Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez nemi » 5 sie 2011, 21:27

Azazel, dziękuję za konstruktywną krytykę. Zdjęcia robiłem na statywie.

Zachęciłeś mnie, żeby zerknąć na swoje fotki i poddać kilka sztuk ocenie... Od razu zaznaczam – zero Photoshopa, najwyżej jakieś leciutkie modyfikacje całościowe (+/– jasność). Zdjęcia troszkę straciły na jakości po wrzuceniu na serwer – zostały automatycznie pomniejszone.

[1]
Obrazek
http://img232.imageshack.us/img232/9436/dsc00019vl.jpg

[2]
Obrazek
http://img62.imageshack.us/img62/5606/dsc00028hv.jpg

[3]
Obrazek
http://img148.imageshack.us/img148/90/dsc00193ky.jpg

[4]
Obrazek
http://img27.imageshack.us/img27/8862/dsc00234lc.jpg
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Barthez » 5 sie 2011, 21:37

Azazel – dzięki za porady. Z pewnością wykorzystam <spoko>

wiem co znaczą oznaczenia przysłony ;) lecz co do przysłony w obiektywie zenita o której pisałem (bo wychodzi że jestem tępy jak obuch od siekiery :] ) wstawiam foty:
taka dziura:
Obrazek

wartość na obiektywie:
Obrazek

teraz zamykam przysłonę:
Obrazek

i wartość z "kropeczki"
Obrazek

wieczorną sesję powtórzę jak przestanie mnie boleć prawe oko – wczoraj fotkałem jakieś 2 godzinki ;)
jutro wyprawa w góry i tam trochę poćwiczę <ok>
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez gero » 5 sie 2011, 21:44

Pankuba napisał(a):Jest nawet jakiś tam kanon, wg którego obiekt umieszcza się w 2/3, 3/4 szerokości zdjęcia :).

Tiaa... kanon hahaha tzw. trójpodział kadru zwany złotym podziałem

@barthez
Moim zdaniem sesja bez dodatkowego oświetlenia lub innego mocnego źródła światła przy słabym świetle zastanym przysłona 16 to lekkie nieporozumienie(z początku pomyślałem ze brakuje przecinka pomiędzy cyframi). Szczególnie z modelka. Rzeczy martwe to pol biedy bo ustawisz dłuższy czas i na statywie zdjęcie wyjdzie ładnie (śmieci na matrycy tez :] ) Gorzej jest z ludźmi bo niektórzy nie potrafią nagle zastygnąć w ruchu :) Resztę uwag już ujęli koledzy :)
Moja pierwsza Mazda 6 (klik na zdjęcie)
Obrazek
Początkujący

Od: 2 lip 2011, 15:02
Auto: Mazda 6

Postprzez gero » 5 sie 2011, 21:44

gero napisał(a):
Pankuba napisał(a):Jest nawet jakiś tam kanon, wg którego obiekt umieszcza się w 2/3, 3/4 szerokości zdjęcia :).

Tiaa... kanon hahaha tzw. trójpodział kadru zwany złotym podziałem Podstawowa rzecz :)

@barthez
Moim zdaniem sesja bez dodatkowego oświetlenia lub innego mocnego źródła światła przy słabym świetle zastanym przysłona 16 to lekkie nieporozumienie(z początku pomyślałem ze brakuje przecinka pomiędzy cyframi). Szczególnie z modelka. Rzeczy martwe to pol biedy bo ustawisz dłuższy czas i na statywie zdjęcie wyjdzie ładnie (śmieci na matrycy tez :] ) Gorzej jest z ludźmi bo niektórzy nie potrafią nagle zastygnąć w ruchu :) Resztę uwag już ujęli koledzy :)
Obrazek
Początkujący

Postprzez Pankuba » 5 sie 2011, 22:57

gero napisał(a):Tiaa... kanon hahaha tzw. trójpodział kadru zwany [i]złotym podziałem

