Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Czacha po stanie zewnetrznym widac ze nie przezyl duzo.
W dodatku grip byl nowy (nie wyjety nawet z pudelka) i akku oryginalny wyladowany tak kompletnie ze po naladowaniu czwartym dopiero ozyl jakos , wiec nie robil przebiegow kosmicznych.
Migawka 300d jest taka jak 10d czyli w klasy wyzej (teoretyczna wytrzymalosc 150000 klapniec) wiec 50-60 tysiecy powinien dozyc, a wymiana to niecale 700zl.
Jak bede mial doczyszczenia matryce lubcos podobnego to od razu dam do sprawdzenia przebieg (canon moze tylko w serwisie byc sprawdzony...)
W dodatku grip byl nowy (nie wyjety nawet z pudelka) i akku oryginalny wyladowany tak kompletnie ze po naladowaniu czwartym dopiero ozyl jakos , wiec nie robil przebiegow kosmicznych.
Migawka 300d jest taka jak 10d czyli w klasy wyzej (teoretyczna wytrzymalosc 150000 klapniec) wiec 50-60 tysiecy powinien dozyc, a wymiana to niecale 700zl.
Jak bede mial doczyszczenia matryce lubcos podobnego to od razu dam do sprawdzenia przebieg (canon moze tylko w serwisie byc sprawdzony...)
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
strOOs Migawka w 350d jest taka sama jak w 350d. żadna z migawek C w tamtym okresie nie robiła więcej niż 100000 prócz oczywiście 1d które miały 200k klapnięć ale tam serwis wymieniał je na gwarancji. Migawki z 300d/350d wartość fabryczna maja na poziomie 50000 klapnięć lecz często gęsto robią trochę więcej:) Co do szkła to mogę Ci doradzić jeżeli masz wybierać i pasuje Ci ogniskowa 85mm to bierz 85 1.8 i nie patrz nawet na 50:) psujące sie silniki AF w 50 1.4 do tego mydło na 1.4 i ogromna CA powoduje ze 85mm jest jakościowo kilka klas wyżej nie mniej jednak 50 1.4 to najlepsza 50 canona
wybór oczywiście należy do Ciebie:)
Co do 300d jeżeli chodzi o astro fotografie to bardzo łatwo zdjąć z niego filtr AA tak samo jak z 350d ,(nigdy nie było wersji 350Da było 20Da).

Co do 300d jeżeli chodzi o astro fotografie to bardzo łatwo zdjąć z niego filtr AA tak samo jak z 350d ,(nigdy nie było wersji 350Da było 20Da).
- Od: 25 gru 2007, 17:05
- Auto: 626 GW RF2A 99'
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'
Iktorn92 najlepsza 50 to 50 F/1.0
Musze nad tym 85mm pomyslec. Jedna mam tylko zasade przy kupnie szkielek: tylko mocowanie EF
A kojarzylem ze zostawili w 300d migawke z 10d.
Ale i tak, koszt migawki jest znikomy przy cenach szkielek, wiec jak mi przypasuje na dlugo 300d to bede poprostu migawki zmienial
Musze nad tym 85mm pomyslec. Jedna mam tylko zasade przy kupnie szkielek: tylko mocowanie EF
A kojarzylem ze zostawili w 300d migawke z 10d.
Ale i tak, koszt migawki jest znikomy przy cenach szkielek, wiec jak mi przypasuje na dlugo 300d to bede poprostu migawki zmienial
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
No właśnie nie jest
wersje 1.0 (nie produkowana ) i wersja 1.2 maja kosmicznie nie pewny wolny Af i do tego sa bardzo mydlane. sa duzo mniej ostre od wersji 1.4
wychodzi na to zze najlepsza z 50C jest własnie 1.4

