Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez kryystian » 15 lip 2011, 20:29

zapodaj jakieś foto <co?>
HARDLINE
Forumowicz

Od: 16 lip 2008, 19:57
Auto: gh sport
(6mps)

Postprzez AmRoZ » 15 lip 2011, 21:18

Nie ma się czym chwalić .... mam tylko jedno zdjęcie pod ręką bo ta parka chciała żebym im zrobił jakieś zdjęcie przed salą i wysłał gdzieś w necie no to mam linka pod ręką ... samo zdjęcie wychodzę z auta szybki pstryk i coś takiego wyszło ... generalnie gdybym umiał robić szybko odpowiednie zdjęcie pewnie by coś z tego ładnego wyszło a tak :)

nie mam teraz czasu zeby coś innego znaleźć bo się muszę przygotować na jutrzejszy plenerek tak więc po weekendzie może coś pokaże z jutrzejszego dnia ... ;/

Generalnie mam stresa jak hoj ;), ale młodzi wiedzą że się uczę i fajnie że zechcieli bym mógł na nich testować swój sprzęt

Obrazek

wiem wiem dużo nauki przede mną, ale bez lampy i w kiepskich warunkach
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 13:28
Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'

Postprzez nemi » 15 lip 2011, 22:02

Fotka fajna, jak dla mnie młodzi wyglądają sympatycznie, ale zwracaj jak największą uwagę na otoczenie. Jak dla mnie psuje wszystko... Z jednej strony sterta rozwalonych kamieni, z drugiej łyse placki trawy, chyba jakiś stareńki Opel.

Mnie wkurza żona brakiem dbania o takie szczegóły. Robi czasem zdjęcia dziecku w domu nie bacząc na to, że gdzieś leży zapakowana do wyniesienia zasrana pielucha, albo sterta jakichś ciuchów, które moja córka raczyła rozwalić, bo akurat żona zdjęła pranie. Czasem fotka jest rewelacyjna, a otoczenie dyskwalifikuje ją :(. Po wywaleniu dziesiątek takich zdjęć staram się zwracać maksymalną uwagę na to, co znajdzie się w kadrze (chociaż nie mam takiego wprawnego oka i wciąż nie jestem zadowolony ze swoich zdjęć). Tobie też radzę, żeby zawsze sprawdzić co będzie na zdjęciu oprócz młodych. Potem może się okazać, że zdjęcie popsuł robiący kupę pies czy jakiś inny nieestetyczny element, którego nie dostrzegłeś pochłonięty osobami fotografowanymi.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez kryystian » 15 lip 2011, 22:41

AmRoZ napisał(a):przygotować na jutrzejszy plenerek

masz jakiś plan czy idziesz na żywioł ? gdzie ich zabierasz?
nemi napisał(a):zdjęcie popsuł robiący kupę pies

mistrz 2giego planu :)
HARDLINE
Forumowicz

(6mps)

Postprzez Azazel85 » 15 lip 2011, 23:28

AmRoZ napisał(a):wiem wiem dużo nauki przede mną, ale bez lampy i w kiepskich warunkach

W takim rozproszonym świetle lampa niepotrzebna :) No chyba żeby minimalnie doświetlić twarz i mieć błysk w oku – ale wtedy nawet wbudowana może pomóc, ustawiasz na tylną kurtynę, zjeżdżasz 1-2ev z mocą błysku (w zależności od ilości zastanego światła) i oceniasz efekty :)

Szybka fotka to nie problem – czasem w takich mogą wychodzić najfajniejsze ujęcia. Choć jak dla mnie szkoda że nie obniżyłeś perspektywy o jakieś 5-10cm, z głów nie wyrastałby budynek (byłby zasłonięty), a i para nie byłaby zfocona "z góry". Te chmury w PG to takie burzowe były, czy to winieta :>
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD

Postprzez Topaz » 15 lip 2011, 23:32

A ja sobie testowałem :) i testowałem i takie coś zrobiłem:

Obrazek

Większe po kliknięciu. Oczywiście, bez żadnej obróbki i na szybko robione. :)

