Kącik Narciarsko Snowboardowy

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez sewo » 7 sty 2015, 18:35

Byłem 5 dni w Białce Tatrzańskiej i sie troszkę wyszalałem :) Od piątku sypie śnieg i zrobiło się naprawdę biało :D
Kotelnica oblegana jak zawsze więc z rana do Jurgowa, fajny stok 3 trasy z czego 2 czynne bo na czarnej za mało śniegu i raz na Litwince ale to małe. A wieczorami wracaliśmy na Kotelnice. Armatki chodzą non stop śniegu jest już dużo wiec bez obaw można się wyszaleć na każdej trasie :) No i zamykane podgrzewane kanapy :] Chciałem kupić jakieś narty ale oddałem p60tki do naostrzenia nasmarowania i odważyłem się pośmigać szybciej. Narta może i stara ale wymagająca jak cholera i chyba za twarda jak dla mnie. Rekreacyjnie ok ale szybsza jazda to już inna bajka
Obrazek
Przedstawiciel Wielkopolski

Od: 11 cze 2007, 19:54
Auto: Cx7 Er
MX5 Na
Transit Connect
Było:
MX5 Nbfl , RX8 Fe

Postprzez Bartosz_ » 9 sty 2015, 01:17

Myjk a gdzie jedziesz ??? Ja 16 tego stycznia jade do Les2alpes do francuzików ale wybrałem grupe Snowevents.... :) jade z nimi juz drugi raz i póki co z pierwszego wyjazdu byłem bardzo zadowolony...
Klubowicz

Od: 2 mar 2008, 17:49
Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Opel Vectra Signum

Postprzez Myjk » 9 sty 2015, 09:01

Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez em_dzej » 10 sty 2015, 11:53

AloHa
W Beskidach lipa pogodowa, silne wiatry przeszły w deszcz i plusowe temperatury :'(
No nic młodzież jeździ, ja odpuszczam
Obrazek

Przejaśniło się można śmigać 8-)

Obrazek

Tapniete z Jeziowego HTC
MACIEK
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 11:27
Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej

Postprzez Myjk » 10 sty 2015, 15:56

Masakra ta zima tegoroczna. W Waw 11 stopni.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez em_dzej » 10 sty 2015, 16:49

Myjk napisał(a):Masakra ta zima tegoroczna. W Waw 11 stopni.

A tam , w górach 761mnpm obecnie + 9.8 na stoku :cry:
Choć w zeszłym sezonie start był w lutym , sezon trwał 3 tygodnie :oops:

Teraz jest ładnie
Obrazek

Tapniete z Jeziowego HTC
MACIEK
Forumowicz

Postprzez Myjk » 10 sty 2015, 17:20

Na TVP 1/2 lecą skoki/biegi z Alpejskich miejacowości i podobną masakrę widzę... :(
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Bartosz_ » 11 sty 2015, 09:07

No ja wybieram sie w piątek i też patrząc na warunki to szału nie ma:/ no ale jakby nie patrzył ponad 100km tras otwarte wiec raczej bedzie na czym jezdzic:)
Klubowicz

Od: 2 mar 2008, 17:49
Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Opel Vectra Signum

Postprzez loockas » 12 sty 2015, 18:26

Ja dzisiaj pojechałem przypomnieć sobie jak jeździ się na nartach. Wybrałem Wisłę – Klepki. Świetny stok dla początkujących i średnio zaawansowanych. Przyjechałem po 9:00 i wjeżdżałem pierwszy na górę. W godzinie "szczytu" było może z 30 osób na stoku, kanapy puste, brak kolejek, sypał świeży śnieg. Warto jeździć po weekendach ;)

Szukam butów... Ma ktoś sprawdzone sklepy z dobrymi cenami?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez slisman » 13 sty 2015, 10:28

Generalnie ja polecam taki "model" kupowania:
-albo wracając z Francji/Włoch/Austrii – są ogromne sklepy narciarskie , gdzie po sezonie są takie obniżki, że głowa boli. W cenie używanego sprzętu można kupić nowe narty np. z dwóch sezonów wstecz. To samo się tyczy butów, czasem widziałem niezłe ceny :D No ale raz , że trzeba trafić, a dwa, że trzeba też pojechać tam :P

