Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez gadula » 15 maja 2008, 23:34

nemi napisał(a):No tak, ale to akurat jest miłe i sympatyczne o czym napisałem, bo nawet nie trzeba zadawać sobie trudu na czytanie czegokolwiek o ile tylko zna się nazwę programu, który chcemy zainstalować. Reszta zrobi się sama.

Tak samo ze sprzętem :] Samo się robi :D Płyty ze sterami od drukarki Samsunga jeszcze ani razu nie otwierałem. Zapytało się tylko czy zainstalować, a po paru minutach czy chcę wydrukować stronę testową:]
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez loockas » 16 maja 2008, 00:05

PiMa napisał(a):A co powiecie o MacOS ? Jest już na intela. Ktoś z tego próbował korzystać ?

Ja probowałem na AMD to postawić. Mój procek obsługuje podobno wszystkie wymagane instrukcje, jednak nic dobrego z tego nie wyszło. Instalacja przeszła gładko ale system już nie wstał. Nie miałem czasu się w to zagłębiać. MacOS dla mnie niech lepiej zostanie na Mac'u :) Może kiedyś sobie jakiegoś imac'a sprawie ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 16 maja 2008, 08:23

marek – przeczytałeś powyższe posty?? :)
Jeśli idzie o ideologię – używam Windows, bo niekiedy muszę, Ty do Skody nie wsiądziesz ;)

marek napisał(a):nie powiesz mi że wszystkie operacje wyglądają tak samo ? kopiowanie, przenoszenie plików, instalowanie programów itd ?

Jak nie wiesz to nie pisz – wszystko robisz tak samo, a da się nawet łatwiej i szybciej :)
Ostatnio edytowano 16 maja 2008, 08:28 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez brii » 16 maja 2008, 08:24

...

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez anonimka » 16 maja 2008, 10:05

no nic tylko lać was na gołe <dupa>
In this white wave I am sinking...
In this silence... In this white wave... In this silence... I believe...
I have seen you, in this white wave, you are silent...
You are breathing in this white wave ...I am free...
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 15:10
Auto: hmmm nie ma wyjścia, musi być znów mx3...

Postprzez marek » 16 maja 2008, 10:16

brii napisał(a):Ty do Skody nie wsiądziesz

bo nie muszę :P

brii napisał(a):wszystko robisz tak samo, a da się nawet łatwiej i szybciej

ale nie wszystko działa pod linuxem i tu jest problem – podkreślam po raz n-ty – system ma tylko "być" i wszystko ma znim działać bezproblemowo, bo nei mam czasu na zabawę. I dla tego Win jest lepszy – na pewno w moim przypadku i większości firm/ludzi zajmujących się grafiką, projektowaniem – spróbuj uruchomić ploter HP na linuxie i jeszcze żeby obsługiwał HP-GL/2 :P A jakby nie patrzeć w tej branży jest olbrzymia kasa jeśli chodzi o programy/sprzęt i takie coś jak koszty i obsługa systemu musi zostać zminimalizowana.

Prawda jest taka – nie jest w stanie w żaden sposób mnie przekonać do Linuxa – biorąc pod uwagę składniki jakie mnie interesują – cena, koszty, współdziałanie oprogramowania i sprzętu itd.

anonimka napisał(a):no nic tylko lać was na gołe

czekam :P
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez brii » 16 maja 2008, 10:55

marek napisał(a):spróbuj uruchomić ploter HP na linuxie i jeszcze żeby obsługiwał HP-GL/2

Żebyś się nie zdziwił...

Co do bezproblemowego działania aplikacji – wszystko z Adobe już działa pod Linuxem, prawie wszystko z MS już działa pod Linuxem i jest tak z kuuuupą innego softu, sytuacja ostatnimi czasy poprawia się dosłownie z dnia na dzień :)

anonimka napisał(a):no nic tylko lać was na gołe

Dawaj <diabełek>

Forumowicz

Postprzez brii » 16 maja 2008, 11:16

marek hahaha hahaha hahaha hahaha
Z ciekawości zerknąłem:
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ga/WF06a/1090051-1090303-1090807-1090807-1095427-1095455.html
Jest wsparcie dla Linuxa od strony HP dla tych urządzeń :D

Co więcej, w dystrybucja której używam ma sterowniki do tego sprzętu w standardzie – po podłączeniu nawet nie trzeba będzie ich instalować – wszystko będzie działać :]

Powiem Ci, że dyskusje z Tobą nt. systemów nie mają sensu – wg. Ciebie Twój sprzęt działa tylko pod Windows – mocno rozmijasz się z prawdą. Zazwyczaj im droższy i bardziej profesjonalny sprzęt tym wsparcie dla systemów innych niż Windows jest lepsze. Problemy najczęściej dotyczną najsłabszych jakościowo sprzetów opartych na jakiś dziwnych rozwiązaniach które szybko wymierają.