Fotografia Ślubna www.igordyjach.com
- Od: 25 gru 2007, 17:05
- Auto: 626 GW RF2A 99'
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'
Jeżeli chodzi o szkiełka, to proponuje zajrzeć na tą stronę: http://optyczne.pl/
Można znaleźć tam dużo testów i opinii na temat puszek, szkieł i innych akcesoriów. Kupując swoją lustrzankę, sugerowałem się testami i opiniami użytkowników z tej strony.
Canon LENS 50 1.4 UMS
http://optyczne.pl/index.html?producent=26&obiektyw=17&typ=0&moc=0
http://optyczne.pl/21.1-Test_obiektywu-Canon_EF_50_mm_f_1.4_USM.html
Canon LENS 85 1.8 UMS
http://optyczne.pl/index.html?producent=26&obiektyw=13&typ=0&moc=0
http://optyczne.pl/17.1-Test_obiektywu-Canon_EF_85_mm_f_1.8_USM.html
Można znaleźć tam dużo testów i opinii na temat puszek, szkieł i innych akcesoriów. Kupując swoją lustrzankę, sugerowałem się testami i opiniami użytkowników z tej strony.
Canon LENS 50 1.4 UMS
http://optyczne.pl/index.html?producent=26&obiektyw=17&typ=0&moc=0
http://optyczne.pl/21.1-Test_obiektywu-Canon_EF_50_mm_f_1.4_USM.html
Canon LENS 85 1.8 UMS
http://optyczne.pl/index.html?producent=26&obiektyw=13&typ=0&moc=0
http://optyczne.pl/17.1-Test_obiektywu-Canon_EF_85_mm_f_1.8_USM.html
Ostatnio edytowano 16 lis 2008, 12:53 przez rubenjames, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 19 lut 2007, 00:07
- Auto: Mazda 1.3 323P 16V
strOOs napisał(a):akku oryginalny wyladowany tak kompletnie ze po naladowaniu czwartym dopiero ozyl jakos , wiec nie robil przebiegow kosmicznych
Głębokie wyładowanie akumulatora jest dla niego zabójcze, więc pomimo niedużego przebiegu nie wróżę mu długiego życia a faktyczna pojemność jest co najwyżej ułamkiem pojemności znamionowej.
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
Czacha napisał(a):strOOs napisał(a):akku oryginalny wyladowany tak kompletnie ze po naladowaniu czwartym dopiero ozyl jakos , wiec nie robil przebiegow kosmicznych
Głębokie wyładowanie akumulatora jest dla niego zabójcze, więc pomimo niedużego przebiegu nie wróżę mu długiego życia a faktyczna pojemność jest co najwyżej ułamkiem pojemności znamionowej.
jeszcze pozostaje mu GRIP
rubenjames dokladnie, ten oryginalny teraz cyka okolo 200 zdjec na ladowaniu, ale w gripie juz jest jego kolega Phottix 1600mAh
Od razu stwierdzilem ze jak jest grip to czemu mam nie skorzystac z miejsca pod dwa aku
Od razu stwierdzilem ze jak jest grip to czemu mam nie skorzystac z miejsca pod dwa aku
Zajrzyjcie na tą stronkę: http://www.ceneo.pl/;015411943-10.htm#productOpinions
Zwróćcie uwagę na cenę. Moim zdaniem nawet dosyć przystępna, jak na polską kieszeń. Aha, i te komentarze... czytając to sikałem ze śmiechu
Zwróćcie uwagę na cenę. Moim zdaniem nawet dosyć przystępna, jak na polską kieszeń. Aha, i te komentarze... czytając to sikałem ze śmiechu

rubenjames komentarz mnie rozwalił

W czterech chłopa dajemy rade swobodnie nim manewrować. Co prawda trochę zachodzi na zakrętach, ale z tego co wiem z autobusami przegubowymi dzieje się dokładnie to samo, czyli wszystko jest w normie.
Aha, w zestawie Canon powinien dorzucać krótkofalówki do porozumiewania się operatorów tego obiektywu i osoby stojącej za aparatem. Brak możliwości komunikacji werbalnej trochę komplikuje sprawne fotografowanie a w szczególności szybkie kadrowanie. Trzeba pisać scenariusze zanim wyruszy się na polowanie.

Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
- Od: 12 kwi 2008, 21:16
- Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D
Widzialem komenty kiedys na joemonster
A poza tym to naprawde swietne szklo ktorego nie chce mie, ale chce do niego podpiac body
16.5kg wagi, ostrzy od 14m...
Moze to glupio zabrzmi, ale to szklo stanialo
Kosztowalo 200kUSD na poczatku, a teraz polowe, produkuja okolo 5-6sztuk rocznie.
Znalazlem lepsze rzeczy:
Sigma APO 200-500 F/2.8
Zeiss Apo Sonnar T* 1700 mm F4

A poza tym to naprawde swietne szklo ktorego nie chce mie, ale chce do niego podpiac body
16.5kg wagi, ostrzy od 14m...

Moze to glupio zabrzmi, ale to szklo stanialo
Znalazlem lepsze rzeczy:
Sigma APO 200-500 F/2.8

Zeiss Apo Sonnar T* 1700 mm F4

Z niedzielnego "pleneru"

strOOs napisał(a):A teraz zachorowalem na 50mm F/1.4 USM (50mm F1.8 juz mam) i 85mm F/1.8 USM
To się wylecz – miałem w łapkach 50 1.4 i powiedzieć mogę, że jeśli idzie o zdjęcia to w niczym nie jest lepsza od 50 1.8. Fizycznie jest lepiej wykonana i ma USM, ale jak się ogląda zdjęcia to nie ma to znaczenia. C 85mm ma abberacje wyższe niż 50 1.8

Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii no wlasnie znajomy mi wczoraj testy Sigmy F/1.4 pokazywal – troche magia 
Żadna magia – dużo nowsza konstrukcja
W związku z powyższym, może Canon za jakiś czas wypuści nowe stałki
W związku z powyższym, może Canon za jakiś czas wypuści nowe stałki
Trusted computing – Yes or No?
brii bede mial kolo Wigilii w rekach 50 F1.4 Canona i porownam z 50 F1.8 – zdecyduje czy warto
Fakt, USM/HSM w portretach robi mala roznice..
EDIT: wg przegladanych przeze mnie testow (cropy z ISO chart) to ostrosc 85mm F1.8 przy F1.8 jest taka jak 50mm (F1.8) przy F4.0 ...
Canonowskie 50tki miedzy soba sie malo roznia – poza bokeh sa zblizone jakosciowo. Chyba ze mowimy o F1.2L ale i tak bez zamkniecia do F2.8 jest mydelniczka.
Wiec chyba sie przekonam i z F1.8 (I) zostaje
AND WE HAVE A WINNER:
http://www.canonfd.com/mirrorlenses/pages/page10.html
Canon 5200mm F/14
Fakt, USM/HSM w portretach robi mala roznice..
EDIT: wg przegladanych przeze mnie testow (cropy z ISO chart) to ostrosc 85mm F1.8 przy F1.8 jest taka jak 50mm (F1.8) przy F4.0 ...
Canonowskie 50tki miedzy soba sie malo roznia – poza bokeh sa zblizone jakosciowo. Chyba ze mowimy o F1.2L ale i tak bez zamkniecia do F2.8 jest mydelniczka.
Wiec chyba sie przekonam i z F1.8 (I) zostaje
AND WE HAVE A WINNER:
http://www.canonfd.com/mirrorlenses/pages/page10.html
Canon 5200mm F/14
Witam.
Mam takie małe pytanko do specjalistów.... Ostatnio zastanawiam się coraz poważniej nad pierwszym lustrem. Zdjęcia pstrykam raczej nieprofesjonalnie, no ale denerwują już mnie szumy mojego Fuji S5700. Zastanawiam się czy nie sprzedać go przed świętami, kiedy ceny będą trochę wyższe i kupić jakieś lustro po świętach, oczywiście dołożyć.
No i największy problem to czego szukać? Jakiegoś nowego nikona D40 z kitem? Czy możne coś używanego? Wiem ze kit jest raczej do kitu, wiec może kupować same body i do tego jakiś tańszy używany obiektyw? Oczywiście na początek myślę ze starczył by mi do szczęścia jeden obiektyw, w późniejszym czasie zastanawiał bym się nad następnym...
Fotografuje raczej różne rzeczy, ciężko powiedzieć co najczęściej. Myślę ze makro bym załatwił Heliosem którego znalazłem ostatnio w domu. Więc zostały by jakieś portrety, zdjęcia rodzinne, krajobrazy...
Co do budżetu, myślę ze na body+ obiektyw miałbym około 1000-1200pln. Dostanę w tej cenie coś sensownego?
Pozdrawiam.
Mam takie małe pytanko do specjalistów.... Ostatnio zastanawiam się coraz poważniej nad pierwszym lustrem. Zdjęcia pstrykam raczej nieprofesjonalnie, no ale denerwują już mnie szumy mojego Fuji S5700. Zastanawiam się czy nie sprzedać go przed świętami, kiedy ceny będą trochę wyższe i kupić jakieś lustro po świętach, oczywiście dołożyć.
No i największy problem to czego szukać? Jakiegoś nowego nikona D40 z kitem? Czy możne coś używanego? Wiem ze kit jest raczej do kitu, wiec może kupować same body i do tego jakiś tańszy używany obiektyw? Oczywiście na początek myślę ze starczył by mi do szczęścia jeden obiektyw, w późniejszym czasie zastanawiał bym się nad następnym...
Fotografuje raczej różne rzeczy, ciężko powiedzieć co najczęściej. Myślę ze makro bym załatwił Heliosem którego znalazłem ostatnio w domu. Więc zostały by jakieś portrety, zdjęcia rodzinne, krajobrazy...
Co do budżetu, myślę ze na body+ obiektyw miałbym około 1000-1200pln. Dostanę w tej cenie coś sensownego?
Pozdrawiam.
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
-Sierra mk2 2.0 dohc
paww99 ja polece stajnie Canona
Jesli nowy to 1000d body za jakies 1000zl + do tego cos na obiektyw.
Co chcesz fotografowac?
