Kącik rowerowy

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez marill » 27 kwi 2012, 21:40

marek napisał(a):Ładny sprzęcik, jednak ja preferuję hardtail'e z racji wagi roweru i terenu po którym jeżdżę :)
Możesz coś więcej podać ze specyfikacji roweru?

Proszę bardzo:
amortyzator przód : Fox F series RL 120 mm
amortyzator tył: Fox float Rp23 120mm
Przerzutka tył: Sram X-0 black box
przerzutka przód: shimano XT
manetki: sram X.9
hamulce: Avid juicy seven tarcze 180mm/160 mm
koła: Mavic cross ride disc
korba: shimano XT
stery: FSA
mostek: FSA OS 150
sztyca: FSA SL-K
kierownica: Easton Monkey Lite XC
siodło: Fizik
pedały: Time atac XS
Waga całkowita 12,3kg.

Bartek1986 napisał(a):Ja mam taki problem. Szukam roweru do przejechania po mieście 10-15km w dość szybkim tempie dziennie i jakieś wycieczki czasami max do 50km.
Myślałem żeby wydać na to jakieś 2K i znalazłem to:
http://allegro.pl/cube-aim-disc-22-grey ... 95151.html

Ten ci całkowicie wystarczy do szczęścia. Rama jest taka sama we wszystkich egzemplarzach które pokazałeś. Jeśli będziesz jeździł prawie codziennie po 10-15 km po mieście to będzie się zużywał powoli. Przyszłościowo gdyby ci zależało z racji na jazdę po terenie można myśleć o zmianie amortyzatora na lepszy (ten co jest w specyfikacji nie jest zły).
Lepsze przerzutki przyjdą ew. w ramach eksploatacji.

Bartek1986 napisał(a): Zamysł był taki, żeby to było koło 26 cali i rama ponad 20 cali, a tu już praktycznie nie ma wyboru w takich kwotach. Mam 184 cm wzrostu, ale boja się, że 20 cali będzie za mało. Zawsze byłem przyzwyczajony do jazy na większych rowerach. Proszę o rady :)

Cube robi duże ramy, przy twoim wzroście całkowicie ci wystarczy 19,5".
Będzie też zdrowiej dla twoich stawów.
Różne firmy, różnie mierzą swoje ramy, więc jedna drugiej nie równa.
A do odczucia wielkości roweru dochodzi jeszcze tzw. geometria ramy czyli to pod jakimi kątami są połączone ze sobą wszystkie rury i jeszcze baza kół czyli długość roweru między osiami piast.
Wisienka z Hofu
Początkujący

Od: 26 sie 2011, 12:37
Auto: 626 GF 2.0 DITD
Marin MountVision

Postprzez nemi » 9 maja 2012, 13:00

marill napisał(a):I czegoś nie rozumiem w twoim myśleniu o sprzęcie napędzanym siłą twoich mięśni,
bo na felgi to jesteś skłonny wydać ponad 1000.

Są rzeczy, na które mogę wydać więcej niż 1000 zł pod jednym warunkiem: jeśli będą mnie cieszyć przez dłuższy czas i będę te rzeczy używać. Najbardziej się boję sytuacji, że kupię żelastwo, które praktycznie będzie stało bezużyteczne. Jestem już np. posiadaczem rolek – w sezonie 2011 jeździłem raz <dupa>.

Póki co nie udało mi się też wypożyczyć (wypożyczalnia była jeszcze nieczynna), a zależy mi na tym, żeby sprawdzić, czy dziecku się spodoba.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez shadoow » 9 maja 2012, 17:58

Witam
Nadszedł czas aby odstawić na chwilkę Madzię i przesiąść się na dwa kółka. I tu mam pytanko:
który z poniższych rowerów byście polecili?? Trasę jaką będę pokonywać to asfaltowa do pracy i trochę rekreacyjnie czyli las drogi polne itp itd.
http://allecena.pl/rowery-mtb-rower-kro ... 2/p,232707
http://allecena.pl/rowery-rower-giant-b ... 19,c,20078
http://www.dobresklepyrowerowe.pl/rower ... horizon-3/
http://www.dobresklepyrowerowe.pl/rower ... or/mystic/
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 16:41
Auto: Francuskie Kombi
Moja ex:Mazda 323F BJ

Postprzez Rafał » 9 maja 2012, 18:30

Właśnie zakupiłem rower :) Zaczynam znowu rowerowe szaleństwo.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Forumowicz

