![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
już zrobilem 1,5 tys fotek s9600 i z tego nadawalo sie z 500 do pozostawienia ale jestem pod wrazeniem
jakosci zdjec itp.. szczególnie lubię sie bawić manualnumi ustawieniami. Jak mi tylko wroci lapek to pochwale sie zdjęciami. ale wiem jedno jak będę miał wprawe i wiecej gotowki to lustro będzie obowiazkowo
jakosci zdjec itp.. szczególnie lubię sie bawić manualnumi ustawieniami. Jak mi tylko wroci lapek to pochwale sie zdjęciami. ale wiem jedno jak będę miał wprawe i wiecej gotowki to lustro będzie obowiazkowo
mój ojciec dostał w prezencie od przyjaciela pierwszą lustrzankę cyfrową Panasonica DMC L1K
chyba zapiszę się na jakiś kurs fotografii, bo znowu nie będę potrafił zrobić żadnego dobrego zdjęcia
chyba zapiszę się na jakiś kurs fotografii, bo znowu nie będę potrafił zrobić żadnego dobrego zdjęcia
brii napisał(a):Wyposażyłem się ostatnio w Canon EOS 400D – lustrzanka to fajna sprawa
To wszystko przez Ciebie
Teraz jak biorę do łapy mojego olka to jakieś takie wewnętrzne fuj dostrzegam
Chociaż pod jednym względem jest lepszy (jeszcze) od Twojego zestawu
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
brii napisał(a):Wyposażyłem się ostatnio w Canon EOS 400D – lustrzanka to fajna sprawa
Największa zaleta tego sprzęta to matryca CMOS – praktycznie 0 szumów nawet przy naświetlaniu przez 30 sekund
Ano fajna fajna skrzyneczka, nie wiem czy wiesz ale pojawił się nowy soft do 400 w jezyku polskim,
Do tej skrzyneczki był tamron 70-150 dokupiłem i Sigme 10-20 gdy robie budynki i panorame, z początkiem roku planuje kupić canonowe F100-400 oraz coś w zastępstwo kita, bo jak byłem na ibizie albo w maladze nie pamiętam zaliczył glebe i zdeka się przycina.
poza tym w planie obiektyw typowo do budynków i stałka do portretu i to będzie komplet
Do sprzedania nasza mazda MX3, Londyn cena 500funtów
- Od: 15 cze 2006, 13:35
- Auto: MX-3 1,6
Sokool napisał(a):Pier**** Hipolicie
To cyknij takie zdjęcie z takim oświetleniem na CCD
Jak jest trochę jaśniej to szumów praktycznie nie ma – sprawdzałem nie raz
Jeszcze jedno – JPG też troszkę te szumy zniekształciło
fotokrak napisał(a):nie wiem czy wiesz ale pojawił się nowy soft do 400 w jezyku polskim,
Wiem – wgrałem go w dniu zakupu
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
a co powiecie na Panasonica FZ8?? Warto doplacac te 400zl do FZ18?
Robil ktos z was nimi fotki? Moze polecacie cos lepszego w cenie do 1100zl
Robil ktos z was nimi fotki? Moze polecacie cos lepszego w cenie do 1100zl
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
bajer0 no cóż kompakt to kompakt, oprócz zalety że jest mały to ma wase, nie wymienisz obiektywu wiec nie masz możliwości kreowania żeczywistosci, ale z drugiej strony zamiast plecaka wystarcza ci twoja kieszeń, co innego ktoś taki pokorbiony jak ja co lubi kombinować i bawić się fotografią a co innego ktoś kto robi sobie fotki zwłaszcza na imprezach i itp, zreszta canon już kilka razy był zalany piwem nad ranem w klubie i boleje ze mój canon powershot 1 padł
każdy musi sobie odpowiedzieć co chce uzyskać, jaki efekt go satysfakcjonuje, większości wystarcza właśnie niezły kompakt z dużym zoomem i tyle
brii,[b] szumy są. ale fakt niewiele, choć ech brakuje mi wielu spraw, więcej punktów pomiaru światła, przydał by się w ogóle efekt HDL a co do szumów... ja praktycznie poza imprezami gdzie jest błysk świateł laserów i dym wszędzie używam RAW, nie ma strat i większe możliwości obróbki obrazu, zwłaszcza jeżeli chodzi o temperaturę
co do szumów, niestety jeszcze przez wiele wiele lat cyfrówka nie zastąpi w 100% dobrej profesjonalnej kliszy, tym bardziej że są zbyt duże wymagania, w analogu stosowaliśmy co najmniej 4 rodzaje klisz teraz chcemy to zastąpić jednym urządzeniem.
Bo nie wiem czy wiecie dla czego robi się taki piasek, w skrócie chodzi o to że wzrost czułości uzyskuje się przez łączenie w bloki odbiorników światła, im większa czułość tym większy zestaw, a wiec w efektcie powoduje to utratę pewnej ilości informacji i przekłada się to na ten taki piasek.