Forumowicz

Postprzez Sokool » 16 maja 2008, 11:27

Kocham ten temat hahaha
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez brii » 16 maja 2008, 11:33

Ja też :D

Forumowicz

Postprzez PiMa » 16 maja 2008, 14:09

szkoda ze nie ma Linuxa na RISCi , mam 2 sliczne 4 procesorowe serwerki możan by je było używać a tak stojąz akurzone
PiMa
Początkujący

Od: 11 kwi 2008, 20:00
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez brii » 16 maja 2008, 14:18

PiMa napisał(a):RISCi

Chodzi Ci o kompy z procami RISC??
Jeśli tak o oczywiście, że jest :)

Forumowicz

Postprzez marek » 16 maja 2008, 15:18

brii napisał(a):est wsparcie dla Linuxa od strony HP dla tych urządzeń

a dla tych już nie :P

http://h41186.www4.hp.com/country/pl/en ... seq=885559

brii napisał(a):wg. Ciebie Twój sprzęt działa tylko pod Windows – mocno rozmijasz się z prawdą

no właśnie mam taki który działa tylko z Windowsem, nawet na kartonie wielka naklejka była że nie działa pod Linuxem -innych sprzętów które mam nie sprawdzałem.

brii napisał(a):Zazwyczaj im droższy i bardziej profesjonalny sprzęt

aha, dobrze wiedzieć że 8tys zł to niedrogo

brii napisał(a):Problemy najczęściej dotyczną najsłabszych jakościowo sprzetów opartych na jakiś dziwnych rozwiązaniach które szybko wymierają.

HP 500 – jeden z popularniejszych sprzętów w małych biurach – dziwny, słaby jakościowo. poprostu beznadziejny.
AutoCAD – to już wogóle beznadzieja jest, kosztuje marne 4500zł.. phiii, taniocha, nie będą przecież tego pod linuxa robić bo takie tanie programy to chyba tylko w Chinach używają, podobnie jak innych programów Autodesk.

Advance do tworzenia rysunków w stali – kolejny niepoważny program stworzony w garażu za drobne 10tys zł

dalej wymieniać ?

Napisz mi co moge mieć lepszego niż mam teraz instalująć Linuxa – jakie będę miał z tego korzyści ? (pomijajać kwestię że przestaną mi działać co najemnie 2 rzeczy za kilkanaście k pln...
Forumowicz

Postprzez brii » 16 maja 2008, 15:46

marek – zdecyduj się w końcu – wcześniej zarzutem było, że pod Linuxem nie działają profesjonalne drogie rzeczy, jak okazało się, że działają to nagle problemem jest to, że nie działają tanie, a działają :]

marek napisał(a):a dla tych już nie
http://h41186.www4.hp.com/country/pl/en ... seq=885559

Ależ działa – sterowniki w standardowej dystrybucji – będzie działać z palca po podłączeniu:
Obrazek
Zanim coś napiszesz to sprawdź i nie pisz głupot.
marek napisał(a):HP 500 – jeden z popularniejszych sprzętów w małych biurach – dziwny, słaby jakościowo. poprostu beznadziejny.

Jak widzisz DZIAŁA!

marek napisał(a):AutoCAD – to już wogóle beznadzieja jest, kosztuje marne 4500zł.. phiii, taniocha, nie będą przecież tego pod linuxa robić bo takie tanie programy to chyba tylko w Chinach używają, podobnie jak innych programów Autodesk.

