Telewizory LCD / Plazma

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez loockas » 7 lis 2012, 23:46

Jeszcze nie widziałem TV w którym przeglądarka www nadawała by się do jakiegokolwiek użytku. Aplikacje typu TVN Player, cały smart TV ok... Ale przeglądarka www to pomyłka, na dodatek obsługiwana z pilota.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Barthez » 8 lis 2012, 06:29

loockas napisał(a):Jeszcze nie widziałem TV w którym przeglądarka www nadawała by się do jakiegokolwiek użytku. Aplikacje typu TVN Player, cały smart TV ok... Ale przeglądarka www to pomyłka, na dodatek obsługiwana z pilota.

dobrze gada ;) polać mu <piwo>

podłączysz laptoka z bezprzewodową klawiaturą i myszą i masz bajkę a net w TV jest tak potrzebny jak dodatkowy napęd w samochodzie na koło zapasowe.

radost napisał(a):(oszczędność prądu priorytet).

nie wierz reklamom ;) sprawdzaj tabliczki znamionowe z poborem a najlepiej cęgami ile faktycznie żre prądu
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez JohnyS » 8 lis 2012, 09:13

loockas napisał(a):Jeszcze nie widziałem TV w którym przeglądarka www nadawała by się do jakiegokolwiek użytku. Aplikacje typu TVN Player, cały smart TV ok... Ale przeglądarka www to pomyłka, na dodatek obsługiwana z pilota.

Prawda :)
Mazda 6 2.0 GY MZR-CD 143KM 2007r. Parrot 9200 + Yanosik + Connect 2 BT
8szt. 6,5x16" 205/55 R16 Continental TS830P SEAL + Dunlop SP Sport 9000
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 7 maja 2010, 10:57
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez brii » 8 lis 2012, 09:22

loockas napisał(a):Jeszcze nie widziałem TV w którym przeglądarka www nadawała by się do jakiegokolwiek użytku.

Też takiego nie widziałem, z resztą czytanie WWW z odległości 3 metrów nawet na TV 40" nie jest zbyt wygodne i szybko męczy.

Barthez napisał(a):nie wierz reklamom sprawdzaj tabliczki znamionowe z poborem a najlepiej cęgami ile faktycznie żre prądu

Też dobrze prawi – można się niejednokrotnie zdziwić :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Krzemol » 29 sty 2013, 00:17

Odkopię :)
Mianowicie, rodzice stoją przed wyborem TV, ~47cali. O konkretne modele pytał nie będę, sam znajdę – mam tylko pytanie o te słynne 3D (ma być :P). Mianowicie, lepsze jest aktywne czy pasywne? Na necie różnie piszą... Z tego co się dowiedziałem to aktywne zapewnia lepszą jakość obrazu (prawdziwe Full HD, przy pasywnym z tego co wiem nie), jednakże męczy oczy. Co o tym myślicie, a może ktoś porównywał obie technologie i chciały się wypowiedzieć? Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Lexus IS200t 245KM '15r

Postprzez brii » 29 sty 2013, 09:55

Ogólnie to daj sobie spokój z 3D – przerost formy nad treścią i zbędna sprawa. Jeśli już musisz mieć 3D to przy wyborze technologii kieruj się tym co będziesz odtwarzał. Jeśli będą to materiały FullHD 3D to skręcaj w stronę technologii aktywnej. Jeśli coś gorszego (SBS) to pasywna całkowicie wystarczy. Pasywna mniej męczy ale kiepsko toleruje przechylanie głowy, oglądanie na leżąco albo pod różnymi nietypowymi kątami – technologia aktywna nie ma z tym problemów.

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Bimbak » 29 sty 2013, 13:15

A orientuje się ktoś w aktualnej ofercie?
Interesuje mnie zakup dobrego wyświetlacza do 40 cali, inne wymagania to:
– jak najszybszy czas reakcji
– niskie zużycie energii
– jak najcieńsza ramka – ważne by też statyw był niski.
– przynajmniej 3xHDMI, 1xComponent, PC, USB, LAN
– przystępna cena (w okolicach 2,5k PLN)
– tuner TV Jest mi generalnie zbędny
– fajnie jakby działał Skype i YT, ale jest to coś bez czego mogę żyć

Do tej pory faworyzowałem Samsungi ale ... może się coś zmieniło? Na tematycznych forach widać tendencję do polecania SONY, ale nie potrafię zrozumieć dlaczego.
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez brii » 30 sty 2013, 13:10

Bimbak napisał(a):Na tematycznych forach widać tendencję do polecania SONY, ale nie potrafię zrozumieć dlaczego.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę wydaną na PR ;)