-kolejny typ, którego ja niestety nie zastosowałem (a byłbym może parę stówek w przód) to ogarnij stronkę np. http://sportoutlet.pl/category/buty-narciarskie/3 lub inny outlet narciarski, zobacz które buty (z interesującego Ciebie przedziału cenowego/klasowego) są dostępne w Twoim rozmiarze, pojedź do sklepu typu Intersport lub sklepu narciarskiego (tam jeszcze można zobaczyć wiele z tych modeli) i przymierz buty. Jak będziesz pewny to można zaoszczędzić parę ładnych stówek albo w tej samej cenie co planowałeś kupić model klasę wyższy. Wiadomo, że na początku miękki but jest przyjazny dla użytkownika, ale jeśli już coś jeździsz to duży flex (jeśli dopasujesz dobrze buta) nie będzie powodował dyskomfortu (nie mówię oczywiście o flexie >140), a Twój skill na stoku podskoczy diametralnie – naprawdę, buty robią ogromną różnicę.

-tak poza tym, w sklepach typu GoSport, Intersport ceny są na bardzo podobnym poziomie i mozna też trafić niezłe obniżki, ale to raczej na koniec sezonu (np. buty już niezłej klasy jak na marketowe, przecenione z 999zł na 599 zł – to już duża różnica, a but pozwala na wiele ).
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez loockas » 13 sty 2015, 11:16

Jaki flex proponujecie dla amatora? Widzę, że takim kompromisem jest 70-80. Jestem początkujący, ale wydaje mi się, że nieźle mi idzie, nie boję się prędkości. Wczoraj jeździłem na butach z wypożyczalni i na koniec dnia to był koszmar, musiałem je cały czas dopinać, bo czułem, że nie potrafię dobrze "usiąść" na językach. Ewidentnie źle dobrany but.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Myjk » 13 sty 2015, 12:00

loockas napisał(a):Jaki flex proponujecie dla amatora? Widzę, że takim kompromisem jest 70-80.

Buty się kupuje na długo, dlatego nie sugeruj się swoim obecnym poziomem. Kup od razu flex 100 (więcej to już męczarnia) i po prostu dbaj o wkładki, a buty będą się dopasowywać do Twoich umiejętności (o ile zamierzasz je zwiększać). Mnie, przy powiedzmy zaawansowanym poziomie karwingowym, spokojnie zadowalają moje buty Norodica Sport Machine 90/100 (choć chciałem początkowo 120).

Jak masz duże kopyto (44, wkładka 280mm) i wysokie podbicie, to mam moje poprzednie buty flex 60-70 (też Nordica tylko model GTS-6). Leżą w garażu i się kurzą, to mogę odstąpić za przysłowiową złotówkę jeśli nie chcesz się pruć z kasą w tym sezonie. Tylko trzeba by kapcie uprać, bo do tych butów nie miałem jeszcze suszarek, a i leżenie 3 lata w wilgotnym garażu im nie posłużyło zapewne.

A propos kapci, właśnie w weekend kupiłem (a właściwie wymieniłem na większy) zestaw dla córki -- i dwa dni prałem jej kapcie. Znaczy moczyłem w sodzie, pryskałem wnętrze spirytem, żeby wywabić smrodek z niewysuszonych przez poprzednich właścicieli wkładek, no i żeby zabić ew. grzyba czy inne ścierwo. :P Nawet się udało, straciły "aromat" stęchlizny.

Ale moje kapcie po 3 sezonach pachną cudnie :P głównie dlatego że je suszę po każdym użyciu (suszarkami do butów z UV) i dezynfekuje dezodorantami antybakteryjnymi (do kupienia w większości marketów sportowych). Dlatego starczą, sądzę, na parę kolejnych lat.

loockas napisał(a):Ewidentnie źle dobrany but.

Co to było?
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez slisman » 13 sty 2015, 13:31

Myjk napisał(a):Buty się kupuje na długo, dlatego nie sugeruj się swoim obecnym poziomem. Kup od razu flex 100 (więcej to już męczarnia) i po prostu dbaj o wkładki, a buty będą się dopasowywać do Twoich umiejętności (o ile zamierzasz je zwiększać). Mnie, przy powiedzmy zaawansowanym poziomie karwingowym, spokojnie zadowalają moje buty Norodica Sport Machine 90/100 (choć chciałem początkowo 120).

Tu się zgodzę! 100 jest bardzo uniwersalną wartością, można sobie ambitniej pojeździć, a jeśli masz dobrze dobranego buta i "standardową" nogę to nawet nie będą Ciebie nogi boleć. Choć często moi "ciężsi" koledzy (czyt. ze sporą nadwagą) skarżyli się na ból stóp już po paru zjazdach (ale nie wiem na ile wynika to z flexu buta, a na ile z ich wagi). Tak więc dobór buta to rzecz baaardzo ważna! I tutaj przymierzając buty też możesz już sobie wysnuć jakieś wnioski – np. mi rossignole totalnie nie leżą (praktycznie żaden model), z kolei salomony mogę brać w ciemno w moim rozmiarze :P Ale to już też pewnie kwestia typu stopy.

