Telefony komórkowe

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez loockas » 7 lut 2013, 12:26

Ja jednak chce spróbować czegoś innego. Kilka aukcji z iphone jest pod obserwacją :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 7 lut 2013, 12:54

loockas napisał(a):Ja jednak chce spróbować czegoś innego. Kilka aukcji z iphone jest pod obserwacją :P

Gay i lama :P

Wysyłane z mojego HTC Sensation za pomocą Tapatalk 2
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez loockas » 7 lut 2013, 13:04

Używałeś? :P

W pracy często mam kontakt z iPad'em i jeżeli kiedykolwiek miałbym brać pod uwagę zakup tabletu, to będzie to właśnie ipad. Tablet w 90% ma służyć do internetu i multimediów. Wg mnie żaden system nie radzi sobie z tym lepiej. Swego czasu miałem na biurku pierwszego ipada i Galaxy taba 10.1 robiąc na nim te same czynności. Samsung wydaje się być epokę wstecz pod względem obsługi, szybkości działania czy nawet designu.

Przykre jest, że nawet iphone 3gs działa zauważalnie płynniej i bardziej efektywnie od htc sensation. Dlatego na moje potrzeby iphone 4 (bez s) będzie na pierwszy raz w sam raz, a do wyrwania jest lekko powyżej ceny sensation. Pociesza mnie fakt, że najważniejsze aplikacje z google czli talk i mapsy są dostępne na apple wiec przesiadka mnie nie powinna zaboleć pod tym względem :)

Nigdy nie sądziłem, że zachcę apple, ale wszystkiego trzeba spróbować. 3 lata z androidem dały mi sporo doświadczenia więc po zakupie ajzabawki będę mógł rzetelnie porównać te produkty. Z resztą jak się nie spodoba, to co za problem odsprzedać dalej? :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Adamos » 7 lut 2013, 14:06

Lookas, wszystko co jest z lampą jest lepsze od urządzenia bez lampy. Ten A660 nie ma lampy więc odpada. Ale szukam sobie dalej :)
Forumowicz

Od: 25 sie 2008, 10:03
Auto: Ford Focus C-MAX mk1

Postprzez loockas » 7 lut 2013, 14:27

Nawet nie zwróciłem uwagi. Spodobał mi się design, dual sim, IP67 i firma <serduszka>
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Adamos » 7 lut 2013, 14:52

Sony Acro S wygląda spoko. Ciekaw jestem jaka cena będzie za Sony Z
Forumowicz

Od: 25 sie 2008, 10:03
Auto: Ford Focus C-MAX mk1

Postprzez twar14 » 7 lut 2013, 15:19

loockas napisał(a):Przykre jest, że nawet iphone 3gs działa zauważalnie płynniej i bardziej efektywnie od htc sensation.

Siema, wtykam swoje 3 grosze w to co napisał kolega... iphone działa na ios, systemie zamkniętym. Android możesz dowolnie konfigurować, lacznie z pulpitem i widgetami których ios nie ma... normalne że przy tylu appkach dzialajacych w tlr coś przytnie.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk
Forumowicz

Od: 19 lut 2012, 19:27
Auto: Mazda 626 2.0 16v DOHC 1996r. hatchback

Postprzez Grzyby » 7 lut 2013, 15:25

Loockas, nie trafia do mnie Twoje narzekactwo :P
Weź poprawkę na jedną rzecz. Otóż telefon będzie głównie służył do rozmawiania. Potem będzie to kalendarz (i przypomnienia + alarmy). Następne w kolejności będzie nagrywanie filmików dziecku.
Potem długo, długo nic.
I w końcu, od święta rzut oka na net (sprawdzenie pogody jak nie ma kompa pod ręką) czy poczty (w ostateczności).

