Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 28 lut 2007, 20:10

Sokool napisał(a):cob_ra napisał:
A dlaczego w ankiecie nie ma odpowiedzi "nie używam Windows"

Bo nikt by jej nie zaznaczył a Ty jesteś inny

yyyy – jak to się stało, że mnie zacytowałeś a w nagłówku cytatu jest cob_ra??
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez jacobs » 28 lut 2007, 20:16

brii napisał(a):yyyy – jak to się stało, że mnie zacytowałeś a w nagłówku cytatu jest cob_ra??

czasami tak się dzieje, już pisałem o tym milion razy
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Sokool » 28 lut 2007, 20:30

brii napisał(a):
yyyy – jak to się stało, że mnie zacytowałeś a w nagłówku cytatu jest cob_ra??

MATRIX <lol>
Ale rzeczywiście niezłe jaja. Nie zwróciłem uwagi wcześniej.

Orin napisał(a):Jedynie programy z wytwórni MS sa na tyle ograniczone by nie rozpoznawać innych formatów aniżeli "jedynie słusznego" oprogramowania

Nie sposób się z tym nie zgodzić. Tak przy okazji jedna sytuacja wywołała wielki uśmiech na mojej twarzy (chociaż był to raczej uśmiech politowania). Swego czasu ściągnąłem sobie demo Microsoft Flight Simulator'a X. Produkt w całości tworzony przez MS dla MS :P
Wydawałoby się że lepiej być nie może ;) Oczywiście instalator wywalił masę błędów, instalacja sama z siebie była bardzo zoptymalizowana pod każdym kątem – wymagane miejsce na dysku podczas procesu instalacji tylko około 3 GB (nie chcę myśleć ile potrzeba przy pełnej wersji). A już szczytem była instalacja czegoś co zwie się SP1 dla Visual Studio 2005. Nie mam pojęcia jakie zaawansowane techniki programiści MS zastosowali ale twór ten instalował się zaledwie... 50 minut :| Oczywiście wykorzystanie procesora cały czas 100%.

A co do office'a to jednak zostanę przy MS. Półgodzinne przerabianie dokumentu z MS Worda w openoffice dość skutecznie mnie zniechęciło do opensource'owych alternatyw.
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Czolgista » 28 lut 2007, 21:25

Sokool napisał(a):A co do office'a to jednak zostanę przy MS. Półgodzinne przerabianie dokumentu z MS Worda w openoffice dość skutecznie mnie zniechęciło do opensource'owych alternatyw.

a ja bym powiedział, ze powinno cię zachęcić do popularyzowania OO ;) ja sam w biurze używam OO 2.1 – jestem jak najbardziej zadowolony i nie widzę potrzeby wydawania 750zł za Office 2003 Basic OEM :|
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez cob_ra » 28 lut 2007, 22:39

ja pracuje na OO byłem zmuszony przez prace, ciągłe pisanie ofert itp zmusiło mnie do rozgryzenia jak to z czym sie je hahaha ,

Czolgista napisał(a):jak najbardziej zadowolony

ja tez estem zadowolony, ale

Czolgista napisał(a):nie widzę potrzeby wydawania 750zł za Office 2003 Basic OEM

są wersje jeszcze takie:
MS Office 2003 PL do DOMU z licencja na 3 komputery PL (BOX) (Dodatatkowo Office 2007 PL do Domu
cena 399 zł brutto dla klienta

