Budowa domu / instalacje domowe-wentylacja mechaniczna / rekuperacja.

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Szyna » 29 lis 2022, 21:50

Myjk a gdzie masz bufor do pompy ciepła i gdzie jest zawór 3d przełączający cwu ?
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 20 lut 2008, 20:59
Posty: 3329 (85/147)
Skąd: Krotoszyn
Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG

Postprzez Myjk » 29 lis 2022, 22:53

Szyna napisał(a):Myjk a gdzie masz bufor do pompy ciepła i gdzie jest zawór 3d przełączający cwu ?

Nie ma buforu, bo w całym domu jest podłogówka betonowa. Bufor się daje do jastrychu z anhydrytem, do kalafiorów, względnie do mieszanki (to najgorsze do wysterowania).

Jak się da, to nie robię zaworu przełączającego, tylko dwie pompy oddzielne, jest taniej dla inwestora, bo zawór (ja zarówno magnetyczne filtry jak i zawory kupuje Afriso) kosztuje ponad 500 zł a pompę do CWU, która nie musi być jakaś super bo pracuje tyle co kot napłakał i bez wysilenia, można kupić już za 150. Ta kotłownia przedstawiona na fotce to, za ciśnieniem inwestora, wersja mocno budżetowa.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5835 (2/8)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '15

Postprzez Beny » 2 gru 2022, 18:18

Panowie szybkie pytanie jak dobiera się moc sprzęgła hydraulicznego do Instalacji? Chce u siebie dołożyć coś takiego tylko nie wiem czy będzie dobre parametrami.
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzeglo-ko ... RSohH.html
Obrazek
Przemek...
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 8 wrz 2006, 15:22
Posty: 8644 (82/75)
Skąd: KCH
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Myjk » 3 gru 2022, 10:13

Beny napisał(a):Panowie szybkie pytanie jak dobiera się moc sprzęgła hydraulicznego do Instalacji? Chce u siebie dołożyć coś takiego tylko nie wiem czy będzie dobre parametrami.
https://www.olx.pl/d/oferta/sprzeglo-ko ... RSohH.html

Jest na to wzór. Do czego Ci to sprzęgło potrzebne?
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5835 (2/8)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '15

Postprzez Beny » 3 gru 2022, 11:03

Mam instalacje mieszaną podłogówka i grzejniki na jednym piętrze,na poddaszu tylko kaloryfery(poddasze narazie niezagospodarowane ale wyciągnięta jest belka bez pompy na kaloryfery)
Wszystko zasilane z jednej nitki, w połowie drogi do rozdzielaczy jest trójnik z ktorego idzie zasilanie na poddasze a dalej nitka dochodzi do dwóch rozdzielaczy podłoga i grzejniki.
Kocioł deditrich mcr3
Załączniki
IMG_20221128_204110.jpg
IMG_20221203_110022.jpg
IMG_20221203_105320.jpg
Obrazek
Przemek...
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 8 wrz 2006, 15:22
Posty: 8644 (82/75)
Skąd: KCH
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Myjk » 3 gru 2022, 11:52

Ale co źle działa że chcesz sprzęgło montować?
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5835 (2/8)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '15

Postprzez loockas » 3 gru 2022, 12:57

Myjk napisał(a):Bufor się daje do jastrychu z anhydrytem


Po czym poznać że potrzebuje większy bufor? Dałem 40l bo to było minimum jakie wymaga moja pompa (Rotenso – bez tego nie odbiorą instalacji). Pompa ładnie grzeje, nie taktuje nadmiernie (1-2 uruchomienia sprężarki na dobę). 100% podłogówka.

Drugi temat. Sterować podłogówką w pokojach czy nie? :) Pytam każdego i opinie bardzo skrajne. W obecnym domu mam podłogówkę od 11 lat. Jak te 10-11 lat temu ustawiłem przepływy na rotometrach tak tego nie ruszałem do dzisiaj. Zastanawiam sie czy jest jakikolwiek sens w zamykaniu i otwieraniu poszczególnych pętli? :)

Kable od rozdzielaczy do potencjalnych termostatów pokojowych sobie położyłem. Póki co wykorzystuje je do pomiaru temperatury przez DS18B20 :)

IMG_7792 (1).jpeg


IMG_7876.jpeg
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 10347 (307/582)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno
M365

Postprzez Myjk » 3 gru 2022, 14:34

loockas napisał(a):Po czym poznać że potrzebuje większy bufor?

