Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 15 maja 2008, 11:12

marek napisał(a):Windę instaluję i wiem że WSZYSTKO co potrzebuje w pracy czy do rozrywki będzie mi chodziło bez problemu (a trochę tego jest)

Bo wiesz jak to zmusić, do pracy, jakbyś nie wiedział to nie było by tak wesoło ;)

Ja tylko poproszę, żeby jakiś geniusz zrobił coś z Windowsem na moim lapku, żeby mi Wi-Fi działało, bo jakoś bezproblemowe to nie jest :]
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Sokool » 15 maja 2008, 11:14

brii napisał(a):Ja tylko poproszę, żeby jakiś geniusz zrobił coś z Windowsem na moim lapku, żeby mi Wi-Fi działało, bo jakoś bezproblemowe to nie jest

Bo w windzie musisz w okienkach klikać a nie w konsoli <lol> :P
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez marek » 15 maja 2008, 11:19

zmusić ??

wkładam płytkę z programem – wybieram zainstaluj.
jeśli daje nowe urządzenie – mam instrukcję instalacji – w tym momencie mam Blutootha, ploter, drukarka, drukarka sieciowa, karta dzwiekowa, karta TV, jakieś nagrywarki, czytniki kart, kierownica, itd. i z żadnym z tych rzeczy nie mam problemów. A połowa z tych rzeczy pod linuxem odstawiałaby szopki lub wcale nei działała.

trudno mi to nazwać jakimkolwiek zmuszaniem

w latpotpie instalacja karty WiFi na PCMCIA zajela mi 5 minut.

Może raz czy dwa (w historii kilkuletniej) wyszło że muszę coś dodatkowo grzebac w windzie żeby coś działało – ale to było pod 98 czy Me. A poza tym ja nie jestem informatyk i nigdy nie uczyłem się windowsa, bo to ma tylko działać. A jak instaluje system to instaluje wg swoich parametrów a nie "default" bo niektórych rzeczy nie potrzebuje a z kolei inne muszę miec zainstalowane na dzień dobry – i nie mam z tym problemów.

a jak czytam o konsoli, o tym że coś tam jest w \aggg\ffdsf\fdsd i moze gdzies tam jeszcze to :|
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez PiMa » 15 maja 2008, 11:43

nemi
masz oczywiście racje , też zmam duze systemy stojące na WIN no i oczywiście enterprajsowy. I to też działa bardzo poprawnie i stabilnie.

Generalnie to chyba rozmawiamy o 2 różnych światach – stacji roboczych i serwerów. I jeszcze raz widać ze w obu światach tak naprawde liczy się konkretna implementacja.

Dodam ze bardzo lubie i windy i unixy oczywiście w różnych zastosowaniach. Oba rozwiązania mają tyle samo wad co zalet.

A tak z ciekawości bo nie wiem , jest system czasu rzeczywistego oparty na windzie ? ( taki WinQNX ;) )
PiMa
Początkujący

Od: 11 kwi 2008, 20:00
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez brii » 15 maja 2008, 13:25

marek napisał(a):wkładam płytkę z programem – wybieram zainstaluj.
jeśli daje nowe urządzenie – mam instrukcję instalacji – w tym momencie mam Blutootha, ploter, drukarka, drukarka sieciowa, karta dzwiekowa, karta TV, jakieś nagrywarki, czytniki kart, kierownica, itd. i z żadnym z tych rzeczy nie mam problemów.

Kurczak – zrobiłem tak samo, poklikałem, pojawiła się karta jako urządzenie, mogę IP ustawić, ale nie widać żadnej sieci...
Próbowałem z 5 razy, ściągałem różne wersje sterowników i dalej nic.
Pod Linuxem nie musiałem nic instalować, wszystko działało z palca...

marek napisał(a):w latpotpie instalacja karty WiFi na PCMCIA zajela mi 5 minut.

To cińko – w laptopie z Linuxem zajmuje 5 sekund :P

marek napisał(a):a jak czytam o konsoli, o tym że coś tam jest w \aggg\ffdsf\fdsd i moze gdzies tam jeszcze to

Z całym szacunkiem Marku, ale minęło pare lat i nie jest to już konieczne, więc skończ z tym nudnym i nieaktualnym argumentem.