Opis Techniczny:
Zastosowanie Pakiet stanowi najnowsze rozwiązanie w dziedzinie programów biurowych dla domu , składa się ze znajomych i łatwych w użyciu aplikacji do tworzenia dokumentów, analiz, prezentacji i komunikowania się, które pozwalają pracować , inteligentniej i szybciej.
Wersja Pelny pakiet, wersja pudelkowa produktu (BOX), pakiet mozna przenosic na inne PC (nie jest przypisany do PC, tak jak wersja OEM)
Pakiet zawiera Word 2003, Excel 2003, Outlook 2003, PowerPoint 2003. UWAGA: Edycja ta jest przeznaczona jedynie do użytku niekomercyjnego.
Opis Pakiet przeznaczony jest do instlacji w DOMU. Warunkiem korzystania z pakietu jest obecnosc w gospodarstwie domowym Ucznia lub Studenta lub Nauczyciela. Pakiet można zainstalowac na 3 stanowiskach w jednym gospodarstwie domowym. Pakiet mozna uzywac
tylko w celach nie komercyjnych.
Liczba użytkowników Nie dotyczy
Liczba stanowisk 3 szt
Wersja językowa polska

lub: MS Office 2007 PL Do Domu na 3 PC (BOX)
cena 456zł brutto dla klienta końcowego

Opis Techniczny:
Zastosowanie Pakiet do domu na 3 komputery, do uzytku niekomercyjnego (do użytku prywatnego)
Wersja Pelny pakiet, wersja pudelkowa produktu (BOX), pakiet mozna przenosic na inne PC (nie jest przypisany do PC, tak jak wersja OEM)
Pakiet zawiera Nosnik, licencje, instrukcja
Opis Pakiet zawiera aplikacje: MS Word 2007, MS Excell 2007, MS PowerPoint 2007, MS OneNote 2007. Pakiet nie zawiera Outlooka tak jak to bylo w wersji 2003,
Możliwe jest konwertowanie dokumentów programu Office Word 2007, skoroszytów programu Office Excel 2007 oraz prezentacji programu Office PowerPoint 2007 do formatu PDF (Portable Document Format) bezpośrednio z poziomu pakietu.
Liczba użytkowników Nie dotyczy
Liczba stanowisk 3 szt
Wersja językowa polska
Wymagania systemowe Microsoft Windows XP z Service Pack (SP) 2, Windows Server 2003 z SP1, Vista
Wymagania sprzętowe PROCESOR: 500 MHz lub szybszy (2 GHz rekomendowane dla OneNote Audio Search), PAMIEC: 256 RAM lub wiecej (1 GB RAM rekomendowane dla OneNote Audio Search, jezeli , pamiec jest ponizej 1 GB to nie jest obslugiwane sprawdzanie gramatyki i poprawnosci pisowni w aplikacji Word), MIEJSCE NA DYSKU: 1,5 GB , NAPEDY: CD lub DVD, MONITOR: 1024x768 lub o wiekszej rozdzielczosci
www http://office.microsoft.com/pl-pl/help/ ... 81045.aspx

więc swoją drogą uważam ze mimo wszystko warto zainwestować w takie rozwiązanie, myśle ze większość użytkowników jest stać na wydanie takiej kwoty, fakt faktem i tak dla wielu pozostanie to wysoka cena ale......
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Orin » 28 lut 2007, 23:51

Spoko cob_ra, wydam te 399 zł na pakiet dla studentów i za dwa lata w buty sobie go wsadzę. Co do zaś Office'a 2007 to jest on tak kompatybilny ze starszymi wersjami tego programu (włącznie z 2003) że o mało ze śmiechu nie spadłem z krzesełka. Kto próbował używać opcji "funkcje matematyczne" to będzie wiedział o czym mowa. Białe pola i tyle.
Poza tym (nie wiem czy się to nie zmieniło) do niedawna oficjalnym standardem plików tekstowych we wszystkich urzędach państwowych było ".odt", a więc plik stworzony przez OO, a pliki ".doc" były TYLKO do odczytu :) Wszystko należało zapisywać jako ".odt"

Nie ma co ukrywać, że zarówno MS jak i darmowe oprogramowanie (OO, disktra Linuksa) mają swoich zagorzałych zarówno fanów jak i przeciwników. Kto chce niech używa co mu się żywnie podoba (nawet DOS'a z poleceniem edit :] ), przecież to jego wybór. Ja swojego zdania nie zamierzam zmieniać, gdyż skutecznie mnie w nim utwierdza właśnie Winda XP, która przez byle pierdołę albo się resetuje, albo robi to co umie robić najlepiej: wywala piękny "blue screen" :D Wiem jednak że nie każdy ma ochotę, czas lub możliwości by przejść na inny system, więc nic na siłę ;) <piwo>
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lis 2004, 19:40
Auto: Żuczek i Jaszczurka...

