Telewizory LCD / Plazma
dla kupujących się przyda , dużo ludzi myli pojęcia więc zapewne komuś się to przyda. A ja odpowiedz swoją droga i tak znałem
. Ale czekałem na mądra odpowiedz a nie link .
Moze dodam swoje 3grosze w tej kwesti bo sam stalem przed takim wyborem.
Plazma napewno bije lcd i led w poziomie czerni i to jest jej plus, minusem jest to ze nie wypali nam sie jeden piksel tylko cala zgasnie. Zeby kupic plazme ktora mozna porownac z dobrym tanszym lcde badz led trzeba wydac wieksza suma.
Jesli chodzi o wybor pomiedzy led a lcd to dla mnie jest oczzywisty i trzeba isc w strone postepu czyli led (LED a LCD to zupełnie dwie odrębne technologie ekranu. LED to mamy na stadionach, na ulicach. LCD to ekran ciekłokrystaliczny i jest PODŚWIETLANY ledami) Led cienszy estetyczniejszy i jakosc obrazu na bardzo wysokim poziomie.
A jesli chodzi o kupno to osobiscie polecam firme lg ktora chyba jako jedyna wprowadzilla tv 3d z pasywnymi okularami (dodatkowo 7 par gratis) Dla niewtajemniczonych pasywne to takie ktore mamy np w kinie tj dwie barwy szkielek bez kalibracji itp. Osobiscie jescze tego tv nie mam bo narazie mam inne inwestycje ale u kolegi sprawuje sie swietnie. Pomijajac fakt filmow typowo 3d to jest opcja wymuszenia 3d na kazdym kanale i dziala tez bardzo dobrze. A np wiem z wlasnego doswiadczenia ze z aktywnymi okularami jest duzy probem tj. Wyobrazcie sobie sytuacje ze ogladacie film 3d i jeden z was idzie sie odlac przechodzi pomiedzy wami a tv i... klops Okulary trzeba na nowo konfigurowac z tv obciach
Plazma napewno bije lcd i led w poziomie czerni i to jest jej plus, minusem jest to ze nie wypali nam sie jeden piksel tylko cala zgasnie. Zeby kupic plazme ktora mozna porownac z dobrym tanszym lcde badz led trzeba wydac wieksza suma.
Jesli chodzi o wybor pomiedzy led a lcd to dla mnie jest oczzywisty i trzeba isc w strone postepu czyli led (LED a LCD to zupełnie dwie odrębne technologie ekranu. LED to mamy na stadionach, na ulicach. LCD to ekran ciekłokrystaliczny i jest PODŚWIETLANY ledami) Led cienszy estetyczniejszy i jakosc obrazu na bardzo wysokim poziomie.
A jesli chodzi o kupno to osobiscie polecam firme lg ktora chyba jako jedyna wprowadzilla tv 3d z pasywnymi okularami (dodatkowo 7 par gratis) Dla niewtajemniczonych pasywne to takie ktore mamy np w kinie tj dwie barwy szkielek bez kalibracji itp. Osobiscie jescze tego tv nie mam bo narazie mam inne inwestycje ale u kolegi sprawuje sie swietnie. Pomijajac fakt filmow typowo 3d to jest opcja wymuszenia 3d na kazdym kanale i dziala tez bardzo dobrze. A np wiem z wlasnego doswiadczenia ze z aktywnymi okularami jest duzy probem tj. Wyobrazcie sobie sytuacje ze ogladacie film 3d i jeden z was idzie sie odlac przechodzi pomiedzy wami a tv i... klops Okulary trzeba na nowo konfigurowac z tv obciach

- Od: 29 cze 2011, 18:34
- Auto: mazda 6 2.0 citd 2003r
Steffen88 napisał(a):Cóż, ja dzisiaj zakupiłem samsunga UD40D6750. Do zakupu składałem się ponad 2 tygodnie, czytałem wielkie ilości porównań itd. Stanęło na Sony KDL-40EX725 albo Samsungu 40D6100(albo D6500). [...]Pewnie kupił bym soniacza ale 1000zł za sam znaczek więcej nie dam.
Skąd wziąłeś taką różnicę cenową

http://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml ... 115796&p3=
Globus napisał(a):Jakie wejście trzeba mieć żeby połączyć telewizory LED z myszką? Wystarczy USB?
