Telefony komórkowe
loockas napisał(a):Da się tego używać?
Pewnie ze sie da:) Jechalem przez weekend na Build10 i nie bylo wiekszych problemow
Ale wkurzały mnie troche te menu dziwne, i inne pierdoly, wrocilem do Miui.
Zastanawiam sie jednak czy nie zainstalowac znowu Build12. Przegladarka fajnie smiga na ICS.
loockas napisał(a):Spodziewałem się niedoróbek.
Pierwsze wydanie tez było znośne. Nie było wiele FC
Cyany zrobily swoje sterowniki do systemu to teraz nie ma wielkiego problemu przy updatach.
To jest wlasnie zaleta SGS. Stary telefon a jeszcze w romach sie wiele dzieje.
Póki co telefon mi się podoba. Ale pierwsze co zrobilem to kupiłem kondoma na plecy, bo mnie dobija wykonanie tej klapki w samsungu...
Teraz jest ok, może spadać. Byle nie na ekran 
EDIT:
Po kilkua godzinach stwierdzam, że jeszcze za wcześniej na korzystanie z ICS'a w SGS. Łapie czasem dziwne lagi nie wiadomo z jakiego powodu. Aplikacja telefon, sms, market itp potrafi się nawet do 10s otwierać. Mimo wszystko prace idą dobrze. Czekam na CM9, a teraz wracam do sprawdzone i dopracowanego CM7.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
EDIT:
Po kilkua godzinach stwierdzam, że jeszcze za wcześniej na korzystanie z ICS'a w SGS. Łapie czasem dziwne lagi nie wiadomo z jakiego powodu. Aplikacja telefon, sms, market itp potrafi się nawet do 10s otwierać. Mimo wszystko prace idą dobrze. Czekam na CM9, a teraz wracam do sprawdzone i dopracowanego CM7.
Poradźcie coś towarzysze. Obecnie korzystam z N E52, który to aparat w zasadzie miał być tylko i wyłącznie telefonem do dzwonienia, ale ostatnio czuję lub czuć będę (jak nie umyję) potrzebę korzystania z netu w podróży (wyjazdy). Interesuje mnie sprawdzenie maila (wiele kont), ale także skuteczne otwarcie strony www (bez konieczności wślepiania się i nadmiernego przewijania ekranu). E52 w zasadzie spełnia te warunki, ale system (Symbian) jest ułomny (to wręcz śmiech na sali), a po drugie korzystanie bez ekranu dotykowego jest skrajnie upierdliwe. Propozycja (by IRC help
bieski&say*) to SGS (względnie SGS II) -- który lepiej, ew. jakieś alternatywy?
*) prawie jak put&go!
*) prawie jak put&go!
Pozdor Myjk
nemi napisał(a):SGS+?
Ta! SGN od razu!
PS zapomniałem dodać, że nie jestem zbieraczem drogich zabawek dla lansu, to ma być czysto praktyczne rozwiązanie -- jeśli nie musi, to ma być tanie.
Pozdor Myjk
A ja mam wrażenie że Myjk potrzebuje tabletu. Pozwólcie, że Umotywuje.
Sprawiasz wrażenie osoby zadowolonej z telefonu. Problemy zaczynają się gdy nokia ma multitaskować albo służyć do tego co w zamyśle konstruktora pierwszego telefonu wcale służyć nie miała.
Tu z pomocą przychodzi tablet. A zalet jest wiele:
a)Nie musisz brać go na wszystkie podróże, jeśli wiesz że akurat wtedy internet nie będzie Ci potrzebny.
b)Dziecko będzie rozładowywało Ci w podróży zabawkę a nie narzędzie pracy co nie będzie źródłem frustracji gdy ktoś z pracy będzie chciał się z Tobą skontaktować.
c)Nie musi być to hajendowy "cwajpad" czy "galaxytab". Brat używa huajweja który jest o niebo tańszy, zapewnia tysiąckrotnie lepszy komfort pracy niż ekran smartphonu. Do tego dokupił sobie fizyczną klawiaturę w gustownym pokrowcu do zadokowania tabletu i wygląda to teraz jak jakiś mikrolaptop z androidem.
Nie muszę mieć racji, być może wcale nie masz takiej potrzeby
Sprawiasz wrażenie osoby zadowolonej z telefonu. Problemy zaczynają się gdy nokia ma multitaskować albo służyć do tego co w zamyśle konstruktora pierwszego telefonu wcale służyć nie miała.
Tu z pomocą przychodzi tablet. A zalet jest wiele:
a)Nie musisz brać go na wszystkie podróże, jeśli wiesz że akurat wtedy internet nie będzie Ci potrzebny.
b)Dziecko będzie rozładowywało Ci w podróży zabawkę a nie narzędzie pracy co nie będzie źródłem frustracji gdy ktoś z pracy będzie chciał się z Tobą skontaktować.
c)Nie musi być to hajendowy "cwajpad" czy "galaxytab". Brat używa huajweja który jest o niebo tańszy, zapewnia tysiąckrotnie lepszy komfort pracy niż ekran smartphonu. Do tego dokupił sobie fizyczną klawiaturę w gustownym pokrowcu do zadokowania tabletu i wygląda to teraz jak jakiś mikrolaptop z androidem.
