Motocykle
bo niby czym mieliby ci odjechac? 
jeep wrangler YJ 4.0 automat
hayabusa 99'
hayabusa 99'
- Od: 15 paź 2008, 21:58
- Auto: 4x4 ;)
kupione wczoraj:
http://img47.imageshack.us/img47/2186/dsc00027pw5.jpg <--- lepiej widac
1wszy raz dzis jechalem motocyklem, wrazenia nie do opisania
(2x fazer 600) (na sprzedaż lub zostawie sobie, jak cos priv)
Na początku problemy z ruszeniem później strach przed wkręceniem na więcej jak 4k

http://img47.imageshack.us/img47/2186/dsc00027pw5.jpg <--- lepiej widac
1wszy raz dzis jechalem motocyklem, wrazenia nie do opisania
Na początku problemy z ruszeniem później strach przed wkręceniem na więcej jak 4k
- Od: 21 lis 2007, 16:12
- Auto: Mazda 6 2.0 D kombi
no to ostroznie. asfalt zimny ,moto zrywne , nie masz opanowania moto to nie daj poniesc sie emocjom
fazerki fajne sprzety. wole jednak suzuki 
jeep wrangler YJ 4.0 automat
hayabusa 99'
hayabusa 99'
- Od: 15 paź 2008, 21:58
- Auto: 4x4 ;)
ja juz moto odstawiłem do garażu i chyba zaleję bak do pełna i wyciągam akumulator bo ostatnio jeździłem w czwartek to było raczej chłodno a podobno w tym tygodniu jakiś śnieg ma się nawet miejscami pojawić.
A tak w ogóle to może ktoś ma pomysł co się zepsuło – moto na naładowym aku (przez prostownik) i włączonym silniku (przy 5 tyś obrotów, bez świateł) ma napięcie na klemach 14,2-14,4 a jak zapalę światła to spada do 12,2 i tym samym jak przejadę z 15-20 km i zgaszę motor nie mogę już go odpalić. Według mnie mogą być 2 rzeczy – albo alternator ale z uwagi na to, że jego konstrukcja jest bardzo prosta i raczej żadko zdarzają się usterki oraz fakt, że bez światel napięcie jest ok podejrzewam regulator napięcia ale, że nowy kosztuje 220 zł i szkoda mi pieniędzy w przydpadku gdyby to nie był on. Ma ktoś pomysł jak sprawdzić przy pomocy mienika co jest nie tak?
A tak w ogóle to może ktoś ma pomysł co się zepsuło – moto na naładowym aku (przez prostownik) i włączonym silniku (przy 5 tyś obrotów, bez świateł) ma napięcie na klemach 14,2-14,4 a jak zapalę światła to spada do 12,2 i tym samym jak przejadę z 15-20 km i zgaszę motor nie mogę już go odpalić. Według mnie mogą być 2 rzeczy – albo alternator ale z uwagi na to, że jego konstrukcja jest bardzo prosta i raczej żadko zdarzają się usterki oraz fakt, że bez światel napięcie jest ok podejrzewam regulator napięcia ale, że nowy kosztuje 220 zł i szkoda mi pieniędzy w przydpadku gdyby to nie był on. Ma ktoś pomysł jak sprawdzić przy pomocy mienika co jest nie tak?

- Od: 23 wrz 2004, 21:48
- Auto: Mazda MX-3 1.6 16V
stawiam na regulator....honda?f2/f3?fajer? niestety ale czesta usterka:) fakt alternator sie tak czesto nie psuje ale jednak-choc czesciej przy glebach...masz wyraznie za slabe napiecie przy wlaczonych swiatlach..stawiam mocno na regulator....
swoja droga zapraszam na nowo powstala strone naszej ekipy-na razie bieda ale powoli cos sie bedzie rozkrecac-a mysle ze w sezonie tym bardziej: www.atbcrew.pl
swoja droga zapraszam na nowo powstala strone naszej ekipy-na razie bieda ale powoli cos sie bedzie rozkrecac-a mysle ze w sezonie tym bardziej: www.atbcrew.pl
- Od: 27 sty 2007, 19:50
95% regulator napięcia – uważaj, bo jak mu korba odbije to może załadować i 17V a wtedy będzie niewesoło...
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii napisał(a):to może załadować i 17V a wtedy będzie niewesoło...
wiem coś o tym
Regulator sprawdzasz w następujący sposób:
Odpalasz, przykładasz miernik do akumulatora i na 5 tys obr... powinno być max 15V jak jest więcej to regulator na złom.
Jeśli masz nadal wątpliwości to przytrzymaj miernik do akumulatora i pokręć trochę gazem. Jeśli napięcie będzie ładnie skakać tak jak kręcisz manetką od 13 do może nawet 18stu V (przy takim napięciu elektronika mówi
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
motocykl to yamaha fazer.
Co do regulatora to sprawdze jeszcze czy alternator dziala ok i wtedy pozostanie mi wymienic regulator (choc dziwne jest to ze po wlaczeniu swiatel tak bardzo spada mi napiecie). Normalnie jest ze jak regler pada to wlasnie daje za duze napiecie a u mnie jest odwrotnie.
Co do regulatora to sprawdze jeszcze czy alternator dziala ok i wtedy pozostanie mi wymienic regulator (choc dziwne jest to ze po wlaczeniu swiatel tak bardzo spada mi napiecie). Normalnie jest ze jak regler pada to wlasnie daje za duze napiecie a u mnie jest odwrotnie.