Po nadmiernym taktowaniu lub niemożności wykonania defrostu.

loockas napisał(a):Dałem 40l bo to było minimum jakie wymaga moja pompa (Rotenso – bez tego nie odbiorą instalacji). Pompa ładnie grzeje, nie taktuje nadmiernie (1-2 uruchomienia sprężarki na dobę). 100% podłogówka.

Unikam firm PC które bezwzględnie zmuszają do zamontowania buforu. To jest bezsensowne zagracanie "kotłowni", szczególnie w nowoczesnych domach. Od biedy to bufor do defrostu nie jest konieczny nawet przy kaloryferach, a to właśnie defrost jest podstawą do montowania buforu w układzie.

loockas napisał(a):Drugi temat. Sterować podłogówką w pokojach czy nie? :) Pytam każdego i opinie bardzo skrajne. W obecnym domu mam podłogówkę od 11 lat. Jak te 10-11 lat temu ustawiłem przepływy na rotometrach tak tego nie ruszałem do dzisiaj. Zastanawiam sie czy jest jakikolwiek sens w zamykaniu i otwieraniu poszczególnych pętli? :)

Tylko do anhydrytu w miarę sensownie jest zamontować sterowanie. Jeśli masz betonową wylewkę, to sterowanie jest kompletnie, ale to kompletnie bez sensu. Przy betonowym jastrychu o grubości 6,5cm reakcja na nastawę, nawet w skrajnych warunkach, to 4h. W lżejszych i z grubszą wylewką nawet 6-8h. To co taki sterownik zrobi z tak dużą bezwładnością? Tylko i wyłącznie pieniądze inwestora zmarnuje. Ci co twierdzą że to konieczne, fajne łamane przez super, sami wydali kasiorę, widzą że działa, więc polecają. Tylko to ignoranci którzy nie wiedzą, że tak samo by działało bez siłowników. Oczywiście, można sobie zmieniać przyciskiem temperaturę bez schylania się do rotametrów, ale umówmy się -- komu to potrzebne? Jak napisałeś, raz się ustawia rotametry i zapomina na lata.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5835 (2/8)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '15

Postprzez loockas » 3 gru 2022, 15:59

Myjk napisał(a):Po nadmiernym taktowaniu lub niemożności wykonania defrostu.


Ok, tak też mi hydraulik mówił. Wzięliśmy 40l żeby się Rotenso odczepiło, ale w razie czego mam miejsce na większy.

Myjk napisał(a):Unikam firm PC które bezwzględnie zmuszają do zamontowania buforu.


Wiesz, generalnie brałem co było w miarę dostępne. Czasy powalone. Miałem sprawdzoną hurtownie i instalatora Rotenso więc mu zaufałem. Nie byłem świadomy wcześniej jak wygląda proces uruchomienia (nie robił tego instalator pompy... paranoja). No ale nie ma co płakać. Oby działała bezproblemowo :)

Myślałem o Nibe, ale było ryzyko że nie dostanę tej pompy tej jesieni. O Panasonicu też można było zapomnieć. Natomiast teraz się dowiaduje, że da się dostać jednak pompę... ale za ile, czy na pewno. Nie wiem. Nawet bufor czy zbiornik CWU musiałem gdzieś szukać po necie, bo wszędzie pustki. CWU się udało jednak na hurtowni w pobliżu złapać.

Myjk napisał(a):Tylko do anhydrytu w miarę sensownie jest zamontować sterowanie.


Mam anhydryt ale i tak mam wątpliwości co do tego sterowania. Pomijam bezwładność, po prostu zastanawiam się jak często mogę chcieć zmieniać temperaturę w pomieszczeniach. Właśnie po to sobie zrobiłem pomiar temperatury, żeby to raz precyzyjnie ustawić i nie ruszać (no dobra, nie tylko po to, po prostu lubię wykresy i statystykę – zboczenie zawodowe). Inna sprawa, że na moje (marne) pojęcie o działaniu instalacji to w momencie w którym pozostawiam wszystkie pętle otwarte tak naprawdę mam wtedy bufor i zład wody na odpowiednim poziomie. Zamykając pętle, zmniejszam zład.

Natomiast brałem pod uwagę te siłowniki Salusa:

https://salus-thb.pl/

Tutaj jest mierzona temp zasilania i powrotu pętli i na jej podstawie regulowany przepływ. Czyli tak naprawdę to co robimy ręcznie na rotometrach, ale zrobi się samo... Tak więc fajnie, ale czy jest sens płacić 200zł za każdą pętlę żeby zrobić coś co da się ręcznie? :) No chyba nie.

Myjk napisał(a):Ci co twierdzą że to konieczne, fajne łamane przez super, sami wydali kasiorę, widzą że działa, więc polecają.


Często to też polecają sami instalatorzy. Jak zobaczyłem dedykowane rozwiązania np Salusa czyli siłowniki, listwy, sterowniki, termostaty i taki zestaw wychodzi 8-10k, to wcale się nie dziwie instalatorom, że to chcą montować :) DIY da się zrobić dużo, dużo taniej ale i tak uważam że chyba to będzie bardziej gadżet niż praktyczne udogodnione. Tak czy inaczej dzięki za opinie. Potwierdzasz moje wątpliwości :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 10347 (307/582)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno
M365

Postprzez Myjk » 3 gru 2022, 18:37

loockas napisał(a):Wiesz, generalnie brałem co było w miarę dostępne. Czasy powalone. Miałem sprawdzoną hurtownie i instalatora Rotenso więc mu zaufałem. Nie byłem świadomy wcześniej jak wygląda proces uruchomienia (nie robił tego instalator pompy... paranoja). No ale nie ma co płakać. Oby działała bezproblemowo :)

W LG jest tak samo. Instalację robi instalator, ale na pierwsze uruchomienie wpada autoryzowany serwisant LG, sprawdza poprawność instalacji i jeśli jest poprawnie to uruchamia stronę gazową. Na szkoleniu oczywiście zaznaczyli, że jak się odbębni ileś tam instalacji i będą poprawnie, to instalator będzie mógł uruchomić samodzielnie bez czekania na serwisanta LG, ale ten i tak się pojawi aby sprawdzić.

loockas napisał(a):Myślałem o Nibe, ale było ryzyko że nie dostanę tej pompy tej jesieni. O Panasonicu też można było zapomnieć. Natomiast teraz się dowiaduje, że da się dostać jednak pompę... ale za ile, czy na pewno. Nie wiem. Nawet bufor czy zbiornik CWU musiałem gdzieś szukać po necie, bo wszędzie pustki. CWU się udało jednak na hurtowni w pobliżu złapać.

To prawda, wymiotło wszystko z rynku. Skutek skoku cen paliw stałych, i przy okazji uchwał antysmogowych, wielu się obudziło z ręką w nocniku.

loockas napisał(a):Mam anhydryt ale i tak mam wątpliwości co do tego sterowania.

Kwestia ile go jeszcze masz. Generalnie anhydryt ma z grubsza zbliżone CW do betonu, główne co te jastrychy różni, to grubość i stąd różnica w pojemności cieplnej. Ja "nie lubię" anhydrytu, szczególnie przy PC, bo właśnie niweczy "bufor" -- nie można pompą grzać w 2T G12, a i w razie braku prądu znacznie szybciej się dom wychłodzi. Mój dom może stać dobę i temperatura spada niecały 1sC przy 0sC na zewnątrz. Ale ja mam CELOWO 9cm betonu i jeszcze gres na całej powierzchni podłogi.

loockas napisał(a):Pomijam bezwładność, po prostu zastanawiam się jak często mogę chcieć zmieniać temperaturę w pomieszczeniach.

Jeśli masz te minimalne 4cm to podłoga utrzyma temperaturę może 2h. Teoretycznie to jest interwał zmiany.

loockas napisał(a):Właśnie po to sobie zrobiłem pomiar temperatury, żeby to raz precyzyjnie ustawić i nie ruszać (no dobra, nie tylko po to, po prostu lubię wykresy i statystykę – zboczenie zawodowe). Inna sprawa, że na moje (marne) pojęcie o działaniu instalacji to w momencie w którym pozostawiam wszystkie pętle otwarte tak naprawdę mam wtedy bufor i zład wody na odpowiednim poziomie. Zamykając pętle, zmniejszam zład.

Dokładnie tak, stąd pisałem że do anhydrytu wypada mieć jednak bufor, szczególnie jeśli grzanie ma być taryfowe.

loockas napisał(a):Tutaj jest mierzona temp zasilania i powrotu pętli i na jej podstawie regulowany przepływ. Czyli tak naprawdę to co robimy ręcznie na rotometrach, ale zrobi się samo... Tak więc fajnie, ale czy jest sens płacić 200zł za każdą pętlę żeby zrobić coś co da się ręcznie? :) No chyba nie.

Tak jak pisałem, to jest fajne jak chce się w cyklu godzinowym i bardzo często zmieniać nastawę, dla przykładu z automatu w dzień mieć cieplej, w nocy zimniej, albo gdy wiadomo że się zwali 8 dzieciaków, to się obniża nastawę żeby ich nie ugotować. Tylko to też jest taki złudny komfort, bo, szczególnie w tych nowoczesnych, ciepłych domach, gdzie jest bardzo niski parametr zasilania podłogi, podłogówka się potrafi samoregulować. Literalnie jak temperatura szybko wzrasta w wyniku zysków bytowych czy słonecznych, to podłoga tak po prostu przestaje grzać. I to nie są czary, tylko zwykła fizyka.

loockas napisał(a):Często to też polecają sami instalatorzy. Jak zobaczyłem dedykowane rozwiązania np Salusa czyli siłowniki, listwy, sterowniki, termostaty i taki zestaw wychodzi 8-10k, to wcale się nie dziwie instalatorom, że to chcą montować :) DIY da się zrobić dużo, dużo taniej ale i tak uważam że chyba to będzie bardziej gadżet niż praktyczne udogodnione. Tak czy inaczej dzięki za opinie. Potwierdzasz moje wątpliwości :)

Wiadomo, a marże niektórzy mają przepastne. Niedawno wlazłem na lokal usługowy do znajomego co się wczas "jorgnął" że wyceny które dostał od wykonawców były "trochę" przegięte. Miał do zrobienia 24 "klimy" na 5 agregatach. Firmy za sam sprzęt krzyknęły 80 tys., a w pierwszej lepszej hurtowni, bez żadnych zniżek instalatorskich ten sam sprzęt 49 tys. :/ Ja wiem, jest wolny rynek i każdy dyktuje ceny jakie mu się podobają, ale jak dla mnie to przegięcie. Zarobek na usłudze i jeszcze marża 3-4x wyższa niż ma hurtownia która żyje tylko ze sprzedaży.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5835 (2/8)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '15

Postprzez cbr » 3 gru 2022, 20:40

Panowie tak na szybko. Kończą montować mi PC. Chcę założyć jakiś podlicznik w rodzielni, najlepiej jakaś automatyczną bazą/statystykami on-line. Macie coś sprawdzonego?
2+2=5
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2011, 00:01
Posty: 2823 (0/26)
Skąd: Białystok
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Myjk » 3 gru 2022, 22:00

cbr napisał(a):Panowie tak na szybko. Kończą montować mi PC. Chcę założyć jakiś podlicznik w rodzielni, najlepiej jakaś automatyczną bazą/statystykami on-line. Macie coś sprawdzonego?

Supla MEW-01
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5835 (2/8)
Skąd: Warszawa
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '15

Postprzez loockas » 3 gru 2022, 22:10

Shelly 3EM. Natywna integracja z HA i nieco mniejsza obudowa niż wspomniany Zamel.

IMG_0180.jpeg


Myjk napisał(a):Kwestia ile go jeszcze masz.


5-6 cm. Też będą płytki w całym domu.
Andżeju, jak Ci na imię?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 maja 2007, 23:55
Posty: 10347 (307/582)
Skąd: Ymielin
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Reno
M365

Postprzez cbr » 4 gru 2022, 13:04

Dzięki.
2+2=5
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2011, 00:01
Posty: 2823 (0/26)
Skąd: Białystok
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Beny » 7 gru 2022, 08:37

Myjk napisał(a):Ale co źle działa że chcesz sprzęgło montować?
jak włączy się podłogówka kaloryfery grzeją słabo,pompa w piecu przestawiona na wyższe obroty, ta od podłogówki na średnie. W miarę mam wyregulowane ale nie do końca jestem zadowolony. No i jak dojdzie góra to raczej ta z pieca nie ogarnie.
Obrazek
Przemek...
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 8 wrz 2006, 15:22
Posty: 8644 (82/75)
Skąd: KCH
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy Hyde Park