Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez glowasiek » 11 paź 2011, 08:50

dokladnie, zobacz ktory aparat lezy ci najlepiej w rece. Ja testowalem kilka i wypadlo na Nikosia ale kazdy ma swoj gust i potrzeby. Powodzenia w wyborze !!
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez D4NI3L » 11 paź 2011, 15:41

byłem na chwilę w sklepie oglądałem, dotykałem, pstrykałem z kilkadziesiąt zdjec :)

bardzo dobrze leżał mi w rękach sony, a jego materiały sprawiają ze nie wyslizguje się z rąk natomiast w nikonie z tym jest już gorze ponieważ jest dosyć cięższy :/ i ciezko się go trzyma np w jednej ręce
pewnie przez wiekszy obiektyw (18-105)
to co się dodatkowo odwiedziałem to sony ma półprzezroczyste lustro <co?> <co?>
obiektyw się grzej po dłuższej pracy
sony jest napewno szybszy od nikona
wrazenia uzupełnie później :)

na razie wziąłem foldery do poczytania
muszę się z nimi zapoznać wtedy coś jeszcze napiszę

w tym czasie jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć jak to jest z tym półprzezroczystym lustrem?? <co?> <co?>
Forumowicz

Od: 20 paź 2008, 15:40

Postprzez Azazel85 » 11 paź 2011, 17:31

Celowo już wczoraj chciałem Ci zwrócić uwagę na to częściowo przezroczyste lustro ;)
Generalnie to technologia którą kiedyś już "lizał" m.in. Canon (Pellix, Pellicle?) w analogach, z której się jednak wycofał. Dziś wskrzesza ją Sony.
W wielkim skrócie można powiedzieć, że to rozwiązanie, dodaje "ficzery" do filmowania, a bruździ w robieniu zdjęć ;) Z "ficzerów" mam tu na myśli np. szybki i ciągły AF, a czemu przeszkadza w robieniu zdjęć? Lustro jest częściowo przezroczyste – część światła trafia na matrycę a część jest odbijana do czujników AF (stąd dobry AF w LifeView). Zatem na matrycę pada mniej światła (ok. 2/3 EV o ile pamiętam), innymi słowy dla matrycy jest "ciemniej", zatem by osiągnąć taką samą ekspozycję zdjęcia jak w "klasycznej lustrzance" (czyli żeby zdjęcia były identycznie naświetlone), musi być albo podbite ISO albo wydłużony czas ekspozycji (a wydłużanie czasu czasem zagrozi ryzykiem poruszenia/nieostrości obiektu na zdjęciu).
Do tego, w klasycznej lustrzance lustro się unosi światło pada na matrycę, tu musi przejść przez to lustro – które jest dodatkową soczewką w tym momencie – a każda kolejna soczewka przez którą musi przejść wiązka światła, zniekształca ją, tym samym pogarszając obraz końcowy (np. "efekt duszków").
Dalej – taka konstrukcja lustra wymusza zastosowanie elektronicznego wizjera zamiast klasycznego optycznego. Są zwolennicy i przeciwnicy tych wizjerów, ja akurat zdecydowanie wolę "klasyczny".
Inna kwestia, matryce pod lustrami przepuszczalnymi w poprzednich modelach miały tendencje do przegrzewania się – np można było nakręcić tylko kilka minut filmu, albo po dłuższym fotografowaniu (np 100 kadrów na spacerze w ciągu dnia) nagrzana matryca powodowała dużo większe zaszumienie zdjęć (widać to przy długich czasach naświetlaniach na wszystkich matrycach, to normalne – ale tamte matryce w tych Sonych efekt ten potęgowały) – czy tutaj ten problem rozwiązano czas pokaże.

