Telewizory LCD / Plazma
Gib napisał(a):Co byście poradzili TV, raczej nie HD, konsola (X360/PS3), odleglość od centrum sterowania wszechświatem 2m, od legowiska 3,5m. Bujam się z tematem już kilka miesięcy
PS3 ogarnie zwykły TV? Raczej nie, więc masz wyboru
Kelm napisał(a):plazmy mają gorszy obraz
czemu mają gorszy obraz? dla porównania stały koło siebie LCD i Plazma 42'' . I plazma jakościowo ma lepszy obraz od LCD. Na necie dużo o tym pisze. Kontrast jak i czerń plazma góruje nad LCD.
cichy21_86 napisał(a):plazma jakościowo ma lepszy obraz od LCD
Dokładnie. Dużo zależy z jakiego źródła obraz idzie. Coraz bardziej idę w stronę plazmy. Dawniej byłem tego przeciwnikiem ale przekonują mnie materiały, które studiuje przed kupnem telewizora. Tym bardziej, że do TV mam ok 5 metrów i telewizję wysokiej rozdzielczości
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
też nie byłem zwolennikiem plazmy. Mam 42'' plazmę i jestem mega zadowolony co do jakości obrazu. Dla porównania miałem kilka TV koło siebie pod ten sam sygnał podłączony i plazma miała najlepszy kontrast 
cichy21_86 napisał(a):czemu mają gorszy obraz? dla porównania stały koło siebie LCD i Plazma 42'' . I plazma jakościowo ma lepszy obraz od LCD. Na necie dużo o tym pisze. Kontrast jak i czerń plazma góruje nad LCD.
Nie wierz w to co widzisz w sklepie, tam wszystko pięknie wygląda na tv
A Deo rex, a Rege lex.

- Od: 13 mar 2012, 21:19
- Auto: Mazda 6 2.0 Turbo Diesel 143 KM 2006 GY Kombi Sport Wagen.
Kelm napisał(a):Plazma nie ma lepszego kontrastu, widać to gdy jest szybka akcja, pościgi, strzelanki wychodzą gorzej na plazmie
Z tym się nie zgodzę. Plazmy zawsze miały większą częstotliwość odświeżania co za tym idzie... lepszy kontrast

- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Kolego Kelm postudiuj trochę na necie to się dowiesz co ma lepszy kontrast
: teraz wszystko się psuje.
i tak zachwalasz tego sharpa jak nawet nie wiesz gdzie są składane. Made in Japan w PL składany
Sharp ma fabrykę koło Torunia.
Sharp Manufacturing Poland Sp. z o.o. znajduje się na północ od Torunia, miasta które wpisane zostało na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego i Naturalnego UNESCO. Budowa fabryki trwała rok i zainwestowano w nią ok. 44 milionów euro (sześć miliardów jenów). Fabryka rozpoczęła produkcję modułów LCD do telewizorów w styczniu 2007 roku, od sierpnia 2007 fabryka wytwarza również telewizory LCD z serii Sharp AQUOS.

Sharp Manufacturing Poland Sp. z o.o. znajduje się na północ od Torunia, miasta które wpisane zostało na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego i Naturalnego UNESCO. Budowa fabryki trwała rok i zainwestowano w nią ok. 44 milionów euro (sześć miliardów jenów). Fabryka rozpoczęła produkcję modułów LCD do telewizorów w styczniu 2007 roku, od sierpnia 2007 fabryka wytwarza również telewizory LCD z serii Sharp AQUOS.

cichy21_86 napisał(a):Kolego Kelm postudiuj trochę na necie to się dowiesz co ma lepszy kontrast
Kolego Cichy mówię z własnego doświadczenia a nie ze studiowania na necie
cichy21_86 napisał(a):teraz wszystko się psuje.
ja mam pierwszego sharpa zakupionego zaraz po ślubie w czerwcu albo lipcu 2007 made in japan
cichy21_86 napisał(a):tak zachwalasz tego sharpa jak nawet nie wiesz gdzie są składane. Made in Japan w PL składanySharp ma fabrykę koło Torunia.
to całkiem możliwe, bo teraz sobie przypomniałem, że gość w sklepie wspominał coś, że to ostatnie modele made in japan, ale dziwi mnie zatem czemu tak sceptycznie podchodzisz do tego, że składane w Polsce, wg. mnie to jest zajeb*sta wiadomość wolę żeby Polak składał niż chińczyk
cichy21_86 napisał(a):Sharp Manufacturing Poland Sp. z o.o. znajduje się na północ od Torunia, miasta które wpisane zostało na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego i Naturalnego UNESCO. Budowa fabryki trwała rok i zainwestowano w nią ok. 44 milionów euro (sześć miliardów jenów). Fabryka rozpoczęła produkcję modułów LCD do telewizorów w styczniu 2007 roku, od sierpnia 2007 fabryka wytwarza również telewizory LCD z serii Sharp AQUOS.
nie wiem czemu się bijesz po głowie, czy to pomaga w korzystaniu z wikipedii??

