Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Mam pytanie. Uprzedzam, że nie znam się na konfiguracjach obecnych komputerów .Zatrzymałem się na P4. Jest sens bawić się w PC do gier skoro konsola kosztuje połowę z tego i jest znacznie mniej problematyczna? PS3 ma potencjał jeszcze na długi czas i kupując gre w sklepie nie mamy obawy czy "pójdzie" na naszych sprzętach.
Azazel85 napisał(a):Na ile spieszy Ci się z zakupem? Kompa chcesz kupować jeszcze w tym roku, czy nie spieszy Ci się?
Koniec/przełom roku to średni czas na kupowanie desktop'a, z uwagi na wchodzące za chwilę kolejne generacje CPU i GPU. Jedni mówią że nowości będą już w listopadzie (pierwsze Ivy Bridge), inni że równie dobrze może się to przesunąć na np luty-marzec...
O ile na te najfajniejsze nowości budżet może nie pozwolić, o tyle zazwyczaj powodują one spadek cen pozostałego towaru. Z drugiej strony ostatnie szaleństwa walut, podniosły trochę ceny...
Stąd moje pytanie, na ile Ci spieszno.
Kwota 2,8 to rozumiem już wliczając monitor i system?
Czyli przy dobrych wiatrach ~2k zł na skrzynię?
Monitor tej klasy jaki nie kupisz, to będzie praktycznie to samo (zakładam że mówimy o monitorach na matrycach TN, czyli "Twoje Nieszczęście":) ). Na Twoim miejscu z monitorów szukałbym jakichś tanich 23", z 3 letnią gwarancją, co wyglądem o mdłości nie będzie Cię przyprawiać
Piszesz że pracujesz na laptopie, zakładam więc że starych "bebechów" żadnych od stacjonarki nie masz, typu obudowa, dvd itp co mogłoby się nadać?
Kasę już mam więc chciałbym kupić jak najszybciej
Przeznaczone na WSZYSTKO mam 3k, jednak jakby dało się taniej to byłbym za
Części do przekładki brak
Znalazłem takie cos: http://forum.pcformat.pl/Zestawy-komput ... ien-2011-t jednak tam zestawy za 1800 – 2000 zł maja radeony.. nie jestem uprzedzony ale jakoś wolałbym nvidię...
- Od: 14 wrz 2006, 08:48
- Auto: Była Mazda mx3, jest Alfa Romeo 156
Grafit napisał(a):Odnośnie monitora wolałbym cos mniejszego.. teraz używam 14 cali i nie jest to dla mnie za małewiem że przy PC siedzi się dalej od monitora ale i tak 23 cale uwazam za przesade
Dziś minimum to coś koło 18,5", nawet nie wiem czy produkują jeszcze mniejsze "cywilne" monitory. Choć osobiście byłbym za 21,5" (skoro 23 za duże), o ile nie siedzisz z nosem ocierającym się o monitor, to wszelkie multimedia fajniej jednak na takim nieco większym wyglądają (21,5 ma już 1920x1080).
jednak tam zestawy za 1800 – 2000 zł maja radeony.. nie jestem uprzedzony ale jakoś wolałbym nvidię...</span>
Bo w tej klasie cenowej ATI ma po prostu ciekawsze modele – za te same pieniądze zazwyczaj są wydajniejsze i mniej prądożerne. Nie chcę tu absolutnie wojny wszczynać zieloni vs. czerwoni, bo są naturalnie zwolennicy jednych jak i drugich, niemniej wg mnie dziś ATI oferuje więcej za te pieniądze. (tu masz przykładowy ranking gpu: http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych)
Jakaś tam moja luźna propozycja:

Choć osobiście mocno bym się zastanowił czy nie mam gdzieś systemu, z klawiaturą myszą i głośnikami też coś pokombinował. Ponadto, jak możesz kompa złożyć sam, części w różnych miejscach kupować możesz gdzie najtaniej będzie – bo wiadomo, jedni jedno mają tańsze, inni co innego. Warunek – kupujesz na miejscu albo mają promo że nie ponosisz kosztów wysyłki, bo te pewnie zjadłyby oszczędności w stosunku do zakupu w jednym miejscu w którym taką jednostkę od razu by Ci złożyli.