Wracając do tego AF jeszcze – pamiętaj że szybkość to jedno, celność to drugie, powiedziałbym że nawet ważniejsze. Także tu dochodzi ilość i rozmieszczenie krzyżowych punktów AF. Co Ci po szybkim AF, skoro nie będzie trafiał tam gdzie chcesz? Na to też zwróć uwagę – będąc w sklepie porób zdjęcia gdzieś tam biegających dzieci po okolicy – to dobry test skuteczności AF'u w warunkach "sklepowych". Dalej męcząc "szybki AF" – A35 wg specyfikacji ma 5,5kl/sek. Tyle że max może zrobić 6 zdjęć w serii, więc masz sekundę robienia zdjęć – potem aparat zwalnia do ~1zdjęcie co półtorej sekundy...
A te tryby "Super High Speed" itp, – sprawdź czy aparat przed każdym zdjęciem koryguje ostrość i sprawdza ekspozycje (jeśli jest w trybie półautomatycznym), i czy nie korzysta np tylko z wycinka matrycy (nie zmniejsza rozdzielczości). Marketing 12 klatek/sekundę blednie, jak np. okazuje się że żeby osiągnąć taką prędkość, aparat zamiast z np. 16mln pikseli korzysta tylko z 8 zmniejszając tym samym o połowę rozdzielczość, i przed pierwszym zdjęciem blokuje ostrość i ekspozycje i cała seria robiona jest ustawieniami pierwszego zdjęcia...

Co do gabarytów i masy korpusów – porównuj je albo same body, albo z takimi samymi szkłami podpiętymi. Weź też pod uwagę, co będzie jak bardziej obciążysz korpus. Poproś w sklepie żeby do aparatu podpiąć np. jakieś 70-300 plus średniej klasy lampa błyskowa. Zrób takim zestawem kilka zdjęć w ujęciu pionowym – wtedy ocenisz na ile aparat trzyma się dłoni. Wg mnie korpus większy i cięższy trzyma się lepiej, jest również stabilniejszy (co się czasem przekłada na zdjęcia).

To wszystko co piszę to naturalnie zwracanie uwagi głównie na wady – A35 jako aparat ma również sporo zalet, Ty sam musisz to wszystko porównać i ocenić co dla Ciebie jest istotniejsze. Ja piszę głównie o wadach, bo wg mnie je trzeba przede wszystkim znać – lepiej jest być pozytywnie zaskoczonym jakąś cechą, niż rozczarować się bo okaże się że jest coś o czym nie wiedzieliśmy a nas wkurza.
Ale przede wszystkim, jak już pisałem wcześniej, ustal swoje oczekiwania i priorytety, zakres fotografii w jaką chcesz się bawić, pomyśl co Ci do tego będzie potrzebne – wybierz obiektyw który najlepiej spełni na początku Twoje oczekiwania a zakup którego nie złamie Ci budżetu i pozwoli na kupno jeszcze jakiegoś body, które dobierzesz do szkła :)

Parę linków na szybko, w których być może też zwrócona zostanie uwaga na rzeczy które może okażą się dla Ciebie istotne:
http://www.optyczne.pl/162.1-Test_apara ... 4%99p.html
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182542
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165168
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.p ... 502&page=2
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez ptaszor » 11 paź 2011, 19:42

Witam panów :D I ja zaczynam przygode z fotogarfią.. Niestety na początek skromnie bo Panasonic Lumix FZ-100 czyli nie da sie poszaleć ale nie długo Zakupie coś Fajniejszego <spoko>
Ps. Foto podpisane tylko w celu zachowania praw autorskich <glupek2>
Obrazek
Troche rozmazane i ogólnie skopane ale jakieś takie klimatczne.. i w Madzi <serduszka>
Obrazek
Ostatnio edytowano 12 paź 2011, 10:34 przez ptaszor, łącznie edytowano 4 razy
Zadowolony posiadacz japońca :D
Początkujący

Od: 9 maja 2011, 14:39
Auto: Mazda 6 2.0MZR-CD = Istny Szatan :)
Volvo S40 II

Postprzez AmRoZ » 11 paź 2011, 20:06

troszkę jak by zdjęć nie było widać:D
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 13:28
Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'

Postprzez Seraf » 11 paź 2011, 20:14

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez D4NI3L » 11 paź 2011, 21:46