Na dzień dzisiejszy praktycznie nie ma takiej możliwości.
Rafał napisał(a):Co powiecie na Samsung PS51D550?
Może ktoś z Was pomoże przy wyborze?
Chciałem mniejszy Led-owy ale 51 cali plazmy za podobną cenę...
Nie miałem nigdy plazmy i nie wiem jak to jest z tym ustrojstwem
Odradzam Ci tego Samsunga, bo to słaby model – jedyna zaleta to niska cena. Jeśli chcesz kupić plazmę to jak już wcześniej wspomniałem ogranicz się do wyboru jakiegoś modelu Panasonica. Najpierw jednak może określ się co do technologii w jakiej ma być TV, bo może się okazać, że wolisz LCD. Jest parę kryteriów, jakie determinują wybór. Jednym z bardziej istotnych jest stopień nasłonecznienia pokoju (ilość okien i położenie względem ich odbiornika), w którym stanie TV, czy częściej oglądasz w dzień czy wieczorami. Dlaczego to takie istotne? Ano dlatego, że plazma w dzień, zwłaszcza w silnym świetle, słońcu, wypada blado, po pierwsze z uwagi na możliwe refleksy (odbicia) spowodowane szybą a po drugie kontrast drastycznie spada i z obrazu robi się "mleko" – jak obejrzysz, porównasz (nawet w sklepie) LCD z obok stojąca plazmą to sam zobaczysz, co Ci polecam na dobry początek a później pogadamy o reszcie
Gib napisał(a):Co byście poradzili TV, raczej nie HD, konsola (X360/PS3), odleglość od centrum sterowania wszechświatem 2m, od legowiska 3,5m. Bujam się z tematem już kilka miesięcy
Gib napisał(a):Miałem na myśli Telewizję normalną, kanały HD mam takie których nie oglądam.
Jakiś LCD, Full HD – nie ważne, że nie oglądasz kanałów HD, ale masz konsolę. Określ przekątną/budżet to coś podpowiem.
Kelm napisał(a):Tylko Sharp, tylko aquas, tylko made in japanoczywiście LCD, ledy i plazmy mają gorszy obraz.
Hmm, jak się już zabierasz za doradzanie to wypadałoby się znać choć trochę na rzeczy a niestety tak się składa, że po tym co już napisałeś to wybacz, ale widać, że nie masz zielonego pojęcia w tym temacie...poniżej i powyżej cała masa bzdur...
Kelm napisał(a):LCD są bardziej realistyczne i nie mają efektu "teatru". Plazma nie ma lepszego kontrastu, widać to gdy jest szybka akcja, pościgi, strzelanki wychodzą gorzej na plazmie, no i plazmy częściej się psują.
Jest dokładnie odwrotnie i najpierw dowiedz się co to jest kontrast, rozdzielczość dynamiczna, płynność, bo nie wiesz o czym piszesz i stąd te "kfiatki". A te dane o rzekomej wyższej awaryjność plazm to skąd Kolega zaczerpnął? Tylko proszę, nie pisz, że z własnego doświadczenia
Kelm napisał(a):lepiej jest zainwestować w bardzo dobre LCD jakim jest Sharp aquos (tylko made in japan nie bierzcie tajwanów) niż średnia plazma.
Sharp Ci zapłacił, że się nim tak bez przerwy zachwycasz?!
Kelm napisał(a):ale może się mylę i moja rodzina też
Owszem i teraz już nawet wiesz jak bardzo
skabol_87 napisał(a):Plazma napewno bije lcd i led w poziomie czerni i to jest jej plus, minusem jest to ze nie wypali nam sie jeden piksel tylko cala zgasnie.
Ile znasz takich przypadków?
skabol_87 napisał(a):Zeby kupic plazme ktora mozna porownac z dobrym tanszym lcde badz led trzeba wydac wieksza suma.
Jest akurat odwrotnie...LCD o tej samej przekątnej, który może stanąć w szranki plazmą będzie droższy – oczywiście można się spierać jakie modele uznamy za równorzędne jakościowo, ale zasadniczo jest tak jak napisałem.
skabol_87 napisał(a):Jesli chodzi o wybor pomiedzy led a lcd to dla mnie jest oczzywisty i trzeba isc w strone postepu czyli led (LED a LCD to zupełnie dwie odrębne technologie ekranu. LED to mamy na stadionach, na ulicach. LCD to ekran ciekłokrystaliczny i jest PODŚWIETLANY ledami) Led cienszy estetyczniejszy i jakosc obrazu na bardzo wysokim poziomie.