Forumowicz

Postprzez Gib » 30 sty 2013, 13:26

Całkiem niedawno przeleciało mi kupno tego tv przed nosem i trochę plułem sobię w brodę że nie kupiłem. Cena jak na 37" była niezła bo 1299zł w WWA.
Teraz jest inna wersja tego TV z wieszakami, warte to zainteresowania?
http://allegro.pl/samsung-le37c530-full ... 99162.html

Generalnie mam zgryz trochę, zastanawiam się czy wymieniać TV który oglądam godzinę dziennie czy kupić większy monitor do blaszaka, przy którym siedzę troszkę dłużej...
Heh, najgorsze że w specyfikacji monitorów nie pisze czy matryca matt czy glare... Ma to fundamentalne znaczenie dla mnie :)
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez Krzemol » 30 sty 2013, 22:02

Ja do kompa od trzech tygodni używam TV – Panasonic TX-L32C5E – 32 cale :D . Mając duże biurko i siedząc praktycznie metr od ekranu jest dla mnie ok. Mimo braku Full HD obraz IMO jest ok (a w tej cenie z FHD raczej nic bym nie dostał oprócz używanych). No i jak gry przyspieszyły w stosunku do poprzedniego 1920x1200 dalej wyglądając ok, to spora zaleta :P . Co najważniejsze – brak input laga. Na plaźmie LG rodziców był wyczuwalny nawet na pulpicie...
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Lexus IS200t 245KM '15r

Postprzez Bimbak » 31 sty 2013, 11:10

brii napisał(a):
Bimbak napisał(a):Na tematycznych forach widać tendencję do polecania SONY, ale nie potrafię zrozumieć dlaczego.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę wydaną na PR ;)

No niby tak ale to samo można by było powiedzieć 2 lata temu jak wszyscy piali z zachwytu nad Samsungami ...
Wczoraj trochę przysiedziałem nad testami i generalnie jest źle. Inputlag okazuje się być zmorą wszystkich TV niezależnie od technologii ekranu. Ja mam aktualnie stary TV Samsunga 50HZ HDReady i on nie wie co to jest inputlag. Kiedy podpinam się z konsolą pod drugi TV, 100Hz Full HD LE37C650 to inputlag nawet w trybie gry jest tak maskryczny, że granie online jest bez sensu.
Problem ze starym jest taki że jest za mały (ma tylko 26") i zużywa prąd jak nowoczesna plazma (w trybie dynamicznym miernik pokazuje 190W).
Porzuciłem przeglądanie forów tematycznych bo wszystkie odpowiedzi można podsuwamać "ja mam taki i jest tak dobry że nawet żarty Strasburgera zaczeły śmieszyć"
Zapytam więc inaczej ... znacie jakieś wiarygodne źródło testów online gdzie podają prawdziwe, przetestowane wartości inputlag, poboru energii itp?
Pozdrawiam, Tomek

Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez brii » 31 sty 2013, 16:33

Bimbak napisał(a):No niby tak ale to samo można by było powiedzieć 2 lata temu jak wszyscy piali z zachwytu nad Samsungami ...

To było trochę inaczej – wtedy wszyscy byli zachwyceni stosunkiem ceny do jakości/możliwości – żeby zbudować szum z takiego powodu nie trzeba ładować siana w PR.

Ponoć plazmy Panasonica mają rozsądnego input-laga ale to tylko zasłyszane legendy na które nie mam potwierdzenia.

Forumowicz

Postprzez Bimbak » 31 sty 2013, 17:00

brii napisał(a):Ponoć plazmy Panasonica mają rozsądnego input-laga ale to tylko zasłyszane legendy na które nie mam potwierdzenia.

Ja czytając wczoraj trochę tych forów dowiedziałem się np, że czas reakcji to nie to samo co inputlag i ponoć w plazmach, mimo genialnego czasu reakcji z inputlagiem bywa wręcz tragicznie. Ale na tych forach tacy spece się wypowiadają jak ja, więc równie dobrze możemy właśnie pisać dowody na śmierć kota Shrödingera
Pozdrawiam, Tomek

Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez brii » 31 sty 2013, 17:13

Jak gdzieś widać test z takim samochodzikiem na ekranie to można go od razu olać – to testuje właśnie czas reakcji a nie input-laga. Widziałem kiedyś pomiar input laga przez testowanie polegające na mierzeniu różnicy między zmianą obrazu na podłączonym do laptopa telewizorze a tym co wyświetla matryca laptopa. Jakiś pogląd to daje ale nie bezwzględny. Dobrze by było podpiąć kilka telewizorów do jednego źródła przez switcha i nagrać kamerą wszystkie na raz a potem na podstawie analizy filmu ocenić różnice w lagach.

