Mazdowicze i książki

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez nemi » 21 sty 2011, 13:25

Ja czasem coś czytam, ale ostatnio więcej słucham – codziennie tracę 2 h na dojazdy do i z pracy, więc żeby nie marnować cennego czasu prawie zawsze coś mi w uszach gada, nawet jak w metrze jest tak ciasno, że nie ma się czego trzymać <lol>. Zwykła książka się po prostu słabo sprawdza.
Ale do rzeczy: ostatnio wróciłem do Trylogii Sienkiewicza – niestety w wersji audio nie jest aż tak fajna i trochę się dłuży, wszak to kilkadziesiąt godzin...

Ostatnio słuchałem też Tess Geristein (czy jakoś tak) "Autopsja" – troszkę poplątana książka, początkowo zupełnie bez związku prezentowane są na przemian dwa wątki, ale lekko trzyma w napięciu. Można posłuchać/przeczytać, bez jakichś specjalnych zachwytów.

Czytałem też "Banitę" Jacka Komudy – facet specjalizuje się w książkach z akcją umieszczoną w czasach Rzeczpospolitej szlacheckiej. Tym razem nośnikiem był wyjątkowo telefon i tekst w formacie .doc :). Książkę bardzo polecam – nie zawiera w pewnym sensie cukierkowych obrazów jak to umieścił Sienkiewicz w swojej Trylogii, przyjaźni na śmierć i życie, wielkich porywów patriotyzmu, a wszyscy bohaterowie są niezmiernie cnotliwi i prawi. Komuda pisze o tych czasach bardzo realistycznie i z bardzo dużą dawką prawdopodobieństwa szlacheckich zachowań i szlacheckiej fantazji.

Polecić też mogę "Twierdzę szyfrów" Wołoszańskiego – audiobook jest zrobiony wyjątkowo dobrze, ma nałożone różne efekty dźwiękowe, czytany jest z podziałem na role... A sama treść? Ja byłem pod bardzo dużym wrażeniem – ocena na 5+ :). Nie raz się zastanawiałem, które postaci i wydarzenia są prawdziwe, a co jest fantazją autora. Naprawdę warto sięgnąć.

Ostatnia książka papierowa, jaką miałem w rękach (jeszcze było jasno w czasie podróży do roboty, więc dało się czytać) to "Kacper Ryx" Mariusza Wollnego. Powieść łotrzykowska umieszczona w czasach, kiedy stolicą Polski był Kraków (gdzie dzieje się akcja). Dla mnie wypas, uwielbiam takie klimaty. Trochę jest tam też fantastyki – występuje w niej pan Twardowski. Twardowski używał do swojej magii lustra. Lustro to (naprawdę!) wisi aktualnie w zakrystii kościoła w Węgrowie na Mazowszu, więc troszeczkę powieść ociera się o wątki autentyczne ;). Ja polecam tą książkę z całego serca :D.

Kiedyś, kiedy jeszcze mieszkałem we Wrocławiu próbowałem czytać powieści kolesia, który umieszcza akcję swoich książek we Wrocławiu właśnie. Fajnie czytało się z uwagi na to, że czytałem o miejscach, które dobrze znałem lub przynajmniej wiedziałem gdzie to jest. Ale ogólnie kryminalne przygody detektywa(?) Mocka (?) jakoś mnie nie pociągnęły. Powstała seria książek, ja pamiętam w tej chwili tylko jeden tytuł "Śmierć w Breslau".

A co dalej: na dysku już leży i czeka... "Pan Tadeusz". Tak, tak – ten Mickiewicza. W szkole książka wydawała mi się beznadziejna, ale może dorosłem do tego, żeby ją docenić? Przeczytanie, a raczej odsłuchanie tej pozycji bez szkolnego przymusu może spowoduje, że wydobędę jej walory :). A potem... może coś z tego wątku? ;)
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Ania_TM » 21 sty 2011, 15:09

Kurczę, nemi ale się rozpisałeś :D

Ja nie mam zbytnio czasu na czytanie, a szkoda. Obecnie mam ferie, więc nadrabiam, zamiast siedzenia na necie.
Lubię czytać ksiązki Grishama i Whartona :) i na pewno przepadam za Paulo Coelho ;)

Podam linki, będzie szybciej:
http://paulocoelho.pl/coelho/ksiazki/

od niego oczywiście kultowy Alchemik

Grisham ---> http://www.biblionetka.pl/author.aspx?id=109

Wharton- http://ksiazki.wp.pl/aid,1364,nazwisko, ... autor.html

Tutaj przeczytałam prawie wszystko, co wyszło ich pióra. <diabełek>

obecnie czytam- Pamiętniki Wampirów- serial leci na TVN, ale wolę książkę :)
http://www.filmweb.pl/serial/Pami%C4%99 ... 009-502112

A wczoraj kupiłam sobie – Świat Nocy
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Nocy

Pozdrawiam i mam nadzieję, że wątek się rozwinie <faja>
Ania_TM

Postprzez nemi » 21 sty 2011, 16:26

Widzewianka_TM napisał(a):Lubię czytać ksiązki Grishama

Ostatnio Grishama słuchałem "Rainmaker". Szczerze mówiąc wydał mi się strasznie naciągany. Grisham jest chyba z wykształcenia prawnikiem (tego nie jestem pewien), więc może pisze realnie, ale jakoś mi nie podchodzi – może amerykański system prawniczy taki jest, ale jakoś takie głupkowate mi się to wydawało.
Forumowicz

Postprzez Seraf » 21 sty 2011, 16:31

Ja lubię czytać :D ale mam na to co raz mnie czasu :D Dan Brown, Clarkson, Ludlum, ostatnio Agatha Christie
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez nemi » 21 sty 2011, 16:56

Seraf napisał(a):ostatnio Agatha Christie

Ooo, zapomniałem – niedawno słuchałem "Tajemnica rezydencji Chimneys" – trochę już trąci myszką (z lat '20 XX w.), ale wciąż jest fajne, trzyma w napięciu i podoba mi się pewnego rodzaju humor – np. było w książce coś takiego "gruba pani z dobrze rokującym wąsem" <lol>.
Forumowicz

Postprzez Radex » 21 sty 2011, 17:28

ja nie czytam książek, jakoś mnie nie ciągnie, ale kiedyś też czytałem Agatę Christie.
Pisała mega kozackie książki, aż się chciało czytać.. nawet mi :)

o Stephenie Kingu już nie wspomnę

a ostatnio to tylko ulotki z lekarstw czytuje :P
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Matador » 21 sty 2011, 17:32

Ja też nie przepadam.. chociaz muszę czytac lektury ale i tak tego nie robię <lol> od czego są streszczenia :)
Forumowicz

Od: 23 lip 2010, 18:31
Auto: Mazda MX-3 1.6 16V

Postprzez cob_ra » 21 sty 2011, 22:58

wstyd, ale ostatnio czytam tylko fora i wiadomości na onecie :]
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Don Corleone » 21 sty 2011, 23:43

Od dwóch lat czytam sobie książki ze "Świata Dysku" Pratchetta i serię Dawida Webera "Honor Harrington". Wielka opera mydlana w dalekiej przyszłości z genialnie opisywanymi bitwami kosmicznymi.Przetykam to różnymi innymi pozycjami jak np Portret Doriana Gray'a Oscara Wilde'a (polecam), Zew Cthulhu Lovecrafta. Facet miał naprawdę nierówno pod sufitem, ale horrory pisze świetne. Trochę zawiodłem się na Lolicie Władimira Nabokowa. Nie wciągnęła mnie tak jak się spodziewałem po filmie chociaż nie mogę powiedzieć żeby była zła.
Dla rozluźnienia polecam serię o Gotreku i Felixie ze świata Warhammera "Zabójca Trolli". Prosta fabuła, gigantyczne ilości trupów, wartka akcja. Niezmiernie miło się czyta :D
To tak na szybko.

Szczerze mówiąc do czasu studiów nie czytałem prawie nic, a lektur to dosłownie nienawidziłem. Potem coś mi się odmieniło i zacząłem czytać na potęgę po tym jak dorwałem się do książek ze świata Star Wars. Do tej pory zbieram co nowe wypuszczone i pełną bibliotekę wszystkich polskojęzycznych tytułów (około 150 pozycji).
Teraz jak przez tydzień nie sięgnę po książką to, aż mnie nosi. Jak to się człowiek starzeje :D
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 11:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B

Postprzez Tomek6 » 22 sty 2011, 00:53

Widzewianka_TM napisał(a):Podam linki, będzie szybciej:
http://paulocoelho.pl/coelho/ksiazki/

od niego oczywiście kultowy Alchemik

Alchemik, ok :) Ale równie dobrze lub nawet lepiej czytało mi się 11minut. Miałaś może do czynienia?
Od Coelho zacząłem jeszcze czytać "Zwycięzca jest sam" aczkolwiek nigdy nie skończyłem tej lektury. Nie odnalazłem się w jej klimacie ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez Szalotka » 22 sty 2011, 01:28

Ja jakos nie lubie ksiązek :| Ale rozumiem osoby co czytają tom za tomem.
Na amen zapamietała mi sie lektura Ucho Dynia 125 hahaha
Szalotka

Postprzez Siw-y » 22 sty 2011, 02:10

JA jakieś 5 lat temu mając dużo wolnego czasu wziąłem się za czytanie i w jakiś miesiąc przeczytałem "A Midnight Clear" Whartona (polecam, fajnie działa na wyobraźnie :D ), nawet sobie film ściągnąłem ale jakoś z braku czasu go nie obejrzałem :( a także 3 części Dana Browna (na "Zwodniczy punkt" mi zabrakło czasu i do tej pory leży niedokończona :( ) .

I to są w zasadzie jedyne książki które przeczytałem w całości, chociaż chyba "Dzieci z Bullerbyn" przeczytałem ale głowy nie dam :P

Po prostu nie lubię czytać czegoś co mnie nie interesuje a niestety lektury do takich należały
A ciężko mi się zebrać do czytania bo nie potrafię czytać na raty, zawsze muszę chociaż rozdział dokończyć.

P.S. widzę, że się pojawiła nowa książka Browna – "Zaginiony symbol".
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez Ania_TM » 22 sty 2011, 10:20

temat się rozwija <jupi> <jupi>

11 minut- czytałam ;) Coelho większość pozycji ;)

Teraz mam postanowienie noworoczne, żeby czytać jedną książkę w miesiącu chociaż. I kupować sobie coś do domowej biblioteczki ;)

Ksiązki Browna- super <jupi> lepsze od filmu. Wolę dobrą książkę, niż film na jej podstawie ;)

Co do lektur, przeczytałam w szkole wszystkie. Najbardziej lubię książki o tematyce wojennej, z okresu międzywojennego itp. Na przykład- Dziewczynka w czerwonym płaszczyku albo Archipelag Gułag :)

http://pl.shvoong.com/books/16327-archi ... u%C5%82ag/

http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazk ... 82aszczyku – czerwony płaszczyk małej dziewczynki z Listy Schindlera :)
Ania_TM

Postprzez Magdalena » 22 sty 2011, 11:05

Widzewianka_TM napisał(a):Archipelag Gułag

Jak czytałam kiedyś tę książkę w pociągu to dziwnie się na mnie staruszkowie patrzyli <lol>
Ruda czarownica
Forumowicz

Od: 11 lut 2008, 00:17
Auto: 323 P/Małe czarne

Postprzez Szymon » 22 sty 2011, 12:25

Dobry temat :)

Jakiś czas temu czytałem wszystko Roberta Ludluma, co wpadło mi w ręce . Czas mi przy tych książkach uciekał niesamowicie :) Połknąłem też wszystkie 8 Clarksonów, niesamowicie pasuje mi Jego poczucie humoru i sposób pisania :)
Teraz otwarte leżą :
W 80 dni dookoła świata – Michael Palin;
Gomorra – Roberto Saviano i
Sztuka Wojny – Sun Tzu.

Coelho czytałem, ale po 11 minut się zniechęciłem. Strasznie mnie zdrażniła treść :)

Z lekturami było różnie... bardzo nie lubiłem czytać, kiedy mnie ktoś do tego zmuszał :)
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez Ania_TM » 22 sty 2011, 13:59

Ja nie umiem czytać kilku na raz, muszę jedną dokończyć. <rotfl>

Taka 300-400 stron to jak mam czas, to 2-3 dni góra ;)
Akurat mam ferie, więc nadrabiam,

Na studiach czytałam jedynie samą literaturę amerykańską i brytyjską :P

cieszę się, że jest dobry odbiór tematu i ktoś coś pisze ;)
Ania_TM

Postprzez Siw-y » 22 sty 2011, 19:50

Prawie 5 godzin czekam w kolejce do laryngologa, kufa jakbym wiedział, że to tak będzie to bym sobie tego niedokończonego Browna wziął :(
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez malutka » 23 sty 2011, 01:54

Siwy jak chcesz, to ja mam Zaginiony Symbol i mogę Ci pożyczyć :D

Ja uwielbiam czytać, ale ostatnio nie mam na to czasu i siły :/
Jak już to Ludlum, Brown, COBEN – świetne kryminały, Lehane, Grishama czytałam, zaczęłam właśnie od Rainmaker'a ale każda następna książka była coraz nudniejsza niestety....
Obrazek
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
bad girl ;)
Forumowicz

Od: 6 maja 2006, 12:20
Auto: マツダ MX-6 2.0 FS '92

Postprzez er3z » 23 sty 2011, 16:10

ostatnio zakupiłem i przeczytałem właściwie wszystkie dostępne na polskim rynku książki Jeremego Clarksona, szczerze wszystkim polecam, zwłaszcza "Motoświat"
Forumowicz

Od: 10 gru 2009, 13:32
Auto: Mazda MX-6 FS

Postprzez MjakMazda » 23 sty 2011, 21:25

ja z zona bardzo lubimy skandynawskie kryminaly zaczelocsie od mankla i jego wallandera no a teraz zona pochlania wszystkie czesci pezygod alkoholika i nalogowego palacze harego hola autoraa jo nesbo
MjakMazda