Nie jestem takim typem jak Ty który musi mieć hipermegawypasekstrabłyskawiczniewymiatający, którego trafia jak musi poczekać pół sekundy czy sekundę dłużej na otwarcie jakiejś aplikacji :)

Say, poczytałem o Wave 3 i opinie to on zbiera mało pozytywne. Za wykonanie i jakość same achy i ochy, ale niestety ma sporo problemów. Od wyświetlacza (sporo osób miało wymieniany bo przestawał reagować na dotyk) przez samoczynne wyłączanie się (miałem kiedyś SE 710W który to robił i nie ma nic bardziej wkurzającego), czy problemy z wysyłaniem i odbieraniem SMSów. Na Bada2 też ludzie narzekają, więc jak widać wszystko ma swoje dobre i złe strony.
Czekam na telefon od konsultanta i biorę jednak Ace2.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez say » 7 lut 2013, 15:56

Grzyby...tez słyszałem o tych problemach jednak egzemplarz Anki jakoś się uchował :). Prawdą jest, że brandowany soft potrafi takie problemy stwarzać. Co do Andka i kalendarza – to jest to. Podoba mi się, że bez większych ceregieli żona może wpisać coś w kalendarz (google) np. na kompie i od razu trafia to na mój tel. (po podłączeniu tego właśnie kalendarza). Niby pierdoła, a ułatwia życie – jej życie :D. Zwłaszcza gdy to nieoczekiwana lista zakupów :D. Ty będziesz miał lepiej bo to będzie jej telefon i będziesz mógł wstawić zdalnie wpis w jej kalendarzu typu: "13:00 – sprawdzić czy jest pifko dla misiaczka w lodówce. Przypominaj co minutę przez godzinę" :D.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez nemi » 7 lut 2013, 16:07

say napisał(a):Podoba mi się to, że bez większych ceregieli żona może wpisać coś w kalendarz (google) np. na kompie i od razu trafia to do mnie. Niby pierdoła a ułatwia życie.

Ja też z tego korzystam – oboje mamy współdzielony kalendarz, dzięki czemu zawsze i wszędzie mogę sprawdzić w jakich godzinach ma do pracy czy kiedy ma wolne [pracuje w różnych godzinach i różne dni].

Nie mam bladego pojęcia jak jest w innych systemach, ale również panowanie nad kontaktami jest zdecydowanie na plus w Androidzie – ja tym administruję tylko przez stronę https://www.google.com/contacts/#contacts –> łatwo mogę pouzupełniać informacje, dodać zdjęcia, poscalać kontakty, przydzielić do grup, dodać do ulubionych... A potem wszystko się pojawia automatycznie w telefonie po kilku sekundach :). Na karcie SIM nie mam żadnych kontaktów w tej chwili <lol>. Wystarczy, że zaloguję się na dowolnym telefonie z androidem i już po chwili mam dostęp do swoich kontaktów.

Grzyby napisał(a):czy poczty (w ostateczności).

U mnie to jest główne narzędzie do sprawdzania poczty :). Kompa w domu nie odpalam prawie – maile przychodzą na tej samej zasadzie co smsy, więc obsługuję je na bieżąco.

Bardzo przydatny jest też Google Talk – bardzo, bardzo obniża koszty w komunikacji małżeńskiej <lol>.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Grzyby » 7 lut 2013, 16:28

say napisał(a):będziesz mógł wstawić zdalnie wpis w jej kalendarzu typu: "13:00 – sprawdzić czy jest pifko dla misiaczka w lodówce. Przypominaj co minutę przez godzinę"

Ciekawe, przydatne, doskonałe <lol>

nemi napisał(a):Google Talk – bardzo, bardzo obniża koszty w komunikacji małżeńskiej

Nieznane mi rozwiązanie i podejrzewam, że takie zostanie. W Play cenię sobie darmowe rozmowy bez ograniczeń w ramach sieci (senior niedawno przeniósł tel. do Play i teraz sporo więcej rozmawiamy czyt. dziadki "gadają" z wnukiem za free <lol> )
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez nemi » 7 lut 2013, 16:40

Grzyby napisał(a):Nieznane mi rozwiązanie i podejrzewam, że takie zostanie.

Odpal Gmail'a i pod kontaktami masz czat (nie wiem czy trzeba go jakoś uaktywniać czy nie) – zagadam do Ciebie i zobaczysz na czym to polega :P. To samo jest na telefonie :).
Funkcja czatu to jedno, ale jest też funkcja połączeń wideo i syna/wnuka można oglądać na żywo, podobnie jak syn/wnuk widzi ojca/dziadków (o ile korzystają z komputera z kamerą bądź drugiego egzemplarza choćby Samsunga Ace 2). W przypadku dłuższej rozłąki jest to świetna sprawa :). Za darmo...