Bo skoro chcesz komputer do gier, rozchodzi się o to na ile komfortowo w różne tytuły będzie można grać, z jakimi detalami, w jakich rozdzielczościach, w na ile nowe gry i ile komputer wytrzyma bez modernizacji.
Bo po prostu szukałbym oszczędności, żeby w powyższy zestaw wsadzić kartę ati 6870 (ok 750zł), ewentualnie gf 560 (wydajniejsza wersja Ti to już ok 950zł, a za tą kasę zdecydowanie wolałbym 6950). Taka karta powinna wystarczyć Ci spokojnie na ~2 lata, a jak nie miałbyś dużego parcia na detale, rozdzielczości i wszystkie nowe tytuły – to i spokojnie dłużej. W zestawie za jakiś czas do wymiany byłby procek, za pół roku-rok ceny i5-2500k/i7-2600k prawdopodobnie sporo spadną, dokupując choćby za stówkę jakieś lepsze chłodzenie, od razu któryś z tych procków podkręcamy jednym kliknięciem na ponad 4 GHz, i mamy baaaardzo przyjemny zestawik;)
Ale to oczywiście tylko moja koncepcja i tok myślenia;)
W każdym razie, powodzenia!
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
- Od: 10 sty 2011, 04:19
- Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz 
Kompa będę musiał kupić szybko bo przyszły właściciel obecnego mojego laptopa bardzo naciska
Wykminiłem coś takego. Za obecne 3k kupić komputer i monitor, a jako ze niedługo mam wypłatę, to wtedy dołożę pare stówek i dokupię klawiaturę, mysz, głośniki i windowsa
Przeglądając róże fora (i sugerując się tym iż też poleciłeś Radeona 6950 oraz i5) wstępnie wybór padł na coś takiego:
Jednostka centralna za 2500zł
CPU: Intel Core i5 2400 LGA1155 BOX-659zł,
RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 -78zł,
MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3) -359zł,
GPU: Vertex3D ATI Radeon HD6950 1GB DDR5/256bit-827zł,
HDD:Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ) -146zł,
PSU: OCZ StealthXStream 2 SLI 600W -247zł,
Napęd: Samsung nagrywarka DVD SH-222AB -76zł,
CASE: Aerocool PGS VS-9-174zł,
Razem: 2549zł
Zestaw ze strony: http://forum.pcformat.pl/Zestawy-komput ... ien-2011-t
Mógłbyś się wypowiedzieć na temat tego sprzętu?
Poza tym pozostaje jeszcze sprawa monitora. Myślę że ten 21,5" będzie odpowiedni. Tylko jaka marka i model?
I mógłbyś jeszcze polecić jakiś sklep? Myślałem kupować w zwykłym a nie Internetowym, duże są różnice w cenach?
I tak zupełnie z innej beczki.. http://www.x-kom.pl/p/72005-notebook-la ... hp64x.html coś takiego ma rację bytu?? Bo w sumie fajnie czasami wziąć komputer gdzieś ze sobą
Kompa będę musiał kupić szybko bo przyszły właściciel obecnego mojego laptopa bardzo naciska
Wykminiłem coś takego. Za obecne 3k kupić komputer i monitor, a jako ze niedługo mam wypłatę, to wtedy dołożę pare stówek i dokupię klawiaturę, mysz, głośniki i windowsa
Przeglądając róże fora (i sugerując się tym iż też poleciłeś Radeona 6950 oraz i5) wstępnie wybór padł na coś takiego:
CPU: Intel Core i5 2400 LGA1155 BOX-659zł,
RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 -78zł,
MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3) -359zł,
GPU: Vertex3D ATI Radeon HD6950 1GB DDR5/256bit-827zł,
HDD:Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ) -146zł,
PSU: OCZ StealthXStream 2 SLI 600W -247zł,
Napęd: Samsung nagrywarka DVD SH-222AB -76zł,
CASE: Aerocool PGS VS-9-174zł,
Razem: 2549zł
Zestaw ze strony: http://forum.pcformat.pl/Zestawy-komput ... ien-2011-t
Mógłbyś się wypowiedzieć na temat tego sprzętu?
Poza tym pozostaje jeszcze sprawa monitora. Myślę że ten 21,5" będzie odpowiedni. Tylko jaka marka i model?
I mógłbyś jeszcze polecić jakiś sklep? Myślałem kupować w zwykłym a nie Internetowym, duże są różnice w cenach?