Od: 9 sie 2006, 07:27
Auto: JapanMuscleCar

Postprzez Kelm » 10 maja 2012, 09:48

Ja byłem w zeszłą środę na Turbaczu, na 5 letnim rowerze Kross za 1500 zł i wcale mi <dupa> nie urwało, było zajefanie, wyjechaliśmy z kumplem z Rdzawki a zjechaliśmy niebieskim do Łopusznej, później do Nowego Targu i z górki do Rdzawki (stacja paliw k/ Obidowa) , zapakowaliśmy się do mojej mazduni i jeszcze zdążyliśmy na wieczornego grilla z rodzinami :). Polecam Małopolanom i nie tylko, było trochę błocka i trochę śniegu, ale spoko można już jeździć. <spoko> <spoko> <spoko>
A Deo rex, a Rege lex.
Obrazek
Forumowicz

Od: 13 mar 2012, 21:19
Auto: Mazda 6 2.0 Turbo Diesel 143 KM 2006 GY Kombi Sport Wagen.

Postprzez Xenocyd » 10 maja 2012, 11:53

shadoow napisał(a):Trasę jaką będę pokonywać to asfaltowa do pracy i trochę rekreacyjnie czyli las drogi polne itp itd.

Kilka lat temu kierujac sie podobnymi kryteriami wybralem Author Classic i nie narzekam.
W miescie, na asfalcie, sciezkach rowerowych, na ulicach czy chodnikach kolo 28" na dosyc waskiej oponie spisuje sie swietnie – zadnych zbednych oporow toczenia. Problem delikatny pojawia sie na starej wyslizganej kostce kiedy spadnie deszcz – waskie kolo lubi sie wtedy uslizgnac wpadajac miedzy kostki ;)

Na drogach lesnych, polnych itd jest spoko jak jest sucho i nawierzchnia jest twarda – sypki piach, bloto i zaczynaja sie problemy, ktorych nie ma w rowerze MTB z racji szerokosci kol.
Ale bylem tego swiadomy i nie zaluje swojego wyboru, bo 80-90% pokonywanych dystansow to miasto i cenie sobie mozliwosc szybkiego nabrania predkosci i stosunkowo cichego podrozowania z predkoscia 35-40 km/h – walce z rowerow MTB przy takiej predkosci na asfalcie sa glosniejsze od starujacego odrzutowca chyba :D
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez Rafał » 12 maja 2012, 22:03

Obowiązkowo muszę zakupić buciki SPD. Mam pedały Shimano PD-515, na których jeździłem 10 lat wstecz. Muszę im tylko mały serwis przeprowadzić. Na platformach to nie to...

Mój nowy nabytek ;)

Obrazek
Obrazek

Jestem mega zadowolony z powrotu na bezdroża ;)
Obrazek

Forumowicz

Postprzez Adamos » 12 maja 2012, 22:39

Sześciany maja mega malowanie. Tak jest i tutaj :) Ładna maszynka do XC, gratuluję :) i witamy z powrotem :)
Forumowicz

Od: 25 sie 2008, 10:03
Auto: Ford Focus C-MAX mk1

Postprzez nemi » 13 maja 2012, 14:19

A ja wreszcie kupiłem rower. Ale tylko jeden – dla żony. Wygląda na fajny <lol>.

Jeśli ktoś ma używanego, sprawnego i taniego górala (wygląd bez większego znaczenia) w Warszawie, to mogę się zastanowić nad kupnem.
Forumowicz

Postprzez Rafał » 16 maja 2012, 20:25

Adamos napisał(a):Sześciany maja mega malowanie. Tak jest i tutaj :) Ładna maszynka do XC, gratuluję :) i witamy z powrotem :)

Jestem mega zadowolony. Po kilku ostrych przejazdach muszę powiedzieć, że to jest to czego szukałem <spoko>

Korzysta ktoś z witryny www.endomondo.com
Od wczoraj się tam zalogowałem i jest git. Niesamowity programik. Tylko nie wiem, gdzie telefon wozić przy rowerku. Muszę jakąś torbę pod siodełko kupić.
Obrazek

Forumowicz

Postprzez marek » 16 maja 2012, 21:25

Ja też jestem z Kubusia zadowolony, choć dopiero 500km przejechane mam nim.

