Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
A będziesz maił sprzęta z WM 6.1 na cyklonie??
Chciałbym zobaczyć bo niedługo będę zmieniał telefon i jak na tą chwilę nie brałem pod uwagę telefonów z WM właśnie z tego powodu, że telefon był w nich funkcją dodaną na doczep...
Chciałbym zobaczyć bo niedługo będę zmieniał telefon i jak na tą chwilę nie brałem pod uwagę telefonów z WM właśnie z tego powodu, że telefon był w nich funkcją dodaną na doczep...
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
szczerze to windows mobile nie jest taki rewelacyjny. Przetestowalem wiele telefonów. Jeden chodził lepiej drugi gorzej. ale niestety czesto sa problemy (wiadomo zalezy od urządzenia) w stosunku do symbiana ofkoz jest lepszy. ale co jak co lepiej wziac iPhona :–)
brii napisał(a):A będziesz maił sprzęta z WM 6.1 na cyklonie??
niestety nie będzie mnie teraz na cyklonie – wyjezdzamy na wakacje.
brii napisał(a):że telefon był w nich funkcją dodaną na doczep...
Tak jest. W WM 6.1 moze wciaz nie ma rewelacji, ale uzywa mi sie go duzo lepiej niz WM 2003. Da sie dzwonic, odbierac i bardzo fajnie pisac smsy. Duzo zalezy tez od samego sprzetu. Dla mnie QWERTY to podstawa, zeby w ogole myslec o uzywaniu palma jako telefonu. Dlatego wolalem wieksze urzadzenie z klawiatura, niz mniejsze bez niej. Moj sprzet to juz staroc, ale bawilem sie na spocie w Ustroniu HTC od Mirka i zrobil na mnie wrazenie. Maly, szybszy i z klawiaturka
People_Hate_Me napisał(a):Jeden chodził lepiej drugi gorzej.
Dokładnie. Ja dopiero w wgraniu 3-go ROM'u byłem zadowolony z efektu. W przypadku upgrade'u mamy często doczynienia z ROMami nie wiadomego pochodzenia, poprzerabianymi przez ludzi. Trudno dobrac cos bez wad i moze dlatego na jednym urzadzeniu dziala dobrze, a na innym gorzej. Ja mimo wszystko jestem zadowolony.
Co do iphone to bylem nim zachwycony. obsluga przegladarki jest rewelacyjna. jeszcze nigdy mi sie tak fajnie nie korzystalo z internetu w telefonie. iphone ma niestety jedna wade dla mnie – brak obslugi programu do nawigacji. google maps to troche za malo
Chyba troche zmienilismy temat
brii napisał(a):radnor napisał(a):Prosilem tez o nie podawanie tu wynalazkow typu Wine, Ile giergier dziala bezproblemowo i z predkoscia dorownujaca oryginalnej edycji? Juz chyba lepiej zainstalowac vmware i windowsa na tym do grania.
Sprawdziłeś zanim napisałeś??
faktycznie, pod vmware 3d nie hula. co nie zmienia faktu, ze Wine to tylko emulacja, a nie natywna platforma.
brii napisał(a):<lol> – masz poczucie humoru – jak coś w MS nie wychodzi to jest niepotrzebny bajer, jak wychodzi to epokowy wynalazekTrąbili o rozpoznawaniu mowy przez dwa lata i wyszła kupa, tak samo z Aero...
Nie wiem, bo nie interesowalem sie pierdolami, robia na mnie rownie duze wrazenie, co gumiaste okienka w gentoo. Niepotrzebny bajer, ktory denerwuje po 3 minutach wiec go wylaczam.
brii napisał(a):radnor napisał(a):PS3 bardziej zaawansowane? Owszem, ale przy okazji o 50% drozsze, a gry na obydwie platformy wygladaja w zasadzie identycznie i co najwyzej 0.0001% onanistow sprzetowych zwroci uwage na jakies piksele widoczne pod lupa. Reszta ma to w nosie i gra, a gra jednak wiecej na X360 wg wszelkich danych.radnor napisał(a):Widzisz – ja podaje konkretne liczby swiadczace o przewadze danych technologii, ty probujesz zaszczepic mi swoja wizje, po czym z braku konkretnych argumentow zabierasz zabawki i wychodzisz z piaskownicy.
Koń by się uśmiał – proszę o konkretne dane
Popatrz lepiej jak wyglądają gry na X360 a jak na PS3 i dopiero coś powiedz. Mój dobry kolega jak zobaczył gry z PS3 to od razu sprzedał X360 które wcześniej zachwalał
Co z tego, że gry są droższe skoro zabawa lepsza??