Określenie LED funkcjonujące w odniesieniu do TV oznacza w rzeczywistości nie nową technologię wyświetlania obrazu, lecz po prostu wszystkim dobrze znany wyświetlacz LCD tylko z kolejną generacją podświetlania matrycy, gdzie świetlówki zostały zastąpione diodami LED i tyle.
skabol_87 napisał(a):A jesli chodzi o kupno to osobiscie polecam firme lg ktora chyba jako jedyna wprowadzilla tv 3d z pasywnymi okularami (dodatkowo 7 par gratis)
Dla mnie 3D to na dzień dzisiejszy wyłącznie "bajer dla dzieciaków", ale jeśli dla kogoś jest to priorytetem przy wyborze TV, to wtedy tak, warto zainteresować się pasywnym 3D LG.

ZOOMik napisał(a):ZOOMik
Że ci się chciało...
ZOOMik napisał(a):Skąd wziąłeś taką różnicę cenową
Chodzi oczywiście o model Sony na porównywalnym poziomie obrazu... Czytaj całość przyjacielu, wtedy ten Soniacz był jeszcze tańszy chyba 2800 może 2900 w Ojro AGD. Cenie sobie tą markę ale marże mają wysokie. Poza tym zacytowałeś0,, 40D6100, 40D6500" a porównałeś 40EX725 i 40D6750 ogarniasz już?
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Co do poziomu czerni nowe TV LCD LED nie ustępują wcale jakoś ogromnie plazmom. U mnie wyznacznikiem dodatkowym była ekonomia jeżeli chodzi o energię elektryczną.
ZOOMik napisał(a):Hmm, jak się już zabierasz za doradzanie to wypadałoby się znać choć trochę na rzeczy a niestety tak się składa, że po tym co już napisałeś to wybacz, ale widać, że nie masz zielonego pojęcia w tym temacie...poniżej i powyżej cała masa bzdur...
nie doradzam, tylko piszę z własnych obserwacji i wielokrotnie podkreślałem, że to moje osobiste zdanie i doświadczenie, a nie zaczerpnięte z wikipedi i dioda.pl
ZOOMik napisał(a):Sharp Ci zapłacił, że się nim tak bez przerwy zachwycasz?!To niezłe TV, choć jeszcze zależy, który model, ale bez przesady. A made in Japan to są nasze Mazdy
![]()
Nie zapłacił mi, mam też inne marki, ale sharp jest najlepszy pod wieloma względami, obraz, menu, wygląd, niezawodność, wytrzymałość
ZOOMik napisał(a):Owszem i teraz już nawet wiesz jak bardzo
ale co wiem?? że mi jakiś nieznajomy nawrzucał na forum?? hehehe bardziej mnie to śmieszy niż martwi, chyba nie sądzisz że lata porównania i własnych obserwacji są w stanie konkurować z paroma linijkami "przepisów z wikipedii" hehehe
A Deo rex, a Rege lex.

- Od: 13 mar 2012, 21:19
- Auto: Mazda 6 2.0 Turbo Diesel 143 KM 2006 GY Kombi Sport Wagen.
Kelm napisał(a):sharp jest najlepszy pod wieloma względami, ...... , niezawodność, wytrzymałość
a inne marki się psuły? co się z nimi działo?
i co to znaczy pod względem wytrzymałości? (materiałów?) masz jakąś dziatwę, że naparzają w te telewizory padami od konsol?
nie tak dawno sobie kupowałem lcdka – nawet miałem upatrzony konkretny model led, 3D, pincet herców, za ok 2,5-3koła... (42''). Umówiłem się w sklepie na testy z kompem (bo do tego używam TV) i... czar prysnął. Jakoś nie widziałem wielkich różnic w obrazie – kwestia ustawień. Na plaźmie było wyczuwalnie gorzej...
