Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez voodoo » 8 lis 2008, 22:20

Italiano skoro na laptopie jest zainstalowana Vista to prawdopodobnie masz twardy dysk SATA i niemożesz mieć zaistalowanego Windowsa XP gdyż niema on sterowników do tego dysku i nie zrobisz partycji bo system wogule nie widzi dysku ale spoko jest na to sposób a więc możesz spokojnie zaistalować XP ale potrzebujesz do tego stację dyskietek której prawdopodobnie na laptopie nie posiadasz a jest ona potrzebna po to gdyż przy stawianiu systemu pyta się nas --czy zainstalować inne sterowniki-- jest to chyba na klawiszu F6 o ile dobrze pamiętam i po wciśnięciu owego klawisza musimy wybrać z jakiej lokalizacji mają one być zainstalowane ( ciągle mówię o sterownikach do dysku SATA) ale mogą one ruszyć jedynie ze stacji gyskietek no bo nie zgrasz ich na płytkę bo nie możesz wyciągnąć płyty z XP możesz je jeszcze dograć do płyty z XP ale jest z tym troche roboty (potrzebny odpowiedni program) a najlepszym sposobem na taką przypadłość jest zainstalowanie systemu Windows MX jest to zmodyfikowana wersja Windowsa (Windows by Malcolm X) ten właśnie system posiada stery do wszystkich dysków a najstabilniejsza wersja tego systemu to 4 albo 7 która jest finalną wersją i więcej modyfikacji nie będzie lecz system nie jest bez wad (jak zresztą każdy) ale są one naprawde znikome , największym problemem który występuje jedynie w 7 finalnej wersji jest to że system nie widzi karty dzwiękowej Realtek ale jest na to bardzo prosty sposób żeby to naprawić ale nie będe się tu rozpisywał jak by ktoś miał problemy z tymi kartami w tym systemie to mogę wysłać na meila opis krok po kroku jak je aktywować a o systemie poczytajcie sami http://torrenty.org/torcache/250778_4.html
Forumowicz

Od: 22 maja 2008, 14:03
Auto: 323F BA 1.5

Postprzez Lukano » 9 lis 2008, 00:47

voodoo napisał(a):prawdopodobnie masz twardy dysk SATA i niemożesz mieć zaistalowanego Windowsa XP gdyż niema on sterowników do tego dysku i nie zrobisz partycji bo system wogule nie widzi dysku

hmmm a czemu nie ??
ja mam SATA i od zawsze XP odpalanego z normalnej oryginalnej CD. Jak laptop był nowy dysk był pusty, bez partcjii. Robione były z programu z płytki z win XP.
XP już od dawna ma te sterowniki. Moja jest jeszcze z SP1.Już od lat nie wiem co to dyskietka.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez voodoo » 9 lis 2008, 09:10

Lukano no to dziwne bo mi płytka z XP została jeszcze ze starego zestawy komputerowego a teraz mam składaka i własnie mam dysk SATA i windy nie da się normalnie postawić bo nie widzi tego dysku ale dzieje sie tak po odinstalowanou Visty więc przesiadłem się na MX -a i jestem bardzo zadowolony z tego systemu większość smieci jest z niego wywalona i dlatego jest szybszy i mniejszy co nie znaczy że gorszy a tego co wiem i czytałem na necie to nie tylko ja mam problemy z widocznością dysku na XP po odinstalowaniu Visty
Nie rozmawiaj z idiotą najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem !
Forumowicz

Postprzez Lukano » 9 lis 2008, 12:46

voodoo to zależy jaką masz płytę główna. Lata temu miałem taki sam problem, zaraz jak wyszły SATA.
Zmienisz płyte główna i raczej problem zniknie jak u mnie. Lub musisz mieć baaaaardzo starą instalkę XP.
Jak miałem stacjonarny można to było załatwić tak jak piszesz z dyskietki. W laptopie jej brak.
A powiedz mi coś jeszcze na temattego systemu o którym piszesz ??
To jest Xo Lite, cos takiego ?? Miałem takiego. Miał prawie wszystko wywalone, zero sterowników. Nawet nizeły był.
jak on jest na necie to napisz linka lub na PW.
Wywal dokładnie wszystkie partycje jak ni będziesz jej uzywał i po problemie. Np. partition magiciem.
Kiedyś się trochę pobawiłem i da się zrobić kilka systemów na raz, tylko na osobnych partycjach oczywiście.
Miałem win 98, XP i VISTE a do lego linux. W pracy mi się kiedyuś nudziło. wszystko odpalane z butmenagera linuxowego.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez havier » 9 lis 2008, 17:29