I Myjk słusznie zauważył, że można założyć, że będziesz zwiększać te umiejętności. Z jednej strony zbyt ambitny sprzęt może Ciebie też stopować...ale z drugiej strony, osoba która już jeździ jako tako jest w stanie podczas tygodniowego pobytu zrobić naprawdę duży postęp i przeskoczyć poziom wyżej. A do tego jak sam już napisałeś – czujesz, że ten but nie trzyma jak powinien – to sygnał, że trzeba Ci czegoś lepszego :)

Warto też poczytać jakie tam macie sklepy w okolicy – jeśli bywasz w W-wie to na pewno jest tam jakiś sklep gdzie znajdziesz gościa znającego się na rzeczy. Warto pójść, poprzymierzać, skorzystać z jego rad i ostatecznie nawet nie kupić buta, tylko zamówić w internecie lub czaić się na taki model gdzie indziej – tym bardziej, że oszczędzność może wynieść parę stówek :P

Myjk napisał(a):Jak masz duże kopyto (44, wkładka 280mm) i wysokie podbicie, to mam moje poprzednie buty flex 60-70 (też Nordica tylko model GTS-6). Leżą w garażu i się kurzą, to mogę odstąpić za przysłowiową złotówkę jeśli nie chcesz się pruć z kasą w tym sezonie. Tylko trzeba by kapcie uprać, bo do tych butów nie miałem jeszcze suszarek, a i leżenie 3 lata w wilgotnym garażu im nie posłużyło zapewne.

A to w ogóle była by dobra opcja przejściowa! :)
Forumowicz

Postprzez loockas » 13 sty 2015, 14:06

Dzięki za rady.

Myjk napisał(a):Jak masz duże kopyto (44, wkładka 280mm) i wysokie podbicie, to mam moje poprzednie buty flex 60-70 (też Nordica tylko model GTS-6).

Buty ogólnie noszę 43-45 – wiesz jak to jest z rozmiarami. Stopę teraz z ciekawości mierzyłem i mam 27cm. Tak wiec chyba za duże?

Myjk napisał(a):Co to było?

Na pewno salomony, ale nie przyglądałem się dokładnie. Z tym dobór był na zasadzie "Jaki pan ma numer buta?" Przymierzyłem, nie uciskały i tak zabrałem :)

Pokusiłem się wczoraj na dwie h z instruktorem. Głównie celem podpatrzenia jak jeżdżę i poprawienia tego i owego. To był dobry pomysł. Instruktor skorygował moją postawę, podpowiedział co robię źle, co dobrze, pokazał jak oduczyć się głupich nawyków, których nauczył mnie kolega i kolejne zjazdy były nie dość, że lepsze technicznie, to przede wszystkim mniej męczące dla nóg. Po prostu zakumałem chyba w końcu jak efektywniej wykorzystywać kolana.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Myjk » 13 sty 2015, 14:09

Buty to ogólnie jest najgorsza rzecz w narciarstwie. Ja kolejny sezon walczę z marznącymi stopami (ból jakoś specjalnie mi nie dokucza, bo buty Nordica są szerokie i mają miejsce na podbicie). I to jest problem przy szybszej i ostrzejszej jeździe -- trzeba zaciskać nogę mocniej żeby noga nie jeździła w bucie, a więc odcina się krew i stopa marźnie.

W zeszłym roku przemykając Lidlem nadziałem się na grzejące wkładki do butów CRIVIT. Kupiłem to za 99 zł, przetestowałem niedawno w Niestachowie czy warto to taszczyć do FRA i działa to gorzej niż te wkładki chemiczne. Praktycznie w ogóle nie odczułem działania nawet po poluźnianiu klamer na wyciagu (chemiczne jednak rozgrzewały), pole grzejące jest przeraźliwie małe i daje niską temperaturę. W Niestachowie zmarzłem (ogólnie), ale stopy to jeszcze przez 2h w aucie miałem lodowate (pomimo odpalenia grzałek chemicznych po zejściu ze stoku i zapakowaniu do butów). :/ Wkładek elektrycznych grzejących na całej powierzchni stopy nie znalazłem -- są tylko chemiczne na całą długość.

