowo). I jak mniemam teraz wystarczy mi tylko ta płytka :).

Jednakowoż reinstalacją bym się nie przejmował za mocno. Jest taka sama funkcja jak na Adroidzie – przywracanie ustawień fabrycznych :).
Forumowicz

Postprzez Paweł » 30 paź 2012, 10:31

loockas napisał(a):Właśnie testujemy z chłopakami nowe GG w Metro. Ja pier... GG 5.0 miało więcej funkcjonalności.

W Skype liczba funkcji też jest mocno ograniczona. Zdaje się, że nawet nie można przesłać pliku. (?!)

Nie twierdzę, że taki lub inny wybór możliwości jest dobry, ale zawsze aktualna jest zasada, że mimo wszystko "less is more". Z czasem niektóre programy robią się zbyt skomplikowane i przeładowane, a wtedy warto wykonać kilka kroków wstecz i będąc bogatszym w doświadczenia wrócić do podstaw. Ogólnie jestem za wszelkim upraszaniem interfejsów i schematów użycia. Nie jest to głupi pomysł, co doskonale udowodnił Apple – dzięki uproszczeniu cały iOS niesamowicie zyskał na przejrzystości, a tylko garstka geeków płakała, że nie mogą zmienić lub zrobić tego, czy owego.

Jak to jest z uaktualnieniem? Jeżeli po jakimś czasie będę chciał zrobić reinstalkę systemu, to muszę najpierw zainstalowac macierzysty system czyli w moim przypadku Win7?

Ja zrobiłem instalację na czystym dysku. Nie ma z tym żadnego problemu, trzeba tylko po instalacji zmienić jeden wpis w rejestrze (HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Setup/OOBE/MediaBootInstall = 0), żeby dało się aktywować system.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 10:37

A wszystko Wam zadziałało? Mi pyszczy, że jest błąd kamery (wbudowana, Sony Vaio). Dioda się zapala, a potem "wystąpił błąd kamery".
Mam nadzieję, że i to zwalczę, chociaż przez Skype wolę rozmawiać przez telefon i tak <lol>.
Forumowicz

Postprzez loockas » 30 paź 2012, 10:46

Paweł napisał(a):"less is more"

Ty, ale bez jaj... Nawet emotów nie ma, a to przecież znak rozpoznawczy GG :P No i jak pracujesz na pulpicie, to nie dostajesz powiadomień z GG.

nemi nie mam kamery. System mam zainstalowany na blaszaku.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Paweł » 30 paź 2012, 14:44

Mam dziwne jazdy z dostępem do plików. Co jakiś czas nie jestem w stanie dostać się do poszczególnych folderów, także tych, które znajdują się w moim katalogu domowym. Hehe. Grubymi nićmi szyty ten cały UAC.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 21:05

Windows 8 to była niestety jedna z gorszych głupot jakie zrobiłem. Jak to bywa: lepsze jest wrogiem dobrego, obsługa HDMI działa tragicznie, nie mam już 5.1 i waham się, czy nie skoczyć przez to z mostu. Co za shit, po przeglądarce WWW jest to dla mnie najważniejsza funkcja. Jak ja teraz będę oglądać koncerty :|?
Że też nie mam żadnej kopii poprzedniego systemu :(. T R A G E D I A <płacze>
Forumowicz

Postprzez brii » 30 paź 2012, 22:19

Trzeba działać w myśl zasady: jak działa to nie psuć...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez nemi » 30 paź 2012, 22:23

No rozbawiłeś mnie do łez <lol>. A dźwięku 5.1 wciąż nie mam :P.
Forumowicz