Tanio i dobrze (powiedzmy 400zl) dostaniesz 28-105 3.5-4.5 USM (nie mylic z 4-5.6 ktory jest porazka..) Bedzie w miare szeroko i w miare dlugo.
Jesli cos uzywanego to 350d za ~700-800zl (body+kit i moze + grip jak sie uda) i do tego albo 28-105 albo 50mm F1.8 II za 250zl.
Canon ma plus: duze mocowanie obiektywu. Moze brzmi to smiesznie, ale dzieki temu na odpowiedniej przelotce podepniesz kazde szklo – od M42 do Nikona wlacznie. Dodatkowo ma przewage nad Nikonem (drugim najwiekszym producentem) ze manualne szkla maja podawana ekspozycje. Nikon dopiero od D300 podaje naswietlenie przy manualnych szklach.
Ja mam 3 obiektywy AF i jedna stalke
Jesli nowy to 1000d body za jakies 1000zl + do tego cos na obiektyw.
Co chcesz fotografowac?
Tanio i dobrze (powiedzmy 400zl) dostaniesz 28-105 3.5-4.5 USM (nie mylic z 4-5.6 ktory jest porazka..) Bedzie w miare szeroko i w miare dlugo.
Jesli cos uzywanego to 350d za ~700-800zl (body+kit i moze + grip jak sie uda) i do tego albo 28-105 albo 50mm F1.8 II za 250zl.
Canon ma plus: duze mocowanie obiektywu. Moze brzmi to smiesznie, ale dzieki temu na odpowiedniej przelotce podepniesz kazde szklo – od M42 do Nikona wlacznie. Dodatkowo ma przewage nad Nikonem (drugim najwiekszym producentem) ze manualne szkla maja podawana ekspozycje. Nikon dopiero od D300 podaje naswietlenie przy manualnych szklach.
Ja mam 3 obiektywy AF i jedna stalke
strOOs no więc właśnie. Tak poszperałem sobie i wyczytałem ze do nikona D40 trzeba drogie obiektywy z silnikami od AF... Więc nikon raczej na pewno odpada.
Tylko czy kupno używanego lustra jest na pewno dobrym rozwiązaniem? Trzeba wziąć pod uwagę to że będzie to moje pierwsze lustro i nawet jak będę odbierał osobiście, to nie będę wiedział co mam sprawdzić.
1000d to jednak raczej będzie za dużo dla mnie. Bardziej skłaniał bym sie ku 350d, no albo 400d?
Duuzo.
A co byś polecał na początek? Taki bardziej uniwersalny w stylu tego "28-105 3.5-4.5 USM" co podałeś? Co bede fotografował? Tak jak napisałem, czasami jakies makro(po przykręceniu Heliosa 44m-4 pewnie bedzie sie dało zrobić.
), czasami portret, czasami pejzaż.. Ciężko określić, teraz mam uniwersalny aparat i pstrykam różne rzeczy...
Tylko czy kupno używanego lustra jest na pewno dobrym rozwiązaniem? Trzeba wziąć pod uwagę to że będzie to moje pierwsze lustro i nawet jak będę odbierał osobiście, to nie będę wiedział co mam sprawdzić.
1000d to jednak raczej będzie za dużo dla mnie. Bardziej skłaniał bym sie ku 350d, no albo 400d?
strOOs napisał(a):Ja mam 3 obiektywy AF i jedna stalke oczko
Duuzo.
-Sierra mk2 2.0 dohc
Wiesz, ja kupilem 300d. Ryzyko bo body ma juz swoje lata i moglem trafic na zajchana migawke (koszt 600-700zl) ale jak na razie sie sprawuje ( 2 tygodnie niecale
)
Na ew. zakup migawki jestem przygotowany...
400d jest dla mnie za maly -zle mi lezy w rece, ale to moze kwestia przyzwyczajenia.
Co do makro podpialem heliosa 44M-2 (starsza wersja) na odwrotne mocowanie do 50mm i do 28-105 i zrobilem rewers 2groszowki:
1. wersja 28-105 bez heliosa, tryb makro (makro, ta...).
2. 50mm z heliosem zalozonym odwrotnie
3. 28-105 z heliosem zalozonym odwrotnie
Odwrotne mocowanie: daje powiekszenie z mnoznika ogniskowych (50/50 = makro 1:1, 105/50 = ~2:1)
Na ew. zakup migawki jestem przygotowany...
400d jest dla mnie za maly -zle mi lezy w rece, ale to moze kwestia przyzwyczajenia.
Co do makro podpialem heliosa 44M-2 (starsza wersja) na odwrotne mocowanie do 50mm i do 28-105 i zrobilem rewers 2groszowki:
1. wersja 28-105 bez heliosa, tryb makro (makro, ta...).

2. 50mm z heliosem zalozonym odwrotnie

3. 28-105 z heliosem zalozonym odwrotnie

Odwrotne mocowanie: daje powiekszenie z mnoznika ogniskowych (50/50 = makro 1:1, 105/50 = ~2:1)