Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Radex » 24 paź 2010, 10:30

Grzyby napisał(a):
Radex napisał(a):tani w eksploatacji i malo awaryjny, najlepszy wybor

A jakich innych używałeś? Bo z wypowiedzi rozumiem że wszystkie modele testowałeś? :P

Radex napisał(a):obiektywnie

chyba subiektywnie

Radex napisał(a):epson tez byl bardzo dobry ale brother wychodzi najkorzystniej jelsichodzi o cene/jakosc

odważne stwierdzenie :P

głównie używałem pixmy i epsona, były bardziej awaryjne.

subiektywnie ale i obiektywnie.. bo duzo jest dobrych opinii o brotherze
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Grzyby » 24 paź 2010, 11:11

Radex napisał(a):były bardziej awaryjne

Co rozumiesz pod awaryjnością?
Bo ja np. złego słowa nt awaryjności Lexmarka nie powiem.
Miałem 2. Jedną dostał ravo, druga działa u rodziców do dziś. Obydwie bezawaryjnie. A biorąc pod uwagę ich wiek (ponad 10 lat) to jak na plujki rewelacja.
Inną sprawą jest koszt eksploatacji – tutaj Lexmark jest zdecydowanie kosmicznie drogi.

Pixma IP4000 – kilka tysięcy wydruków. Z tego jakieś 25% to foto. Totalnie bezawaryjna drukarka z tuszami po 2-3 złote. Niestety – zużyła się głowica, co jest w przypadku Canona i tych modeli (technologii druku) normalne. Jakość wydruków na zamiennikach po 2-3 złote rewelacyjna (foto również). Zresztą Pixmy słynęły z doskonałej jakości zdjęć.
Używam go w firmie – czarny drukuje bez zarzutu w dalszym ciągu.

Epson Stylus 300. Kilka lat pracy i zero problemów. To leciwa drukarka z końca lat 90. Podstawowa wada – prędkość (to akurat wtedy była norma) i jeden wspólny kartridż z czarnym i kolorem. Skończenie jednego koloru oznaczało koniec drukowania (kupno nowego).
Sprzedana za kilkanaście złotych znajomemu który używał jej z powodzeniem jeszcze jakiś czas.

Epson PX650. W sumie mam ją najkrócej bo max. 1,5 roku. Aczkolwiek ilością wydruków dobija pod 2 tys. stron. Wszystko to na fabrycznym zestawie tuszów i CISS'ie (bez doładowania atramentu). Zero problemów.
Skaner szybki, druk doskonały. Foty wyśmienite na poziomie Pixmy (jak nie lepsze).
Wada – już pisałem. Brak druku dwustronnego. Tutaj Canon był świetny.
Naboje po 100ml w cenie 50zł (czarny 60). Nie wymieniałem ich jeszcze bo nie ma potrzeby (atramentu mam jeszcze sporo z fabrycznego zestawu CISS'a.

Jak widzisz dałem Ci przykład 5 drukarek 3 firm – wszystkie były bezawaryjne (nie biorąc pod uwagę zużycia głowicy Pixmy). Najtańszy w eksploatacji – Canon.
Aktualnie polecam to co się u mnie sprawdza nie szafując opiniami o ogóle. A jak widzisz mógłbym. Tylko że takie autorytatywne opinie pisane przez zwyczajnego użytkownika nie mają nic wspólnego z obiektywizmem.
To tak samo jak z bezawaryjnością aut. Ty chwalisz Mazdę. Inny po krótkiej styczności stwierdzi że to awaryjne auto bo tak akurat się mu trafiło i czym prędzej się go pozbędzie.

Radex napisał(a):duzo jest dobrych opinii o brotherze

Nie znam Brothera ale nie stawiam go z tego powodu niżej od innych. Poszukaj opinii o głowicach Epsona – są praktycznie wieczne.
Bierz również pod uwagę, że firmy wypuszczają coraz to nowsze modele. I jedne są udane, a inne niekoniecznie. Dlatego nie można generalizować.