Jak człowiek ogólnikowo o czymś wspomni i nie poda terminu, to zaraz się znajdzie ktoś z kagankiem oświaty i sypnie skomplikowaną nomenklaturą ... ;) Spoko, terminy znane, chwali się czujność ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez Azazel85 » 5 sie 2011, 23:30

nemi napisał(a):Od razu zaznaczam – zero Photoshopa

Kiedy ten Photoshop nie jest taki straszny – jak ktoś chce można go używać do zmieniania jednego zdjęcia w drugie, tworzenia grafiki, a można po prostu nim "wywoływać" zdjęcie. Jasność, kontrast, nasycenie, balans bieli, ostrość, czasem stempelek do wyrzucenia śmieci z kadru – to normalne wywoływanie zdjęcia, tak jak wywoływało się zdjęcia analogowe przecież.
Czy robimy to w PS'ie, Lightroom'ie, Corelu czy Picass'ie – nie ma znaczenia. Wg mnie nie ma niczego złego w "dopieszczeniu" zdjęcia. Pokazując zdjęcie, odbiorcy podobać ma się efekt końcowy ;)

Zdjęcia troszkę straciły na jakości po wrzuceniu na serwer – zostały automatycznie pomniejszone.

A to zmniejszaj samodzielnie ;) Choćby w IrfanView zmiana wielkości i podostrzenie po zmniejszeniu to dwa skróty klawiszowe, trzeci do zapisania – jakieś 5 do 8 sekund na zdjęcie :)

Jeżeli wolno mi komentować...
1 – przyjemna w odbiorze, choć dla mnie za dużo lewej strony – uciąłbym to wzdłuż czarnego pasa. Szkoda uciętego listka (za dużo miejsca po lewej, zabrakło 2cm po prawej), i uciętego czubka głowy pana młodego (?). Oprócz tego, fotka leci trochę w prawo jak dla mnie, i róże mają jakąś dziwną dominantę zieleni – ale to możliwe przez mój dziadowski monitor.
3 – byłaby super jakby Ci jeszcze niebo trochę zagrało – tzn byłbyś wcześniej gdy było granatowe, aniżeli czarne. Osobiście bardziej podobają mi się jaśniejsze klimaty, gdy niebo nie jest jeszcze czarną plamą :)
4 – szkoda że modelka zasłoniła fontannę przy której to pewnie chciała mieć tą fotkę :) Znów, mnóóóóóóóstwo miejsca po lewej, jakby tam przesunąć modelkę, mielibyśmy fontannę w tle, i z ramienia modelki nic by, za przeproszeniem, nie tryskało :) Ławeczka na tle liści – idealny obiekt do występlowania w PS'ie, bo tak odciąga tylko niepotrzebnie wzrok. A "horyzont" tym razem leci w lewo ;)
5 – fajny motyw, choć uciąłbym 0,5cm po prawej stronie – jakieś motywy tam wchodzą które chyba nie są potrzebne. Głowię się też co tam dalej za motyw z lewej strony był... :)
6 – rozumiem trening panoramowania? :) Pociąg trochę rozmyty wyszedł, pewnie minimalnie za wolno lub szybko śledziłeś go aparatem. Choć pociągi do panoramowania to akurat trudne obiekty, bo są duże, w sensie długie, ciężko zatem być do nich ciągle równolegle, trzeba mieć na prawdę dużą GO żeby się w niej całe zmieściły. Samochody są do tego fajniejsze, mniejsze i szybciej uciekają :)
7 i 8 sympatyczne albumowe
9 – fajny kadr, choć sprawia wrażenie jakby przeostrzonego, i coś nie tak z zieleniami jest, jakby nasycenie się rozjechało, trochę promienie przez chmury się przebijające rozmiękczyły środkowy szczyt, i mogę się mylić, ale wydaje mi się że kadr leci trochę w prawo...