Postprzez Adaś » 28 lut 2007, 23:55

Mam Office 2007 i ogarniecie Interfejsu zajęło mi troche czasu, w porównaniu z 2003 zajmuje duuuuuuuuużo więcej miejsca a co do kompatybilności to znajomi mają problemy z otwarciem 2007 w starszych wydaniach
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez cob_ra » 1 mar 2007, 00:03

ja nie mam zamiaru przekonywać do zakupu tylko informowałem po za tym wiem ze ludzie zaczynają sie interesować legalizacją oprogramowanie, wiem bo pracuje jako sprzedawca i jest spore zainteresowanie każdy ma swoje zdanie i nie ma co sie unosić ;)
Forumowicz

Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Sokool » 1 mar 2007, 00:43

Orin napisał(a): Winda XP, która przez byle pierdołę albo się resetuje, albo robi to co umie robić najlepiej: wywala piękny "blue screen"

Widocznie MZK (Masz Z**** Komputer) ;) Akurat to ostatnia rzecz za którą mógłbym zbesztać winde xp.
Forumowicz

Postprzez jacobs » 1 mar 2007, 00:47

Sokool napisał(a):Widocznie MZK (Masz Z**** Komputer) Akurat to ostatnia rzecz za którą mógłbym zbesztać winde xp.

taa, miałem 2000, 2003 i nic się nie działo. Zainstalowałem XP i zaczęły się pojawiać BSODy a potem samo się naprawiło. MZK?
Forumowicz

Postprzez Orin » 1 mar 2007, 11:00

Sokool – spróbuj odpiąć swój napęd CD/DVD i podłączyć inny. Niech go windows spróbuje sobie zainstalować. Sprawdzałem coś takiego na 5 różnych kompach, tylko jeden się przy wyszukiwaniu sterowników nie zawiesił :] Pomogło tylko "format c:" i instalacja. Nadmienię że dzieje się tak tylko na XP (bez SP, z SP1, z SP2). Winda 98, Me, 2003 – tego problemu nie ma, o distrach Linuksa w ogóle już nie mówiąc.

Acha, coś mi się przypomniało. Kolejna rzecz która mi się w Windzie nie podoba to warunki licencji produktu OEM, o których nikt nie mówi przy sprzedaży produktu. Każdy kupuje legalnego łindołsa i co się okazuje przy wymianie np. karty graficznej? "Twój klucz produktu został zarejestrowany dla innego komputera. Wprowadź nowy" hahaha – to moja reakcja jak to zobaczyłem, a to klienta – <szok> , jak się dowiedział że teraz trzeba wydać kolejne 320 zł na kolejną licencję, albo wrócić do starej grafiki. Także uważam że sprzedawanie systemu OEM to w wielu przypadkach naciąganie ludzi na kasę, bo sprzedawca jakoś "zapomni" wspomnieć że po modernizacji kompa ten klucz będzie klient mógł sobie na czole przykleić :]
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez brii » 1 mar 2007, 11:37

Orin napisał(a):produktu został zarejestrowany dla innego komputera. Wprowadź nowy" – to moja reakcja jak to zobaczyłem, a to klienta – , jak się dowiedział że teraz trzeba wydać kolejne 320 zł na kolejną licencję, albo wrócić do starej grafiki. Także uważam że sprzedawanie systemu OEM to w wielu przypadkach naciąganie ludzi na kasę, bo sprzedawca jakoś "zapomni" wspomnieć że po modernizacji kompa ten klucz będzie klient mógł sobie na czole przykleić

hahaha
Z drugiej strony nie zmuszają do zakupu OEMa – można kupić wersję BOX ;)
Chociaż warunki licencji dla Visty są jeszcze ciekawsze :]
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez cob_ra » 1 mar 2007, 13:47

