marek napisał(a):Ładny sprzęcik, jednak ja preferuję hardtail'e z racji wagi roweru i terenu po którym jeżdżę
Możesz coś więcej podać ze specyfikacji roweru?
Proszę bardzo:
amortyzator przód : Fox F series RL 120 mm
amortyzator tył: Fox float Rp23 120mm
Przerzutka tył: Sram X-0 black box
przerzutka przód: shimano XT
manetki: sram X.9
hamulce: Avid juicy seven tarcze 180mm/160 mm
koła: Mavic cross ride disc
korba: shimano XT
stery: FSA
mostek: FSA OS 150
sztyca: FSA SL-K
kierownica: Easton Monkey Lite XC
siodło: Fizik
pedały: Time atac XS
Waga całkowita 12,3kg.
Bartek1986 napisał(a):Ja mam taki problem. Szukam roweru do przejechania po mieście 10-15km w dość szybkim tempie dziennie i jakieś wycieczki czasami max do 50km.
Myślałem żeby wydać na to jakieś 2K i znalazłem to:http://allegro.pl/cube-aim-disc-22-grey ... 95151.html
Ten ci całkowicie wystarczy do szczęścia. Rama jest taka sama we wszystkich egzemplarzach które pokazałeś. Jeśli będziesz jeździł prawie codziennie po 10-15 km po mieście to będzie się zużywał powoli. Przyszłościowo gdyby ci zależało z racji na jazdę po terenie można myśleć o zmianie amortyzatora na lepszy (ten co jest w specyfikacji nie jest zły).
Lepsze przerzutki przyjdą ew. w ramach eksploatacji.
Bartek1986 napisał(a): Zamysł był taki, żeby to było koło 26 cali i rama ponad 20 cali, a tu już praktycznie nie ma wyboru w takich kwotach. Mam 184 cm wzrostu, ale boja się, że 20 cali będzie za mało. Zawsze byłem przyzwyczajony do jazy na większych rowerach. Proszę o rady
Cube robi duże ramy, przy twoim wzroście całkowicie ci wystarczy 19,5".
Będzie też zdrowiej dla twoich stawów.
Różne firmy, różnie mierzą swoje ramy, więc jedna drugiej nie równa.
A do odczucia wielkości roweru dochodzi jeszcze tzw. geometria ramy czyli to pod jakimi kątami są połączone ze sobą wszystkie rury i jeszcze baza kół czyli długość roweru między osiami piast.