Oczywiście zapomniałeś napisać o wadach X360 typu "cztery zwisy", problemy z chłodzeniem, brak prawdziwego napędu HD itd...
Podalem konkretne dane, jak chocby ilosc sprzedanych konsol. Przegapiles?
Zabawa lepsza? W czym przepraszam? Samochody realistyczniej jezdza w Gridzie na PS3 niz X360? Czy moze Bioshock na PS3 ma 3 dodatkowe bronie i o 5 wiecej poziomow niz wersja na X360? A nie, przepraszam, Game of the Year i third highest rated PC game ever nie wyszlo na konsole Sony.
Ba, jest nawet kilka gier, ktore na Xa doczekaly sie dodatkow, ktore na PS3 nie wyszly.
Do tego DOBRY tryb online, bo samemu mozna gre skonczyc w 15 godzin i to, czy bedziesz spedzal nad nia wieczory przez kolejne pol roku zalezy od multiplayera. Ktory nie oszukujmy sie, w PS3 jest rozwiazany dupowato i nawet posiadacze konsol przyznaja sie do tego.
Lepsza grafika? Jedna gra wyglada nieco lepiej na X, druga nieco lepiej na PS3, a 90% identycznie na obydwu konsolach. Prosilem juz o zostawienie takich argumentow onanistom pixelowym licytujacym sie punktami w 3D marku, bo 3 metry od telewizora prowadzac wirtualny samochod naprawde nie zwracam uwagi na teksture trawy na poboczu..
Zwisac mi nic nie zwisa, konsola dziala, M$ daje na nie 3 lata gwarancji, bo od czasu kiepskiej partii 2 lata temu nic juz sie nie psuje.
HD? na filmy do kina chodze, co roku mam najwiekszy festiwal w europie pod domem, a w wysylkowej wypozyczalni DVD jest ze 40 razy wiecej, niz filmow na blue ray. Nie ogladam holywoodzkich nowoscic napakowanych efektami, wiec naprawde zwisa mi ze nie mam filmow w HD. Serio serio.
[/quote]brii napisał(a):Z resztą skończ już zachawalać MS i tą ich wieszającą się nakładkę na DOSa
Wiec ty skoncz zachwalac serwerowy system, z ktorego ludzie na sile probuja zrobic centrum domowej rozrywki, jak dotad niezbyt popularne.
Ostatnio edytowano 30 lip 2008, 20:49 przez radnor, łącznie edytowano 3 razy
323F BG 1.8 | Prelude 2.2vtec JDM | MX-6 2.5v6 EDM | MX-6 JDM KLZE | Civic 1.6esi | Civic 1.8VTI | Przekonywanie drugiej polowy do Imprezy – in progress
- Od: 23 mar 2004, 13:32
loockas napisał(a):
Co do urządzeń sieciowych wiadomo, że cisco jest liderem. Jednak dla małej i średniej firmy koszt rozwiązań cisco jest nie do zaakceptowania. Z kolegami prowadziłem swego czasu małą sieć. Wszystko oparte na linuksie i tak śmiga do dziś. prawie 300 zadowolonych klientów. Ja wiem, że to mała firemka, a mowa tu o gigantach. Jednak takich przedsiębiorców jest wielu.
Za drogie? Nie znam cen w polsce, ale nowy router z serii 7xx/8xx, ktory bez problemu obsluzy biuro z kilkudziesiecioma maszynami to koszt ok 200 funtow. Tyle, co baaaardo budzetowy nowy PeCet, ktory bedzie pobieral 10x wiecej pradu, zajmowal kilka razy wiecej miejsca i halasowal jak diabli. Za te cene dostajesz router, firewalla, serwer DHCP i DNS, serwer VPN (nawet site-to-site jest). smiga bezproblemowo!
Armata na muche panowie.
323F BG 1.8 | Prelude 2.2vtec JDM | MX-6 2.5v6 EDM | MX-6 JDM KLZE | Civic 1.6esi | Civic 1.8VTI | Przekonywanie drugiej polowy do Imprezy – in progress
gadula napisał(a):Dla przykładu mam drukarkę Samsunga ML 2010PR. Pod Linuxem wystarczyło włożyć kabelek USB, a po chwili system zapytał się czy zainstalować drukarkę. Po kliknięciu OK, poinformował że połączy się z siecią w celu pobrania sterowników, oraz że będą zajmować one tyle i tyle miejsca. Mineło kilka minut na pobranie i instalację, a system znów ochoczo zapytał się mnie okienkiem, czy może sobie chcę wydrukować stronę testową krzywy Pod Windowsem, niestety, ale musiałem już rozpakować płytkę ze sterownikami. Z innym sprzętem jest podobnie, np karty graficzne, muzyczne itp, itd.