Powiem Ci, że pod Windows mam poważny problem z obejrzeniem filmu w DivX i filmu z DVD – nie da się :| Pod Linuxem wkładam płytę i wszystko działa :)

PiMa napisał(a):A tak z ciekawości bo nie wiem , jest system czasu rzeczywistego oparty na windzie ? ( taki WinQNX )

Napewno, tak samo jak routery, AP i switche oparte o Windows ;)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez marek » 15 maja 2008, 13:38

brii napisał(a):Kurczak – zrobiłem tak samo, poklikałem, pojawiła się karta jako urządzenie, mogę IP ustawić, ale nie widać żadnej sieci...

może problem jest w ustawieniach samej karty a nie w sterownikach i systemie...

brii napisał(a):To cińko – w laptopie z Linuxem zajmuje 5 sekund

5 min – z racji koniecznosci zmiany ustawien karty. Sama instalacja to moment.

brii napisał(a):Z całym szacunkiem Marku, ale minęło pare lat i nie jest to już konieczne, więc skończ z tym nudnym i nieaktualnym argumentem.

to dlaczego o tym ciągle piszesz, skoro jest nieaktualne? ktos coś sie pyta a Ty na to: eee, w linuxie to proste agsggsgdf\dgdsgdfg\agfagfdgf\xxxxgfsgf

DOS był wiele lat temu i nawet pamiętam trochę jego komend ale nie ma sensu do tego wracać – a Ty widzę lubisz :P

brii napisał(a):Pod Linuxem wkładam płytę i wszystko działa

ja pod windowsem nie mam z tym problemu.

Ale mogę podać Ci wiele przykładów urządzeń/programów których nie uruchomisz w Linuxie mimo ogromnej wiedzy jaką na ten temat posiadasz. Ja o Windowsie wiem bardzo mało ale wystarczająco dużo ze ze wszystkimi problemami radzę sobie sam. Czasem czytam sobie jakies pisma komputerowe czy fora linuxowe i poprostu nie miałbym czasu żeby to wszystko ogarnąć (co i tak nie dało by mi 100% działania mojego sprzętu).
Windows mnie kosztował 300zł – 22% VAT – 19% podatek czyli jakies 205zł. Chyba tylko antywirusa mam tańszego. Zatem odpada zarówno argument cenowy, jak i użyteczności – po co rezygnować z czego ś co nie sprawia mi żadnych problemów a jeszcze daje wiele korzysci ponad rozwiązanie alternatywne?
Forumowicz

Postprzez brii » 15 maja 2008, 14:38

marek napisał(a):może problem jest w ustawieniach samej karty a nie w sterownikach i systemie...

Nie jest – pod Linuxem karta działa.

marek napisał(a):5 min – z racji koniecznosci zmiany ustawien karty. Sama instalacja to moment.

A to co trzeba w karcie zmieniać?? Chyba musiałeś ją konfigurować ;)

marek napisał(a):to dlaczego o tym ciągle piszesz, skoro jest nieaktualne? ktos coś sie pyta a Ty na to: eee, w linuxie to proste agsggsgdf\dgdsgdfg\agfagfdgf\xxxxgfsgf

DOS był wiele lat temu i nawet pamiętam trochę jego komend ale nie ma sensu do tego wracać – a Ty widzę lubisz

Rozwiązywania "problemów" zwykłego usera da się wyklikać, serwerowe pewnie też, ale na serwerach zazwyczaj nie instaluje się grafiki. Ja ogólnie nie mam czasu uczyć się klikania, dlatego podaje rozwiązania tekstowe. Da się robić i tak i tak. DOSa do konsoli nawet nie próbój przyrównywać – mają tyle wspólnego ze sobą co hulajnoga z F1 ;)

marek napisał(a):Ale mogę podać Ci wiele przykładów urządzeń/programów których nie uruchomisz w Linuxie mimo ogromnej wiedzy jaką na ten temat posiadasz. Ja o Windowsie wiem bardzo mało ale wystarczająco dużo ze ze wszystkimi problemami radzę sobie sam. Czasem czytam sobie jakies pisma komputerowe czy fora linuxowe i poprostu nie miałbym czasu żeby to wszystko ogarnąć (co i tak nie dało by mi 100% działania mojego sprzętu).