P.S. A jednak używam produktu firmy Brother :)
Mam drukarkę etykiet PT 1290 http://torx.pl/index.php?m=Product_Deta ... oduct=1694
Dostałem w prezencie i mogę powiedzieć że fajny sprzęt. Za to koszty eksploatacji kosmiczne. 40zł za taśmę do niej uważam za skandal! :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Radex » 24 paź 2010, 11:26

tak oczywiscie, kazdy ma jakies swoje odczucia jak to zwykle bywa, nie chcialem generalizowac ale jakąś średnią wyciągnąć.

ja epsona używałem bodajże od roku 1998 i wymieniałem tylko tusz <czarodziej>
jesli chodzi o awaryjnosc np canona to tak jak mowisz glownie glowica...

epson i canon są bardzo dobrymi firmami produkującymi porzadne i tanie w eksploatacji urządzenia, ale brother po prostu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie dlatego go polecam, wcale nie stawiając wyżej od innyych.

ale brother jako mniej popularna marka jest po prostu dość tania i można śmiało kupić jeden z jego tańszych produktów bo do użytku domowego wystarczy aż nadto. dlatego go polecam, u mnie sprawuje sie bardzo dobrze, a takze ludziom ktorym go polecilem.

a przykładowo ceny tuszy do mojego modelu są śmiesznie niskie:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... other+150C
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 24 paź 2010, 11:46

To może byłbyś konsekwentny w opiniach? Bo trochę sprzeczności widzę
Radex napisał(a):głównie używałem pixmy i epsona, były bardziej awaryjne.

vs.
Radex napisał(a):epsona używałem bodajże od roku 1998 i wymieniałem tylko tusz

:P

Dużo zależy od tego co będzie się drukować. Dla moich potrzeb (sporo drukowania tekstu + również niemało zdjęć) postawiłem na sprawdzone i jedne z najlepszych rozwiązań na rynku atramentówek czyli Epsona. A że przy okazji chciałem mieć urz. wielofunkcyjne stanęło na PX650 (przez chwilę zastanawiałem się nad zwykłą drukarką Epsona)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Radex » 24 paź 2010, 12:01

ten epson co od 1998 uzywalem to byla drukarka, ona nie sprawiala problemow. chyba stylus400 czy jakos tak
pozniej mialem stycznosc z urzadzeniem wielofunkcyjnym ktore platalo figle. tu modelu nie pamietam
sorki za niedomowienie
Forumowicz

Postprzez Adamos » 16 gru 2010, 14:04

Witam!
Przymierzam się (bardzo powoli) do małej modernizacji komputera. Kilka lat temu złożyłem sobie skrzynkę z procesorem Core 2 Duo E6550 2,33 GHz na płycie głównej GA-P35-DS3R. Te dwa elementy zostają bez zmian.
Chce zmienić swojego GeForce 8600GT na coś nowego...i tutaj zaczynają sie schody :D z racji, że nie jestem na bieżąco to nie mam bladego pojęcia co wybrać? Szukałbym czegoś podobnego do tego GF z tamtych lat...czyli coś co pociągnie bez problemu Mafie 2, nowego CODa, czy Wiedźmina 2, co wyjdzie w maju. (na 8600gt wiedźmin czy crysis na full detalach można grać).
Oczywiście nie jestem grafikiem, nie potrzebuje jakiś wyjść i wejść do tej karty i nie chce wydać na nią majątku.
Druga kwestia, to pamięć RAM. Aktualnie mam 2GB DDR2 800MHz pracujące w dualu (2x1). Z racji tego, że wciąż używam XP 32 bitowego to nawet mi to wystarcza no ale czas przejść na siódemkę 64 bitową...tak więc trzeba dokupić trochę pamięci. I tutaj śmieszne pytanie....czy do duala mogę dołożyć np. jedną kość 4gb i będzie chodzić (płyta obsługuje max 8GB)? Czy też lepiej kupić 2x2 albo nawet rozbudować do 4GB(chociaż obawiam się, że dla W7 64bit to za mało).

Czekam na jakieś propozycje i wskazówki odnośnie doboru sprzętu.
Forumowicz

Od: 25 sie 2008, 10:03
Auto: Ford Focus C-MAX mk1

Postprzez Radex » 16 gru 2010, 14:34

Hej, ogólnie żeby coś wybrać to zawsze trzeba zaglebic sie w temat bo non stop wypuszczaja nowy sprzet.
zerknij na forum purepc.pl do dzialu Co kupić. tam jest dużo info od ludzi którzy siedzą non stop w temacie.
sam byłem kiedyś zapaleńcem komputerowym i miałem wszystko w jednym palcu ale wystarczy parę miesięcy i już jesteś w tył ze sprzętem na rynku <glupek2>
ja kupowalem kompa okolo rok temu korzystajac z pomocy w/w forum. odpalam do tej pory wszystko na full detalach w najwiekszej rzodzialce bez problemu. Mafia 2 przeszednięta, nowy COD w trakcie.
także korzystajac z w/w pomocy powinienes skompletowac dobry sprzęt wystarczający na pare lat