Orin jeszcze jest infolinia pomocy microsoft
a tak na marginesie to może Ci sie coś powaliło, ja kiedyś zmieniałem dysk, ram itp i aktywowałem ponownie bez problemu, nawet kumpel z serwisu aktywował system na zupełnie innym kompie niż był wcześniej. :D , żadna zmiana podzespołu nie zmusza do ponownego zakupu windy!!!
Forumowicz

Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Sokool » 1 mar 2007, 14:24

Orin napisał(a):Sokool – spróbuj odpiąć swój napęd CD/DVD i podłączyć inny. Niech go windows spróbuje sobie zainstalować.

Próbowałem i nie było problemu ;)
Forumowicz

Postprzez Czolgista » 1 mar 2007, 14:25

Orin – co do CD/DVD – często wymieniam te elementy na różnych komputerach z XP i nigdy nie miałem problemu zawieszającego się systemu.
Bluescreeny w XP bardzo często są spowodowane problemem sprzętowym i powiem, że na swoim domowym (4 lata – od początku XP) i biurowym komputerze nie miałem jeszcze niebieskich ekranów...

A co do licencji – wymieniałem już wiele elementów w kompie i nie było problemu. Raz tylko po wymianie mobo kiedy trzeba było przeinstalować system rzeczywiście był problem z kluczem tak jak napisałeś – zadzwoniłem na BOK microsoftu i po 5 minutach było po sprawie, wcale nie musiałem poraz kolejny kupować licencji...

Żeby nie było – nie bronie windowsa bo wiem, że ma mase wad i sam czasem lubie na linuchu posiedzieć i bardzo częśto (również na windzie) używam oprogramowania na licencji GNU/GPL :)
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

Forumowicz

Postprzez Orin » 1 mar 2007, 15:35

Widocznie tylko ja mam tyle przygód :] Prośba o aktywację wyskakuje najczęściej przy zmianie grafiki. Raz wyskoczyła jak powymieniałem w swoim kompie zestaw 3 sieciówek na inne modele.
Ale nam się OT rozrosło :D
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Czolgista » 1 mar 2007, 15:47

Orin napisał(a):Prośba o aktywację wyskakuje najczęściej przy zmianie grafiki. Raz wyskoczyła jak powymieniałem w swoim kompie zestaw 3 sieciówek na inne modele.
Ale nam się OT rozrosło :D

i naprawdę wtedy musiałeś nową licencję załatwiać? :P jak tak to ktoś cię w balona chyba zrobił ;)

Forumowicz

Postprzez Sokool » 1 mar 2007, 16:12

Orin napisał(a):Raz wyskoczyła jak powymieniałem w swoim kompie zestaw 3 sieciówek na inne modele.

To dlatego że przy aktywacji jest system punktowania a sieciówka ma najwięcej punktów (ciekaw jestem co za debil to wymyślił).

Ok. Koniec OT z mojej strony. Jeszcze w weekend zobaczę tego office'a 2k7 (szczególnie pod kątem "kompatybilności" z dokumentami ze starszych wersji) i wtedy opiszę swoje spostrzeżenia.
Forumowicz

Postprzez jacobs » 1 mar 2007, 16:17

widzicie... lepiej mieć pirata, nie ma problemów z licencjami <lol>
Forumowicz

Postprzez Orin » 1 mar 2007, 22:39

jacobs napisał(a):lepiej mieć pirata, nie ma problemów z licencjami

Żebyś wiedział, że wtedy problemu nie ma :)
Czolgista napisał(a):ktoś cię w balona chyba zrobił

Taki szalony to ja nie jestem. Po prostu ściągnąlem sobie inną wersję z MSDN'u i tyle :]
Pozdrawiam
Forumowicz