2 dni namysłu i kupiłem za 1750zł po targach (cena ze skąpca + przesyłka) – gość mi zrobił taką cenę w media expert
Barthez napisał(a):a inne marki się psuły? co się z nimi działo?
sharpa mam najdłużej, bo od 2007 roku i wygląda i działa jak świeżo ze sklepu
Barthez napisał(a):i co to znaczy pod względem wytrzymałości? (materiałów?) masz jakąś dziatwę, że naparzają w te telewizory padami od konsol?
mam dwójkę, może konsolami nie naparzają, ale klockami, piłkami, rękami, paluchami, matchbox-ami owszem, oczywiście nie specjalnie, ale nie zawsze dokładnie obliczą trajektorie lotu i czasem taki matchbox lub coś innego wyląduje prosto na ekranie
Barthez napisał(a):nie tak dawno sobie kupowałem lcdka – nawet miałem upatrzony konkretny model led, 3D, pincet herców, za ok 2,5-3koła... (42''). Umówiłem się w sklepie na testy z kompem (bo do tego używam TV) i... czar prysnął. Jakoś nie widziałem wielkich różnic w obrazie – kwestia ustawień. Na plaźmie było wyczuwalnie gorzej...
No właśnie o tym mówię
A Deo rex, a Rege lex.

- Od: 13 mar 2012, 21:19
- Auto: Mazda 6 2.0 Turbo Diesel 143 KM 2006 GY Kombi Sport Wagen.
Polecam Samsung UE40D6500VS, bardzo ładny wygląd(mała ramka), masa dodatkowych funkcji, w zestawie z okularami 3-D, podświetlany pilot, WIFI do internetu chociaż z internetu w TV nie korzystamy, ale WIFI przydaje się do wielu innych rzeczy takich jak oglądanie filmów zapisanych na laptopie z udostępnieniem dla TV.
Sterowanie TV przez SMARTFON-a, USB oczywiście, to tylko najważniejsze z funkcji tego TV... Panel z przyciskami schowany z tyłu, w momencie przylożenia palca do przycisku podświetla się na ekranie mapka umiejscowienia przycisków. Możliwość oglądania filmów/zdjęć ze smartfona w czasie rzeczywistym(świetnie działa)
Generalnie świetny telewizor, moim zdaniem najlepszy wybór w tej cenie co prawda kupowaliśmy jakiś czas temu, więc nie wiem jak teraz z dostępnością. Oczywiście jeżeli ktoś chciałby większy to 55" też nie stanowi problemu, a TV ten sam...
W razie zapytań zapraszam...
Sterowanie TV przez SMARTFON-a, USB oczywiście, to tylko najważniejsze z funkcji tego TV... Panel z przyciskami schowany z tyłu, w momencie przylożenia palca do przycisku podświetla się na ekranie mapka umiejscowienia przycisków. Możliwość oglądania filmów/zdjęć ze smartfona w czasie rzeczywistym(świetnie działa)
Generalnie świetny telewizor, moim zdaniem najlepszy wybór w tej cenie co prawda kupowaliśmy jakiś czas temu, więc nie wiem jak teraz z dostępnością. Oczywiście jeżeli ktoś chciałby większy to 55" też nie stanowi problemu, a TV ten sam...
W razie zapytań zapraszam...
@ZOOMIK
Rozmiar, nie wiem właśnie dlatego podałem parametry odległościowe żeby mi ktoś doradził, nie chciałbym się czuć jak w kinie w 1 rzędzie. 32-36 cali? W tej chwili mam 20 cali CRT
Cena raczej poniżej 2 tys, chyba że coś mega szałowego jest to mogę dołożyć.
Rozmiar, nie wiem właśnie dlatego podałem parametry odległościowe żeby mi ktoś doradził, nie chciałbym się czuć jak w kinie w 1 rzędzie. 32-36 cali? W tej chwili mam 20 cali CRT
Stała pod ścianą prężąc kakao
dokładnie – ja mam 430 bo wtedy kosztowała podobną kasę. Nie wiem czym się różnią od 530, ale raczej h..jnią z patatajnią.
jak podłączyłem kompa to różnic nie widziałem między moją 430 a lw 5500, – należy samemu najpierw dostosować menu i różnice dziwnie zanikły...
Najważniejsze – komp, konsola czy inny br (czy coś czego bedziesz używał) pod pachę i maszeruj do sklepu i sprawdź co ci najbardziej leży
tu na forum są dyskusje o wyższości świąt wielkanocy nad świętami bożego narodzenia i każdy bedzie miał racje, bo najlepsze są tv sony, wieże sony, kolumny sony i kalesony sony w kpl
jak podłączyłem kompa to różnic nie widziałem między moją 430 a lw 5500, – należy samemu najpierw dostosować menu i różnice dziwnie zanikły...