Kto powiedział, że nie ma CADów na Linuxa i że AutoCAD nie działa??

marek napisał(a):Advance do tworzenia rysunków w stali – kolejny niepoważny program stworzony w garażu za drobne 10tys zł

Nie mam dostępu do takiego softu, jak się kiedyś spotkamy to sprawdzimy czy działa ;)
Pewnie się znowu zdziwisz :]

marek napisał(a):dalej wymieniać ?

Tak, ale najpierw sprawdź zanim napiszesz głupotę.

marek napisał(a):Napisz mi co moge mieć lepszego niż mam teraz instalująć Linuxa – jakie będę miał z tego korzyści ? (pomijajać kwestię że przestaną mi działać co najemnie 2 rzeczy za kilkanaście k pln...

Prawodopobnie żadna z tych rzeczy nie przestanie Ci działać, a co powiedzieć mogę:
Ogólnie uważam, że poziom Windows w dziedzinie systemów operacyjnych jest mniej więcej taki jak poziom IE w dziedzinie przeglądarek internetowych.
IE ciągle jest przeglądarką dominującą, ale nie znam człowieka który twierdzi, że jest leszpa od Firefoxa bądź Opery, wręcz przeciwnie ;)

marek napisał(a):aha, dobrze wiedzieć że 8tys zł to niedrogo

marek napisał(a):kolejny niepoważny program stworzony w garażu za drobne 10tys zł

Się zdecyduj w końcu ile to jest dużo a ile mało ;)
Wcześniej wyjechałeś ze sprzętem za ~40 000zł a teraz twierdzisz, że 8kzł to dużo, znowu program za 10kzł jest niepoważny.
Ostatnio edytowano 16 maja 2008, 15:55 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez brii » 16 maja 2008, 15:49

...

Forumowicz

Postprzez marek » 16 maja 2008, 16:17

brii napisał(a):AutoCAD nie działa

da się po długiej rzeźbie zainstalować, ale nie działa w 100% swojej sprawności i nie działa masa nakładek na niego – poczytaj fora CAD – sam sie tym interesowalem. zreszta Autodesk nie autoryzuje błędów powstalych podczas pracy z innym systemem.

brii napisał(a):Wcześniej wyjechałeś ze sprzętem za ~40 000zł a teraz twierdzisz, że 8kzł to dużo, znowu program za 10kzł jest niepoważny.

Ty napisałeś ze tani i dziwny sprzęt nie działa.

Apropos plotera HP 500 – wyraźnie jest określone w specyfikacji i danych ze HP500 nie działa pod linuxem a w samej instrukcji ta informacja jest podana co najmniej kilkukrotnie. Jakoś nie przekonuje mnie sterownik stworzony przez ludzi z zewnątrz bo nikt nie da gwarancji na prawidłowe działanie sprzętu, problemy z kolorami, buforem itd (w przypadku plotera) czyli HP sie pomylilo mowiac ze nie dziala pod linuxem?

szkoda ze nie mozesz sprawdzic funkcjonalnosci sterownika...

brii napisał(a):Kto powiedział, że nie ma CADów na Linuxa

są niestety tylko IntelliCADy a to inna bajka. ktos kto pracuje w CADach to wie o co biega. Całkowicie inny model tworzenia rysunkow od strony paramerow – bardzo istotny dla projektanta.

Linux w moim przypadku byłby takim autem na gaz – coś tam trzeba poprawić, tam trzeba podłubać, tam coś dołożyć i bedzie jako tako jeździło.
Forumowicz

Postprzez GofNet » 16 maja 2008, 16:20

@brii: Możesz zarzucić nazwy jednego, czy dwóch bardzo dobrych i za razem darmowych do zastosowań komercyjnych programów typu CAD – alternatywa dla AutoCAD'a pod Linux'a i coś alternatywnego do 3DStudioMax, AutoDesk? Ciekaw jestem, czy jest coś uczciwie alternatywnego na Linux'a, ale za darmo. Coś faktycznie dobrego, a nie jakaś kicha? W sumie, gdyby takie programy były i obsługa była w miarę intuicyjna w stosunku do posiadanej wiedzy z w/w programów, to czemu nie?