Azazel85 zaszalałeś z pisaniem :) ale bardzo dużo mi pomogłeś z wadami własnie się zapoznaje :P

Bardzo dziękuję mam nadzieję że Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi :P

jutro ostateczna decyzja i chyba będzie to alfa mimo że ma te kilka wad a jeszcze wiecej zalet :)
Forumowicz

Postprzez Barthez » 11 paź 2011, 22:06

D4NI3L napisał(a):jutro ostateczna decyzja

<rotfl> hahaha <rotfl> hahaha <rotfl> hahaha <rotfl> hahaha <rotfl> hahaha <rotfl> hahaha

uzasadnienie:
Daniel pochodzi z WENUS :P i używa tamtejszego wymiaru czasu ;)

Obrót dookoła własnej osi: 243 dni ziemskie

więc to "jutro" może chwilkę potrwać <lol>
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez D4NI3L » 11 paź 2011, 23:01

<lol> <lol>
Forumowicz

Postprzez Seraf » 11 paź 2011, 23:02

poczytałem o A35 i porównałem z Pentaxem K-r i chyba poczekam do świąt i zakupie Pentaxa
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez Azazel85 » 12 paź 2011, 00:16

D4NI3L napisał(a):jutro ostateczna decyzja i chyba będzie to alfa mimo że ma te kilka wad a jeszcze wiecej zalet :)

Spieszysz się widzę :)
A do jakiego szkła kupujesz aparat? Sony 16-105? Zeiss 16-80? :>

Seraf napisał(a):poczytałem o A35 i porównałem z Pentaxem K-r i chyba poczekam do świąt i zakupie Pentaxa

K-r istotnie bardzo udany korpus.
Niestety gorzej jak dla mnie ciągle ogólnie z systemem, kilku rzeczy wciąż by mi brakowało lub byłoby sporo droższe niż u konkurencji :/
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez Pankuba » 12 paź 2011, 00:34

Seraf napisał(a):poczytałem o A35 i porównałem z Pentaxem K-r i chyba poczekam do świąt i zakupie Pentaxa

K-r to puszka z wielkim potencjałem. Musisz się jednak zastanowić się, co z obiektywami. Kity 18-55 czy 50-200 są fajne optycznie w porównaniu z konkurencją (mam porównanie z odpowiednikami Nikona), no i wygodne/kompaktowe, ale to tylko kity. Jak będziesz jednak chciał pójść w lepsze szkła, to musisz trochę bardziej pokombinować, bo tu faktycznie jest lekka przewaga N czy C. Niemniej da się złożyć fajne zestawy bez wielkiej zwyżki cenowej, czasem warto posiłkować się Sigmą. Napisz może, jaki budżet, coś tam podpowiem, ewentualnie dam namiar na sensownych ludzi w Białymstoku, którzy mają trochę pentaksowego sprzętu do testowania.
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez ptaszor » 12 paź 2011, 06:30

Sorki panowie, Zdjęcia powyżej juz poprawnie wrzucone. :D
Początkujący

Volvo S40 II

Postprzez nemi » 12 paź 2011, 07:51

D4NI3L napisał(a):jutro ostateczna decyzja i chyba będzie to alfa mimo że ma te kilka wad a jeszcze wiecej zalet

Wybrałeś już obiektywy, które chciałbyś mieć w przyszłości? :>
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Seraf » 12 paź 2011, 08:31

Pankuba napisał(a):K-r to puszka z wielkim potencjałem. Musisz się jednak zastanowić się, co z obiektywami. Kity 18-55 czy 50-200 są fajne optycznie w porównaniu z konkurencją (mam porównanie z odpowiednikami Nikona), no i wygodne/kompaktowe, ale to tylko kity. Jak będziesz jednak chciał pójść w lepsze szkła, to musisz trochę bardziej pokombinować, bo tu faktycznie jest lekka przewaga N czy C. Niemniej da się złożyć fajne zestawy bez wielkiej zwyżki cenowej, czasem warto posiłkować się Sigmą. Napisz może, jaki budżet, coś tam podpowiem, ewentualnie dam namiar na sensownych ludzi w Białymstoku, którzy mają trochę pentaksowego sprzętu do testowania.

