Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez JohnnyB » 8 lut 2012, 16:39

Hej,
W temacie poręcznych notebooków 12-13 cali, coś poza Vostro możecie podrzucić, nie ukrywam ze najważniejsza będzie kwota. Im niższa tym lepiej. Służbowo mam Vostro 3350, ale że nie będę zabierał pracy do domu gdy za nią nie płacą, zostawiam cały sprzęt na biurku w biurze.

Zastosowanie to raczej net, jakiś film, nic więcej.
Zastanawiam się nad kupnem również używanego sprzętu, zatem jakiś sklep oferujący po leasingowy sprzęt mile widziany. Jeśli poza Warszawą to odwdzięczę się jeśli ktoś byłby w stanie konkretny egzemplarz sprawdzić przed zakupem organoleptycznie ;–).

Dzięki za wszelkie propozycje.
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 8 lut 2012, 17:02

ja cały czas myślę nad asusem z serii 1215(x)...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 8 lut 2012, 18:45

jak patrze że znajduje się on w kategorii "netbook" to jakoś mi się sama głowa odwraca,
do tego jeszcze na AMD...... hmmmm,
i Asus......

:–)

wybredny jestem, Asus nie przemawia do mnie poprzez gwarancję, nie korzystałem ale znajomi mieli problemy,

Czy ktoś korzystał z gwarancji Asus ?

Moim faworytem jest IBM x61s – ale to już wysłużone maszyny i mam obawy przed zakupem używanego mimo iż wiem że to solidny produkt,
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Kamil » 8 lut 2012, 21:20

JohnnyB napisał(a): Asus nie przemawia do mnie poprzez gwarancję,

mam laptopa asusa i z samym serwisem (naprawa, gwarancja) nie ma problemów, ale wsparcie oprogramowania (sterowników etc.) bardzo bardzo słabe. Wydają podstawowe sterowniki, jedną, dwie poprawki i koniec wsparcia
Kamil

Postprzez JohnnyB » 8 lut 2012, 21:37

ile zajmuje i jak przebiega usuniecie usterki na gwarancji ?
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez brii » 8 lut 2012, 21:59

loockas napisał(a):ja cały czas myślę nad asusem z serii 1215(x)...

Na Atom + ION? :)
Bardzo udana kombinacja – w jakich cenach teraz chodzą?

JohnnyB napisał(a):Moim faworytem jest IBM x61s – ale to już wysłużone maszyny i mam obawy przed zakupem używanego mimo iż wiem że to solidny produkt,

Jeśli miałeś w rękach już jakieś T/X to najlepiej obejrzy sprzęta osobiście, ewentualnie szukaj takich co mają aku działający 3 godziny. Takie egzemplarze zazwyczaj nie są zmęczone i mają jeszcze sporo życia przed sobą (często więcej niż niektóre kompy nówki) :) Do tego da się jeszcze raz na jakiś czas trafić egzemplarze na gwarancji. Obecnie ceny tych sprzętów są bajeczne – zazwyczaj w cenie najtańszych netbookoów a mocy mają tyle (w porównaniu do netbooków), że pupę urywają :)
Jak masz do dyspozycji trochę czasu i więcej grosza to poczekaj bo zaczynają się pojawiać X200/X201 w dobrych pieniądzach – znacznie silniejsze i dużo młodsze.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez JohnnyB » 8 lut 2012, 22:19

x200 mi znajomy odradza, podobno mnóstwo modyfikacji było i wymieniano co się dało, jeśli już to warto czekać na x201, ale to już znaczny budżet będzie,
kolega ma właśnie x61 w stanie idealnym i wymienia się na x201, ale ma wątpliwości czy sprzedawać x61, jestem w każdym razie pierwszy w kolejce :–),
poczekam do marca i muszę coś kupić,
na chwile obecną jest to x61s ze stacją dokującą, zostałoby jeszcze na nową baterię w razie czego
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Kamil » 8 lut 2012, 22:27

JohnnyB napisał(a):ile zajmuje i jak przebiega usuniecie usterki na gwarancji ?

Dzwoniłem na infolinię i mówię, że chyba spalił się zasilacz i za kilka dni kurier przyniósł nowy zasilacz, bez żadnej wymiany itp, po prostu przysłali nowy bez weryfikacji usterki. Możliwe że jak siada coś grubszego to są problemy, ale mnie to na szczęście nie dotyczy.
Kamil

Postprzez loockas » 8 lut 2012, 23:38

brii napisał(a):Na Atom + ION?

