Nie do końca masz rację że mają do podziału np. 500 tys. zł bo... Nasza kochana Skarbówka jak wiedziecie za nic nie robienie też musi mieć kasę (co do brania i prania kasy to do nich powinniśmy się doczepić) tak więc nakłada podatki od kwoty wygranej. Jak to było np. z naszymi siatkarzami.... Jak piszesz że mają do podziału 500tys zł to tak naprawdę mają do podziału :
Od kwoty 500tys. zł musisz odliczyć podatek chyba 19 % z tego co się nie mylę, czyli 95 tys. zł już odpada i pozostaje 405 tys. zł. Tą kwotę dostaje PZPN i dzieli między piłkarzy i oczywiście siebie. Jak podzieli to to znów masz podatek 19% od nagrody czyli z 405 tys. zł zostaje Ci 328,05 tys. zł. Więc US za nic nie robienie , za zero wysiłku kasuje 171,95 tys. zł i to dopiero jest pralnia pieniędzy.... PZPN bierze z tego pewnie 50% a reszta idzie na drużynę na ok 30 osób... Mimo wszystko kasa jaka idzie z piłki też jest kolosalna i my możemy o tym pomarzyć. Powodem tego jest popularność tego sportu na świecie. Zauważ ze w USA koszykarze czy bejsboliści a nawet grający w golfa też kasują multum szmalu i to nawet więcej niż nasze kopacze.
Wiem , nas to boli , każdego , ale z drugiej strony nie każdy ma talent grać w piłkę (nawet jakby trenował więcej niż inni ) bo trzeba się z tym urodzić. Kto kiedyś próbował grać w piłkę i chciał się wspiąć na wyżyny ten wie że jest ciężko. Oglądamy piłkę bo każdy lubi to robić mimo że grają słabo a że my Polacy mamy taki a nie inny charakter- to lubimy marudzić i będziemy marudzić – taki naród.
Piłkarze mają taką a nie inną pracę więc to wykorzystują – zapewne każdy z nas by zrobił to samo.
Nie ma też co się dziwić że w RP nie grają tak jak w klubach bo nie mają zgrania

! Zbierają się raz na jakiś czas i to jest zbiór indywidualności nie drużyny

! Zobaczcie na np. Niemców. Ilu Reprezentantów ich kraju gra w BVB czy BM

? To oni się nie ograją między sobą

Pewnie że tak. A my to co ? 3 z BVB , 1 czy 2 z Legii , 2 z Francji , 1 z Włoch , gdzie każdy z nich gra inną formację i ma inne zadania niż w RP. Dobrym przykładem jest Piszczek który w BVB wojuje na prawej stronie a w RP jest cieniem samego siebie....
Jak gdzieś się pomyliłem to mnie poprawcie