Najważniejsze – komp, konsola czy inny br (czy coś czego bedziesz używał) pod pachę i maszeruj do sklepu i sprawdź co ci najbardziej leży
tu na forum są dyskusje o wyższości świąt wielkanocy nad świętami bożego narodzenia i każdy bedzie miał racje, bo najlepsze są tv sony, wieże sony, kolumny sony i kalesony sony w kpl

Konsole to ja jeszcze kupię. Komp mam stacjonarny, nie mam laptopa, nie mam BR, oglądam telewizje, mam telewizor klasyczny o wielkości 20 cali i chciałbym go wreszcie zmienić na większy ale nie chcę tego robić co chwilę 
Konsola to raczej PS3 będzie.
Konsola to raczej PS3 będzie.
Steffen88 napisał(a):ZOOMik napisał(a):Skąd wziąłeś taką różnicę cenową
Chodzi oczywiście o model Sony na porównywalnym poziomie obrazu... Czytaj całość przyjacielu, wtedy ten Soniacz był jeszcze tańszy chyba 2800 może 2900 w Ojro AGD. Cenie sobie tą markę ale marże mają wysokie. Poza tym zacytowałeś0,, 40D6100, 40D6500" a porównałeś 40EX725 i 40D6750 ogarniasz już?![]()
OK., nastąpiło małe przeoczenie z mojej strony, pora był późna, ale w gruncie rzeczy niczego to nie zmienia. Proszę bardzo, porównanie UE40D6100 vs UE40D6500 vs KDL-40EX725. W uzupełnieniu do tego jeszcze dodam, że za ok. 2600 zł można dostać KDL-40 EX720, czyli EX725 tylko bez tunera DVB-S.
http://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml ... 1899115796
No i gdzie te 1000 zł różnicy, gdzie te „wysokie marże” Sony?!
Wszystkie te modele są bardzo zbliżone, zarówno jeśli chodzi o jakość obrazu, ale i cenę. Jednakże gdybym miał wybierać to zdecydowałbym się na Sony, z uwagi na osobiste preferencje wyświetlacza (matowy filtr ekranu), nieco lepszą czerń i kontrast, dokładniejsze odwzorowanie kolorów i lepszą widoczność szczegółów w cieniach. 3D, usługi sieciowe i multimedia w TV mnie nie interesują, lecz dobry obraz, ale jeśli ktoś miałby inne priorytety to wtedy skłaniałbym się bardziej ku Samsungowi. Wcześniej jednak warto odpowiedzieć sobie na pytanie: ile filmów 3D będziemy oglądać i jak często z tych sieciowych usług korzystać
Steffen88 napisał(a):Co do poziomu czerni nowe TV LCD LED nie ustępują wcale jakoś ogromnie plazmom. U mnie wyznacznikiem dodatkowym była ekonomia jeżeli chodzi o energię elektryczną.
Owszem w topowych modelach LCD czerń, kontrast są dziś na zbliżonym poziomie do plazm, ale w średniej i niższej klasie w ww. kategoriach nadal przegrywają. Poza tym producenci LCD często uzyskują te dobre (pozornie) wyniki, dzięki stosowaniu różnego rodzaju „pseudo polepszaczy” obrazu, które tak naprawdę tylko „maskują” ułomności tej technologii – mam tu na myśli takie funkcje jak: dynamiczne sterowanie podświetleniem matrycy, wygaszanie podświetlenia przy braku sygnału/niskim poziomie, sztuczne wyostrzanie obrazu, itd. Ponadto praktycznie we wszystkich LCD z krawędziowym podświetlaniem LED występuje mniejszy lub większy clouding, który szczególnie podczas wieczornych seansów potrafi dawać się we znaki – jak bardzo to zależy nie tylko od modelu, ale i konkretnego egzemplarza TV. W związku z powyższym jeśli oglądamy mało, głównie wieczorami, jesteśmy miłośnikami filmów, zaliczamy się do koneserów dobrego obrazu to polecam plazmę. W pozostałych przypadkach, zwłaszcza jeśli pomieszczenie gdzie będziemy oglądać jest jasne, z dużą ilością okien, LCD sprawdzi się zdecydowanie lepiej (będzie bardziej uniwersalny) i w takich warunkach nawet nie odczujemy tak bardzo minusów tej technologii.