PS. przepraszam za podkładki innego klubu, zapomniałem zasłonić ;P
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Forumowicz

Od: 22 kwi 2006, 20:18
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez gero » 16 lip 2011, 00:31

Staraj się nie publikować zdjęć, co do których sam jesteś przekonany, ze:
AmRoZ napisał(a):Nie ma się czym chwalić

AmRoZ napisał(a):gdybym umiał robić szybko odpowiednie zdjęcie pewnie by coś z tego ładnego wyszło

trening czyni mistrza

AmRoZ napisał(a):Generalnie mam stresa jak hoj ;), ale młodzi wiedzą że się uczę i fajnie że zechcieli bym mógł na nich testować swój sprzęt

dreszczyk emocji jest zjawiskiem normalnym w początkowej fazie.

AmRoZ napisał(a):ale bez lampy i w kiepskich warunkach

zawsze można sobie lekko doświetlić wbudowana chociaż ja tej używam najczęściej do wyzwalania innych lamp. Myślę, ze w takim świetle wystarczyło by lekko doświetlić twarz płci pięknej chociażby blenda.

Poki co (będę szczery) zdjęcie takie jakieś nijakie... czekam więc na cześć plenerowa :) Pomijając fakt ze masa amatorów (mowie teraz ogólnie) zabiera się od razu za weddingi zamiast poćwiczyć na czymś innym, a to wbrew pozorom jest ciężka fotografia i sama fajna obróbka nie wystarczy.

Topaz napisał(a):A ja sobie testowałem :) i testowałem i takie coś zrobiłem:Oczywiście, bez żadnej obróbki i na szybko robione. :)

Tak samo jak AmRoZ: na szybko robione, na szybko wrzucone :P !. Za duża głębia ostrości moim zdaniem, drzewa wychodzą z maski i przez to, ze są dość mocno wyostrzone psuja zdjecie. Wystarczyłoby odejść dalej na dłuższej ogniskowej z bardziej otwarta przysłona i drzewka by się bardziej rozmyły :) Poza tym w prawym górnym rogu wychodzi kawałek drzewa – wystarczyłoby je skadrować. Moim zdaniem średnie miejsce na fotke auta z uwagi na słabe oświetlenie w tym miejscu lub nie ta pora dnia :) Tyle "mądrośći" ode mnie :>

Wracając do sesji to miałem ostatnio dość fajna modelkę, która długo wytrzymała w dość zimnej wodzie jeziorka Berzdorfersee <diabełek> Tym razem kilka moich wypocin:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moja pierwsza Mazda 6 (klik na zdjęcie)
Obrazek
Początkujący

Od: 2 lip 2011, 15:02
Auto: Mazda 6

Postprzez Topaz » 16 lip 2011, 01:47

Po drobnych zmianach :)

Obrazek
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Forumowicz

Od: 22 kwi 2006, 20:18
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez kryystian » 16 lip 2011, 01:49

tak na szybko bez obróbki jak pozostali, auto "prezesa" ze spotu :D
Obrazek
Ostatnio edytowano 18 lip 2011, 01:01 przez kryystian, łącznie edytowano 1 raz
HARDLINE
Forumowicz

(6mps)

Postprzez gero » 16 lip 2011, 10:54

Topaz napisał(a):Po drobnych zmianach :)

No i od razu inne zdjęcie ;P Następnym razem postaraj się uzyskać rozmycie metoda naturalna będzie jeszcze fajniej.
Obrazek
Początkujący

Postprzez kryystian » 16 lip 2011, 12:07

passsat <rotfl>

Obrazek
HARDLINE
Forumowicz

(6mps)