Grzyby napisał(a):W Play cenię sobie darmowe rozmowy bez ograniczeń w ramach sieci

Niewątpliwie ma to swoje plusy, ale ja pomimo ogromnej liczby minut wolę napisać na czacie lub dostać wiadomość na czacie (np. podczas zakupów – mogę potem łatwo wrócić do tego, albo potem wyszukać w historii za kilka dni/miesięcy czy lat sprawy inne niż zakupy). Poza tym moja żona pracuje w takim miejscu, że nie mogę do niej dzwonić <rotfl>.

Dwa lata temu też marudziła, że to niepotrzebne, tamto niepotrzebne i tak dalej (coś jak Ty :P). A w tej chwili nie wyobraża sobie nic innego niż smartfon <lol>. Naprawdę przydatny gadżet <spoko>.

Już pewnie za późno, ale są też aplikacje do karmienia piersią :D.
Forumowicz

Postprzez Bart0n » 7 lut 2013, 16:59

loockas, zamówiłeś już wełniany pokrowiec do ajfona? :P
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez loockas » 7 lut 2013, 17:22

twar14 napisał(a):Siema, wtykam swoje 3 grosze w to co napisał kolega... iphone działa na ios, systemie zamkniętym. Android możesz dowolnie konfigurować, lacznie z pulpitem i widgetami których ios nie ma... normalne że przy tylu appkach dzialajacych w tlr coś przytnie.

Nie masz pojęcia co to iOS skoro nazywasz to systemem zamkniętym. Podobnie jak android, ios obsługuje multitasking. Zasadnicza różnica na korzyść iosa, to optymalizacja pod konkretną platformę sprzętową czego android nie ma. Urządzeń z androidem jest dziesiątki. Z czego każdy producent chce być inny i poza zmianami w hardware, miesza w oprogramowaniu tworząc nakładki

Grzyby napisał(a):oockas, nie trafia do mnie Twoje narzekactwo
Weź poprawkę na jedną rzecz. Otóż telefon będzie głównie służył do rozmawiania.

Dlatego odradzam Ci TANIEGO androida. Prędzej czy później ładnie go zamulisz (możesz gadać, że nie i tak zaczniesz instalować głupoty) i dialer (apka odpowiadajaca za funkcje telefonu) zacznie Ci tak pięknie przymulać, że szlak Cię trafi. Szczególnie jak będzie to dialer samsungowy z jego pokręconego touchwiza. Efekt jest taki, że jak Ci telefon zadzwoni to najpierw usłysz wibracje, potem zaświeci się ekran, a na końcu może uda Ci się odebrać rozmowę (to jeden z wielu scenariuszy jakie doświdczyłem) Oczywiście nie jest to problem występujący zawsze i to jest chyba najgorsze. Zapytaj Pawła (tco) jak mu się podoba jego SGS2. Ostatnio jak do mnie dzwonił to był szczęśliwy, że nawiązał połączenie :) I tak jest w wielu modelach. Jak nie dialer, to aplikacja sms się przytka, mms nie przychodzą etc, etc, etc.

Dlatego tak chętnie ludzie później szukają custom romów, bo to jest najlepsze lekarstwo na większość bolączek androida. Skłamałbym gdybym powiedział, że android na custom romie nie jest wydajny. Owszem jest. Problemem jest znalezienie odpowiedniego customa dla siebie, wolnego od błędów czy wad. Ja np w sensation, żeby cieszyć się szybkim i stabilnym telefonem musiałem wybrać rom w którym nie działa wyjście hdmi (na szczęście nie używam) i niestety nie działa moja ulubiona przeglądarka chrome (i najwyraźniej prędko nie będzie). Pojawiają się inne mniej lub bardziej denerwujące bugi, ale co rom to coś innego. Tak więc coś ZAWSZE kosztem czegoś. Tak było w 4 słuchawkach, nie wierzę, że w innych jest inaczej. W przeciwnym wypadku forum xda by nie istniało :)

Nie róbcie ze mnie lamy. Znam ten system od kernela po system plików, wiem jak działa. Jeżeli ktoś twierdzi, ze android jest pozbawiony wad, to najwyraźniej miał szczęście i ich nie dostrzegł lub po prostu nie widział innego systemu :) Nie uważam iOS'a za najlepszy system. Nie podoba mi się sekta Apple, ale polityka googla wcale nie zmierza w lepszą stronę. Kwestia przyzwyczajenia się, dlatego poglądy spycham na bok. Chcę spróbować czegoś innego :)