Kelm napisał(a):ale co wiem?? że mi jakiś nieznajomy nawrzucał na forum?? hehehe bardziej mnie to śmieszy niż martwi, chyba nie sądzisz że lata porównania i własnych obserwacji są w stanie konkurować z paroma linijkami "przepisów z wikipedii" hehehe
Nie „nawrzucałem”, lecz merytorycznie odniosłem się m.in. do poruszonych przez Ciebie technicznych aspektów obrazu tv, gdzie niestety wyraźnie obnażyłeś swoją nieznajomość tematu. W świetle tych „rewelacji”, którymi nas uraczyłeś, podpieranie się rzekomymi latami doświadczeń, porównań, obserwacji brzmi za przeproszeniem jak jakiś kiepski żart. Przy tym Twój negatywny stosunek do innych, poza własnymi, źródeł wiedzy, jak dla mnie jest aż nadto wymowny. Podkreślasz, że to wyłącznie Twoje opinie, Twoje osobiste zdanie – oczywiście masz pełne prawo do własnej oceny i swobodnej wypowiedzi, tak samo jak ja do komentarza a obserwatorzy niech sami wyciągną stosowne wnioski z tej dyskusji. Zapewniam Cię, że każdy kto choć trochę zna się na rzeczy nie będzie miał wątpliwości kto z nas ma rację, czego zresztą już byliśmy świadkami – nie ja pierwszy wytknąłem Ci, w którym miejscu ewidentnie rozmijasz się z prawdą. No, ale trwaj sobie Kolego w swoim przekonaniu i dalej powtarzaj jak mantrę, jeśli dobrze się z tym czujesz, że tylko Sharp, tylko made in Japan – nie zamierzam Cię, w trosce o własne zdrowie psychiczne, przekonywać, że jest inaczej.
Barthez napisał(a):nie tak dawno sobie kupowałem lcdka – nawet miałem upatrzony konkretny model led, 3D, pincet herców, za ok 2,5-3koła... (42''). Umówiłem się w sklepie na testy z kompem (bo do tego używam TV) i... czar prysnął. Jakoś nie widziałem wielkich różnic w obrazie – kwestia ustawień.
No, jeśli nie widzisz różnicy to faktycznie nie ma sensu przepłacać
Barthez napisał(a):Na plaźmie było wyczuwalnie gorzej...
Bo plazmy nie specjalnie nadają się do współpracy z komputerami – okazjonalnie tak, ale do pracy "ciągłej", wyświetlania statycznych obrazów, zdecydowanie nie.
Kelm napisał(a):Barthez napisał(a):a inne marki się psuły? co się z nimi działo?
sharpa mam najdłużej, bo od 2007 roku i wygląda i działa jak świeżo ze sklepuBarthez napisał(a):i co to znaczy pod względem wytrzymałości? (materiałów?) masz jakąś dziatwę, że naparzają w te telewizory padami od konsol?
mam dwójkę, może konsolami nie naparzają, ale klockami, piłkami, rękami, paluchami, matchbox-ami owszem, oczywiście nie specjalnie, ale nie zawsze dokładnie obliczą trajektorie lotu i czasem taki matchbox lub coś innego wyląduje prosto na ekranie
Kolego Kelm, dalej lejesz wodę aż chlupie i unikasz odpowiedzi na niewygodne pytania. Wcześniej chciałem się dowiedzieć na jakiej podstawie twierdzisz, że plazmy się psują. Cisza. Sharp wg Ciebie jest najlepszy, bo…i tu długa lista „cudów” w tym niezawodny, wytrzymały. A gdy Barthez zapytał…a co się działo z innymi posiadanym TV, czy się psuły? Ty na to: że Sharp od 2007 wygląda i działa jak świeżo ze sklepu. Znów „unik” i ciąg dalszy opowiadania bajek...tak, tak na pewno wygląda jak świeżo ze sklepu, zwłaszcza kiedy, jak piszesz, Twoje pociechy traktują go klockami, piłkami, rękami, paluchami, matchbox-ami.