Dotnę je więc dziecinie -- jej powinny wystarczyć.

W grzałki (choćby pod palce stóp) proponuję się zaopatrzyć każdemu narciarzowi. Nie polecam tylko grzałek APTONIA (z Decathlona), bo puchną pod palcami, włażąc tu i ówdzie, i robi się nieprzyjemnie.

Aha, a wczoraj na moje zimne nogi zamówiłem takie skarpety (ciekawe czy coś zmienią):

http://allegro.pl/show_item.php?item=4977886668

Tymczasem z innej beczki, żona z Majką (bratową i siostrzeńcami) wybiera się za tydzień do Kościeliska (tam mają metę) pod Zakopanem -- możecie polecić stoki i ew. inne atrakcje w tamtych okolicach? Znaleźliśmy tam stok Witów i Polanę Szymoszkową -- wyglądają na odpowiednie dla 6 latków i mojej niezaawansowanej żony snowboardzistki. Ale może jeszcze coś podrzucicie? Pisząc inne atrakcje, mam na myśli jakieś lodowiska, Aquaparki (z pewnością jest coś w Zakopanem, ale wygląda na popierdółkę) -- jedynie Poprad zachęca ceną i jakością, i w sumie niecałe 80km. Coś jeszcze (eliminując na starcie Gubałówkę)? ;)

loockas napisał(a):Buty ogólnie noszę 43-45 – wiesz jak to jest z rozmiarami. Stopę teraz z ciekawości mierzyłem i mam 27cm. Tak wiec chyba za duże?

Powinny być dobre, bo ja mam 26 długości koślunga. BTW też z ciekawości mierzyłem, tylko coś innego i wyszło cztern... (pozdro dla saya). ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez em_dzej » 14 sty 2015, 12:29

Myjk napisał(a):
Tymczasem z innej beczki, żona z Majką (bratową i siostrzeńcami) wybiera się za tydzień do Kościeliska (tam mają metę) pod Zakopanem -- możecie polecić stoki i ew.........

Ogólnie Zakopiec to wymarła wioska 8-). W PL to co piszesz Witów ,Szymoszkowa w SK najbliżej Oravice ,termy i stoki , trochę dalej tą samą trasą Zuberec. Najlepsze baseny Tatralandia bliżej niż Poprad. Nie wiem co by was interesowało z atrakcji i co już widzieli :mrgreen:

Tapniete z Jeziowego HTC
MACIEK
Forumowicz

Postprzez em_dzej » 15 sty 2015, 10:50

Dzisiaj cud miód i orzeszki :mrgreen:
-1 , słonko, trasa stół nic tylko śmigać
Obrazek

W kolo niestety zielono , warun jednak superek
Obrazek

Tapniete z Jeziowego HTC
MACIEK
Forumowicz

Postprzez loockas » 18 sty 2015, 22:04

Wesoły dzień. Ok 14:00 dojechały mi prawie pod dom buty od Myjka (jeszcze raz wielkie dzięki!). Pojechałem do rodziców, pokazać ojcu co dostałem (stary narciarz, aż wstyd, że ja dopiero teraz się za to zabrałem). Nie wiem jakim cudem się uchowały, ale po 5 minutach miałem też narty (poprzednie od ojca). Tak więc w ciągu godziny stałem się posiadaczem zestawu Rossignol Cut 10.4 i Nordica GTS-6 :D Myślę, że na początek w sam raz.

Kije sobie muszę tylko kupić no i oddać te narty do jakiegoś serwisu na przegląd i ustawienie wiązań.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez slisman » 19 sty 2015, 10:36

Co do kijów – zwróć uwagę, żeby były grube i z dobrego aluminium – te w gosportach itp najcieńszę lubią się giąć....ja dlatego kupiłem porządne kije scotta (nie myśl, że drogie....mając dosyć wymieniania kijów co sezon, nawet jak kupowałem droższe, kupiłem na allegro za grosze ,kije z "demobilu" wypożyczalnie – właśnie scotta. Grube i solidne) i nawet obijanie na slalomie ich nie zniszczyło (2 sezony). Tak więc nie daj się nabrać i nie kupuj tych kolorowych kijaszków z pięknymi wzorkami – łamią się jak zapałki :P
Forumowicz

Postprzez Myjk » 19 sty 2015, 11:05

Potwierdzam, tym bardziej się łamią im lepiej punktowaną glebę się zaliczy (np. lądując w siatkach okalających stok). :D Z tym zakupem jest jak ze wszystkim -- chytry dwa razy traci. ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20