Z endomondo korzystam, telefon wożę z reguły w kieszeni albo spodenek albo bluzy, albo tylnej kieszeni kurtki rowerowej i działa dobrze :)
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Rafał » 16 maja 2012, 21:50

Jakiego masz kubusia ?? :)

Dzisiaj jechałem z kumplem, który już jeździ od jakiegoś czasu głównie po asfalcie. Pojechaliśmy w teren i nie dawał rady. Pracuję nad formą i chcę żeby szybko powróciła. Uwielbiam zjazdy i podjazdy. Palenie mięśni... Chwila wolnego przejazdu i znowu można dać w palnik :D
Obrazek

Forumowicz

Postprzez marek » 16 maja 2012, 22:03

Rafał napisał(a):Jakiego masz kubusia ?? :)

Dzisiaj jechałem z kumplem, który już jeździ od jakiegoś czasu głównie po asfalcie. Pojechaliśmy w teren i nie dawał rady. Pracuję nad formą i chcę żeby szybko powróciła. Uwielbiam zjazdy i podjazdy. Palenie mięśni... Chwila wolnego przejazdu i znowu można dać w palnik :D

Mam Reaction GTC Pro.

ja jeżdżę aktualnie dużo po asfaltach z racji budowania sobie kondycji wytrzymałościowej i dalszego gubienia wagi. Ale zabrałem kumpla do lasu parę dni temu to mi umierał ;)
Forumowicz

Postprzez Rafał » 16 maja 2012, 22:12

Ładny sprzęcik ;)
Po asfalcie też będę jeździł ale wolę teren. Trochę asfaltu dla rozgrzewki i wjazd do lasu na bezdroża :D
Muszę się jeszcze zaopatrzyć w SPD-y bo na platformach czuję się niepewnie :(
Obrazek

Forumowicz

Postprzez marek » 16 maja 2012, 22:20

Rafał napisał(a):Ładny sprzęcik ;)
Po asfalcie też będę jeździł ale wolę teren. Trochę asfaltu dla rozgrzewki i wjazd do lasu na bezdroża :D
Muszę się jeszcze zaopatrzyć w SPD-y bo na platformach czuję się nie pewnie :(

Ja staram się robić dłuższe trasy asfaltowe tak 40-70km z dobrą stałą średnią, czasem jakąś traskę powyżej 100km. czasem jakiś mniej lub bardziej ostry las. Asfalty jeździmy we dwójkę, więc jest raźniej no i nie muszę czekać ;) a żaden kolega nie chce jeździć ze mną :D

Co do SPD to ja muszę moje pedały wymienić bo umierają po przebiegu 5tys km (mam M520) :D i buty też powinieniem wymienić, mam Shimano, ale chcę SIDI – są mega dobre, ale niestety drogie.
Forumowicz

Postprzez nemi » 16 maja 2012, 23:01

Rafał napisał(a):Korzysta ktoś z witryny http://www.endomondo.com
Od wczoraj się tam zalogowałem i jest git. Niesamowity programik.

Ja! Wypas :D. Motywuje do treningów. Dziś pierwszy raz (od 10 lat) jeździłem na rowerze (trekingowym 26" koła), ale moim głównym narzędziem sportowym są rolki. Mój cel na ten sezon na rolkach do 200 km, a z rowerem jeszcze się waham bardzo czy jakiegoś w ogóle szukać dla siebie.
Forumowicz

Postprzez Bartek1986 » 17 maja 2012, 01:59

Witam

Ja się w końcu zdecydowałem na Cube Acid 29er.. :D tydzień już u mnie. Pierwsze 100 kilometrów przejechane i muszę powiedzieć, że jestem mega zadowolony chociaż już dziś jedną dętkę załatwiłem :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2005, 13:44
Auto: Impreza GF8 GT
Impreza GF8 GT
Impreza GC8 GT Nardi Torino
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez marek » 20 maja 2012, 21:31

Dziś trochę przypadkiem wystartowałem w Kryterium Rowerowym, trasa po mieście 25km, (10 rund po 2,5km)
Oczywiście na starcie były kolarki i MTB, więc peleton kolarek cisnał 50kmh, nawet się jedno kółko z nimi utrzymałem :D

Finalnie, najlepsze kolarki zdublowały mnie o 2 okrążenia, jednak jeszcze za mną trochę kolarek przyjechało :D, średnia prędkość z trasy wyszła mi 29,5kmh

Dodam, że 2 godziny przed zawodami wystartowałem sobie w biegu na 10km po tej samej trasie (4 rundy po 2,5km), więc było już lekkie zmęczenie materiału ;) Właściwie tylko poszedłem biegać, ale znajomy namówił mnie, żebym po rower też skoczył :D
Forumowicz

Postprzez Rafał » 21 maja 2012, 19:40

Co oznacza, że masz formę <spoko>
Obrazek

Forumowicz

Postprzez marek » 21 maja 2012, 21:37

Dodam, że moja ładniejsza połowa startowała ze mną w obu dyscyplinach i na rowerze (jechała kolarką) zdobyła pierwsze miejsce w kategorii kobiet, była szybsza ode mnie :) Druga kobieta na kolarce przyjechała już za mną.
Forumowicz