Grzyby napisał(a):którego trafia jak musi poczekać pół sekundy czy sekundę dłużej na otwarcie jakiejś
aplikacji

Żeby to była sekunda ;) Poużywasz, zrozumiesz. Zaniedbany android staje się jak symbian, którego chyba niemiło wspominasz właśnie za lagi. Dobrze pamiętam? :)

Jeszcze raz Ci dobrze poradzę. Chcesz bezproblemowy telefon, który będzie również smartfonem? Dla ciebie nic lepszego do Wave z BadaOS nie będzie, ewentualnia jakaś nokia lumia z mniej problematycznym windowsem, za to z lepszymi właściwościami multimedialnymi (aparat na którym Ci zależy) Tak samo na nim skorzystasz z internetu jak na telefonie z androidem. Tym bardziej jak twierdzisz nie jest to dla Ciebie priorytet <lol> Dlatego nie rozumiem po co pchasz się do zakupu ciężarówki, skoro potrzebna Ci osobówka – tak to można porównać.

BTW. Ja nie narzekam. Ja po prostu piszę rzetelnie, bez fanbojstwa, który tu widać w co drugiej wypowiedzi. A zanim coś pochwalę/skrytykuje, to z reguły używam tego dłużej niż 5 minut :)

Dopisano 07 lut 2013 16:23:

Bart0n napisał(a):loockas, zamówiłeś już wełniany pokrowiec do ajfona?

hehe, nie. Muszę się nauczyć odpowiednio go chwytać :P Iphone4 to nie docelowy sprzęt w który celuje. To tak do zapoznania się z ios :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 7 lut 2013, 17:27

loockas napisał(a):Chcę spróbować czegoś innego

Ja moze i tez chcialbym sprobowac czegos innego ale za leniwy jestem. Poza tym nic innego nie da mi takiej integracji z uslugami Googla jak Android. To jest wg. mnie jego najwieksza sila, ktorej nie ma i nigdy miec nie bedzie konkurencja.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez lukaszm » 7 lut 2013, 18:13

Seraf napisał(a):Galaxy Note N7000

też mi się marzy Note I albo II ale rozum mówi SGS II Ci w zupełności wystarczy :) tak więc kilka tygodni temu udało mi się wyrwać na promocji w plusie za 99zł
Forumowicz

Od: 21 mar 2008, 21:04
Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999

Postprzez loockas » 7 lut 2013, 18:37

sq2jul napisał(a):Poza tym nic innego nie da mi takiej integracji z uslugami Googla jak Android.

Racja i to niezaprzeczalna. O ile na windows phone z usługami google jest krucho to na ios jest zaskakująco dobrze. Po prostu google nie mógł olać tak dużej grupy odbiorców. Jest talk, są mapsy, jest kalendarz, pewnie jest gdrive. Mnie więcej chyba nie potrzeba. Nie wiem jeszcze jak z kontaktami, ale to jakoś przeżyje.

sq2jul napisał(a):ale za leniwy jestem.

ja też i dlatego przestało mnie bawić skakanie po custom romach i czekanie na aktualizacje robiące to czy tamto. Plan mam kupić iphone fabrycznie bez simlocka by nie kombinować już nic z softem, z kartami i jailbreakami.

Plan jest jeszcze poużywać Blackberry, ale to w następnej kolejności :)

Z innej beczki. Solid B2700 padł :( Głośnik przestał współpracować. Zostało mi chyba tydzień gwarancji. Jutro sprawdze i odsyłam. Na razie dostałem Nokie E52. Stęskniłem się za symbianem :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Grzyby » 7 lut 2013, 19:13

loockas napisał(a):Muszę się nauczyć odpowiednio go chwytać

Musisz się tego szybko nauczyć.
Połowa ajfonów jakie widziałem miała ciekawą aplikację.
Udawała pękniętą szybkę hahaha
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez nemi » 7 lut 2013, 19:30

Grzyby napisał(a):Połowa ajfonów jakie widziałem miała ciekawą aplikację.
Udawała pękniętą szybkę

Zainstalujesz żonie:
https://play.google.com/store/apps/deta ... 3BsYXkiXQ..

:]
Forumowicz

Postprzez loockas » 7 lut 2013, 19:45

Grzyby napisał(a):Musisz się tego szybko nauczyć.

Pokaż mi smartfon bez wad, to go z miejsca kupuje :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra