Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Mev » 20 mar 2008, 02:10

Panel sterowania –> Opcje regionalne i językowe –> Klawiatury i języki –> Zmień klawiatury

i teraz dwie możliwości – skasuj wszystkie języki, które masz na tej liście, oprócz Polski (programisty) – ja tak mam i śmiga

albo

Panel sterowania –> Opcje regionalne i językowe –> Klawiatury i języki –> Zmień klawiatury –> Zaawansowane ustawienia klawiszy

i tutaj ustawić "brak" przy klawiszach dostępu.

Ścieżki podawane dla "klasycznego widoku" w panelu sterowania.

Powinno pomóc :)
f*ck
Forumowicz

Od: 7 sie 2005, 14:16
Auto: Mercedes CLS '18
Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez brii » 20 mar 2008, 11:11

Wydaje mi się, że właśnie dla osoby używającej kompa tylko jako małego biura/przeglądarki Internetu Linux sprawdzi się świetnie (można zapomnieć o opiece nad systemem).
Co do problemów z wyglądem to nie pomogę, bo nigdy nie zwracałem na to uwagi :(

radnor napisał(a):owszem, unixy czesto wystepuja jako serwery baz danych czy plikow, ale wiekszosc malych i srednich biznesow nadal z powodzeniem uzywa Win 2003 (i czasem, o zgrozo, small business server )

No to w końcu chodzi o zastosowania profesjonalne czy małe firmy – wg. mnie zastosowanie profesjonalne to firma mająca > 20 000 komputerów – w takich firmach raczej spotyka się rozwiązania inne niż MS...

radnor napisał(a):zreszta wystarczy popatrzec na rynek pracy na zachodzie (takze za wielka woda) – na 10-15 ofert dla konsultantow M$, przypada jedna dla eksperta unixowego. takie sa po prostu fakty...

Zgadza się a jest tak dlatego, że przy UNIXach jest mniej roboty – takie są po prostu fakty...

radnor napisał(a):do tego faktem niestety jest, ze dokument napisany w OO czesto wyglada zupelnie inaczej pod M$ office..

To argument obosieczny – to samo mogę powdzieć:
"do tego faktem niestety jest, ze dokument napisany w MS Office czesto wyglada zupelnie inaczej pod OpenOffice.."

radnor napisał(a):jak z szybkoscia dzialania takiej emulacji DX9 pod linuxem?

Jak będę miał czas żeby pograć to sprawdzę ;)

radnor napisał(a):nie mieszaj open source do komercyjnych rozwiazan unixowych, bo to mimo wszystko dwie rozne rzeczy.

Ale czemu?? Przecież może być i komercyjne i otwarte zarazem – to się nie wyklucza (wiem, MS twierdzi inaczej ale tylko dlatego, że nie chce ujawiniać swojego kodu).

tco_tm napisał(a):Migają mi czasami trójkąty – np. w wygaszaczu ekranu.

Nie spotkałem się z takim efektem :|
tco_tm – sądzę, że Twoje problemy są do przeskoczenia, ale niestety nie posiadam wiedzy w tym temacie... Trzeba trochę poszukać, rozwiązanie pewnie nie jest trudne.

Przy okazji:
Czy ktoś może wie dlaczego pod WinXP SP2 Professional nie działa mi Bluetooth i WiFi w IBM T60? Sterowniki ani ze strony IBMa ani ze strony Intela nie zmieniają sytuacji.
Mogę zobaczyć jakie sieci WiFi są w pobliżu, ale do żadnej nie mogę się dołączyć...
Ikonka Bluetooth na pasku zadań zazwyczaj się nie pojawia, a jak się już pojawi to twierdzi, że brak urządzenia bluetooth (diody od Bluetootha i WiFi się świecą).
Jak wyłączam i włączam Bluetooth to nie prosi o sterowniki (bo są zainstalowane i w menedżerze urządzeń Bluetooth jest).
Pod Linuxem wszystko działa jak należy. O co chodzi?? :|
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez ravo » 20 mar 2008, 12:53

Mev napisał(a):Powinno pomóc

jak nie to wywal prawego ctr sila :P
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Winetou » 20 mar 2008, 12:58

brii napisał(a):Czy ktoś może wie dlaczego pod WinXP SP2 Professional nie działa mi Bluetooth i WiFi w IBM T60? Sterowniki ani ze strony IBMa ani ze strony Intela nie zmieniają sytuacji.
Mogę zobaczyć jakie sieci WiFi są w pobliżu, ale do żadnej nie mogę się dołączyć...
Ikonka Bluetooth na pasku zadań zazwyczaj się nie pojawia, a jak się już pojawi to twierdzi, że brak urządzenia bluetooth (diody od Bluetootha i WiFi się świecą).
Jak wyłączam i włączam Bluetooth to nie prosi o sterowniki (bo są zainstalowane i w menedżerze urządzeń Bluetooth jest).
Pod Linuxem wszystko działa jak należy. O co chodzi?? ysz

spróbuj zreinstalować sterowniki, ale tak bardzo skutecznie je usuń z systemu, czyli:
1. Wchodzisz do menedżera urządzeń, wyszukujesz urządzenie, właściwości, zakładka sterownik, przycisk szczegóły sterownika. Wyświetli Ci się lista plików ze sterownikiem. Zapisujesz je sobie. Następnie usuwasz urządzenie z systemu. Wyszukujesz na dysku pliki ze sterownikiem, kasujesz je. Menedżer urządzeń, menu akcja, skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu. Instalujesz inne sterowniki.
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez brii » 20 mar 2008, 12:58

Mev napisał(a):Panel sterowania –> Opcje regionalne i językowe –> Klawiatury i języki –> Zmień klawiatury

i teraz dwie możliwości – skasuj wszystkie języki, które masz na tej liście, oprócz Polski (programisty) – ja tak mam i śmiga

albo

Panel sterowania –> Opcje regionalne i językowe –> Klawiatury i języki –> Zmień klawiatury –> Zaawansowane ustawienia klawiszy

i tutaj ustawić "brak" przy klawiszach dostępu.

Ścieżki podawane dla "klasycznego widoku" w panelu sterowania.

Jakie to proste i intuicyjne <diabełek>

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Winetou » 20 mar 2008, 13:02

można prościej
prawym na pasek na dole przy menu start, paski narzędzi, pasek języka
prawym w pasek języka, ustawienia, ustawienia klawiszy i ustawić brak :)
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez brii » 20 mar 2008, 13:09

OK, dzięki za poradę, będę walczył :)
BTW – nie ma jakieś opcji żeby to zrobić klikając w jakiś prosty sposób?? Ponoć to prosty i łatwy w obsłudze system dla klikaczy, gdzie wszystko działa ;)

Forumowicz

Postprzez brii » 20 mar 2008, 13:10

...

Forumowicz

Postprzez radnor » 20 mar 2008, 13:24

tco_tm – firmy majace nawet i 200.000 uzytkownikow nadal w wiekszosci maja 200.000 kopii Win XP na biurkach.

OO w druga stronie to troche nie trafiony agrument, poniewaz M$ Office jest uznanym standardem na rynku, podczas gdy OO probuje go gonic i byc na sile kompatybilny..

na serwerach M$ pracuje sporo duzych firm, przejrzyj case studies na ich stronie. z tego co pamietam, M$ SQL2005 pracuje m.in. dla UNESCO czy sieci hoteli Hilton.

teorie o Linuxie, ktory juz-juz-zaraz-zaraz wyprze windowsy w co drugim domu pamietam jeszcze z technikum. jak dotad sie nie sprawdzily, wiec jestem po prostu sceptycznie nastawiony do tego hurraoptymizmu ilekroc jakas nowa edycja majaca obalic potege microsoftu pokaze sie na rynku..
323F BG 1.8 | Prelude 2.2vtec JDM | MX-6 2.5v6 EDM | MX-6 JDM KLZE | Civic 1.6esi | Civic 1.8VTI | Przekonywanie drugiej polowy do Imprezy – in progress
Forumowicz

Od: 23 mar 2004, 13:32

Postprzez Sokool » 20 mar 2008, 13:29

radnor napisał(a):tco_tm

Chyba brii :P
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Mev » 20 mar 2008, 13:29

Czy brii się śmieje z "intuicyjności" windowsa, czy mi się tylko wydaje? <lol>
f*ck
Forumowicz

Range Rover Sport
Fiat 500

Postprzez marek » 20 mar 2008, 13:33

brii napisał(a):Wydaje mi się, że właśnie dla osoby używającej kompa tylko jako małego biura/przeglądarki Internetu Linux sprawdzi się świetnie (można zapomnieć o opiece nad systemem).

ja używam kompa jako biurowego/internet/gry i mam XP (oraz Office2007). I jakoś dziwnym trafem system jest całkowicie bezobsługowy Oczywiście system i programy oryginalne co całkowicie wyeliminowało wieszanie przy moim użytkowaniu.

Można chyba bezpiecznie powiedzieć że co najmniej połowa użytkowników Windy któzy narzekają na stabilność korzysta z pirackiego oprogramowania, ściagą masę gów.a w postaci programów i programików z internetu itd., a do tego piracki Norton bez aktualizacji :D...
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez marek » 20 mar 2008, 13:34

Mev napisał(a):czy mi się tylko wydaje?

nie wydaje :D

ale niech może napisze jak tą samą operację robi się w Linuxie :P
Forumowicz

Postprzez Sokool » 20 mar 2008, 13:35

Co by nie mówić XP jest bardzo stabilny.
Forumowicz

Postprzez Sokool » 20 mar 2008, 13:37

marek napisał(a):ale niech może napisze jak tą samą operację robi się w Linuxie

Kilka linijek w konsoli i voila <lol>
Forumowicz

Postprzez marek » 20 mar 2008, 13:38

Sokool napisał(a):Kilka linijek w konsoli i voila

ooo, banał, chyba przesiąde się na linuxa <lol>
Forumowicz

Postprzez nemi » 20 mar 2008, 13:57

marek napisał(a):ale niech może napisze jak tą samą operację robi się w Linuxie

Tam pewnie po prostu nie ma takiego skrótu – ale można go łatwo zrobić – skrypt w bashu na pół strony, odpowiedni wpis w /etc/passwd i gdzieś tam jeszcze i śmiga :P
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Sokool » 20 mar 2008, 14:05

nemi napisał(a):Tam pewnie po prostu nie ma takiego skrótu

Według mnie głupotą jest że w windowsie taki skrót jest domyślnie włączony.
Specjalnie sprawdziłem w ubuntu – zmiana układu klawiatury to kilka kliknięć :)
Forumowicz

Postprzez marek » 20 mar 2008, 14:09

Sokool napisał(a):miana układu klawiatury to kilka kliknięć

czyli jak w windowsie, nie licząc skrótu ctrl+ shift :P
Forumowicz

Postprzez Mev » 20 mar 2008, 14:29

nemi napisał(a):Tam pewnie po prostu nie ma takiego skrótu – ale można go łatwo zrobić – skrypt w bashu na pół strony, odpowiedni wpis w /etc/passwd i gdzieś tam jeszcze i śmiga

<lol>

Dodam jeszcze od siebie, że jak się w windowsie przy instalacji poświęci pół minuty na ogarnięcie tego okna ustawień regionalnych to już później nie trzeba nic robić, bo ten skrót jest wyłączony :)
f*ck
Forumowicz

Range Rover Sport
Fiat 500