To wszystko co piszę to drobiazgi i niuanse oczywiście są. Ale z drugiej strony, zdecydowaną większość z nich można łatwo wyeliminować poświęcając zdjęciu parę chwil w postprocessingu. Jak ktoś ma ambicje wobec siebie by robić fotki trochę lepsze niż "słitaśne na fejsbuka", to na te drobiazgi będzie zwracał uwagę.
Barthez napisał(a):wiem co znaczą oznaczenia przysłony ;)

A to przepraszam najmocniej.
Fakt ze sprzętem analogowym za dużo do czynienia nie miałem, i takiego obiektywu w rękach nie miałem. Po fotkach które pokazujesz, faktycznie są w nim "odwrócone oznaczenia", czyli przeciwnie niż w chyba wszystkich obecnych szkłach.
Heh, "mam szkło którego pełna dziura zaczyna się od f/16" <lol> Fajnie to brzmi :)

Zatem tak czy siak, następnym razem w takich warunkach, statyw, natywne iso, przysłona przymknięta 2-3 działki (wzrasta ostrość), i dodatkowe źródło światła (lampa błyskowa doświetlająca modelkę, jak będzie nieco jaśniej może wystarczy blenda która odbije światło np z jakiejś latarni).
Powodzenia! :)
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez gero » 5 sie 2011, 23:43

Pankuba napisał(a):zaraz się znajdzie ktoś z kagankiem oświaty i sypnie skomplikowaną nomenklaturą ... ;) Spoko, terminy znane, chwali się czujność ;)

Szczerze to mi najbardziej akurat ten "kanon" tak jakos fonetycznie utkwil. Terminy podaje co by niezaznajomieni sobie wygooglali.
Obrazek
Początkujący

Postprzez nemi » 6 sie 2011, 09:51

Azazel85 napisał(a):Kiedy ten Photoshop nie jest taki straszny

Nie twierdze, że jest straszny :). Ale trzeba umieć go użyć... ze smakiem. Też nie widzę w tym nic złego i wczoraj po raz pierwszy w ogóle się pobawiłem, żeby coś z fotką zrobić (ta z muralem).

Azazel85 napisał(a):9 – fajny kadr, choć sprawia wrażenie jakby przeostrzonego, i coś nie tak z zieleniami jest, jakby nasycenie się rozjechało, trochę promienie przez chmury się przebijające rozmiękczyły środkowy szczyt, i mogę się mylić, ale wydaje mi się że kadr leci trochę w prawo...

Akurat ta fotka została zrobiona inaczej niż wszystkie inne. Pogoda była słabiutka, bardzo mgliście i ogólnie do kitu, więc zrobiłem trochę fotek RAW, a potem przeciągnąłem tą fotkę na ikonkę programu SNS-HDR <lol>. I wylazł taki oto obrazek :). Tak sobie teraz myślę, że można byłoby ściągnąć trochę nasycenie i troszkę byłoby naturalniej (chociaż naturalnie wcale nie miało być – jak to HDR).

Dziękuję za uwagę o wytryskującej z ramienia fontannie (również Pankubie na PW :)) – widziałem tą fotkę tyle już razy i... nigdy tego nie dostrzegłem <lol>.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Barthez » 7 sie 2011, 12:47

Azazel85 napisał(a):faktycznie są w nim "odwrócone oznaczenia"

dobra... mój błąd <zawstydzony>
wczoraj w górach odkryłem (przez przypadek) jak "działa" ta przysłona...
otóż jest tam (foto obiektywu nr2) jeszcze jedna kropeczka ta bliżej końca... jeśli jest ustawiona na 16 – to znaczy, że zakres przysłony jest od 2 do 16. jeśli zmniejszamy tę wartość to również zmniejszamy zakres od 2 do x. Przy 2 przysłona jest zablokowana ;)
Ta pieruńska blokada chodzi strasznie ciężko i do wczoraj nie miałem o niej pojęcia :|
...............................................................................
oto sesja edukacyjna (nie artystyczna ;) )
obiektyw helios manualny – zabawy z przesłoną i czasem:
Obrazek
Obrazek

użycie lampy – obiektyw olympus. pomimo zmniejszenia do minimum intensywności lampy mam wrażenie że zdjęcie stało sie płaskie, tak jak by wkleić osobe w pejzaż... gdzie robię błąd?
foto bez lampy
Obrazek
z lampą:
Obrazek

problem następny...
wieczorem było śliczne kolorowe (wszystkie możliwe barwy od zachodzącego słońca) niebo a zdjęcie raczej kupa... Jak uchwycić te kolory??? (foto – obiektyw olympus)
Obrazek
(modelka w tym pejzażu to osobny temat na później)
.........................................................................................................................
(obiektyw helios) zdjęcia z:
nemi napisał(a):kategorii "może być"

