Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
no to nie wiem w koncu bo zdania sa tak podzielone ze ile ludzi tyle opini
napisac na elektordzie to mowia ze acer dobry ale asus lepsze a jeszcze gdzie indziej na odwrot hehe
- Od: 22 mar 2009, 21:08
- Auto: Mazda MX-3 2,5V6 94r
Zależy jeszcze co chcesz z nim robić. Jeśli praktycznie będzie stał na biurku jako stacjonarny, to uważam nie zawiedziesz się nawet na Acerze czy Asusie.
Ja mam Asusa od... nawet nie wiem kiedy (4 lub 5 lat) i jestem zadowolony. Siedzi w nim Pentium M i jedyne co się pogorszyło to odprowadzanie ciepła – wentylator częściej pracuje na najwyższych obrotach niż dawniej. No i bateria się zużyła – po tylu latach działa już tylko od godziny do dwóch, a nie do 5 jak kiedyś. Ale z tego co widzę czasem w sklepach to i tak jest w stanie pobić niektóre nówki sztuki pod tym względem
.
Ja mam Asusa od... nawet nie wiem kiedy (4 lub 5 lat) i jestem zadowolony. Siedzi w nim Pentium M i jedyne co się pogorszyło to odprowadzanie ciepła – wentylator częściej pracuje na najwyższych obrotach niż dawniej. No i bateria się zużyła – po tylu latach działa już tylko od godziny do dwóch, a nie do 5 jak kiedyś. Ale z tego co widzę czasem w sklepach to i tak jest w stanie pobić niektóre nówki sztuki pod tym względem

nemi napisał(a):Zależy jeszcze co chcesz z nim robić. Jeśli praktycznie będzie stał na biurku jako stacjonarny, to uważam nie zawiedziesz się nawet na Acerze czy Asusie.
Pod tym mogę się podpisać
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Cześć,
mój wół roboczy (HP) ma 2,5 roku, no i coraz bardziej mu gorąco... Dmucha i dmucha, a mnie się nadgarstki grzeją od tych wiatraków
Myślicie, że są serwisy, które rozbierają laptopy i czyszczą je, przedmuchują, cokolwiek w celu lepszego naturalnego chłodzenia? Czy też pomyśleć o wymianie sprzętu na nowy?
mój wół roboczy (HP) ma 2,5 roku, no i coraz bardziej mu gorąco... Dmucha i dmucha, a mnie się nadgarstki grzeją od tych wiatraków
up sobie sprężone powietrze, rozbierz i sam przedmuchaj w jakiś spokojny wieczór. W necie zapewne znajdziesz sposób rozebrania tak, żeby nic nie uszkodzić. To nie jest skomplikowana operacja.
Dokładnie, można to zrobić samemu – sam tak kilka miesięcy czyściłem swoją Toshibę, przy okazji wymieniając pastę termoprzewodzącą na procesorze i karcie grafiki. Jest na necie sporo opisów (+ zdjęcia), pokazujące co odkręcać i w jakiej kolejności, myślę że poradzi sobie każdy, kto potrafi śrubokręt trzymać w ręce.
A jak nie, to takie czyszczenie zrobi każdy serwis zajmujący się laptopami.
A jak nie, to takie czyszczenie zrobi każdy serwis zajmujący się laptopami.
Roman S.
Czerwony Smok
Czerwony Smok
Dzięki. Zastanawiałem się nad samodzielnym rozebraniem, bo wymieniałem już klawiaturę na matową (a właściwie po zalaniu) i znalazłem fajny przewodnik zdjęciowy na ten temat. W takim razie zabiorę się do tego w weekend
Cicho chodzi wiatrak, ale w rączki ciepło.
A co sądzicie o stacji chłodzącej? Globy, może o tym warto pomyśleć.