Tak. Chociaż AMD C-60 nie jest też głupim procesorem. O coś takiego. http://allegro.pl/czarny-asus-1215b-c-6 ... 85729.html

N270 mi prawie wystarcza, więc takie C-60 wystarczy w zupełności.

Johny. Ja mam netbooka od dwóch lat (Samsunga 10" na atomie N270). Poza małym ekranem nie mam mu w sumie nic do zarzucenia. Na wyjazdach sprawdza się doskonale. Mój ma słabą konfigurację ale filmy na nim oglądam, sieć funkcjonuje prawidłowo, bateria ok 5h. jak na takiego staruszka za którego 2 lata temu dałem 700zł jest bardzo wystarczająco. Teraz szukam 12" jako wg mnie idealny kompromis między mobilnością, a komfortem użytkowania.

Do samej marki Asus w sumie nic nie mam. Z informacji od handlowców w firmie w której pracuje dowiedziałem się, że sporo się zmieniło na plus. To samo dotyczy acera. Zaryzykowałem i kupiłem siostrze laptopa Asus K50c. Chyba to był wtedy najtańszy laptop na rynku. Po roku padła nagrywarka. Odesłałem komputer i po 3 dniach dostałem z powrotem z nową nagrywarką.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 9 lut 2012, 08:43

mam w domu Samsunga N150, żona używa i powiem szczerze że działa, ale ja bym na tym nie mógł pracować, może to wina WIN7 Starter, ale denerwuje mnie w nim wszystko, no moze poza baterią bo ma tę większą, jak coś to 6-7 godzinek można pracować, filmy działają ale......

Żona też mocno narzeka,
Chociaż co do serwisu nie mogę się źle wypowiedzieć, koleżanka małżonki utopiła kompa w winie, nie było widać zacieków, ale dzień później padła klawiatura, odesłałem do serwisu, dostałem dokumentację zdjęciową z "usterki" zgodziłem się na warunki naprawy, odesłali w ciągu dwóch dni plombę przykleili, potwierdzili gwarancję i od tej pory minął rok.

Kompa kupuję na kilka lat, dlatego wczoraj myślałem czy może nie wyłożyć większej kasy jednak i kupić nowy x201.
Poczekam do marca, jeśli nie będzie mi dane zakupić tego x61 od znajomego (pewna maszyna), to zastanowię się nad czymś nowym.
Wersja budżetowa to w sumie może i taki Asus (chyba wersja z ION), wersja wypasiona Lenovo.

P.S. czy faktycznie jest problem w tych Asusach z TouchPadem ? Gdzieś wyczytałem że winne są jakieś gąbeczki od spodu, które wilgotnieją i przewodzą co powoduje ze coś tam świruje.
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 9 lut 2012, 09:36

Radex ma Asusa 1215(x). Może się wypowie na temat ergonomii i jakości obudowy. Z tego co pamiętam, nie narzekał.

Z Win Starter nie miałem do czynienia. U siebie miałem XP, ale od razu poszedł na niego Win7 Pro i system stoi już z 1,5 roku. Obok stoi linux. Ostatnio slackware'a zastąpił lubuntu, bo nie chciało mi się walczyć z częścią sterowników.

Ile takie x201 kosztuje na chwile obecną?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Kamil » 9 lut 2012, 10:51

JohnnyB napisał(a):czy faktycznie jest problem w tych Asusach z TouchPadem ?

Touch Pad asusa to tragedia. Nie wiem jak w innych modelach, ale w moim (G73JH) po prostu TRA GE DIA. I nie że coś namoknie, to konstrukcja jest problemem. Czasami nie czuje "kliknięć" w touchpada, potrafi samo się powiększać, "scroll lock" działa kiedy chce, przyciski "lewy/prawy" nie są wyraźnie od siebie odseparowane i nie mają hmm... jakby "pyknięcia" które sygnalizuje kliknięcie. Jednym słowem – totalna porażka. Może to akurat w tym modelu taka "technika" została zastosowana, nie sprwadzałem innych touch padów asusa. Oceniam na podstawię mojego modelu.
Kamil

Postprzez Radex » 9 lut 2012, 11:03

ja mam 1215n.
netbook bardzo dobrze wykonany i elegancki. swego czasu porównywałem z msi którego jakość wykonania była tragiczna! wszystko uginało się pod niewielkim naciskiem i nie wyglądało solidnie w przeciwieństwie do asusa.
swego czasu kiedy dokonywalem wyboru byl to jeden z najbardziej polecanych netbooków przez nerdów na forum komputerowym którym zawsze sugeruję się przed zakupem sprzętu komputerowego.