- Od: 23 wrz 2004, 21:48
- Auto: Mazda MX-3 1.6 16V
mylisz...mi w zyciu dwa regulatory padly i zawsze objaw byl w postaci za niskiego napiecia...
swoja droga sprawdz tez aku czy faktycznie super trzyma-ostatnio mialem identycznie-aku nowe pol roku a jak sie okazalo padlo z niewiadomych wzgledow i moto na zimno odpalalo ale po przejechaniu troche zaczelo swirowac jak to wtrysk bez pradu i sie okazalo ze aku zasrane...
swoja droga sprawdz tez aku czy faktycznie super trzyma-ostatnio mialem identycznie-aku nowe pol roku a jak sie okazalo padlo z niewiadomych wzgledow i moto na zimno odpalalo ale po przejechaniu troche zaczelo swirowac jak to wtrysk bez pradu i sie okazalo ze aku zasrane...
- Od: 27 sty 2007, 19:50
nero napisał(a):Normalnie jest ze jak regler pada to wlasnie daje za duze napiecie a u mnie jest odwrotnie.
Szczęśliwie w zdecydowanej większości przypadków daje za małe
Trusted computing – Yes or No?
Ja wczoraj z konieczności wyprowadzenia moto w celu wjechania Mazdą do garażu postanowiłem się przejechać. Hmmm wrażenia podczas jazdy po zlodowaciałym śniegu i w chlapie ... niezapomniane
Wnioski:
– Na lodzie nie idzie postawić nóg na podnóżki
– Na lodzie nie idzie na koło, nawet na jedynce
– Na lodzie nie da się zejść na kolano, na chlapie zresztą też
– Na lodzie nie można hamować nawet silnikiem, jedyna opcja to hamowanie na flintstone'a, czyli butami po śniegu
– Przy 280km/h w miejscu bardzo szybko topi się lód pod tylną oponą
– Dowcipni policjanci zatrzymują cie tylko po to by zapytać się czy jeździsz na zimówkach
– Przy -4 st C trzeba się chować za owiewką już przy 40 km/h
– Przy -4 st C zaparował mi antifog ... od środka, chwile potem zamarzł
– Przy -4 st C motocykl nie uzyskuje temperatury roboczej
– Po uzyskaniu temperatury roboczej w garażu a następnie wyprowadzeniu motocykla na zewnątrz przy -4 st C wskaźnik temp spada z powrotem do pozycji z przed uruchomienia silnika.
– po 10 min jazdy przy -4 st C nie mogłem zdjąć rąk z manetek, wyprostować nóg w kolanie i ... otworzyć wizjera w kasku
– Śnieg na wizjerze nie topnieje przy -4 st C
– Przy -4 st C hamulce przez pierwsze 5 min jazdy działają w trybie binarnym
– Na śniegu koleiny stają się dla ściga śmiertelną pułapka, z której nie można się wyswobodzić, a każda próba kończy się poślizgiem
PS: udało mi się nie wygrzmocić na śniegu aczkolwiek kilka razy leciałem z poślizgiem obu opon trzymając moto tylko za kiere i zapierając się nogami o śnieg
Wnioski:
– Na lodzie nie idzie postawić nóg na podnóżki
– Na lodzie nie idzie na koło, nawet na jedynce
– Na lodzie nie da się zejść na kolano, na chlapie zresztą też
– Na lodzie nie można hamować nawet silnikiem, jedyna opcja to hamowanie na flintstone'a, czyli butami po śniegu
– Przy 280km/h w miejscu bardzo szybko topi się lód pod tylną oponą
– Dowcipni policjanci zatrzymują cie tylko po to by zapytać się czy jeździsz na zimówkach
– Przy -4 st C trzeba się chować za owiewką już przy 40 km/h
– Przy -4 st C zaparował mi antifog ... od środka, chwile potem zamarzł
– Przy -4 st C motocykl nie uzyskuje temperatury roboczej
– Po uzyskaniu temperatury roboczej w garażu a następnie wyprowadzeniu motocykla na zewnątrz przy -4 st C wskaźnik temp spada z powrotem do pozycji z przed uruchomienia silnika.
– po 10 min jazdy przy -4 st C nie mogłem zdjąć rąk z manetek, wyprostować nóg w kolanie i ... otworzyć wizjera w kasku
– Śnieg na wizjerze nie topnieje przy -4 st C
– Przy -4 st C hamulce przez pierwsze 5 min jazdy działają w trybie binarnym
– Na śniegu koleiny stają się dla ściga śmiertelną pułapka, z której nie można się wyswobodzić, a każda próba kończy się poślizgiem
PS: udało mi się nie wygrzmocić na śniegu aczkolwiek kilka razy leciałem z poślizgiem obu opon trzymając moto tylko za kiere i zapierając się nogami o śnieg
Pozdrawiam, Tomek