Postprzez nemi » 17 lip 2011, 02:23

Obrazek
Wypas!
Forumowicz

Postprzez Dominooo » 17 lip 2011, 15:37

kryystian, jakie przysłony są na twoich zdjęciach?
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez kryystian » 17 lip 2011, 16:33

mazda f1.4 iso 100, pasek f1.4 iso 1000

tutaj np 1.6 iso 100
Obrazek

wbrew pozorom zaczynam używać "uniwersalnie" f4, na f1.4-f2.8 czasami 5ka (af) sie pomyli, zresztą pewnie to wiesz ale przy wysokich przesłonach 24Lii trzeba uważać na aberacje, czasem dyskwalifikuje to fajne zdjęcie, a f4 "obiekt" ostry jak tajskie papryczki <rotfl>
f4 iso 160
Obrazek

aberuje nawet do f2.8
f2 iso 100
Obrazek

od f5 to już inna bajka(wg mnie idealne)
f5 iso100
Obrazek

jest jakiś prosty sposób na pozbycie się aberacji?
Ostatnio edytowano 17 lip 2011, 19:04 przez kryystian, łącznie edytowano 2 razy
HARDLINE
Forumowicz

(6mps)

Postprzez gero » 17 lip 2011, 17:42

kryystian napisał(a):jest jakiś prosty sposób na pozbycie się aberacji?

Wymiana obiektywu...
Obrazek
Początkujący

Postprzez kryystian » 17 lip 2011, 17:50

hah
kryystian napisał(a):jest jakiś prosty sposób na pozbycie się aberacji?

powinienem dodać ze zdjęć
to szkiełko jest jak narkotyk <rotfl>
HARDLINE
Forumowicz

(6mps)

Postprzez gero » 17 lip 2011, 18:20

kryystian napisał(a):czasem dyskwalifikuje to fajne zdjęcie,

Jak fotografujesz np. portrety to owszem. W fotografii reporterskiej na przekór wszystkim maniakom aberacji i szumów lepiej mieć zdjęcie niż jego nie mieć (owszem pomijając takie sprawy jak nieostrość czy już totalna utrata jakości) tylko dlatego, ze pojawiły się np. widoczne szumy.

kryystian napisał(a):to szkiełko jest jak narkotyk <rotfl>

Jakieś świeżo kupione? Bo tak jest zazwyczaj (wiem po sobie) jak się coś nowego kupi to na pewien czas jakby się przyklejało do body i nie chcialo z niego zejsc :> To 50-tka?
Obrazek
Początkujący

Postprzez kryystian » 17 lip 2011, 18:51

kupiłem ponad rok temu, 24LII
HARDLINE
Forumowicz

(6mps)

Postprzez AmRoZ » 19 lip 2011, 11:28

Ok weekend ciężki weekend za nami, nagranie sceny z filmu noce i dnie gdzie młody wskakuje do wody i zrywa kwiaty zrealizowane film nagrany, scena w zbożu również 6 lokalizacji plenerowych do zdjęć również zaliczona ....

Jak na pierwszy raz jestem zadowolony, pierwsze 3 tys. zdjęć aparatem wykonane technicznie zapewne wiele do poprawy, ale mam nadzieje że chociaż klimatem nadrobiłem ...

Tutaj zaprezentuje kilka zdjęć a reszta w galerii pod adresem https://picasaweb.google.com/kozaczov/WStarejChacie

1. Lokalizacja Stara Opuszczona Chata ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 13:28
Auto: Mazda Xedos 6 2.0 92'

Postprzez nemi » 19 lip 2011, 11:58

Kolorystyka, jak dla mnie, jest trochę dziwna. Ni to stylizowana na starą, ni to... no nawet nie wiem co. Nienaturalnie to wygląda. Ciemne rogi to celowy zabieg stylizacyjny, czy po prostu robiłeś zdjęcia na najkrótszej ogniskowej i to wina obiektywu?
Mi by się bardziej fotki podobały (widzę tylko te wklejone na forum – picassę mam zablokowaną), gdyby miały miłą dla oka, letnia kolorystykę jak przystało na słoneczny lipiec i wesołą chwilę ślubu :). No chyba, że wystylizujesz te fotki na dawne, z sepią, zanieczyszczeniami na błonie fotograficznej, z białą ramką i falbanką na krawędziach. Tylko po co to robić, skoro mamy XXI wiek i doskonałe narzędzia do fotografowania?

Strasznie ciężki temat wybrałeś na początek :P. Ja bym się nie odważył, tym bardziej, że fotograf ze mnie do <dupa>.
Forumowicz