Jeżeli mogę dodac coś od siebie, to również polecam stajnię Canon'a. Jak już raz władujesz się w ten system, to szybko nie będziesz chciał go zmieniać

Ja focę na Nikonie D40. Oprócz kitowego szkiełka Nikkor 18-55mm IIG ED posiadam jeszcze Sigmę 70-300MM DG MAKRO. CO do kitowego szkiełka, to bije na łeb i szyję wszystkie kity, jakie dokłada do body stajnia Canon'a. Nie ma co ukrywać, że Canon ma najgorsze kitowe szkiełka na rynku (dużo o tym piszą na
http://www.optyczne.pl ) Co do puszek, to sprawa przedstawia się troszkę inaczej. Wg mnie Canon jest tu (można powiedzieć) przewodnikiem. Sony/Minolta to typowe lustrzanki dla amatorów (takie troszkę lepsze hybrydy). Wśród producentów patrz na marki: Canon, Nikon, Pentax, Olympus (są jeszcze takie marki jak Mamiya, ale to już wyższa szkoła jazdy)
Wszystko zależy od tego, do jakich celów będziesz używać lustrzanki i to, ile możesz wydać na nie gotówki. Ja kupiłem lustrzankę do fotografii przyrody i do tego D40 moim zdaniem wystarczy (sugerowałem się też niską ceną)