I tak zupełnie z innej beczki.. http://www.x-kom.pl/p/72005-notebook-la ... hp64x.html coś takiego ma rację bytu?? Bo w sumie fajnie czasami wziąć komputer gdzieś ze sobą
Grafit napisał(a):Wykminiłem coś takego. Za obecne 3k kupić komputer i monitor, a jako ze niedługo mam wypłatę, to wtedy dołożę pare stówek i dokupię klawiaturę, mysz, głośniki i windowsa
To może głośniki, mysz i klawiaturę kup po 15-20zł/sztukę – tak żeby dało się na tym pracować. W ten sposób zaoszczędzisz ~150-200zł, gdybyś kupował coś trochę lepszego. Zaoszczędzone pieniądze dołożyłbym do skrzyni. Bo uważam że bez sensu jest zaoszczędzić teraz 100 czy 200zł na bebechach, skoro straci się przy tym 15, 20 czy np 25% wydajności... A ta wydajność będzie miała wpływ na komfort pracy/zabawy, ale i przyszłościowość zestawu – tzn. jak długo posłuży Ci w takiej konfiguracji bez konieczności doinwestowania, plus jak sam zauważyłeś – lepsza nowocześniejsza płyta, pozwala potem na więcej.
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę – ale te ceny są z przełomu sierpień/wrzesień. A niestety masz pecha, bo waluty skoczyły i wszystko podrożało:/ Poklikaj w linki które tam są, zobaczysz że wszystko ma inną, wyższą niestety, cenę. Dziś dokładnie ten ich zestaw wg ich cen na stronie sklepu kosztuje 2876zł.
Za taką kwotę, osobiście wolałbym coś takiego:

Czemu?
Buda – w tej cenie firmowe budy będą zbliżonej klasy, także "która ładniejsza" i wygodniejsza dla Ciebie. Waga obudowy, o jej jakości często prawdę Ci powie. Uogólniając, im cięższa, tym solidniejsza, tym lepiej tłumi drgania zamiast wpadać w rezonans. Zwróć uwagę na ilość zatok i wyjść które potrzebujesz wyprowadzone, możliwości montażu wiatraków, demontażu koszyka na dyski, przestrzeni na cable management.
Zasilacz – polecałbym jednak coś z certyfikatem 80+ Bronze – zasilacz taki powinien mieć lepszą sprawność. Z firm moi faworyci w tej klasie na których jak dotąd się nie zawiodłem – SeaSonic, Xfx, BeQuiet, Antec, (będzie chyba trochę droższy), ciut za nimi OCZ, Corsair, Chieftec, Forton.
Napęd, Ram, Dysk – to wiadomo. W przyszłości Ram'u więcej, dysk na SSD na system i HDD na magazyn. Napęd jak napęd.
Płyta Główna – ja bym polecał coś na chipsecie Z68 jednak – to nowocześniejsza konstrukcja, z rzadziej zdarzającymi się przypadkami gryzienia się sprzętu między sobą, wspierająca LucidVirtu które dość fajnie może poprawiać komfort pracy komputera, a wiadomo będzie mocno rozwijane bo to nowa technologia jest. AsRock ma dobre ceny, zbiera bardzo dobre recenzje za obecne płyty – to już nie jest "tania podróbka Asus'a", jakościowo nie ma się do czego przyczepić, płyty na sporo pozwalające, dobrze wyposażone – a to wszystko za niezłe pieniądze.
Procesor...i tu zaczynają się schody
Karta Graficzna...i tu jest prawdziwa zabawa. Za 799zł masz bardzo fajnego Radeona 6870 od Gigabite'a, tylko nieco słabszego od 6950. I taki zestaw daje kwotę 2859zł. Jak wysupłasz jeszcze 200-250zł na skrzynię, będziesz mógł kupić 6950 (też polecałbym Gigabite'a albo Asus'a DirectCU).
ALE...ja np będąc na Twoim miejscu, w ogóle nie kupowałbym teraz karty graficznej – Radeon 6950 który dziś kosztuje ~1050zł, jeszcze nie dawno można było dostać za ~750zł. Są braki na rynku tych kart, plus niekorzystne kursy walut – i to winduje cenę.