Obrazek
Obrazek

Obrazek
to nie ja :P
Forumowicz

Postprzez kryystian » 7 sie 2011, 17:41

Barthez napisał(a):problem następny...wieczorem było śliczne kolorowe (wszystkie możliwe barwy od zachodzącego słońca) niebo a zdjęcie raczej kupa... Jak uchwycić te kolory??? (foto – obiektyw olympus)

filtry nd, polaryzacyjny
HARDLINE
Forumowicz

Od: 16 lip 2008, 19:57
Auto: gh sport
(6mps)

Postprzez Azazel85 » 8 sie 2011, 00:05

Barthez napisał(a):użycie lampy – obiektyw olympus. pomimo zmniejszenia do minimum intensywności lampy mam wrażenie że zdjęcie stało sie płaskie, tak jak by wkleić osobe w pejzaż... gdzie robię błąd?

Moc lampy ciągle za duża, przepaliła Ci twarz. W dodatku, zwróć uwagę na tło – to nie ta maleńka lampka je tak oświetliła = zmieniła Ci się ekspozycja (co zresztą jest w EXIF'ie, fotka "bez" 1/320s, fotka "z" 1/180s[przy okazji wyjarało niebo]). Takie zabawy najlepiej robić w manualu, bo wtedy widzisz realną zmianę i wpływ wprowadzonego parametru.
Skoro mocy lampy bardziej zmniejszyć się nie dało – można się cofnąć (wydłużając ogniskową jednocześnie żeby mieć ten sam kadr). Ewentualnie przesłonić lampę, np białą kartką (bardzo prymitywny softbox).
Użycie lampy ma być ledwo zauważalne, ma zniwelować cienie, wspomóc AF – broń Boże nie rozjaśniać karnacji 4krotnie, skóra musi wyglądać naturalnie :)

problem następny...
wieczorem było śliczne kolorowe (wszystkie możliwe barwy od zachodzącego słońca) niebo a zdjęcie raczej kupa... Jak uchwycić te kolory??? (foto – obiektyw olympus)

W takich warunkach kłaniają się ograniczenia rozpiętości matrycy aparatu. Niestety nie potrafi ona tak jak ludzkie oko, widzieć zarówno ładne kolory na jasnym niebie jak i szczegóły w ciemnym "dole".

Przede wszystkim, ustawić pomiar światła na punktowy i mierzyć ów światło na niebie – wtedy ono wyjdzie mniej więcej tak jak jest widziane, niestety pozostała część zdjęcia, czyli generalnie wszystko co nie jest niebem, będzie w czarnej d... znaczy się wyjdzie bardzo ciemne. Coś za coś.
Idąc na kompromis, czyli uśredniając zdjęcie, rozjaśnimy dół, coś tam będzie widać, i wypierzemy z tych ładnych kolorów niebo – wszystko wyjdzie mdłe. A nie o to przecież chodzi.