Adamos napisał(a):czy do duala mogę dołożyć np. jedną kość 4gb i będzie chodzić (płyta obsługuje max 8GB)

będzie działało ale nie wiem czy w trybie dual
wszystko zależy od plyty glownej, musialbys zobaczyc w instrukcji kiedy pamięć działa w trybie dual
moze byc tak ze plyta nie wymaga parzystego kompletu pamieci do trybu dual.
moze tez byc tak ze jak zainstalujesz trzecią kość to już tryb dual nie bedzie aktywny, jednak nie wiem czy to ma az tak wielkie znaczenie, chyba ze korzystasz z zawansowanych programow graficznych itp...
generalnie, sprawdz w instrukcji od płyty głownej :)

czasami tez warto jest zastanowic sie nad zmianą całej konfiguracji niż nad upgradeowaniem.
Forumowicz

Postprzez Adamos » 16 gru 2010, 15:32

Radex napisał(a):czasami tez warto jest zastanowic sie nad zmianą całej konfiguracji niż nad upgradeowaniem.

wydaje mi się, że procek i płyta spokojnie jeszcze wystarczają.
Okej, wejde na tamtą stronkę i bede szuakć :)
dzięki :)
Forumowicz

Postprzez iiyama » 16 gru 2010, 15:33

grafa do wymiany – weż np geforce 460 – jeśli drogo to gts250, to tak np. bo radki też są OK.
Do tego zapewne musisz wymienić zasilacz i to odrazu najlepiej na 500W –(od 150 zł w górę)– taniej raczej nie polecam.
Pamięci dodaj najlepiej 2x2GB ddr2 (200zł) i dołóż do istniejących 2x1 = razem bedzie 6gb i będzie GIT, ostatecznie kup samo 2gb DDr2 ( 100zł), 4gb w jednej kości ci nie pójdzie.
Win7 działa przy 2gb OK(przy twoim procku) ale czym więcej zawsze bedzie lepiej,
Win7 32bity rozpoznaje pamięć w okolicach 3,1-3,5 giga, więc jeśli zainstalujesz 4gb ddr2 to instaluj 64 bity.
:) mx-3, 323F BA, M6 GG ASpec, Seat Ibiza
Forumowicz

Od: 3 paź 2005, 10:20
Auto: ASZ+

Postprzez Adamos » 16 gru 2010, 16:01

Własnie...zasilać......chyba 500W albo 460W ma mój aktualny...ale dobrze, że zwróciłeś mi na to uwagę :D
opcja z pamięcią bardzo ciekawa 2x2 +2x1. 4gb nie pójdzie ze względu na płytę?
Jak będę przechodzić na win 7 64 to chcę już około tych 6gb ram mieć bo 4 to troche mało. z resztą czas przejść na 64bit system. teoretycznie powinno być szybciej niż na 32.
Forumowicz

Postprzez People_Hate_Me » 16 gru 2010, 16:27

ja proponuje Radka 5770 aktualnie chyba najbardziej opłacalna grafika na rynku (His 1gb około 480)
a klatkowo 5-6 traci do GTX'a 460 w Crysisie na 1900X1080 z AA na full detalach. (dane według Tom's hardware)
Jeżeli masz zasiłke 500-460 to powinna Ci wystarczyć chyba że to jakiś szrot to możliwe że trzeba będzie wymienić na coś mocniejszego.
co do samego ramu płyta Ci nie obsłuży w 1 kości 4gb więc moim zdaniem są dwie opcje albo dokupujesz 2x1gb albo 2x2gb moim zdaniem jedyne słusze rozwiązanie tego tematu.
Tyle w temacie xD
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez noxes » 17 gru 2010, 14:47

Witam, to może jak nie tamto to może to. Jak na win7 zainstalować urządzenie bez podpisu cyfrowego?

Witam, jak poprawnie zainstalować konwerter z USB/RS na windowsie7 aby działał poprawnie. W wIndowsie jest takie coś że jak urządzenie nie ma podpisu cyfrowego to windows nie będzie z tym współpracował. Jakieś rady? Większość metod z google już sprawdzona i nic.
Przejściówka na RS potrzebna mi do interfejsu od gazu.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Forumowicz

Od: 19 gru 2009, 22:23
Auto: AUDI A4 B6 1.8T

Postprzez mazda123a » 12 sty 2011, 16:20

najlepiej zmieniac sprzet co 2 lata, technologia mknie do przodu jak szalona...
mazda123a