rozmiarowo idealny jako sprzęt przenośny a zarazem bardziej wygodny w użyciu z powodu ekranu 12"
w miarę mocny jak na netbook i mogę odpalić całkiem nowe gierki nawet (choć wiadomo że z detalami nie można przesadzić). atom 1,8, 4GB ram, win7 home premium, hdd 250gb
bateria trzyma w normie jak na takie urządzenia.
jedyne minusy to palcująca się obudowa oraz błyszczący ekran
jakieś dziwne macie te touchpady, u mnie wszystko ładnie chodzi a klawisze mają "pyknięcie" :D nie są oddzielone od siebie ale na na środku jest martwe pole i nie można przez przypadek wcisnąć innego klawisza niż się chce

apropo błyszczącego ekranu, nie wiecie czy są jakieś folie na ekran co by na dworze w słońcu lepiej było widać obraz?
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Azazel85 » 9 lut 2012, 18:08

Dwóch chłopaków u mnie w pracy prywatnie ma małe Asus'y – jeden 1215n, drugi 1015n – oba były już dwukrotnie w serwisie (matryca, płyta główna, układ zasilania), w 1215 po ~1,5 roku brzegi obudowy poniżej klawiatury (miejsce oparcia nadgarstków) są wytarte. Obaj zadowoleni niestety nie są. Ponad to, jak mieliśmy jakąś "nawałnicę" Asus'ów zgłaszanych do serwisu, były problemy z serwisem – co drugi komputer twierdzili że był zalany (mimo że niektóre były miesiąc-dwa od zakupu), tym samym chcąc anulować gwarancję proponując naprawę płatną.

Mając to wszystko na uwadze, osobiście bałbym się dziś kupić Asus'a. Szczególnie że wg mnie od 1215 dużo fajniejszą propozycją, pomijając nawet kwestie firm, jest Samsung NP350.
Matowa matryca 12,5", gabaryt komputera praktycznie jak 11,6"-ponadto komputer jest płaski więc wygodny do noszenia w torbie/walizce czy neseserze, duża wygodna klawiatura (coś a'la w Apple'u), i parametry – procesor i3 (jest też wersja z i5). A i cenowo różnica jest niewielka – ceneo.pl.
Dlatego z niedrogich nowych sprzętów, to byłby mój typ. A gdyby jeszcze wsadzić tam SSD, to już w ogóle będzie bardzo sympatycznie :)
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez Radex » 9 lut 2012, 18:23

no to może fucktycznie lepiej nie ryzykować z asusem :) ja mało z niego korzystam więc mi tam w nim nic nie doskwiera.
ale ten samsung ekstra :)
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Kamil » 9 lut 2012, 19:13

U mnie asus dostaje w "ciery" i ogólnie żadnych problemów nie mam z wykonaniem czy hardware. Oczywiście poza tym co wyżej wspomniałem, touchpad mnie denerwuje. Aha i takie gumki stabilizujące pozycje laptopa się zerwały, ale to nie problem sobie przyklejam je ;)
Jeżeli komuś to pomoże w decyzji, drugi raz asusa bym nie kupił :]
Kamil

Postprzez miki84 » 9 lut 2012, 20:43

Hej. Składam komputer który będzie oparty o procek i52500K i zastanawiam się nad obudową tak do 200 zł. Wstępnie wybrałem 3 poniższe:
http://www.morele.net/obudowa-cooler-master-rc-430-kwn1-326666/
http://www.morele.net/obudowa-aerocool-pgs-strike-x-red-352058/
http://www.morele.net/obudowa-zalman-z9-plus-czarna-418073/
Którą byście wybrali z tych 3, ewentualnie macie jakieś inne propozycje?
Początkujący

Od: 28 sty 2011, 23:37
Auto: Mazda 323F 2.5 KL-ze

Postprzez JohnnyB » 9 lut 2012, 21:06

widziałem tego Samsunga, nie powiem wygląda dobrze, ale nie za tę kasę,
mając 2500 kupuje Vostro 3350 z 3 letnią gwarancją NBD, więc nie ma co się w tym przypadku zastanawiać,

Auto zrobiło mi psikusa i chyba nici z nowego kompa :–/
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 9 lut 2012, 23:12

Kurde fajny ten samsung. Jednak różnica w cenie jest w granicach tych 600-700zł co daje ~1/2 wartości asusa :P Ale samsung wygląda bardzo fajnie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 10 lut 2012, 11:28

loockas napisał(a):Kurde fajny ten samsung.

Ano fajny, szkoda tylko, że klawiatura wyspowa i brak mu wyjścia na dock...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy