Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez iiyama » 23 lut 2008, 15:26

d-link pod Adsl jest niedobry – są lepsze.
ale pod dsl to jeden ..j , działa, beztresowy, bezproblemowy, prosty. Sprzedałem tego setki i drugie tyle konfigurowałem – zero problemów.

Choć zawsze może sie trafić zły egzemplarz. D-link 524 to najpowszechniejszy router, jakby sprzedawano tyle samo jakiegoś innego routera, też byłby oczerniany.

Na początek warto zacząć z przygodę wifi z 524, a potem proponuje przesiadke na linksysa lub asusa – więcej możliwości.
:) mx-3, 323F BA, M6 GG ASpec, Seat Ibiza
Forumowicz

Od: 3 paź 2005, 10:20
Auto: ASZ+

Postprzez bajer0 » 23 lut 2008, 17:23

d-linka 524 tez odradzam. Lubi sie zawieszac i potrafi sie godzinami resetowac (programowo) Nie wiem jak te wersje z nowym softem. Pentagram jest fajny, bo ma 6 lat gwarancji (kiedys sie sypaly, ale od ok roku poprawili jakosc)

Linksys to klasa sama w sobie (mam na nim postawione 4 sieci w tym jedna w szpitalu – dzieli lacze bez zarzutu dla 50 komputerow i jeszcze nie bylo z nim problemow) raz podpiolem na nim awaryjnie fabryke okien (ok 150 stacji) no i niestety nie podolal.... przydzielal adresy, ale nie dostarczal internetu – chyba go to przeroslo ;P

D-Link – kiedys bardzo polecalem, ale ostatnio spadli z jakoscia.

Edimax – jedynie co mozna o nim powiedziec to to, ze dziala i jest tani. NIe zachwyca jakoscia, ani bezawaryjnoscia.

Bierz linksysa. Nie baw sie w karty bezprzewodowe do komputera. Postaw go bliska swojej stacji, net sobie podepnij normalnie kabelkiem a do sonki i do lapka przez wifi.

Nie zapomnij zabezpieczyc sieci kluczem WEP
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez jacobs » 23 lut 2008, 17:28

Bajer co jest lepsze WEP czy WPA2? Bo ja mam to drugie, szukałem w necie i podobno lepsiejsze.

Poza tym ukryłem SSID więc jest raczej bezpiecznie :P
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez bajer0 » 23 lut 2008, 17:41

ale WPA2 z tego co pamietam na sonce sie nie da ustawic.

WPA2 podobno jest bezpieczniejsze, ale mniej spotykane. Tak samo z pocketa moge tylko WEP wpisywac. Jak chcesz miec bezpiecznie to po prostu zrob zabezpieczenie na mac adresy i tyle. Ja tak mam. Jak kuzyn przyjdzie, zeby cos zrzucic dam mu klucz, dopisze jego maca. jak pojdzie to maca wywalam i mimo, ze ma klucz to sie nie podepnie.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez jacobs » 23 lut 2008, 18:06

bajer0 napisał(a):zrob zabezpieczenie na mac adresy

jest :)
Forumowicz

Postprzez pawelc » 24 lut 2008, 08:28

linksys wrt-54 gl lub samo g z tym że ten drugi do wersji 4,0 o ile się nie mylę ,wrzucasz na niego tomato i masz świetny serwerek który pociągnie nawet kilkadziesiąt osób w moim wypadku jest ok.35-40 osób -stabilnie i bez zwiech od kilku miesięcy, więcej info http://www.openlinksys.info/
Forumowicz

Od: 26 sie 2005, 07:39
Auto: RX8 z z32se

Postprzez misiolot » 24 lut 2008, 18:46

Ja mam linksysa wrt 54 gl właśnie w asterze podpięte dwa komputery i laptopa i od września bez większych problemów
Nie mogę a w zasadzie ..dlaczego nie ?
Forumowicz

Od: 23 lut 2004, 23:11
Auto: Chrysler Voyager 3.3 LE jajko

Postprzez loockas » 24 lut 2008, 20:52

Ja bym poszedł w stronę RouterBoard z systemem Mikrotik, ale niestety trzeba troszkę wiedzy, żeby to skonfigurować. Wydajność 1 klasa. D-Linka ogolnie nie polecam. Miałem z tym więcej problemów niż włosów na głowie. Piszę tu ogólnie o dlinku, nie wiem jak spisuje się model o którym napisano wyżej. Ja używałem innych, raczej starszych. Linksys podobnie. Ogolnie mam złe doświadczenie, chociaż stary WRT54g spisywał się dobrze. Linksys to wcale nie takie cuda jak o nich mówią. Naklejka "Cisco Networking" nie gwarantuje niestety pracy urządzenia na poziomie prawdziwego Cisco ;) TP-linka mogę polecić pod względem dobrego radia (Atheros). Jak sie zachowuje jako router, niestety nie wiem. Kiedyś w czaterii podawałem link do dość dobrego routerka z wifi firmy 3com. Był dość dobrze wyposażony i co najważniejsze miał QoS. 3com to bardzo dobra firma i z serwisem nigdy problemów nie miałem.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez aybabtu » 26 lut 2008, 22:29

jacobs napisał(a):Bajer co jest lepsze WEP czy WPA2? Bo ja mam to drugie, szukałem w necie i podobno lepsiejsze.

Poza tym ukryłem SSID więc jest raczej bezpiecznie :P

WEP mozna zlamac w maks kilka godzin przy dużym ruchu, mając jednego laptopa i dwie karty.

Ukrywanie SSID może Ci sie przydac tylko na dzieciaki. Wardriverzy przechwyca go spokojnie z tego co fruwa w eterze.
Forumowicz

Od: 13 lip 2007, 13:18
Auto: RX-8 Revolution SP

Postprzez loockas » 27 lut 2008, 00:04

aybabtu napisał(a):WEP mozna zlamac w maks kilka godzin przy dużym ruchu, mając jednego laptopa i dwie karty.

Jak ktoś potrafi WEP złamać to i z WPA sobie poradzi (troszkę wiecej czasu mu to zajmie). Na amatorow cudzego internetu, WEP wystarczy.

aybabtu napisał(a):Wardriverzy przechwyca go spokojnie z tego co fruwa w eterze.

Znowu nie popadajmy w taka paranoje. Jak odpowiednio zmniejszy moc w nadajniku, to ledwo sie ten sygnal wydostanie na zewnatrz. Tworzac siec domowa nie potrzebujemy siac sygnalem przez wszystkie bloki na osiedlu :)

Zalezy co rozumiesz jeszcze pod haslem "Wardriver". Bo jesli chodzi Ci o wlamywanie sie do sieci w celu podlaczenia sie do darmowego internetu to jest to zlodziejstwo, a nie wardriving :| Wardriving to swego rodzaju "sport" dla informatyka. Podlacza sie do sieci w celu sprawdzenia swoich i admina umiejetonosci. Nie robi nic groznego i nie zasysa lacza. Wardriver cwiczy swoje umiejestnosci, a admin wie, ze musi sobie lepiej zabezpieczyc siec :) Jest to dosc przydatna forma wspolpracy. Prawdziwy wardriver nie podlacza sie z reguly do AP w prywatnych mieszkaniach, to za proste ;)

Reasumujac WEP i ukryte SSID w zupelnosci wystarcza. Jak ktos sie bedzie chcial wlamac, to i tak to zrobi ;) Mozna jeszcze dac filtracje macow na AP. Nie kazdy potrafi sobie przechwycic MAC'a bez fizycznego polaczenia z siecia ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez bajer0 » 27 lut 2008, 00:25

aybabtu napisał(a):WEP mozna zlamac w maks kilka godzin przy dużym ruchu, mając jednego laptopa i dwie karty.

Ukrywanie SSID może Ci sie przydac tylko na dzieciaki. Wardriverzy przechwyca go spokojnie z tego co fruwa w eterze.

myslenie w stylu.... zło nie spi, kupie sobie czołg.

ostatnio dla sportu chodzilem z lapkiem po rodiznie i znajomych. srednio co w 2 mieszkaniu w srodmiesciu lapalem jakas prywatna, niezabezpieczona siec :]

Z teog co wiem do lamania WEPa wystarcza jedna sieciowka. Problem sie pojawia z tym, ze do rozgryzienia WEPa potrzeba pare milonow pakietow.... mozna zmarznac stojac pod blokiem ;P :)

Nie popadajmy w skrajnosci... to tak jakby do mazdy zalozyc antynapad, powiadamianie gps, blokade na kierownice, na drazek zmiany biegow a na koniec jeszcze akumulator wyjmowac ;)

zreszta kto widzial na zywo prawdziwego kredowca z pudelkiem po chipsach ? :)
Kult – Park23
Forumowicz

Postprzez jacobs » 27 lut 2008, 00:40

Mam pytanie :P Czy podłączenie się pod kompletnie niezabezpieczoną sieć, poptrostu klikam połącz i działa, to też kradzież?
Forumowicz

Postprzez aybabtu » 27 lut 2008, 00:54

loockas napisał(a):
Jak ktoś potrafi WEP złamać to i z WPA sobie poradzi (troszkę wiecej czasu mu to zajmie). Na amatorow cudzego internetu, WEP wystarczy.

To nie jest takie "troszke", bo przy WEPie przy duzym nasyceniu wystarczy godzina a przy WPA nawet 2 dni, i to pod warunkiem, że PSK jest słownikowy. Teoretycznie zaden problem dla fachowca, ale róznica w potrzebnych zasobach (czas). No chyba że ktos podepnie PS3 albo postawi sobie namiot pod oknem 'ofiary' :)

loockas napisał(a):Zalezy co rozumiesz jeszcze pod haslem "Wardriver". Bo jesli chodzi Ci o wlamywanie sie do sieci w celu podlaczenia sie do darmowego internetu to jest to zlodziejstwo, a nie wardriving :|

Nie bede sie sprzeczał o nomenklature, zatem niech bedzie 'hacker' zamiast 'wardrivera' (i przepraszam wszystkich wardriverów/chalkerów ;). Ale w koncu zabezpieczamy sie przed zlodziejstwem a nie przed ideowymi informatykami-sportowcami, prawda?

loockas napisał(a):Reasumujac WEP i ukryte SSID w zupelnosci wystarcza.

Tu sie zgadzam, o ile przejscie na WPA to faktycznie problem dla uzytkowników. Ja tylko odpowiadałem na pytanie 'co lepsze?'.
Forumowicz

Postprzez loockas » 27 lut 2008, 01:01

jacobs napisał(a):Mam pytanie język Czy podłączenie się pod kompletnie niezabezpieczoną sieć, poptrostu klikam połącz i działa, to też kradzież?

Jezeli ktos stawia taka siec i to jeszcze z serwerem dhcp, ktory daje kazdemu adres IP jak leci i dziala na tym internet to musi to byc legalny, darmowy hotspot. Jeszcze sie nie spotkalem z sieci w ktorej by cos na lewo zadziałało od razu ;) Jezeli juz sie faktycznie taka baza trafi, to mysle, że i tak jest to nielegalne.

Nie radze korzystać w domu z lewego internetu. Wbrew pozorom można łatwo dać się namierzyć ;)

bajer0 napisał(a):zreszta kto widzial na zywo prawdziwego kredowca z pudelkiem po chipsach ?

Ja... no nie mial tylko kredy ale antenka typowo samorobka (biquad z drutu :P). Podlaczyl sie do sieci mojego kolegi. Siedzial w samochodzie. Akurat tak sie stalo, ze tez krecilem sie po miescie i zobaczylem auto na obcych blachach stojace w poblizu nadajnika. Podjechalem i zagdalem do faceta. Okazało się, że sie zgubil i potrzebowal skorzystac z internetu w celu sprawdzenia mapy. Postanowilem to sprawdzic, zadzwonilem do kolegi i po chwili dostalem wiadomosc, ze cos o mac'u i ip takim wlazlo tylko i wylaczanie na strone pilot.pl i bylo aktywne przez 10 minut. Pogadalem chwilke z kolesiem i bylo widac, ze zna sie na rzeczy. Serio, nie mam nic przeciwko takim wlamaniom o ile nie wyrządza nikt szkody. Te kilka kb łącza mnie nie zbawi. Co innego jak trafi sie cwaniaczek, ktory siedzi sobie w domu i korzysta po chamsku z lewego internetu ssajac wszystko co leci...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez aybabtu » 27 lut 2008, 01:03

bajer0 napisał(a):
myslenie w stylu.... zło nie spi, kupie sobie czołg.

Wiekszosc domowych routerow obecnych teraz na rynku chyba oferuje WPA, wiec róznicy w jednym kliknieciu w ustawieniach i przekzaniu uzytkownikom troszkę dluzszego klucza nie nazywałbym 'czołgiem'.
Forumowicz

Postprzez loockas » 27 lut 2008, 01:05

aybabtu napisał(a):To nie jest takie "troszke", bo przy WEPie przy duzym nasyceniu wystarczy godzina a przy WPA nawet 2 dni, i to pod warunkiem, że PSK jest słownikowy. Teoretycznie zaden problem dla fachowca, ale róznica w potrzebnych zasobach (czas). No chyba że ktos podepnie PS3 albo postawi sobie namiot pod oknem 'ofiary'

Tak, dlatego napisalem, ze jak ktos sie bedzie chcial wlamac to sie z pewnoscia wlamie. "troszke" mialo byc wlasnie ironicznym stwierdzeniem. Wszystko zalezy od samego klucza ;)

aybabtu napisał(a):Tu sie zgadzam, o ile przejscie na WPA to faktycznie problem dla uzytkowników. Ja tylko odpowiadałem na pytanie 'co lepsze?'.

Pewnie, że lepsze to co trudniej zlamac. Jednak czasem nie ma sensu zabezpieczac sie z kazdej strony. Tak jak pisalem, ustawic odpowiednio nadajnik w domu i z pewnoscia sygnal nie wyjdzie na zewnatrz. Prostszego zabezpieczania i bardziej skutecznego nie ma ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez jacobs » 27 lut 2008, 01:06

Jezeli ktos stawia taka siec i to jeszcze z serwerem dhcp, ktory daje kazdemu adres IP jak leci i dziala na tym internet to musi to byc legalny, darmowy hotspot. Jeszcze sie nie spotkalem z sieci w ktorej by cos na lewo zadziałało od razu Jezeli juz sie faktycznie taka baza trafi, to mysle, że i tak jest to nielegalne.

Nie radze korzystać w domu z lewego internetu. Wbrew pozorom można łatwo dać się namierzyć

Ja już miałem 3 takie przypadki, a lapka mam od 3 tygodni. Bez problemu się podłączałem pod czyjąś sieć, kompletnie nieskonfigurowaną, tak jakby ktoś podłączył router i tak zostawił.

W domu korzystam z własnego neta :)
Ostatnio edytowano 27 lut 2008, 01:11 przez jacobs, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez loockas » 27 lut 2008, 01:10

jacobs napisał(a):Ja już miałem 3 takie przypadki, a lapka mam od 3 tygodni. Bez problemu się podłączałem pod czyjąś sieć, kompletnie nieskonfigurowaną, tak jakby ktoś podłączył router i tak zostawił.

Ok, ok... ja wzialem pod uwage stacje bazowe providerow, a ty piszesz o apkach ludzkow w ich domach. Tu masz racje. Wiekszosc tak robi, bo takie sa zwykle domyslne ustawienia. Adres ip od strony WAN jest pobierany z dhcp, od strony LAN nadawany tez przez DHCP, ssid o nazwie "default" <lol> Tak... faktycznie jest takich wielu. W wiekszosci wypadkow to tylko oni maja problem. Provider dal mu router i przydzielil jakies pasmo, facet podpial do routera swoj komputer i lewych sasiadow, wiec na laczu straci tylko on sam, a nie provider. No chyba, ze provider nie poradzi sobie ze zwiekszona liczba polaczen :P Nie wiem tylko czyja to glupota robic takie hotspoty w domu. Admina, czy uzytkownika... ?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez jacobs » 27 lut 2008, 01:14

loockas napisał(a): Nie wiem tylko czyja to glupota robic takie hotspoty w domu.

No ale czy podłączenie się pod takiego hotspota to przestępstwo? Przecież można właśnie myślec że to hotspot a nie jakaś sieć domowa.

A jeżeli chodzi o providerów to niestety, a może na szczęście wszystkie zabezpieczone.
Forumowicz

Postprzez loockas » 27 lut 2008, 01:15

jacobs napisał(a):No ale czy podłączenie się pod takiego hotspota to przestępstwo? Przecież można właśnie myślec że to hotspot a nie jakaś sieć domowa.

Szzczerze nie mam pojęcia i nie chce wprowadzac w błąd.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra