Telefony komórkowe

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez bieski » 13 mar 2012, 09:50

Paweł napisał(a):Kupując dany telefon jesteś więc niemal całkowicie uzależniony od jego producenta, a nie od dostawcy systemu operacyjnego.

Nieprawda. Mając np. SGS nie jesteś skazany tylko na producenta. Mozesz isc w strone Cyana, Wszystkie sterowniki zostały napisane na nowo i w ogole nie musisz czekac na to co zrobi producent. Na SGS jest już całkiem sprawnie działający ICS. Skąd on się wziął, przecież nie od producenta :>
Problemem IOS i WP jest to ze to systemy zamkniete. Otwarte źródła Androida powodują to że wiele telefonów ma najnowszą wersja androida mimo iż producenta dawno zapomniał o tym telefonie. Poza tym tylko w androidzie możesz ustawić wszystko tak jakbyś chciał.
Co do stabilności systemu to się nie wypowiadam, mam tylko problemy z tel jak ostro nagrzebie.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez Kamil » 13 mar 2012, 11:07

Paweł napisał(a): jesteś więc niemal całkowicie uzależniony od jego producenta, a nie od dostawcy systemu operacyjnego.

Można powiedzieć to samo o WM, że kupując telefon z WM jestes całkowicie uzależniony od dostawcy systemu, bez możliwości kombinacji, zabawy systemem, jego modyfikacji etc. A producenci telefonów są ograniczeni, bo nie mogą zastosować nowych rozwiązań w swoich urządzeniach, ponieważ wymogi WM są twarde bla bla bla.
Paweł napisał(a):Czy chodzi o ilość sprzedanych "nowych" kopii?

no ale przecież to samo jest z MW. Czym się różni lumia 710 od 800 od strony systemowej? Pytam się bo ze specyfikacji wynika że niczym.
Paweł napisał(a):Trzymam za niego kciuki,

Ja też, niech będzie jeszcze lepszy niż android, taka sytuacja nam nie zaszkodzi. Inni się chwalą ale prawda jest taka, że aktualnie WM jest daleko w tyle za androidem.

PS. jak już użyłem sloganu z reklamy, to najlepszy slogan jest w reklamie lumii, "wszystkie kontakty w jednym miejscu" Wooow... w końcu będę mógł z notesika wpisać kontakty do komórki <glupek2>
Kamil

Postprzez Paweł » 13 mar 2012, 12:08

bieski napisał(a):Nieprawda. Mając np. SGS nie jesteś skazany tylko na producenta. Mozesz isc w strone Cyana, Wszystkie sterowniki zostały napisane na nowo i w ogole nie musisz czekac na to co zrobi producent. Na SGS jest już całkiem sprawnie działający ICS. Skąd on się wziął, przecież nie od producenta

Wątpię, czy zostały napisane na nowo. Podejrzewam, że raczej zostały dołączone, może częściowo przekompilowane, ale mniejsza z tym. Chodzi właśnie o to, że mając iPhone'a lub okropną Nokię (której przed premierą modeli z WP7 nigdy bym nie kupił) naciskasz jeden guzik i dostajesz aktualizację od producenta systemu...

Kamil napisał(a):Można powiedzieć to samo o WM, że kupując telefon z WM jestes całkowicie uzależniony od dostawcy systemu, bez możliwości kombinacji, zabawy systemem, jego modyfikacji etc. A producenci telefonów są ograniczeni, bo nie mogą zastosować nowych rozwiązań w swoich urządzeniach, ponieważ wymogi WM są twarde bla bla bla.

...dla którego aktualizacja i unowocześnianie są priorytetem. Nie można więc zupełnie dowolnie żonglować zależnością klient <–> producent systemu <–> producent aparatu. Wybór telefonu z Androidem (poza Nexusem) to trochę jak zakup drogiego podzespołu PC (niech będzie, że nowoczesnego) od producenta, o którym wiadomo, że nie dba on o aktualizację sterowników, tylko za każdym razem sugeruje zakup nowszej karty.

Kwestia elastyczności, konfigurowalności i innowacyjności samego telefonu jest według mnie dla przeciętnych użytkowników drugorzędna. Zakładam się, że więcej niż 90% userów, nawet gdyby wiedziało o takiej możliwości, to nie potrafiłoby i/lub nie zdecydowałoby się na ulepszenie telefonu techniką instalowania CM, rootowania itd.

Wszyscy, którzy oceniają WP7 są zasadniczo zgodni, że jest to prosty i przejrzysty system, który robi tylko tyle ile powinien, jak powinien i nic więcej. Pierwotnie najwięcej zarzutów było pod adresem pustego Marketplace'u i ascetycznego interfejsu (jeszcze raz wyspowiadam się, że mam do niego słabość)... Dzisiaj wybór aplikacji na pewno jest daleki od śmietnika z Play'a, ale rzut oka na ICS podpowiada, że pod względem wyglądu i sposobu nawigacji M$ miało jednak rację.

bieski napisał(a):Na SGS jest już całkiem sprawnie działający ICS. Skąd on się wziął, przecież nie od producenta
Paweł napisał(a):[...]nie od dostawcy systemu operacyjnego. Wyjątkiem mogą być najbardziej popularne modele, których "opieką" zajmą się fanatyczni programiści.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez nemi » 13 mar 2012, 12:35

Paweł napisał(a):Zakładam się, że więcej niż 90% userów, nawet gdyby wiedziało o takiej możliwości, to nie potrafiłoby i/lub nie zdecydowałoby się na ulepszenie telefonu techniką instalowania CM, rootowania itd.

Ja do takich właśnie należę. Niestety dostrzegam wady Androida, o których piszesz. Poradziłbym sobie nawet z zaawansowanymi modyfikacjami systemu, ale nie mam na to ani czasu, ani chęci. Nie po to służy mi telefon, żeby siedzieć na forach i analizować co jeszcze mogę zrobić i poprawić. To dobre dla zapaleńców. Jak Linux :P.

Nie miałem nigdy w rękach telefonu z WM, użytkuję większość rzeczy, które proponuje Google (mail, lokalizacja, mapy, wyszukiwarka) i nigdy nie patrzyłem w stronę Microsoftu. Aż nagle imageshack.us wysłał mi wiadomość, że wytnie moje zdjęcia (kopie zapasowe zwyczajnych zdjęć rodzinnych) i zacząłem szukać jakiegoś dysku sieciowego. Przeczytałem, że MS udostępnia dysk "w chmurze", założyłem konto na live.com i... jestem pod wrażeniem. Schludnie, elegancko, z pomysłem i innowacyjnie, chociaż myślałem, że google wymyślił już wszystko. Szkoda, że jestem tak przywiązany do Googla (właściwie do usług), ale to co ostatnio udaje się zrobić Microsoftowi mi się bardzo podoba.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez bieski » 13 mar 2012, 12:37

Paweł napisał(a):Wątpię, czy zostały napisane na nowo. Podejrzewam, że raczej zostały dołączone, może częściowo przekompilowane, ale mniejsza z tym. Chodzi właśnie o to, że mając iPhone'a lub okropną Nokię (której przed premierą modeli z WP7 nigdy bym nie kupił) naciskasz jeden guzik i dostajesz aktualizację od producenta systemu...

Zostały :P Nie masz co wątpić. To jest tylko elektronika.
A co do tego jednego przycisku to widziałem jak to działa i zdarza się że nie działa to tak jakbyśmy chcieli.
Wiecej o WP7 wypowiem się jak dostane w lapy cos opartego na tym systemie.
......................
Forumowicz

Postprzez Kamil » 13 mar 2012, 12:42

nemi napisał(a):Ja do takich właśnie należę. Niestety dostrzegam wady Androida, o których piszesz. Poradziłbym sobie nawet z zaawansowanymi modyfikacjami systemu, ale nie mam na to ani czasu, ani chęci. Nie po to służy mi telefon, żeby siedzieć na forach i analizować co jeszcze mogę zrobić i poprawić. To dobre dla zapaleńców. Jak Linux :P.

i tutaj się zgodzę. Pewnie dlatego nie widzę wad androida, bo personalizuje urządzenie tak jak chcę, mam czas i sprawia mi to frajdę ;)
Oby WM rozwijało się w dobrym kierunku <spoko>

PS. dzisiaj wyszedł oficjalny 4.0.3 na SGS II ;)
Kamil

Postprzez Szymon » 13 mar 2012, 14:48

Kamil napisał(a):dzisiaj wyszedł oficjalny 4.0.3 na SGS II

http://www.spidersweb.pl/2012/03/androi ... obrze.html

czytając, zastanawiam się czy nie poczekać na pierwsza poprawkę :P
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez loockas » 13 mar 2012, 15:24

Android ma sporo wad i gdyby nie custom romy już bym dawno wywalił ten sprzęt. Żaden producent nie potrafi lub nie chce w pełni wykorzystać możliwości swojego urządzenia. Dobrze, że na SGS2 wyszedł ICS... ludzie robiący customy będa mieli lepszą bazę :) Optymalizacja androida stoi na bardzo niskim poziomie. Producent tworzy produkt z systemem, który ma działać. Nie ważne, że na pół gwizdka. Ważne, że się nie sypie :) Już kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat. Dlatego IPhone jest tutaj znacznie lepszy, bo oprogramowanie optymalizowane jest pod jedną platformę sprzętową. WM7 może odnieść podobny sukces dlatego po części zgadzam się z Pawłem.

Lubię androida bo jestem uzależniony od usług google. Mimo wszystko gdybym miał bazować na opogramowaniu które daje producent, to bym sie chyba pociął. To jest zabawne, że telefon typu SGS z 1GHz prockiem i 512MB ramu potrafi działać lekko mówiąc średnio... Dopiero lekki OC daje mu kopa i zaczyna być używalny. No ale to już zasługa bandy zapaleńców, która siedzi i optymalizuje system pod KONKRETNE urządzenie. I w tym miejscu wracamy do tego co pisałem na początku.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Paweł » 14 mar 2012, 04:44

Zainstalowałem ICS'a. Nie widzę różnic. Nakładka Touchwiz psuje wszystko (jak ją usunąć?). Grafika jest mieszaniną ICS'a oraz samsungowych kolorów i ikonek rodem z Windowsa 3.1 – coś okropnego. Pierwsze wrażenie, to ciągłe przycinanie się interfejsu. Przeglądarka działa szybciej, ale trudniej trafić w drobne linki. Nie podoba mi się nowy font. Bateria – możliwe, że starcza na dłużej, ale potwierdzenie tego wymaga więcej czasu. Poczta przy pierwszym uruchomieniu rzeczywiście potwornie się ślimaczyła, ale później zaczęła działać normalnie. Znaki na liście wiadomości zdecydowanie za wielkie. W stosunku do 2.3.3 bardzo brakuje "sprężystości" przewijania przy krawędziach, o którą był spór z Apple (swoją drogą śmieszny, bo podobny efekt przy drag&drop widziałem już lata temu). W zamian doszły animacje przejść pomiędzy ekranami. Zmiana podręcznego menu na generyczną listę wygląda biednie. Aparat fotograficzny bez zmian, odtwarzacz mp3 chyba trochę zmodyfikowany (nie używam). Lista kontaktów ma odświeżone awatary, ale wciąż za mało konfiguracji. Brakuje mi możliwości przeglądania kontaktów po firmach, pokazywania tej informacji na liście pod imieniem i nazwiskiem oraz podczas przychodzenia połączenia. Wreszcie zaczęło działać rozpoznawanie polskiej mowy w Swype, który ma też kilka innych poprawek.

Konkluzją jest pytanie, dlaczego ten system nazywa się 4.0.3 zamiast 2.4.0 (2.3.8 w wydaniu Samsunga)
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Tommasino » 14 mar 2012, 05:07

Witam jakże szanownych znawców telefonów komórkowych. Poratujcie. Jutro mam zamiar przenieść numer do PLAY i sam nie wiem jaki telefon wybrać. Mam do wyboru nokia 500,HTC Wildfire S,samsung Galaxy Ace,Samsung S8500 Waveb i LG Swift7. Który wybrać????
Skrajnie Uprzedzony Kolega
Forumowicz

Od: 16 sty 2011, 17:01
Auto: Czerwone

Postprzez Major0013 » 14 mar 2012, 08:26

Ja tam mam androida od kilku już lat, ostatnio kupiłem Samsunga Galaxy Nexus i jestem wniebowzięcty w zasadzie.
Duży, czytelny wyświetlacz, nie wiesza się, przyjemna obsługa, tysiące, a w zasadzie dziesiątki tysięcy przeróżnych aplikacji. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Jedynum minusem jest to, że trzeba być w zasadzie uzależnionym od Google jak napisał wcześniej:
loockas napisał(a):Lubię androida bo jestem uzależniony od usług google

Jak dla mnie to jednak nie problem, gmaila mam od jakiś 7 lat, z google korzystam od kiedy mam interenet.

michał91 napisał(a):Witam jakże szanownych znawców telefonów komórkowych. Poratujcie. Jutro mam zamiar przenieść numer do PLAY i sam nie wiem jaki telefon wybrać. Mam do wyboru nokia 500,HTC Wildfire S,samsung Galaxy Ace,Samsung S8500 Waveb i LG Swift7. Który wybrać????

Nokie odrzucam z zasady, LG również.

Co do pozostałych:
http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/4912/5781/4247/0/
Moim zdaniem Galaxy Ace, ma najlepszy procesor, adrdoida, a do tego mój brat go ma i nie narzeka (jego pierwsze "spotkanie" z Androdidem :P )
Forumowicz

Od: 20 sty 2011, 22:06
Auto: Mazda 3bl Crystal White Pearl

Postprzez loockas » 14 mar 2012, 09:34

Paweł napisał(a):Konkluzją jest pytanie, dlaczego ten system nazywa się 4.0.3 zamiast 2.4.0 (2.3.8 w wydaniu Samsunga)

To nie są tylko samsungowe numerki :)

1.5.x – Cupcake
1.6.x – Donut
2.0.x – Chyba Eclair
2.1.x – Eclair
2.2.x – Froyo
2.3.x – Gingerbread
3.x.x – Honeycomb (Tablety)
4.x.x – IceCreamSandwich (Tablety i smarty)

Paweł napisał(a): Nakładka Touchwiz psuje wszystko (jak ją usunąć?).

Imho zawsze psuła. Nigdy mi się ten pseudo launcher nie podobał.

Widziałem wczoraj screeny z samsungowego ICSa. Jak zwykle samung nawalił swoich śmieci, kolorków i "ficzerów" podobnie jak w 2.3 na SGS.

Paweł napisał(a):Pierwsze wrażenie, to ciągłe przycinanie się interfejsu.

I to jest to o czym pisałem. 2 rdzenie, 1GB ram i system nie potrafi działać płynnie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Major0013 » 14 mar 2012, 09:42

loockas napisał(a):I to jest to o czym pisałem. 2 rdzenie, 1GB ram i system nie potrafi działać płynnie.

Nie zgodzę się. W Galaxy Nexus mam 2 rdzenie, 1 GB RAM i nic się nie tnie, nie wiesza.
Mam zainstalowanych 55 aplikacji, każda strona menu zapełniona skrótami i widgetami, przewijanie działa płynnie.
Forumowicz

Od: 20 sty 2011, 22:06
Auto: Mazda 3bl Crystal White Pearl

Postprzez bieski » 14 mar 2012, 09:50

DonMajorro napisał(a): Galaxy Nexus

No bo ty nie masz zadnych cudownych rzeczy od producenta. Masz czystego Androida :)
A w tym ICS od samsunga na pewno touchwiz troche przymula ten sprzet.
......................
Forumowicz

Postprzez loockas » 14 mar 2012, 09:51

Wyjątek potwierdza regułę. Nexus jest dumą googla i ten telefon jest inaczej nieco traktowany przez programistów. Sam w SGS posiadam port nexusowego ICSa i chodzi jak marzenie. Pomimo tego, że Samsung upiera się, że SGS nie pociągnie ICS'a... z ich ficzerami tak pewnie by było :)

Na dwóch rdzeniach taki lekki linux powinien zapindalać, a nie tylko chodzić płynnie. Powtórzę się – dobrze, że są custom romy i ludzie, którym się chce je tworzyć :)

Taki jeden od SGS2 wczoraj na moją prośbę zrobił test quadrantem, po zainstalowaniu ICS'a. Wynik 3900 szału nie robi i jak widać mocno osłabił urządzenie. Na stockowym 2.3 o ile pamiętam ta sama osoba miała 4400. Wiem, że benchmark nie oddaje pełnej wydajności telefonu, ale jednak rzuca lekki obraz zachowania systemu.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 14 mar 2012, 10:14

loockas napisał(a):Taki jeden od SGS2 wczoraj na moją prośbę zrobił test quadrantem, po zainstalowaniu ICS'a. Wynik 3900 szału nie robi i jak widać mocno osłabił urządzenie. Na stockowym 2.3 o ile pamiętam ta sama osoba miała 4400

ssij :P
Forumowicz

‘16 Scenic w Longu

Postprzez loockas » 14 mar 2012, 10:16

Czekam jeszcze na te twoje screeny. Na razie widziałem tylko TW i SamsungApps. Pokaż no resztę.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 14 mar 2012, 10:21

no ale co chcesz widzieć? to Ci zrobię :)
Forumowicz

‘16 Scenic w Longu

Postprzez bieski » 14 mar 2012, 10:46

Szymon napisał(a):no ale co chcesz widzieć?

Panowie ale te swoje swinskie sprawy zalatwiajcie na PW :P
......................
Forumowicz

Postprzez Szymon » 14 mar 2012, 15:42

jaaaaaaaaaaaaaaa, szaaaał :D Pamiętam jeszcze te graficzne logo IDEA :D
Forumowicz

‘16 Scenic w Longu