Komputer bez karty graficznej będzie działał – w procesorach Sandy Bridge są zintegrowane karty, a płyta z chipsetem Z68 je obsługuje (P67 już nie). Karta HD3000 która jest w wersjach "K" procesorów, potrafi pozytywnie zaskoczyć – nadaje się spokojnie praktycznie do wszystkiego ("domowego"), w tym na granie w większość gier w rozdzielczościach rzędu 1600x900 na średnich ustawieniach...
Jak jednak chciałbyś mieć od razu większą wydajność graficzną kompa, za 200-300zł mógłbyś kupić nawet używanego jakiegoś Radeona 5770 albo coś tej klasy – pozwoli Ci to dzisiaj grać w chyba każdy tytuł (może nie max detale, ale sam mam tą kartę, i wszelkie gry typu DeusEx nowy, DeadIsland czy Crysis II chodzą spokojnie).
A zmierzam do tego, że zaoszczędzone pieniądze odłożysz, dozbierasz trochę, i za kilka miesięcy kupisz sobie Radeona 7950
A wtedy, masz dobrą nowoczesną płytę pozwalającą na rozbudowę w przyszłości, procek którego sądzę 2-3 lata minimum ruszać nie będzie trzeba, kartę też na kilka lat – chyba że boom jakiś będzie i przełom, choć raczej nikt się tego nie spodziewa. Ewentualnie w 3D będą szły gry – ja osobiście tego nawet nie lubię.
Także masz do myślenia
Obojętnie;) Tej klasy monitory, różnią się na prawdę głównie obudowami. Szukaj czegoś z DVI lub HDMI, jak zależy Ci żeby był "cieniutki" to z podświetleniem LED (nie ma wpływu na obraz) choć to podniesie trochę cenę. Plus do tego im dłuższa gwarancja tym lepiej, może ktoś akurat promo typu "gwarancja zero pikseli" będzie miał... Jak dla mnie ten LG co wrzuciłem w poprzedniej ofercie jest całkiem spoko – nic mu nie brakuje, wygląda znośnie, a cenę ma fajną.
Nie wiem jakie masz sklepy u siebie w Żywcu i okolicy. W 3mieście takie chyba najbardziej znane to esc.pl, Gral, Balta – to są firmy gdzie masz konfiguratory, gdzie z kupowanych części składają Ci kompa w cenie itp. I nie są to sklepy tylko internetowe – mają normalnie salony "stacjonarne" swoje. Zresztą wiele innych sklepów pewnie funkcjonuje podobnie i ofertę będzie miało podobną.
Różnice w cenach musisz sam sprawdzić – ja pojęcia nie mam co po ile chodzi u Ciebie w mieście.
coś takiego ma rację bytu?? Bo w sumie fajnie czasami wziąć komputer gdzieś ze sobą
Jak potrzebujesz mobilności, to myśl o laptopie. Ale pamiętaj że taki sprzęt do grania to się średnio nadaje, i wydajnościowo będzie o wiele słabszy od stacjonarki.
Ale jak już będziesz chciał to jednak jakoś połączyć, tzn szukać "laptopa do gier", szukaj raczej czegoś z grafikami Ati 6770, nVidia 555 albo z serii GTX coś. Tu masz orientacyjne zestawienie kart graficznych w laptopach: http://laptopy.benchmark.pl/laptopy-kar ... nking.html
Także ogólnie, powodzenia!
A żeby jeszcze bardziej namieszać, tu masz też popularną stronę z gotowymi proponowanymi zestawami:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... 1?page=0,0

Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
- Od: 10 sty 2011, 04:19
- Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD
Komputer jest zamówiony. Siedziałem wczoraj na necie i właśnie czytałem o tych podwyżkach cen. Potwierdziłem to u paru osób i postanowiłem nie zwlekać. Czekałem do ok 20 czy może coś odpiszesz w temacie, ale jako że się nie pojawiłeś to stwierdziłem że zamawiam 
Dłuższe czekanie nie miało sensu ze względu na rosnące ceny, a poza stwierdzilem że im dlużej będę czekal tym większy bede miał mętlik w głowie. Poza tym czekając aż spadną ceny, albo pojawią się następne karty graficzne czy procesory mógłbym odwlekać zakup komputera w nieskonczoność bo zawsze byłoby poczekaj jeszcze 2 miesiące, pojawi się super karta, po 2 miesiącach było że teraz sie nie opłaca kupować takiego procesora bo w drodze jest juz następca itd itp. Poza tym chciałem od razu kupić zestaw którego nie bedę modyfikował jakis czas.