Na tych forach niestety w dużej części siedzą dzieci neostrady, dla których przeczytanie tego co widać na ekranie jest problemem...

marek napisał(a):ja pod windowsem nie mam z tym problemu.

Bo zainstalowałeś kodeki, programy do odtawrzania itd., w praktycznie żadnej dystrybucji Linuxa nie trzeba tego robić – albo wszystko jest, albo instaluje się z automatu. Człowiek który nie zna się na komputerach nie będzie wiedział, że kodeki są potrzebne, a nawet jak już będzie wiedział to zanim je znajdzie złapie z 5 trojanów ;)

marek napisał(a):Windows mnie kosztował 300zł – 22% VAT – 19% podatek czyli jakies 205zł. Chyba tylko antywirusa mam tańszego. Zatem odpada zarówno argument cenowy, jak i użyteczności – po co rezygnować z czego ś co nie sprawia mi żadnych problemów a jeszcze daje wiele korzysci ponad rozwiązanie alternatywne?

No musisz jeszcze wspomniej o kilku tysiącach godzin które poświęciłeś na naukę obsługi ;)

Forumowicz

Postprzez nemi » 15 maja 2008, 14:44

brii napisał(a):No musisz jeszcze wspomniej o kilku tysiącach godzin które poświęciłeś na naukę obsługi

A to jakiegoś systemu nie trzeba się uczyć :>?
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez marek » 15 maja 2008, 14:49

nemi napisał(a):A to jakiegoś systemu nie trzeba się uczyć :>

linuxa, tam wszystko jest proste <lol>

brii napisał(a):No musisz jeszcze wspomniej o kilku tysiącach godzin które poświęciłeś na naukę obsługi

czyli jak rozumiem orgumentów które przytoczyłem (cena+funkcjonalnosc+sprawnosc dzialania) nie jestes w stanie skontrować?
Forumowicz

Postprzez brii » 15 maja 2008, 14:52

Ale nie możecie też powiedzieć, że Windows to tylko 300zł, niestety każdego systemu się trzeba uczyć i tyle.
Wiem Marku, że do Ciebie nie dociera, że te 300zł zapłacisz nie raz. W przypadku wykorzystywania nawet kilku licencji wydatek rzędu 3000zł na 3 lata nie jest wart czasu poświęconego na migrację, ale tutaj chodzi o trochę więcej rzeczy i w szerszej perspektywie...

marek napisał(a):linuxa, tam wszystko jest proste

Biorąc pod uwagę, że na jego naukę poświęciłbyś tyle czasu co na Windows to napewno nie byłoby to trudniejsze :]
Z resztą niektóre dystrybucje z obsługą specjalnie skłaniają się w stronę Windows, żeby nie trzba było przeznaczać dodatkowego czasu na naukę. Chociaż wg. mnie warto :)

marek napisał(a):czyli jak rozumiem orgumentów które przytoczyłem (cena+funkcjonalnosc+sprawnosc dzialania) nie jestes w stanie skontrować?

Jestem, bo cena jest średnia a nie dobra, funkcjonalność jest prawie żadna (biorąc pod uwagę sam system) a sprawność działania jest często wątpliwa :]
Ostatnio edytowano 15 maja 2008, 14:59 przez brii, łącznie edytowano 2 razy

Forumowicz

Postprzez marek » 15 maja 2008, 14:57

brii napisał(a):Ale nie możecie też powiedzieć, że Windows to tylko 300zł,

jak daje w w firmie gosciowi stacje robocza to nie ma szans zebym dolozyl jeszcze na nauke systemu – on ma to umiec. Windowsa obslugiwac jako-tako umie 99% ludzi pracujacych na kompach, linuxa nie. Tak wiec dajac linuxa musialbym jeszcze wyslac ich na szkolenie za duzo wieksza kase niz 300zł.
Forumowicz

Postprzez brii » 15 maja 2008, 15:01

marek napisał(a):jak daje w w firmie gosciowi stacje robocza to nie ma szans zebym dolozyl jeszcze na nauke systemu – on ma to umiec. Windowsa obslugiwac jako-tako umie 99% ludzi pracujacych na kompach, linuxa nie. Tak wiec dajac linuxa musialbym jeszcze wyslac ich na szkolenie za duzo wieksza kase niz 300zł.