Nie muszę mieć racji, być może wcale nie masz takiej potrzeby
nemi napisał(a):Ale poważnie – skoro rozważasz SGS i SGSII, to po środku stoi SGS+ o ile się nie mylę, więc zawsze to jakiś kompromis
SGS i SGS+ stoją na równi jeżeli chodzi o cenę nowych. Różnica jest niewielka więc lepiej kupić +. Na pewno SGS+ nie jest pomiędzy SGS, a SGS2 bo te telefonu dzieli przepaść.
Myjk ile chcesz wydać?
Jak ~1kzł i ma być nowy to SGS+ wydaje się sensowny. Chociaż ja bym się skłaniał ku Xperia ARC.
Za niewiele więcej możesz wyrwać HTC Sensation, który wg mnie będzie najlepszy pod względem wydajności i jakości wykonania. SGS2 jest bardzo wydajny, ale obudową i ergonomią do Sensation mu daleko.
Poniżej 1kzł polecałbym Xperie Neo, lub SGS'a I. Nie wiem jak wygląda cena HTC Desire S, ale to swego czasu też bardzo polecany telefon.
Tablet też fajna opcja. Z doświadczenia jednak powiem, że jeżeli tablet to tylko z ICS'em lub Honecombem, Gigerbread się po prostu na tabet nie nadaje, to system do telefonu.
loockas napisał(a):Z doświadczenia jednak powiem, że jeżeli tablet to tylko z ICS'em lub Honecombem, Gigerbread się po prostu na tabet nie nadaje, to system do telefonu.
Przylaczam sie do tej opinii – jezeli tablet to tylko z Androidem 3.x (Honeycomb) lub Android 4.0 (ICS). Nie wiem jak wyglada sprawa wydajnosci, ale przede wszystkim chodzi o zmieniony interfejs uzytkownika. Android 2.x nie jest przystosowany do tabletow. Oczywiscie da sie pracowac ale patrzac na te typowo tabletowe aplikacje, ktore chodza na Androidzie od 3.x to az zal

loockas napisał(a):Za niewiele więcej możesz wyrwać HTC Sensation, który wg mnie będzie najlepszy pod względem wydajności i jakości wykonania. SGS2 jest bardzo wydajny, ale obudową i ergonomią do Sensation mu daleko.
Rozumiem, że te dwa telefony mają dość rozbieżne ceny, ale ich bezpośrednie zestawienie jest dla HTC poniewierające. W obliczu różnic w jakości wyświetlaczy (ostrość, kolory, czytelność, kąty), szybkości, czy chociażby efektach działania aparatów (ten z HTC trudno nazwać fotograficznym), różnica w zastosowanych materiałach staje się zupełnie nieistotna. Tym bardziej, że całkowicie plastikowy Samsung jest zmontowany na tyle solidnie, że podczas codziennego używania, ani przez chwilę nie daje podstaw do rozmyślań jakby wyglądał, gdyby był z aluminium.
Brzmi to jak opinia rasowego fanboy'a, ale po 15 minutach obcowania z SGS2 musiałbym doznać amnezji, żebym oczekując od telefonu możliwości przeglądania internetu i podręcznego pstrykania fotek, wybrał coś trochę tańszego i nie pluł sobie później w brodę.
Alternatywą mógłby być (imho) niezasadnie drogi iPhone (tfu), który za każdym razem kiedy biorę go do ręki zachwyca mnie dopracowanym systemem i responsywnością, przy których Android kojarzy się ze wspomnianym Symbianem.
the right man in the wrong place...
No to napisałem, że pod względem wydajności SGS2 będzie lepszy. Nie każdy potrzebuje lansować się super amoledem
Obudowa sorry... Wiem jak wygląda SGS i SGS2... samsung dał ciała z wykonaniem tych telefonów. Jak na high-end to się nie popisali. To nie tylko moja opinia...
Patrząc na to, że sensation jest ok 200-300zł tańszy, a lepiej wykonany, wg mnie jest ciekawą alternatywą dla przereklamowanego SGS2. Wady o których mówisz głównie spowodowane są problemami stockowego softu. Aktualizacja rozwiązuje sprawę. Idąc w inną stronę dokładając znowu 300-400zł do SGS2 można mieć Motke RAZR, która również bije wykonaniem SGS2. Co do wydajności, to jeszcze nie miałem okazji zobaczyć testów.
Bieski... jaki polecasz kernel pod MIUI? Jednak mnie zaciekawił ten mod. Najlepiej coś z obsługą BLN.
Patrząc na to, że sensation jest ok 200-300zł tańszy, a lepiej wykonany, wg mnie jest ciekawą alternatywą dla przereklamowanego SGS2. Wady o których mówisz głównie spowodowane są problemami stockowego softu. Aktualizacja rozwiązuje sprawę. Idąc w inną stronę dokładając znowu 300-400zł do SGS2 można mieć Motke RAZR, która również bije wykonaniem SGS2. Co do wydajności, to jeszcze nie miałem okazji zobaczyć testów.
