Niestety spaliłem tak Kartę SD 4 GB więc nie przypadkowo to piszę
Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Nie wolno wyciągać na chama! Pamięć flash jest bardzo czuła na zmiany napięcia i często złe wyciągniecie może spowodować zwarcie i lekki dymek
Jeżeli dane nie były nadpisane to jest duże prawdopodobieństwo że się je odzyska. Chyba że pen-drive jest spalony.
Lazir napisał(a):Nie wolno wyciągać na chama! Pamięć flash jest bardzo czuła na zmiany napięcia i często złe wyciągniecie może spowodować zwarcie i lekki dymek
Złącze USB ma różnej długości styki po to, żeby mogło działać jak hot-plug – sprzętowo urządzenie się nie uszkodzi (od skoku napięcia lub zwarcia) choćby nie wiadomo co chyba, że jest po prostu wadliwe.
Jeśli na dysku/pendrivie coś się skaszaniło to lepiej wyciągnąć od razu niż bezpiecznie, bo bezpiecze usuwanie (odmontowywanie) może spowodować zapisanie jakiś danych i zamazanie tego co się jeszcze da odzyskać.
Ja polecam Photorec – specjalnie zoptyamlizowany do flashów.
I jeszcze TestDisk – radzi sobie z praktycznie wszystkimi systemami plików lepiej niż OnTrack (raz miałem taką sytuację, że OnTrack nie dali rady a tym softem się udało

BeFS ( BeOS )
BSD disklabel ( FreeBSD/OpenBSD/NetBSD )
CramFS, Compressed File System
DOS/Windows FAT12, FAT16 and FAT32
HFS, HFS+ and HFSX, Hierarchical File System
JFS, IBM's Journaled File System
Linux Ext2 and Ext3
Linux LUKS encrypted partition
Linux Raid md 0.9/1.0/1.1/1.2
RAID 1: mirroring
RAID 4: striped array with parity device
RAID 5: striped array with distributed parity information
RAID 6: striped array with distributed dual redundancy information
Linux Swap (versions 1 and 2)
LVM and LVM2, Linux Logical Volume Manager
Mac partition map
Novell Storage Services NSS
NTFS ( Windows NT/2K/XP/2003/Vista )
ReiserFS 3.5, 3.6 and 4
Sun Solaris i386 disklabel
Unix File System UFS and UFS2 (Sun/BSD/...)
XFS, SGI's Journaled File System
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Ja dodam jeszcze od siebie (tak na przyszlosc), Globy sprawdz czy sie czasem łindołsowi nie pomieszalo i buforowanie dla pendrive'a sie nie wlaczylo.
Wetknij pendrive'a do dziurki / w moim komputerze prawym przyciskiem myszy go potraktuj / wlasciwosci / sprzet / wybierz na liscie odpowiednia pozycje / wlasciwosci / zasady / Optymalizacja szybkiego usuwania.
Ta opcja, (jak mozna przeczytac w okienku) wylacza buforowanie zapisu dzieki czemu mozemy wyciagac pamieci masowe bez ich "zatrzymywania", kosztem wydajnosci. Mi osobiscie jakis hohlik ta opcje odznaczyl i wybral nr. 2
Wetknij pendrive'a do dziurki / w moim komputerze prawym przyciskiem myszy go potraktuj / wlasciwosci / sprzet / wybierz na liscie odpowiednia pozycje / wlasciwosci / zasady / Optymalizacja szybkiego usuwania.
Ta opcja, (jak mozna przeczytac w okienku) wylacza buforowanie zapisu dzieki czemu mozemy wyciagac pamieci masowe bez ich "zatrzymywania", kosztem wydajnosci. Mi osobiscie jakis hohlik ta opcje odznaczyl i wybral nr. 2

Dzieki za rady, Smyki! Walcze na razie z programami.
ale to zależy czy dane były w buforze na kompie czy już na flashu
jak nie zostały zapisane, pomimo że pokazał że już to i tak nic się z tym nie zrobi bo i tak ich tam nie było
jak nie zostały zapisane, pomimo że pokazał że już to i tak nic się z tym nie zrobi bo i tak ich tam nie było
Ta, dupa. Nic to, nauczka na przyszlosc i dziekuje za rady 
O, widzę że trójka już nie jest w wersji beta, tylko oficjalny release. Zaraz też sobie machnę. Ciekawe jak będzie z dodatkami, bo trochę ich mam i wszystkich używam. 
- Od: 14 cze 2008, 12:30
- Auto: XEDOS6 1.6i+AKME SGI '96 B6 A5
All-in-One-Sidebar mi wysiadł, ale i tak miałem zamiar to wywalić. Greasemonkey i Moji się zaktualizowały, wszystko śmiga.
Podoba mi się to nowe uzupełnianie adresów.
Ale pamięciożerne toto dalej jest.
Podoba mi się to nowe uzupełnianie adresów.
Ale pamięciożerne toto dalej jest.
Z ciekawości zapuściłem FF3 i lipa – miał być szybszy i mniej pamięciożerny, ale niestety do Opery mu ciągle baaaaardzo daleko...
brii napisał(a):Z ciekawości zapuściłem FF3 i lipa – miał być szybszy i mniej pamięciożerny, ale niestety do Opery mu ciągle baaaaardzo daleko...
Hmmm... nie wiem czemu wszyscy narzekają u mnie FF3 przy otworzonych 5-6 zakładkach pochłania ok. 120, a FF2 ok.300. Nic mi się nie wiesza i wszystko działa jak należy, wręcz nawet szybciej...
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
- Od: 13 sie 2007, 13:06
- Auto: EA5A SE
Zależy od tego jakie strony są otwarte
Opera przy otowrzonych 6 zakładach z forum zajmuje 30,4MB, FF3 38,9MB.
Opera przy otowrzonych 6 zakładach z forum zajmuje 30,4MB, FF3 38,9MB.
No jak zwykle w FF dużo pamięci zżerają pluginy (dodatki), zwłaszcza Flash Player, który na każdą osobno osadzoną w stronie animację ładuje się do pamięci osobno, i WMP do odtwarzania formatów video M$.
Dla mnie najważniejsze, że FF się nie kaszani przy ciągłych hibernacjach – bo często hibernuję, rzadko kiedy restartuję (raz na tydzień).
Opera niestety dla mnie odpada, bo rozjeżdżają mi się niektóre ulubione strony.
Dla mnie najważniejsze, że FF się nie kaszani przy ciągłych hibernacjach – bo często hibernuję, rzadko kiedy restartuję (raz na tydzień).
Opera niestety dla mnie odpada, bo rozjeżdżają mi się niektóre ulubione strony.