A Deo rex, a Rege lex.

Kelm napisał(a):ylko Sharp, tylko aquas, tylko made in japan
Kelm napisał(a): bardzo dobre LCD jakim jest Sharp aquos (tylko made in japan nie bierzcie tajwanów)
Tylko że twierdziłeś wyżej że tylko made in japan. Gdzie nie ma typowego japońskiego produktu . O to się czepiam, a teraz poprawiasz sie pod tym co napisałem że jednak jest produkowany w PL więc mogłeś darować sobie to tylko made in japan nie bije się po głowie tylko udowodniłem Ci że to nie jest tylko made in japan

Kelm napisał(a):to jest moje zdanie, ale LCD są bardziej realistyczne i nie mają efektu "teatru".
W telewizorach PLAZMOWYCH pojawią się funkcja 600Hz. Zasada jest taka, że jedna klatka wyświetlana jest 12 razy (12 klatek x 50 Hz = 600 Hz). Telewizory LCD mają problem ze smużeniem przy szybkich scenach, jeżeli poprzez włączenie funkcji 100 Hz, uda się je wyeliminować tracimy wtedy na naturalności ruchu obrazu. Powstaje nam tzw. efekt teatru, gdzie postacie są tak jakby wyjęte z tła. Telewizory PLAZMOWE mają znacznie lepszą płynność ruchu.Więc kolejna rzecz z którą się nie zgodze. Ale to jest moje zdanie
Jeszcze trzeba było dodać jakie wielkości TV porównywałeś LCD z Plazmą. Bo to też jest istotne. Plazma bardziej sobie radzi z sygnałem analogowym niż LCD. Ale teraz jest taka technika że różnice są nie wielkie.
Koniec OT
cichy21_86 napisał(a):Tylko że twierdziłeś wyżej że tylko made in japan. Gdzie nie ma typowego japońskiego produktu .
tak ale później napisałem
Kelm napisał(a):to całkiem możliwe, bo teraz sobie przypomniałem, że gość w sklepie wspominał coś, że to ostatnie modele made in japan
cichy21_86 napisał(a):W telewizorach PLAZMOWYCH pojawią się funkcja 600Hz. Zasada jest taka, że jedna klatka wyświetlana jest 12 razy (12 klatek x 50 Hz = 600 Hz). Telewizory LCD mają problem ze smużeniem przy szybkich scenach, jeżeli poprzez włączenie funkcji 100 Hz
ok to są dane techniczne i tak powinno być teoretycznie, ja mówię o praktyce, ale może się mylę i moja rodzina też
cichy21_86 napisał(a):Jeszcze trzeba było dodać jakie wielkości TV porównywałeś LCD z Plazmą. Bo to też jest istotne. Plazma bardziej sobie radzi z sygnałem analogowym niż LCD. Ale teraz jest taka technika że różnice są nie wielkie.
Koniec OT
32'',42'',26''
A Deo rex, a Rege lex.

Kelm napisał(a):32'',42'',26''
A plazma ile cali ma ?
cichy21_86 napisał(a):A plazma ile cali ma ?
cichy21_86
Kandydat
Od: 17 sie 2008, 14:01
Auto: Była Mazda 323 BF 1.6 GT Look Jest Mazda 626 GE KL A/T
i Škoda Praktik<służbowy>
32 i 42
A Deo rex, a Rege lex.

Jak ktoś wybiera Plazmę to co najmniej od 42 " w górę, nie ma sensu brać poniżej. Porównywać najlepiej TV o tej samej wielkości. A nie że plazma 42 " a Lcd 32" to nic nam nie da. Plazmę porównywać z innymi TV które mają co najmniej 42''
A cena jaka cię by interesowała? Bo rozsądna to pojęcie względne. Polecam http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... 6750.bhtml bardzo zadowolony jestem. stosunek cena/jakość na +
jaka jest różnica między LCD a LED? Na przyszłość dla kupujących to się przyda.