bylo mi dane pracowac w serwisie komputerowym(soft i hardware), powiem jedno – avast to jedno z najwiekszych gowien na rynku.. w przypadku antyvirow raczej bym nie stawial na zasade dobre bo tanie (darmowe ;) ). polecam noda, albo avg
voodoo napisał(a):Italiano skoro na laptopie jest zainstalowana Vista to prawdopodobnie masz twardy dysk SATA i niemożesz mieć zaistalowanego Windowsa XP gdyż niema on sterowników do tego dysku i nie zrobisz partycji bo system wogule nie widzi dysku ale spoko jest na to sposób a więc możesz spokojnie zaistalować XP

bzdura. wylaczasz tryb ahci i instalka idzie bez problemu.
www.flickr.com/piotrus87
------------------------------------------

mx-3 1.6 1995r
lancia lybra 1.9 Jtd 2000r
Forumowicz

Od: 5 sie 2008, 23:45
Auto: Madzia i Lucynka

Postprzez Globy » 9 lis 2008, 20:41

Ja mam dalej swój problem, nie pomaga wrzucenie explorer.exe do Autostartu, ale po prostu nie wyłączam kompa ;) A Avast po prostu jest nieupierdliwy.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Adaś » 9 lis 2008, 20:55

Globy napisał(a):Ja mam dalej swój problem, nie pomaga wrzucenie explorer.exe do Autostartu, ale po prostu nie wyłączam kompa ;) A Avast po prostu jest nieupierdliwy.

hehe m.in. przez takie problemy wycofałem się z Visty :)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Globy » 9 lis 2008, 21:17

Też tak zrobię, jak tylko znajdę czas <usmiech>
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Kufel » 10 lis 2008, 01:12

Vista śmierdzi.
Za jakis czas ma wyjsc Winda7, odczekam 2-3 lata i może wtedy przesiadę sie z mojego XP-ka. Jak wylapia juz wszystkie 2.437.094 błędów i wydadza SP3.
A co do antyvira: polecam zainwestowanie 150PLN i zakup Kaspersky Internet Security. Dziala bezblednie. Albo w ostatecznosci – AVG antyvirus (darmowy). Ale w tym przypadku router jest nieodzowny.
Ja osobiscie nie zblizam nawet kabelka z internetem do kompa, jezeli nie stoi za routerem + antyvir.
Kiedys po instalce nowiutkiej czystej windy komp dzialal moze z 1 godzine bez zadnej ochrony. Po kolejnej godzinie bylem juz po kolejnym formacie i jeszcze jednej instalce Windy.
ehhhh.......
Jest ryzyko – jest zabawa!
Forumowicz

Od: 24 mar 2008, 00:25
Auto: 323C BA`96 1.5i 16v 199tkm

Postprzez Pajko » 10 lis 2008, 01:51

Hey ,

Mam kurde taki problem , przekopałem już kilka for i nic .

OK do sedna . Zostawiłem Sobie w pracy lapka z Dani z preinstalowanym XP Media Center 05 ale gość nie zostawił mi CD z ghostem . A ja nie myśląc zrobiłem calkiem formata podzieliłem sobie nowe partycje . Ok odpalam kompa a tu kurde wybierz system i tu jest klin.

Gdy dam na Xp którego zainstalowałem jest Git malina , ale jak wrzucę na MediaCenter wyskakuje że brak plików ble ble ble .

I teraz moje pytanie jak usunąć ten XP MC albo ta ukryta parytycje która niby tam się znajduje . Może ma ktoś styczność z czymś takim i wie jak to zrobić byłbym wdzięczny za pomoc .
Forumowicz

Od: 17 sty 2005, 21:18
Auto: GMC Safari Hi-top , Skoda Fabia III 1,2 Tsi

Postprzez STEffAN » 10 lis 2008, 09:49

Brzmi to tak, jakbys faktycznie nie usunął wszystkich partycji (czym to robiłeś?)
Najlepiej wyzeruj pierwszy sektor dysku twardego (np. takim dosowym programikiem ptedit z pakietu PartitionMagic, albo jakiś DiskEditor). W ptedit powpisuj same zera i zapisz zmiany nic nie powinno tego przetrwać.