Wielkie dzięki za rady, i rozumię Twoje podejscie typu: teraz kup słabą karte graficzną za to mocniejszą reszte, a potem wymien tylko kartę, ale to nie dla mnie
Poganiany brakiem czasu zamówiłem:
Intel Core i5 2500 (tak wiem, brak "K" – jednak budżet jest już i tak baardzo nadwyrężony, miało być DO 3k za WSZYSTKO)
Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)
Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) (po Twoim poście zastanawiałem sie jeszcze nad korekta zamowienia i kupieniem z68 – ale to kolejne złotówki... )
Vertex3D ATI Radeon HD6950 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express (wersji 1gb nie było)
OCZ StealthXStream 2 SLI 600W
do tego 8gb Goodram 1333, jakas obudowa, i napęd
Tak jak pisałeś – wybór procka i grafiki to prawdziwa zabawa która moze nie mieć konca... tak samo płyta głowna. Zawsze mozna dołożyć 20zł i kupić lepszy model. Mając lepszy model dopłacam kolejne 15 zł i znowu moge miec coś lepszego itd.... Dlatego stwierdzilem ze koniec, zamawiam i basta!
Mam nadzieje że bedę zadowolony
Teraz mam miesiąc na wybór monitora, klawiatury i myszki
myślę jeszcze nad zakupem karty dźwiękowej. Asus Xonar (czy jakos tak... nie pamiętam nazwy ani nawet producenta
) ponoc bardzo fajna karta za ok 100zł, do tego głosniki i system i bedzie komplet 
Co do myszki chodzi mi po głowie Cyborg RAT
a klawiatura to pewnie jakis podświetlany logitech 
monitor to pewnie podany przez Ciebie LG.
Pozdrawiam
Dłuższe czekanie nie miało sensu ze względu na rosnące ceny, a poza stwierdzilem że im dlużej będę czekal tym większy bede miał mętlik w głowie. Poza tym czekając aż spadną ceny, albo pojawią się następne karty graficzne czy procesory mógłbym odwlekać zakup komputera w nieskonczoność bo zawsze byłoby poczekaj jeszcze 2 miesiące, pojawi się super karta, po 2 miesiącach było że teraz sie nie opłaca kupować takiego procesora bo w drodze jest juz następca itd itp. Poza tym chciałem od razu kupić zestaw którego nie bedę modyfikował jakis czas.
Wielkie dzięki za rady, i rozumię Twoje podejscie typu: teraz kup słabą karte graficzną za to mocniejszą reszte, a potem wymien tylko kartę, ale to nie dla mnie
Poganiany brakiem czasu zamówiłem:
Intel Core i5 2500 (tak wiem, brak "K" – jednak budżet jest już i tak baardzo nadwyrężony, miało być DO 3k za WSZYSTKO)
Samsung 500GB SATA2 (HD502HJ)
Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) (po Twoim poście zastanawiałem sie jeszcze nad korekta zamowienia i kupieniem z68 – ale to kolejne złotówki... )
Vertex3D ATI Radeon HD6950 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express (wersji 1gb nie było)
OCZ StealthXStream 2 SLI 600W
do tego 8gb Goodram 1333, jakas obudowa, i napęd
Tak jak pisałeś – wybór procka i grafiki to prawdziwa zabawa która moze nie mieć konca... tak samo płyta głowna. Zawsze mozna dołożyć 20zł i kupić lepszy model. Mając lepszy model dopłacam kolejne 15 zł i znowu moge miec coś lepszego itd.... Dlatego stwierdzilem ze koniec, zamawiam i basta!
Mam nadzieje że bedę zadowolony
Teraz mam miesiąc na wybór monitora, klawiatury i myszki
Co do myszki chodzi mi po głowie Cyborg RAT
monitor to pewnie podany przez Ciebie LG.
Pozdrawiam
Grafit napisał(a):.......jakas obudowa......
Szkoda że tylko "jakaś", jak ja składałem kompy to zaczynało się właśnie od obudowy i zasilacza ;–), potem dobierało się resztę tak aby starczyło.
..::Born To Rise Hell::..
Dość lekka. Zasilacz u dołu, będzie nieco ją stabilizował, ale mogłaby być nieco sztywniejsza zapewne.
