Radex napisał(a):były bardziej awaryjne
Co rozumiesz pod awaryjnością?
Bo ja np. złego słowa nt awaryjności Lexmarka nie powiem.
Miałem 2. Jedną dostał ravo, druga działa u rodziców do dziś. Obydwie bezawaryjnie. A biorąc pod uwagę ich wiek (ponad 10 lat) to jak na plujki rewelacja.
Inną sprawą jest koszt eksploatacji – tutaj Lexmark jest zdecydowanie kosmicznie drogi.
Pixma IP4000 – kilka tysięcy wydruków. Z tego jakieś 25% to foto. Totalnie bezawaryjna drukarka z tuszami po 2-3 złote. Niestety – zużyła się głowica, co jest w przypadku Canona i tych modeli (technologii druku) normalne. Jakość wydruków na zamiennikach po 2-3 złote rewelacyjna (foto również). Zresztą Pixmy słynęły z doskonałej jakości zdjęć.
Używam go w firmie – czarny drukuje bez zarzutu w dalszym ciągu.
Epson Stylus 300. Kilka lat pracy i zero problemów. To leciwa drukarka z końca lat 90. Podstawowa wada – prędkość (to akurat wtedy była norma) i jeden wspólny kartridż z czarnym i kolorem. Skończenie jednego koloru oznaczało koniec drukowania (kupno nowego).
Sprzedana za kilkanaście złotych znajomemu który używał jej z powodzeniem jeszcze jakiś czas.
Epson PX650. W sumie mam ją najkrócej bo max. 1,5 roku. Aczkolwiek ilością wydruków dobija pod 2 tys. stron. Wszystko to na fabrycznym zestawie tuszów i CISS'ie (bez doładowania atramentu). Zero problemów.
Skaner szybki, druk doskonały. Foty wyśmienite na poziomie Pixmy (jak nie lepsze).
Wada – już pisałem. Brak druku dwustronnego. Tutaj Canon był świetny.
Naboje po 100ml w cenie 50zł (czarny 60). Nie wymieniałem ich jeszcze bo nie ma potrzeby (atramentu mam jeszcze sporo z fabrycznego zestawu CISS'a.
Jak widzisz dałem Ci przykład 5 drukarek 3 firm – wszystkie były bezawaryjne (nie biorąc pod uwagę zużycia głowicy Pixmy). Najtańszy w eksploatacji – Canon.
Aktualnie polecam to co się u mnie sprawdza nie szafując opiniami o ogóle. A jak widzisz mógłbym. Tylko że takie autorytatywne opinie pisane przez zwyczajnego użytkownika nie mają nic wspólnego z obiektywizmem.
To tak samo jak z bezawaryjnością aut. Ty chwalisz Mazdę. Inny po krótkiej styczności stwierdzi że to awaryjne auto bo tak akurat się mu trafiło i czym prędzej się go pozbędzie.
Radex napisał(a):duzo jest dobrych opinii o brotherze
Nie znam Brothera ale nie stawiam go z tego powodu niżej od innych. Poszukaj opinii o głowicach Epsona – są praktycznie wieczne.
Bierz również pod uwagę, że firmy wypuszczają coraz to nowsze modele. I jedne są udane, a inne niekoniecznie. Dlatego nie można generalizować.
P.S. A jednak używam produktu firmy Brother

Mam drukarkę etykiet PT 1290
http://torx.pl/index.php?m=Product_Deta ... oduct=1694Dostałem w prezencie i mogę powiedzieć że fajny sprzęt. Za to koszty eksploatacji kosmiczne. 40zł za taśmę do niej uważam za skandal!