Gib napisał(a):@ZOOMIK
Wbrew pozorom bardzo często ludzie oglądają TV siedząc za daleko od ekranu lub jak kto woli mają za małe TV w stosunku do odległości z jakiej oglądają. Warto wiedzieć, że im wyższa rozdzielczość materiału źródłowego, tym odpowiednio mniejsza powinna być wspomniana odległość lub większy ekran, np. gdy oglądamy kanały HD lub filmy Blue Ray. W przeciwnym wypadku po prostu ominą nas (nie dostrzeżemy) tych wszystkich detali, szczegółów jakie niesie ze sobą obraz wysokiej rozdzielczości a co za tym idzie cała zabawa traci w zasadzie sens.
W Twoim przypadku Gib, gdzie odległość od legowiska wynosi 3,5 m i założeniu, że będziesz głównie oglądał kanały SD optymalna przekątna TV to 46 cali. Niestety w budżecie do 2000 zł (a tym bardziej poniżej) niczego w tym rozmiarze nie znajdziesz a przypuszczam, że kwestia dołożenia prawie drugie tyle kasy nie wchodzi w rachubę, więc w takim układzie polecam rozważyć Toshiba 40RL838.

Z tym że ja oglądam tv sprzed kompa stacjonarnego w tej chwili jakieś 1,5m od TV ale po powieszeniu na ścianie będzie to coś około 2m. Z wyrka rzadko.
2000 zł to dla mnie granica bólu, ostatecznie kryzys jest
W listopadzie zaczynałem od 32 cali i 1200-1300 zł
2000 zł to dla mnie granica bólu, ostatecznie kryzys jest
W listopadzie zaczynałem od 32 cali i 1200-1300 zł
,,...na porównywalnym poziomie obrazu..." i jeszcze raz ...na porównywalnym poziomie obrazu... 40EX725 to dla mnie nie jest porównywalny poziom obrazu a już na bank nie do 6750 na pewno czerń, ostrość i wyrazistość szczegółu odbiega znacząco (moim zdaniem). za karę czytasz cały dział od początku. Wybrał bym KDL-40NX720 ale tysia droższy był. No kutfa już musi być orajt hehehe bo nie zniese Cię

Gib napisał(a):Z tym że ja oglądam tv sprzed kompa stacjonarnego w tej chwili jakieś 1,5m od TV ale po powieszeniu na ścianie będzie to coś około 2m. Z wyrka rzadko.
No to nie można było tak od razu napisać, że oglądać będziesz z 2 m a nie 3,5
W takim razie 32 cale to max.
Steffen88 napisał(a):,,...na porównywalnym poziomie obrazu..." i jeszcze raz ...na porównywalnym poziomie obrazu... 40EX725 to dla mnie nie jest porównywalny poziom obrazu a już na bank nie do 6750 na pewno czerń, ostrość i wyrazistość szczegółu odbiega znacząco (moim zdaniem). za karę czytasz cały dział od początku. Wybrał bym KDL-40NX720 ale tysia droższy był. No kutfa już musi być orajt hehehe bo nie zniese Cię![]()
I vice versa Kolego
Dla mnie EX720/725 jest na porównywalnym poziomie, nawet do D6750, to po pierwsze. Po drugie, nadal nie wiem skąd Ci się te "tysie" różnicy biorą, ale wiesz co, nie chcę już wiedzieć. Kończmy...kupiłeś, jesteś zadowolony a to najważniejsze

ZOOMik napisał(a):W takim razie 32 cale to max.
37" jest też spoko, ale trzeba się przyzwyczaić kilka dni
W weekend miałem okazję dłużej pooglądać Samsunga 3D 40" z podświetleniem LED. Pierwsze wrażenie: wow. Ale z biegiem czasu zacząłem dostrzegać pewne mankamenty. Obraz "żyleta" wcale nie jest taki super. Wygląda to nienaturalnie... Przypomniało mi się, że LCD i LED LCD często w internetowych sporach ganione są, za to, że wszystko wygląda jak teatr telewizji. I dokładnie takie wrażenie miałem. Każdy film czy reklama wygląda tak, że postaci są wycięte z tła. Tak jakby były tylko wklejone zupełnie osobno. Strasznie mi się to nie podoba. Wszystko wygląda jak niskobudżetowy serial, tylko w HD.