Tak naprawdę dla mnie osobiście w domu (poza tym, że system musi działać), musi też działać MS Office. I nie chodzi tu o to, że nie mogę na innych aplikacjach tego typu pisać, lecz o to, że MS Excel (VBA) i MS Access (VBA) są dość specyficznymi programami i zrobione w nich projekty nie działają w oprogramowaniu alternatywnym. Oooowszem, formuły działają, ale nie chodzi o proste rzeczy, tylko automatyzację przetwarzania zadań, itd. A tu już np. OO kuca, bo ma swój system skryptowy i klapa...

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez brii » 16 maja 2008, 16:24

marek napisał(a):da się po długiej rzeźbie zainstalować, ale nie działa w 100% swojej sprawności i nie działa masa nakładek na niego – poczytaj fora CAD – sam sie tym interesowalem. zreszta Autodesk nie autoryzuje błędów powstalych podczas pracy z innym systemem.

To sobie przeczytaj licencję – nie autoryzuje żadnych błędów. Co do instalacji – robiłeś to kiedyś? Mi się udało bez rzeźby ponad pół roku temu :)

marek napisał(a):Ty napisałeś ze tani i dziwny sprzęt nie działa.

Apropos plotera HP 500 – wyraźnie jest określone w specyfikacji i danych ze HP500 nie działa pod linuxem a w samej instrukcji ta informacja jest podana co najmniej kilkukrotnie. Jakoś nie przekonuje mnie sterownik stworzony przez ludzi z zewnątrz bo nikt nie da gwarancji na prawidłowe działanie sprzętu, problemy z kolorami, buforem itd (w przypadku plotera) czyli HP sie pomylilo mowiac ze nie dziala pod linuxem?

szkoda ze nie mozesz sprawdzic funkcjonalnosci sterownika...

Chodziło mi o tani sprzęt typu chińska drukarka za 89zł wyprodukowana w serii 1000 sztuk.

HP raczej nie zaktualizuje Ci pudełka i naklejek. Poczytaj ogólnie o angażu HP w świat OpenSource i wszystko stanie się dla Ciebie jasne.
Co do sterowników ŻADNA firma produkująca sprzęt nie bierze odpowiedzialności za swoje sterowniki – poczytaj licencje. Sterowniki napisane przez osoby trzecie mogą być często lepsze niż oryginalne (przykład sterowników dla sprzętu Creative), z resztą ten sterownik to sterownik HP a nie strony trzeciej.
Funkcjonalność – chodzi Ci o opcje które zapewnia sterownik? Mogę to sprawdzić :)

Linux w moim przypadku byłby takim autem na gaz – coś tam trzeba poprawić, tam trzeba podłubać, tam coś dołożyć i bedzie jako tako jeździło.

Sądzę, że to kwestia najwyżej roku i nie będziesz mógł już tak powiedzieć (a na chwilę obecną napewno nie można powiedzieć już że "jako-tako") :)

Forumowicz

Postprzez brii » 16 maja 2008, 16:27

GofNet napisał(a):musi też działać MS Office.

MS Office działa bez zająknięcia pod Linuxami (nawet IE działa) :)

Co do darmowych CADów to spróbóję się zorientować, ale dopiero po weekendzie.

Forumowicz

Postprzez marek » 16 maja 2008, 16:50

brii napisał(a):Co do instalacji – robiłeś to kiedyś? Mi się udało bez rzeźby ponad pół roku temu

nie robilem – z tego co czytalem problemem nie jest instalacja i spowodowanie ze program "dziala" (czyli wlacza sie) ale zaczal sie wysypywac podczas roznych komend, a niemozliwe bylo wykonywanie bardziej skomplikowanych polecen, nie mowiac o LISPie czy VBA. Jesli mialbym stracic 1 dzien na walke z jednym programem zeby prawidlowo dzialal to niestety Linux odpada bo to za duzy koszt.

W przypadku AutoCAD czy innych programow CAD dochodzi kwestia wymiany plikow ktora w znacznym stopniu narzuca wybor programu.

Poza AutoCADem mam co najmniej jeden program ktory nie chodzi na 100% pod linuxem i nawet nie wiem czy jest jakakolwiek alternatywa dla tego programu pod linuxa bo nawet pod windowsa sa tylko moze 3 czy 4 programy tego typu.

Zatem wchodzac ponad rok temu w linuxa wpedzilbym sie w olbrzymie koszty a nawet brak mozliwosci opracowania pewnych rzeczy – czyli zarobienia na nich kasy.
Forumowicz