Dokupiłbym ze dwa wiatraki od razu i ogarnął jakoś cyrkulację powietrza wewnątrz. ;–)
Dokupiłbym ze dwa wiatraki od razu i ogarnął jakoś cyrkulację powietrza wewnątrz. ;–)
Tak szczerze to się nie znam na obudowach, zdałem się na to co ludzie polecają... 
Myślisz że mimo tych siatkowanych wstawek będzie za słaba cyrkulacja powietrza?
Ja planowałem zakleić nawet tą siatke u góry bo znajac moje szczecie cos tam wpadnie/wleje się....
Edit: Czemu sie nie odezwałeś w wątku ZANIM kupilem kompa? ;p chociaz jesli obudowa jest kiepska i możesz polecić jakąs dobrą w takiej samej cenie lub niższej to czekam, może jeszcze uda mi sie zmienić zamówienie...
Tylko nic droższego, bo potem będzie dołóż jeszcze 20zl do procka, 30 do grafiki itp. Budżet jest juz i tak przekroczony na tyle, że monitor, klawiaturę, system itp dokupie za miesiąc/dwa.. narazie komp będzie zbierał kurz pod biurkiem...
A do tego czasu będę zajeżdżał desire z do filmów, gier, neta 
ps. Jak tam Twoja zeta? Z tego co pamiętam to też ją kupiłeś
Myślisz że mimo tych siatkowanych wstawek będzie za słaba cyrkulacja powietrza?
Ja planowałem zakleić nawet tą siatke u góry bo znajac moje szczecie cos tam wpadnie/wleje się....
Edit: Czemu sie nie odezwałeś w wątku ZANIM kupilem kompa? ;p chociaz jesli obudowa jest kiepska i możesz polecić jakąs dobrą w takiej samej cenie lub niższej to czekam, może jeszcze uda mi sie zmienić zamówienie...
Tylko nic droższego, bo potem będzie dołóż jeszcze 20zl do procka, 30 do grafiki itp. Budżet jest juz i tak przekroczony na tyle, że monitor, klawiaturę, system itp dokupie za miesiąc/dwa.. narazie komp będzie zbierał kurz pod biurkiem...
ps. Jak tam Twoja zeta? Z tego co pamiętam to też ją kupiłeś
Nie ma tragedii :–), w tym budżecie nie bardzo jest w czym przebierać ;–),
Wrzuciłbym na górę jeszcze jeden wolnoobrotowy wyciągający, z boku jeden który będzie wtłaczał chłodniejsze powietrze. Jak jest możliwość to jeszcze jeden od frontu.
Pamiętaj o odkurzaniu podłogi w okolicy kompa, i czyszczenie spodu obudowy, zasilacz jest na dole.
(kurde pamiętam jak sam nawiercałem boki obudów, dremelem wycinało się także otwory, wiatraki wyciągało się z czegokolwiek, potencjometry do regulacji prędkości........eh ;–))
Z czasem pomyślałbym nad zmianą fabrycznego chłodzenia procesora na coś wydajniejszego, ale jak nic nie będziesz kręcił, powinno być OK.
Co do HTC to chwale sobie, bateria spokojnie 4 dni trzyma, więc jest OK, mogłem jednak wziąć zwykłe Desire, nie korzystam z fabrycznej klawiatury, przy 3,7 nie ma takiej potrzeby ;–)
Wrzuciłbym na górę jeszcze jeden wolnoobrotowy wyciągający, z boku jeden który będzie wtłaczał chłodniejsze powietrze. Jak jest możliwość to jeszcze jeden od frontu.
Pamiętaj o odkurzaniu podłogi w okolicy kompa, i czyszczenie spodu obudowy, zasilacz jest na dole.
(kurde pamiętam jak sam nawiercałem boki obudów, dremelem wycinało się także otwory, wiatraki wyciągało się z czegokolwiek, potencjometry do regulacji prędkości........eh ;–))
Z czasem pomyślałbym nad zmianą fabrycznego chłodzenia procesora na coś wydajniejszego, ale jak nic nie będziesz kręcił, powinno być OK.
Co do HTC to chwale sobie, bateria spokojnie 4 dni trzyma, więc jest OK, mogłem jednak wziąć zwykłe Desire, nie korzystam z fabrycznej klawiatury, przy 3,7 nie ma takiej potrzeby ;–)
Kurde czy PC sie naprawde tak grzeją?