To tak jak młotkowanie małym młoteczkiem uzyskujemy dokładną drobną fakturę na blasze, a jak przy... wielkim młotem uzyskamy to samo tylko że te dołki będą większe
To tak mniej więcej dla mechaników ślusarzy
i jeszcze jedno, w podobny efekt anty poślizgu czyli przeciw poruczeni owy w aparatach uzyskano na dwa sposoby, mechaniczny przez specjalny system żyroskopowy w obiektywach lub w obudowie, oraz cyfrowy, przez właśnie zwiększanie czułości, oraz niektóre wykonują jednocześnie kilka zdjęć a potem sklejają je do kupy, robią to tak szybko że nie ma przesunięcia,
każdy musi sobie odpowiedzieć co chce uzyskać, jaki efekt go satysfakcjonuje, większości wystarcza właśnie niezły kompakt z dużym zoomem i tyle
brii,[b] szumy są. ale fakt niewiele, choć ech brakuje mi wielu spraw, więcej punktów pomiaru światła, przydał by się w ogóle efekt HDL a co do szumów... ja praktycznie poza imprezami gdzie jest błysk świateł laserów i dym wszędzie używam RAW, nie ma strat i większe możliwości obróbki obrazu, zwłaszcza jeżeli chodzi o temperaturę
co do szumów, niestety jeszcze przez wiele wiele lat cyfrówka nie zastąpi w 100% dobrej profesjonalnej kliszy, tym bardziej że są zbyt duże wymagania, w analogu stosowaliśmy co najmniej 4 rodzaje klisz teraz chcemy to zastąpić jednym urządzeniem.
Bo nie wiem czy wiecie dla czego robi się taki piasek, w skrócie chodzi o to że wzrost czułości uzyskuje się przez łączenie w bloki odbiorników światła, im większa czułość tym większy zestaw, a wiec w efektcie powoduje to utratę pewnej ilości informacji i przekłada się to na ten taki piasek.
To tak jak młotkowanie małym młoteczkiem uzyskujemy dokładną drobną fakturę na blasze, a jak przy... wielkim młotem uzyskamy to samo tylko że te dołki będą większe
To tak mniej więcej dla mechaników ślusarzy
i jeszcze jedno, w podobny efekt anty poślizgu czyli przeciw poruczeni owy w aparatach uzyskano na dwa sposoby, mechaniczny przez specjalny system żyroskopowy w obiektywach lub w obudowie, oraz cyfrowy, przez właśnie zwiększanie czułości, oraz niektóre wykonują jednocześnie kilka zdjęć a potem sklejają je do kupy, robią to tak szybko że nie ma przesunięcia,
Widelec napisał(a):no to rzec można że wiem już co kupić
Ale musisz wziąć jeszcze pod uwagę że takie porównanie raczej należy robić tylko przy "sąsiednich" modelach (np model jakiś tam i następny trochę nowszy). Przy różnych producentach może być tak że aparat jednej firmy z mniejszą matrycą będzie lepszy od innego z większą.
Sokool napisał(a):Widelec napisał(a):no to rzec można że wiem już co kupić
Ale musisz wziąć jeszcze pod uwagę że takie porównanie raczej należy robić tylko przy "sąsiednich" modelach (np model jakiś tam i następny trochę nowszy). Przy różnych producentach może być tak że aparat jednej firmy z mniejszą matrycą będzie lepszy od innego z większą.
to wiem. chodzi mi właśnie o modele konkretnego producenta.
- Od: 14 maja 2007, 23:13
hm, z matrycami to troche jest zamieszanie, gdy mówimy o kompaktach to tutaj znaczenia większego nie ma, gdyż mamy dopasowany optymalnie obiektyw, natomiast w lustrach wiadomo że pełna klatka jest o wiele lepszym rozwiązaniem niz mała klatka, począwszy od problemu z obiektywami a na efektach zwłaszcza przy fotografii macro, ma to znaczenie.
Co do ilości pixeli to powyżej 6 000 000, dla zwykłego zjadacza chleba nie ma znaczenia bo i tak zdjęcia wywołuje sie na "pocztówkę" a nie na A3
Te,at rzeka i chyba warto odwiedzić inne forum
Co do ilości pixeli to powyżej 6 000 000, dla zwykłego zjadacza chleba nie ma znaczenia bo i tak zdjęcia wywołuje sie na "pocztówkę" a nie na A3
Te,at rzeka i chyba warto odwiedzić inne forum
fotokrak napisał(a):gdy mówimy o kompaktach to tutaj znaczenia większego nie ma
Nie do końca bym się z kolegą zgodził ....
Większa matryca = (w dużym przybliżeniu) większa ilość informacji którą może zarajestrować aparat, a co za tym idzie przekłada się to na lepszy zakres tonalny oraz znacząco mniejsze szumy przy wyższych czułościach.
Żeby nie być gołosłownym proponuję popatrzeć np na sample z kompakcika Fuji f31 (matryca 1 1/7", 6.3 mpx) w porównaniu z konkurencyjnym Canonem SD 800 IS (matryca 1 1/2" 7.1 mpx). Już przy najniższym ISO widać druzgocącą przewagę większej matrycy (poziom detali), zwiększając czułość (porównanie na następnych stronach z linku poniżej) przewaga staje się jeszcze większa.
http://www.dpreview.com/reviews/fujifil ... page11.asp
fotokrak napisał(a):Co do ilości pixeli to powyżej 6 000 000, dla zwykłego zjadacza chleba nie ma znaczenia bo i tak zdjęcia wywołuje sie na "pocztówkę" a nie na A3
Teoretycznie tak, ale zwróć uwagę że np z fotki 10 mpx możesz o wiele sprawniej kadrować interesujący Cię motyw w późniejszym postprocessingu niż z analogicznego zdjęcia przy np 6 mpx