Postprzez People_Hate_Me » 12 sty 2011, 16:37

nie zgodzę się z Twoim zdaniem.
kompa można wcale nie wymieniać. Zależy do czego służy :)
ja mam 5 latka na 1 rdzeniowym procku i za chiny go nie zamienie :)
daje rade CS4 LR2 i wieloma innymi rzeczami :)
Psssssssssssssst
Klubowicz

Postprzez Radex » 12 sty 2011, 20:51

People_Hate_Me napisał(a):kompa można wcale nie wymieniać. Zależy do czego służy :)

dokladnie.
koledze pewnie chodzilo o to jak ktos chce byc "na topie" to co okolo 2 lata = wymiana konfiguracji.
Forumowicz

Postprzez sewo » 12 sty 2011, 23:55

People_Hate_Me dobrze radzi i wie co mówi ;) w końcu w tym siedzi po uszy :P
P.S dyski chodzi wyśmienicie :)
Obrazek
Przedstawiciel Wielkopolski

Od: 11 cze 2007, 19:54
Auto: Cx7 Er
MX5 Na
Transit Connect
Było:
MX5 Nbfl , RX8 Fe

Postprzez People_Hate_Me » 13 sty 2011, 11:23

sewo napisał(a):People_Hate_Me dobrze radzi i wie co mówi ;) w końcu w tym siedzi po uszy :P
P.S dyski chodzi wyśmienicie :)

podziękował za dobre słowo :D

a co do dysku to mowiłem :P
Psssssssssssssst
Klubowicz

Postprzez Adamos » 25 mar 2011, 20:49

W temacie dalej cisza, chociaż znów się do niego przymierzam, a że lubie wszystko sto razy przemyśleć to go odświeżam.

Pomyślałem o zakupie nowego PCta, całego, ale jakoś patrząc na ceny aktualnych podzespołów to nie chce się ich pozbywać więc pomysł jest taki, by kupić nową grafe, dokupić ram, może nowy zasilać do tego sprzęt chłodzący i podkręcić to co jest, za rok, półtora wymieniłbym tylko procesor, płytę i ramy kupił.
Ból taki, że dwa razy trzeba by było pamięć ram kupować, ale obstawiam, że za rok DDR2 będą dalej trzymały dobrą cenę. Swojego E6550 do około 2,8-3 GHz mógłbym podkręcić, kupując dobre chłodzenie. A to by wystarczyło na ten rok czy dwa.

Co sądzicie?
Forumowicz

Postprzez Azazel85 » 26 mar 2011, 02:27

Wystarczyć wystarczy :)
Najwyżej coś tam w jakiś przypadkach czasem Cię będzie wkurzać ;)

Ram kupiłbym 2GB w jednej kości – tak żeby jak najtaniej było wiedząc że w kosmos to i tak poleci jak płytę z prockiem będziesz zmieniał. A 4gb to jest ilość lekko do większości rzeczy spokojnie wystarczająca – nie wspominałeś nic o aplikacjach mających jak największe zapotrzebowanie na RAM.

Grafika, skoro lubisz grać i do tego w dużej mierze ma być komp, na to w chwili obecnej przeznaczyłbym większą część budżetu – tzn kupił coś mocniejszego, przyszłościowego, mam tu na myśli coś a'la Radeon 6870 za ~750zł. Wg mnie karta ze świetnym stosunkiem wydajności do ceny, o niedużym apetycie na prąd.

Do tego reinstalacja systemu, i na tym bym poprzestał. Zasilacz jak masz 460-500w powinien dać radę (u mnie ten sam procek, radeon 5770, dwa dyski, dwa napędy, Creative x-fi z przednim panelem, czytnik kart pamięci, często kilka usb podpiętych, i zasilacz 460w spokojnie sobie z tym wszystkim daje radę.

Jak praca kompa nie będzie zadowalająca, wtedy dokup chłodzenie, podkręć procka i ramy (jak będziesz mógł), jeśli zgubisz stabilność na zasilaczu zmień go wtedy na mocniejszy.
A w przyszłości, z prockiem mobo i ramem, też o dysku SSD choćby coś w okolicach 60GB na sam system bym pomyślał- to też sporo da ;)
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez People_Hate_Me » 26 mar 2011, 13:14

to ja od siebie powiem tak :) zwiekszyc ram do 4gb podkrecic proca (chłodzenie Scythe mugen 2 albo cos w podobie) Zasiłka OCZ 500 (genialnie ciche i bardzo wydajne) grafe bym proponował hmmmm sam nie wiem jaka :) powiedz jaka masz teraz to Ci powiem na co zmienic :)
Psssssssssssssst
Klubowicz