Forumowicz

Postprzez Bimbak » 31 sty 2013, 17:26

Aż mnie ciekawość naszła czy byłbym w stanie sam taki test konsumencki zorganizować ...
Ehh, gdybym nie był taki leniwy <lol>

Dopisano 31 sty 2013 16:43:

dobra ... kocham google ....
po tysiącach wyszukiwań z fachowymi hasłami, w akcie desperacji wpisałem w google "TV do grania"
hahaha nie wiedziałem że to takie proste będzie
http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/83 ... o-gry.html

EDIT : To wygląda ciekawie
http://www.ceneo.pl/16695015
Pozdrawiam, Tomek

Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez mirmur » 31 sty 2013, 23:15

właśnie chciałem zapodać linka do tego forum ale mnie ubiegłeś <lol>

jeżeli coś chcecie się dowiedzieć o TV i nie tylko, to właśnie tam <spoko>

http://www.hdtv.com.pl/

niestety dostęp do testów jest płatny (grosze), można też w GooGLE wpisać konkretny model z dopiskiem test i może wyskoczy z tego forum :P

a to też ciekawe...

http://www.wykop.pl/link/1130973/dlacze ... low-kilka/
Forumowicz

Od: 11 sie 2011, 07:14
Auto: MPV 2.3 benz. (141KM) 2003 r. LW

Moja Mazda

Postprzez JohnnyB » 10 lut 2013, 18:21

Hej,
W kwocie do 4,5kPLN jakieś 46-52 cale znajdę ?
Jeśli tak to co szukać? LCD czy jednak Plazma ? Samsung ma jakieś przyzwoite plazmy 50 cali za troszkę ponad 3kPLN. Warto ?
TV do kablówki, przede wszystkim dlatego że 32 cale już za małe.
Mam Sharpa Aquosa, pierwszy model. Działa już z 6 lat przynajmniej, nie mam żadnych zastrzeżeń.

Nie orientuje się w temacie i przyznam że średnio mam ochotę drążyć, dlatego konkretne modele mile widziane.
Dzięki ;–).
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Barthez » 10 lut 2013, 22:49

też jestem na etapie wyboru TV ;) Swoją 42kę oddałem teściowi i szukam czegoś większego.
Johny – w tym budżecie raczej problemu nie powinieneś doświadczyć.
Ja założyłem sobie 2,5kzl a rozmiar od 47
modele to:
LW4500, SL8500, LH3000, LE5500, LK530, LH3000 a najbardziej podoba mi się obudowa LV3550
moje wymagania to:
1) możliwie najlepsza jakość w połączeniu z kompem ( plazma niestety kaszana – a jest najtańsza), mile widziane gniazdo rs
2) mam gdzieś mln Hz – testowałem różne i różnicy nie widzę czy ma 50 czy 800...
3) kompletnie nie zależy mi na 3D
4) mam w głębokim poważaniu czy ma możliwość łączenia się z netem
5) ciekawostka – LED jest już tańsze niż LCD ;) przynajmniej w tych rozmiarach

JohnnyB napisał(a):Nie orientuje się w temacie i przyznam że średnio mam ochotę drążyć

napisz chociaż na czym Ci zależy, tylko rozmiar czy jeszcze cóś? np. ma mieć pilota bezprzewodowego ;)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez JohnnyB » 10 lut 2013, 23:03

Przeglądam jakieś oferty i faktycznie mogę zmniejszyć budżet.
3D mnie nie interesuje, więc w kwocie 3,5 tyś zmieszczę się spokojnie.

A na czym mi zależy ?
Hmmm, ma działać bezawaryjnie przynajmniej tyle co aktualny :–).
Do netu go nie podłącze, blu raya nie mam, oglądam kablówkę i nie mam kanałów HD.
Od czasu do czasu podłącze komputer i obejrzę jakiś film, wiec ma mieć HDMI <glupek2>.

W sumie ma być duży i najlepiej bez zbędnych srebrnych i innych kolorowych akcentów. Miło by było jak by radził sobie przyzwoicie z czernią.
W sumie taniej by było jak bym zmienił okulary....ale co tam....po tych Kanarach jeszcze mi trochę kasy zostało.

Znalazłem coś takiego, warte to zakupu ? Cena ciekawa.
http://www.electro.pl/produkt-TV_LED_PH ... 0,576.html
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Bartek1986 » 11 lut 2013, 14:08

Jak byłeś zadowolony to zmień na większy i nowszy i tyle.

np: http://allegro.pl/telewizor-sharp-lc46l ... 01315.html
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2005, 13:44
Auto: Impreza GF8 GT
Impreza GF8 GT
Impreza GC8 GT Nardi Torino
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8