- Od: 15 maja 2004, 16:37
Może. Nie zostało napisane, że przed ewentualnym zakupem takiego czegoś nie przeczyści laptopa. Spytałem tylko o jakieś możliwe zalety takiego urządzenia. Skoro nie ma, to nie było pytania 
- Od: 15 maja 2004, 16:37
Po czyszczeniu kupię sobie dwie – do pracy i do domu – bo widzę, że to tanie 
No właśnie, to jest skuteczne? 
Od spodu masz zazwyczaj wlotowy otwór wentylacyjny systemu chłodzenia. Taka podkładka ułatwia zaciąganie powietrza, co może przełożyć się na niższą temperaturę lapka.
Roman S.
Czerwony Smok
Czerwony Smok
Ja jak rozbierałem ibm'a po zalaniu, to na stronie producenta znalazłem instrukcję do każdego modelu jak go śrubka po śrubce rozłożyć w drobny mak i poskładać z powrotem. Nawet śruby były ponumerowane i opisane (długości, gwinty) – także nie powinno być problemów. Rozkręciłem, wysuszyłem, usunąłem koty z kurzem i śmiga bez najmniejszych problemów. Co do chłodzenia, jeśli lapek potrzebuje dodatkowych urządzeń chłodzących to niestety dla mnie to cienizna. Projektują je już praktycznie pok klimatyzowane biura, a jak w domu nie ma klimy to sprzęt cierpi i wyje wentylatorem, denerwuje hałasowaniem i się przegrzewa.
Globy proponuje jak już go otworzysz i będziesz czyścił to założenie nowej pasty na procka (niestety HP maja to do siebie że po 2 latach lubia się mocno przegrzewać a pasta już słaba i nie robi tego jak powinna) ogolnie to jest prosta sprawa skoro rozkładasz samochody to z tym se spokojnie dasz rade.
co do podkładki to dobre podkładki (Zalman cooler master) podczas pracy potrafia nawet o 10 stopni schłodzić sprzęt. ważne abyś dobrze sie przyjżał jak masz dziurki pod notkiem i jak są umiejscowione wiatraki na takiej podkładce bo to jest najważniejsze
co do podkładki to dobre podkładki (Zalman cooler master) podczas pracy potrafia nawet o 10 stopni schłodzić sprzęt. ważne abyś dobrze sie przyjżał jak masz dziurki pod notkiem i jak są umiejscowione wiatraki na takiej podkładce bo to jest najważniejsze
Globy, spokojnie możesz czyścić!
ja ostatnio czyściłem swojego starego HP'ka i po czyszczeniu wiatraka prawie nie słychać, a to się rozbiera i składa jak klocki lego
co do podstawki to dwa pudełka po zapałkach i to samo daje, po prostu wystarczy by pod lapkieem było trochę świeżego powietrza i wiatraków nie trzeba
ja ostatnio czyściłem swojego starego HP'ka i po czyszczeniu wiatraka prawie nie słychać, a to się rozbiera i składa jak klocki lego
co do podstawki to dwa pudełka po zapałkach i to samo daje, po prostu wystarczy by pod lapkieem było trochę świeżego powietrza i wiatraków nie trzeba
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
elo
Od chyba wczoraj (wcześniej nie zauważyłem) mam dziwność w FF, mianowicie strona http://www.google.pl cały czas mi się odświeża w mniej więcej dwu sekundowych odstępach, inne strony działają OK.
Jakieś sugestie?
A i jak wrócić do polskiego googla przy wyszukiwaniu z menu kontekstowego?
bo teraz wyszukuje mi tak: http://img96.imageshack.us/img96/2663/e ... 784385.jpg
Od chyba wczoraj (wcześniej nie zauważyłem) mam dziwność w FF, mianowicie strona http://www.google.pl cały czas mi się odświeża w mniej więcej dwu sekundowych odstępach, inne strony działają OK.
Jakieś sugestie?
A i jak wrócić do polskiego googla przy wyszukiwaniu z menu kontekstowego?
bo teraz wyszukuje mi tak: http://img96.imageshack.us/img96/2663/e ... 784385.jpg