Przecież tam jest wentylator na procku, w zasilaczu, dwa (chyba) na karcie graf i jeden w obudowie. Czy 5 wentylatorów to mało??
Do tego "podziurawiona" obudowa...
Kręcić nic nie bede
Przecież tam jest wentylator na procku, w zasilaczu, dwa (chyba) na karcie graf i jeden w obudowie. Czy 5 wentylatorów to mało??
Kręcić nic nie bede
Co z tego że na wszystkich elementach masz wentylatory, skoro chłodzą się one właśnie powietrzem z obudowy, a wentylatory mają dlatego że się grzeją. Zatem masz w coś w stylu zamkniętego obiegu w którym krąży to samo ciepłe powietrze. Ciepło ucieka do góry, dlatego wiatraki wyciągające montujesz u góry, a wtłaczające powietrze do obudowy montujesz na dole i dbasz aby w okolicy kompa nie było syfu, oraz musisz go ustawić tak aby nie przysłaniać żadnej ze scan na której masz wentylatory (i z dala od kaloryfera zimą ;–) )
To takie zboczenie :–), bez przesady, nie musisz tego od razu robić. Jak coś zamontuj sobie wskaźnik temperatury powietrza :–), do tego jakiś buzer itp. :-P . Ja kiedyś zamontowałem u siebie chłodzenie wodne :-P. ale to tak dla zabawy, nie kręciłem nic aż tak mocno aby było to niezbędne.
To takie zboczenie :–), bez przesady, nie musisz tego od razu robić. Jak coś zamontuj sobie wskaźnik temperatury powietrza :–), do tego jakiś buzer itp. :-P . Ja kiedyś zamontowałem u siebie chłodzenie wodne :-P. ale to tak dla zabawy, nie kręciłem nic aż tak mocno aby było to niezbędne.
Tak,tylko że
1. Obudowa jest "podziurawiona" wiec będzie wymiana powietrza
2. Jest standardowo jeden wentylator w obudowie który odpowiada za wymianę powietrza
3. Jest wentylator w zasilaczu który wyciąga powietrze
MOIM zdaniem to juz spokojnie wystarczy i tak będzie "przeciąg" w obudowie
1. Obudowa jest "podziurawiona" wiec będzie wymiana powietrza
2. Jest standardowo jeden wentylator w obudowie który odpowiada za wymianę powietrza
3. Jest wentylator w zasilaczu który wyciąga powietrze
MOIM zdaniem to juz spokojnie wystarczy i tak będzie "przeciąg" w obudowie
Witajcie!
Poszukuję dla ojca tabletu. Początkowo miał być e-book ale stwierdziliśmy, że jednak tablet będzie lepszy jako urządzenie bardziej wielofunkcyjne. Oczywiście mamy świadomość, że bateria e-booka dłużej wytrzymuje ale z racji tego, że urządzenie będzie wykorzystywane w pracy na statku czy podasz podróży samolotem to kwestia ładowania nie jest tak ważna.
Tablet będzie używany głownie do e-booków czy też ew. do obejrzenia jakiegoś filmu.
Rozmiar to raczej 7". Ojcu pod pasował Creative ZiiO. Co o nim myślicie? Mile widziana dość szeroka ramka wokół ekranu by jego trzymanie podczas czytania było komfortowe (by tez nie "trzymać" za ekran).
Co do ceny to nie jest ona jakoś z góry określona. Ma być dobry sprzęt.
Poszukuję dla ojca tabletu. Początkowo miał być e-book ale stwierdziliśmy, że jednak tablet będzie lepszy jako urządzenie bardziej wielofunkcyjne. Oczywiście mamy świadomość, że bateria e-booka dłużej wytrzymuje ale z racji tego, że urządzenie będzie wykorzystywane w pracy na statku czy podasz podróży samolotem to kwestia ładowania nie jest tak ważna.
Tablet będzie używany głownie do e-booków czy też ew. do obejrzenia jakiegoś filmu.
Rozmiar to raczej 7". Ojcu pod pasował Creative ZiiO. Co o nim myślicie? Mile widziana dość szeroka ramka wokół ekranu by jego trzymanie podczas czytania było komfortowe (by tez nie "trzymać" za ekran).
Co do ceny to nie jest ona jakoś z góry określona. Ma być dobry sprzęt.