Lustrzankę będę używał czysto amatorsko i ma być to zestaw początkowy. Chcę dać sobie większe możliwości jak zwykłym kompaktem. Nie wiem w jakim kierunku będę chciał się rozwinąć bo tak jak mówię to będzie moja pierwsza lustrzanka a jak ją zakupie to faktycznie miło byłoby posłuchać rad kogoś kto ma Pentaxa w Białymstoku :D budżet oscyluje w okolicach 2000 zł czyli myślę nad kitem tylko z 18-55 żeby jeszcze starczyło na akcesoria
Ostatnio edytowano 12 paź 2011, 08:32 przez Seraf, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez Barthez » 12 paź 2011, 08:32

ptaszor napisał(a):Sorki panowie, Zdjęcia powyżej juz poprawnie wrzucone. :D

Obrazek

:P
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez D4NI3L » 12 paź 2011, 09:12

nemi napisał(a):Wybrałeś już obiektywy, które chciałbyś mieć w przyszłości? :>

Sony DT 55-200mm f/4-5.6

Sony AF 75-300 f/4.5-5.6

ale to tak za pół roku :)
Forumowicz

Postprzez ptaszor » 12 paź 2011, 09:21

Hahah no to ja już nie wiem co jest.. U mnie się wyświetlają.. <glupek2>

Ok w koncu sie udało.. Musiałem zmienić stronke uploadującą ;p Imageshack dał rade :D

Obrazek

Obrazek
Jak tym razem nie działa to żegnajcie panowie bo i pc i lapek idą do kosza <lol>
Ostatnio edytowano 12 paź 2011, 10:43 przez ptaszor, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Volvo S40 II

Postprzez nemi » 12 paź 2011, 09:42

D4NI3L napisał(a):Sony DT 55-200mm f/4-5.6

Miałem – obiektyw taki sobie i mało uniwersalny do zastosowań amatorskich.
Sytuacja wyglądała tak: pojechałem w góry, stwierdziłem, że przyda się taki dłuższy obiektyw. Z rodziną wybrałem się na Gubałówkę. Owszem, krzyż na Giewoncie dałem radę sfotografować, ale już nie miałem gdzie odejść, żeby zrobić zdjęcie więcej niż 1 osobie (3 osoby nie mieściły się w kadrze). Para buchała mi uszami z wściekłości i obiektywu pozbyłem się natychmiast.

To jest półka obiektywów KIT-owych, więc cudów spodziewać się nie można jeśli chodzi o optykę. Przy 55-200 brakuje często (zbyt często) szerokiego kąta, nie jest to obiektyw typowo spacerowy. Dla mnie wiązało się to z przekładaniem obiektywów i koniec końców całkowicie zrezygnowałem z tego szkła – fotki robię na maksymalnej rozdzielczości, a zoom... robię na komputerze kadrując odpowiednio obraz. Jak z 12 mpx zmniejszę powiedzmy na 6 mpx, to jakość i tak jest dobra i bez problemu wywołuje się na papierze :). Ja jestem zbytnim leniwcem, żeby rozkładać się na ziemi i przekładać obiektywy w warunkach polowych...
Po ponad roku z lustrzanką dla mnie – typowego amatora – alternatywą jest tylko i wyłącznie 18-105 lub 18-200, który byłby zawsze podpięty do body i jasny, stałoogniskowy 50 mm na specjalne okazje.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez D4NI3L » 12 paź 2011, 15:36

Myślę że warto przeczytać:
link
Zamiast się nabijać i śmiać się z idei bezlusterkowców czy półprzepószczalnego lustra, warto się zastanowić czy to nie jest przyszłość rynku fotograficznego. :P
Canon i Nikon przegapiły nieco ten segment rynku w Japonii, ale może to się niedługo stać na innych rynkach świata.
Forumowicz