Jest jeszcze opcja, że sama elektronika dysku dzieli jego powierzchnię na jakieś 2 części, ale wtedy powinieneś mieć widoczne dwa dyski, albo dysk i jakiś CD-rom...... wtedy to już będzie potrzebny soft
do danego dysku, o ile takie coś jest dostępne

Wogóle to niecierpie latpopów :P
Forumowicz

Od: 13 paź 2005, 12:02
Auto: Mazda 626 GE 2.5 V6 GT :)

Postprzez Winetou » 10 lis 2008, 11:02

a jesteś pewien, że są 2 partycje ? Może po prostu w bootsectorze dysku zostały jakieś śmieci po starym systemie. Zacznij od jakiegoś partition magica i zobacz jak wyglada sytuacja. Zawsze możesz zedytować listę systemów do wyboru prawym w mój komputer --> właściwości --> zakładka zaawansowane, ostatnie ustawienia i tutaj odznacz czas wyświetlania listy systemów, wybierz właściwy system domyślny i masz spokój :)
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez Pajko » 10 lis 2008, 11:17

STEffAN napisał(a):Brzmi to tak, jakbys faktycznie nie usunął wszystkich partycji (czym to robiłeś?)

najzwyklejszym formatem z pod windowsa

Winetou napisał(a):a jesteś pewien, że są 2 partycje ?

tzn tak mam dysk c i d
Winetou napisał(a):Może po prostu w bootsectorze dysku zostały jakieś śmieci po starym systemie

czyli gdzie bo nie bardzo rozumie
Forumowicz

Postprzez Winetou » 10 lis 2008, 11:58

Pajko napisał(a):najzwyklejszym formatem z pod windowsa

no to na pewno nie usunąłeś partycji tylko po prostu ją wyczyściłeś

Pajko napisał(a):tzn tak mam dysk c i d

czyli partycje są widoczne to czemu piszesz o ukrytej ?

Pajko napisał(a):czyli gdzie bo nie bardzo rozumie

zrób tak jak pisałem i masz spokój:

Winetou napisał(a):prawym w mój komputer --> właściwości --> zakładka zaawansowane, ostatnie ustawienia i tutaj odznacz czas wyświetlania listy systemów, wybierz właściwy system domyślny
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez People_Hate_Me » 10 lis 2008, 12:04

To rowniez oznacza ze nie usunałes tej partycji. Wez odpal jakiegos partition magica albo cos w tym guscie i wywal tamta partycje i dodaj ten obszar do juz istniejacych. Bo prawdopodobnie tracisz jakies 2-4gb miejsca :–)
Psssssssssssssst
Klubowicz

Od: 16 lip 2008, 15:26
Auto: Mazda MX-6 (GE) 2.0 FS-T 93r
Subaru Impreza (GC) 2.0 Combi

Postprzez Pajko » 10 lis 2008, 12:20

czyli partycje są widoczne to czemu piszesz o ukrytej ?

kurde bylem przekonany ze mam ukryta partycje tak jak robia to teraz z vista .
Forumowicz

Postprzez Pajko » 10 lis 2008, 12:21

Dubel do kosza
Forumowicz

Postprzez voodoo » 10 lis 2008, 13:53

http://torrenty.org/torcache/250778_4.html link do MX-a naprawdę super system i bije na łeb VISTĘ poczytajcie czego niema a co ma w zamian miedzy innymi SP3
Forumowicz

Postprzez loockas » 11 lis 2008, 00:41

havier napisał(a):bzdura. wylaczasz tryb ahci i instalka idzie bez problemu.

Racja... problem tylko w tym, że nie każdy bios w laptopach na to pozwala. W moim właśnie się nie dało. Najprostszym rozwiązaniem jest zintegrowanie sterowników z instalką XP. Nie jest to wcale dużo pracy. Z nagraniem płyty poświęcimy na to max 30 minut i mamy instalkę która nie będzie już nigdy sprawiała problemów na żadnym komputerze.

Kufel napisał(a):AVG antyvirus

Bardzo podobał mi się w starej wersji. Nowa wersja zintegrowała mi się z firefoxem i powodowała kupę błędów.

Co do MX7.... Jest to okrojony XP z funkcji, których zwykły user w domu nie wykorzystuje. Miałem to na moim starym notebooku – P3 600MHz i 256MB ram. Chodził jak burza :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez aybabtu » 13 lis 2008, 00:36

boot.ini?
Forumowicz

Od: 13 lip 2007, 13:18
Auto: RX-8 Revolution SP