Zależy co masz na myśli mówiąc umie obsługiwać... Jeśli ktoś ma pracować w jakimś konkretnym programie/programach nic nie musi wiedzieć o obsłudze systemu operacyjnego.

99% ludzi pracujących na komputerach potrafi kilkać w przycis Start i wybierać program – we wszystkich systemach działa to tak samo, tylko w innym miejscu systemu owy przycisk się może znajdować i inaczej wyglądać ;)

Do poprzedniego posta zrobiłem edita.

Forumowicz

Postprzez marek » 15 maja 2008, 15:10

brii napisał(a):estem, bo cena jest średnia a nie dobra

tak jak pisałem – jest to jeden z najtanszych programow jakie posiadam.

brii napisał(a):funkcjonalność jest prawie żadna (biorąc pod uwagę sam system

system ma współpracować z programami – Windows robi to doskonale – nie muszę kombinować i szukać programów czy sprzętu który łaskawie będzie chodził pod linuxem. Bo koncowo wyjdzie mi to znacznie drożej.

A komputer z gołym systemem (nei ważne co to będzie za system) ma funkcjonalność równą zero.

brii napisał(a):sprawność działania jest często wątpliwa

Nie narzekam – ale może ja nie dłubie w systemie i nie kombinuje? i nie narzekam że komp mi się uruchamia o 1ms wolniej od kompa z linuxem?

Widzisz, z Twoim podejściem do Windy jest jak z moim do Skody. Z przyczyn ideologicznych nie będę nigdy jeździł Skodą, nie ważne jak dobry samochód to jest.
Forumowicz

Postprzez marek » 15 maja 2008, 15:13

brii napisał(a):99% ludzi pracujących na komputerach potrafi kilkać w przycis Start i wybierać program – we wszystkich systemach działa to tak samo, tylko w innym miejscu systemu owy przycisk się może znajdować i inaczej wyglądać

nie powiesz mi że wszystkie operacje wyglądają tak samo ? kopiowanie, przenoszenie plików, instalowanie programów itd ?
Forumowicz

Postprzez nemi » 15 maja 2008, 15:19

marek napisał(a):kopiowanie, przenoszenie plików, instalowanie programów itd ?

W GUI tak. Jeśli chodzi o instalację, to jest też fajna: wpisuje się yum nazwa czy coś takiego (przynajmniej w uproszczeniu to tak wygląda). Także nie można powiedzieć, że wszystko jest złe – ma też zalety. Tylko kwestia tego, czy akurat są potrzebne programy :P. yum VisualStudio nie działa <lol>.
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 15 maja 2008, 15:29

A ja myślałem że to temat o postrzeganiu informatyka .....

Kurna ludzie!
Macie już jeden temat Win vs. Linux – dajcie se siana :|
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez nemi » 15 maja 2008, 15:31

Grzyby napisał(a):Macie już jeden temat Win vs. Linux – dajcie se siana

Bo niechcący tak wyszło – potrzeba ręki moderatorskiej, żeby przeniosła OT gdzie trzeba.
Forumowicz

Postprzez GofNet » 15 maja 2008, 17:16

Kiedyś miałem sieć z Win98 na stacjach i jednym WinXP. Wszystko działało, tylko WinXP nie widział sieci. Doinstalowanie protokołu NetBEUI pomogło...

Powodzenia
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Sokool » 15 maja 2008, 21:12

nemi napisał(a):W GUI tak. Jeśli chodzi o instalację, to jest też fajna: wpisuje się yum nazwa czy coś takiego (przynajmniej w uproszczeniu to tak wygląda).

Wiele dystrybucji ma menadżera pakietów i wtedy nic nie wpisujesz. Wystarczy wybrać program który chcesz zainstalować.

Grzyby napisał(a):Kurna ludzie!
Macie już jeden temat Win vs. Linux – dajcie se siana

Trzeba przenieść to do niego i luz :P
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez nemi » 15 maja 2008, 21:24

Sokool napisał(a):Wiele dystrybucji ma menadżera pakietów i wtedy nic nie wpisujesz.

No tak, ale to akurat jest miłe i sympatyczne o czym napisałem, bo nawet nie trzeba zadawać sobie trudu na czytanie czegokolwiek o ile tylko zna się nazwę programu, który chcemy zainstalować. Reszta zrobi się sama.
Forumowicz