Bieski... jaki polecasz kernel pod MIUI? Jednak mnie zaciekawił ten mod. Najlepiej coś z obsługą BLN.
Różnice w wydajności stawiam gdzieś na końcu listy argumentów – trzeba raczej czegoś w rodzaju milestone'a lub desire, żeby poczuć różnicę. Najbardziej chodzi mi właśnie o ten wyświetlacz i jego wielkość. Miałem te wszystkie telefony jednocześnie w ręku, nie mówię więc o odczuciach na podstawie tabelek i testów na youtube.
Wyświetlacz amoled w SGS z powodu ułożenia pikseli jest imho nieprzyjemny (krawędzie są poszarpane romboidalną siatką), a jego elastyczna i świecąca obudowa faktycznie kiepska. Plus wygląda trochę lepiej, ale wciąż jakby nie z tej dekady i w stylu "podróbki".
Wiem, że SGS2 nie jest z mahoniu i szczotkowanej stali, ale nie potrafię powiedzieć, gdzie jakość jego wykonania można uznać za słabą?
Sensation o dyskusyjnym wzornictwie (imho) może bronić się metalem w korpusie, ale jakie to ma znaczenie, kiedy jego lcd przy SGS2 przypomina matrycę TN z taniego netbooka, a włączenie trybu robienia zdjęć i przytrzymanie tych telefonów obok siebie powinno być przez HTC zabronione.
Chwalisz motorolę m., ale biorąc ją do ręki razem z SGS2, co trzeba powiedzieć o jej luźnym tylnym panelu i klawiaturze (zasadniczo jestem fanem) wykonanej z opakowań po jogurtach?
Jeszcze raz powiem – nie znam dokładnych różnic w cenach, sam dałem złotówkę, może więc łatwiej było mi sięgnąć do kieszeni, ale zakładając kilkaset złotych dopłaty w zamian za rok do dwóch używania znacznie lepszego telefonu (a raczej podręcznego okna na świat), nie miałbym wątpliwości co wybrać. SGS2'owi mógłbym zarzucić jedynie nieco kwadratowy system operacyjny, ale to dotyczy tych wszystkich urządzeń.
Dodam, że patrzę na ten temat z pozycji laika, który nie wie co to rootowanie, romy i inne geekowskie zabawy. Telefonu używam średnio przez dwie godziny dziennie do rozmawiania, organizowania kontaktów, sprawdzania skrzyni pocztowej, sięgania po mapy lub proste odpowiedzi do internetu oraz okazjonalnego dokumentowania zastanych widoków/sytuacji/przedmiotów.
P.S. Nowej motoroli nie widziałem, Arc'a poza podobnymi jak resztę różnicami nie wybrałbym z powodu fizycznych guzików, których używanie w połączeniu z dotykowym ekranem powoduje nieprzyjemny dysonans (odkryte na własnej skórze).
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Wyświetlacz amoled w SGS z powodu ułożenia pikseli jest imho nieprzyjemny (krawędzie są poszarpane romboidalną siatką), a jego elastyczna i świecąca obudowa faktycznie kiepska. Plus wygląda trochę lepiej, ale wciąż jakby nie z tej dekady i w stylu "podróbki".
Wiem, że SGS2 nie jest z mahoniu i szczotkowanej stali, ale nie potrafię powiedzieć, gdzie jakość jego wykonania można uznać za słabą?
Sensation o dyskusyjnym wzornictwie (imho) może bronić się metalem w korpusie, ale jakie to ma znaczenie, kiedy jego lcd przy SGS2 przypomina matrycę TN z taniego netbooka, a włączenie trybu robienia zdjęć i przytrzymanie tych telefonów obok siebie powinno być przez HTC zabronione.
Chwalisz motorolę m., ale biorąc ją do ręki razem z SGS2, co trzeba powiedzieć o jej luźnym tylnym panelu i klawiaturze (zasadniczo jestem fanem) wykonanej z opakowań po jogurtach?
Jeszcze raz powiem – nie znam dokładnych różnic w cenach, sam dałem złotówkę, może więc łatwiej było mi sięgnąć do kieszeni, ale zakładając kilkaset złotych dopłaty w zamian za rok do dwóch używania znacznie lepszego telefonu (a raczej podręcznego okna na świat), nie miałbym wątpliwości co wybrać. SGS2'owi mógłbym zarzucić jedynie nieco kwadratowy system operacyjny, ale to dotyczy tych wszystkich urządzeń.
Dodam, że patrzę na ten temat z pozycji laika, który nie wie co to rootowanie, romy i inne geekowskie zabawy. Telefonu używam średnio przez dwie godziny dziennie do rozmawiania, organizowania kontaktów, sprawdzania skrzyni pocztowej, sięgania po mapy lub proste odpowiedzi do internetu oraz okazjonalnego dokumentowania zastanych widoków/sytuacji/przedmiotów.
P.S. Nowej motoroli nie widziałem, Arc'a poza podobnymi jak resztę różnicami nie wybrałbym z powodu fizycznych guzików, których używanie w połączeniu z dotykowym ekranem powoduje nieprzyjemny dysonans (odkryte na własnej skórze).
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
the right man in the wrong place...