Zatem trzeba oszukiwać :) Wyjść jest kilka.
Jedno to filtry tak jak już zasugerowano, choć doprecyzowałbym i wg mnie najbardziej użytecznym byłby tu filtr nd ale połówkowy z miękkim przejściem. Mając założony taki filtr, można przyciemnić połowę zdjęcia – aparat mierząc światło na niebie, będzie myślał że jest ciemniejsze niż w istocie (przyciemniony filtr powoduje wpadanie mniejszej ilości światła), uda mu się zatem rozjaśnić nieco dół, nie przepalając przy tym nieba.
Inne wyjście, to ocieranie się o HDR. Niektóre aparaty mają taką funkcję nawet "automatyczną", co czasem może się przydać, choć automat w tym momencie na pewno nie będzie tak dobry, jak świadomy człowiek który chce to osiągnąć sam poświęcając nieco czasu.
W skrócie – robisz w takiej scenerii dwa zdjęcia (ewentualnie więcej jak chcesz "klasycznego HDR'a"), jedno poprawnie naświetlając niebo (ładne niebo, czarny dół), drugie poprawnie naświetlając dół (białe przepalone niebo, dobry dół), i później na kompie sklejasz te dwa zdjęcia w jedno. Dobrze robić to ze statywu, żeby mieć dokładnie ten sam nieprzesunięty kadr, wtedy po prostu wzdłuż linii horyzontu tniesz oba zdjęcia, wyrzucasz złe połówki a dobre sklejasz w dobre zdjęcie :)
I wtedy efekt masz mniej więcej jak widziały go oczy :)
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez Topaz » 10 sie 2011, 00:46

Ostatnie motoshow – niestety barierki i klops.

Obrazek
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Forumowicz

Od: 22 kwi 2006, 20:18
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez Seraf » 16 sie 2011, 16:43

zdjęcie poskładane z kilku ujęć auta doświetlanego LEDową latarką w kompletnej ciemności :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez kryystian » 18 sie 2011, 08:50

<spoko>
Ostatnio edytowano 21 wrz 2011, 07:31 przez kryystian, łącznie edytowano 2 razy
HARDLINE
Forumowicz

Auto: gh sport
(6mps)

Postprzez D@m$on » 18 sie 2011, 23:44

Chłopaki pomóżcie mi przy wyborze apartu. NIe wiem czy w dobrym dziale napisałem no ale cóż najwyżej dostane opier... od zarządu :D

Chciałbym sobie kupić aparat lecz trochę sie na tym nie znam. Myślałem nad lustrzanką ale niestety ceny mnie przeraziły ;/
Poczytałem i poszperałem na necie i wytypowałem te kilka modeli:

Canon PowerShot SX220 HS
Fuji FinePix F80EXR
Fujifilm F550 EXR1
Nikon Coolpix S9100

Który z tych aparatów mi polecicie?
Najbardziej rozważam te dwa ostanie.
Co mi o nich powiecie?
Może są jeszcze jakieś inne modele polecane?
Mazda 323F (BA) V6 GT !
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 lut 2009, 23:05
Auto: 323F (BA) GT 2.0 V6 KF!

Postprzez Barthez » 19 sie 2011, 07:13

D@m$on napisał(a):Który z tych aparatów mi polecicie?

z tych co wymieniłeś to chyba Fujifilm F550 EXR1... ale wszystkie prezentują podobną jakość. ;)

D@m$on napisał(a):Może są jeszcze jakieś inne modele polecane?

w tym przedziale cenowym (ok 1200zł) można by sie pokusić jeszcze o kompacta z wymienną optyką ;)
i będzie jakość mocno zbliżona do lustrzanek np:
http://allegro.pl/promocja-olympus-pen- ... 67448.html

Myślałem nad lustrzanką ale niestety ceny mnie przeraziły ;/
Mnie także ;) – jeszcze niedawno miałem podobny problem i ciągle dodatkowo ograniczałem budżet. Docelowo skłoniłem sie w kierunku używki z małym przebiegiem i udało mi sie kupić olka e-520 z dwoma kitowymi obiektywami+torba+karta+filtr uv za 1200zl. Dodatkowo dokupiłem filtr polaroid, baterie, adapter do m42, pilot za 100zł ;)
więc nie skreślaj całkiem lustrzanek, chyba że Ci zależy na małych wymiarach ;)
Forumowicz

Postprzez AmRoZ » 19 sie 2011, 12:15

Dziś RCW zawody automobilklubu a jutro :)

Obrazek

Będzie co focić ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 13:28
Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'

Postprzez kryystian » 20 sie 2011, 22:48

:)
Ostatnio edytowano 15 paź 2011, 18:09 przez kryystian, łącznie edytowano 2 razy
HARDLINE
Forumowicz