Eeee tam... mnie vista też z neta pobiera od razu to co potrzebuje
f*ck
radnor napisał(a):faktycznie, pod vmware 3d nie hula. co nie zmienia faktu, ze Wine to tylko emulacja, a nie natywna platforma.

radnor – jesteś jak baran górski – ciągle coś piszesz i nie wiesz o czym – nie jesteś dla mnie stroną w dyskusji.
radnor napisał(a):Nie wiem, bo nie interesowalem sie pierdolami, robia na mnie rownie duze wrazenie, co gumiaste okienka w gentoo. Niepotrzebny bajer, ktory denerwuje po 3 minutach wiec go wylaczam.

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
radnor napisał(a):Za drogie? Nie znam cen w polsce, ale nowy router z serii 7xx/8xx, ktory bez problemu obsluzy biuro z kilkudziesiecioma maszynami to koszt ok 200 funtow. Tyle, co baaaardo budzetowy nowy PeCet, ktory bedzie pobieral 10x wiecej pradu, zajmowal kilka razy wiecej miejsca i halasowal jak diabli. Za te cene dostajesz router, firewalla, serwer DHCP i DNS, serwer VPN (nawet site-to-site jest). smiga bezproblemowo!
Po pierwsze baaardzo wydajny router na Linuxie będzie działał na sprzęcie który ma 10 lat, więc to żaden wydatak, a prądu takie sprzętu za wiele nie żarły
A o routerboardach słyszałeś? Problem miejsca, zużycia prądu i hałasu znika. Linux działa nie tylko na PC – większość sprzętu sieciowego działa właśnie na nim... Na odpowiedniej platformie Linux daje więcej możliwości i większą wydajność niż Cisco bo jest lepiej skalowalny, ale wiadomo, w niektórych zastosowaniach zostawia się Cisco i tyle.
Mev napisał(a):Eeee tam... mnie vista też z neta pobiera od razu to co potrzebuje
Wow – i to jednie 7 lat po tym jak taka funcjonalność pojawiła się w tych prostych i beznadziejnych systemach
brii napisał(a):Wow – i to jednie 7 lat po tym jak taka funcjonalność pojawiła się w tych prostych i beznadziejnych systemach
Nie wiem, ja się nie znam
Odkąd używam komputera do pracy, a nie do zabawy to zupełnie wypadłem z obiegu
Wiem, że linux pewnie też, ale ja się przyzwyczaiłem do Windowsa i nie mam zamiaru kombinować
Jak Wam wygodniej to korzystajcie z linuksów – jak komuś wygodniej korzysta się z Windowsa to niech sobie go używa
f*ck
loockas napisał(a):Co do iphone to bylem nim zachwycony. obsluga przegladarki jest rewelacyjna. jeszcze nigdy mi sie tak fajnie nie korzystalo z internetu w telefonie. iphone ma niestety jedna wade dla mnie – brak obslugi programu do nawigacji. google maps to troche za maloNastepny iphone ma byc lepszy. Problemem dla wiekszosci zjadaczy chleba bedzie jednak cena. Za "starego" iphona ciagle trzeba dac ponad 1000zł. Nie wiem tez, czy iphone moze zastapic palma osobie, ktora potrzebuje cos wiecej niz telefon. Dla mnie WM to na razie bajer. Korzystam glownie z internetu, poczty i navi, ale sa ludzie, ktorzy potrzebuja dobra synchronizacje z danymi na komputerze, rozbudowane ksiazki teleadresowe czy arkusze kalkulacyjne. Pod tym wzgledem sie iphone'owi nie przygladalem. I tak jestem pelen podziwu, bo jak na pierwszy telefon Apple, to wyszlo im calkiem niezle.
Chyba troche zmienilismy temat
jo tam zmienilismy
brii napisał(a):radnor napisał(a):faktycznie, pod vmware 3d nie hula. co nie zmienia faktu, ze Wine to tylko emulacja, a nie natywna platforma.
WINE – Wine Is Not Emulator – to niezależna implentacja API Win32.
radnor – jesteś jak baran górski – ciągle coś piszesz i nie wiesz o czym – nie jesteś dla mnie stroną w dyskusji.radnor napisał(a):Nie wiem, bo nie interesowalem sie pierdolami, robia na mnie rownie duze wrazenie, co gumiaste okienka w gentoo. Niepotrzebny bajer, ktory denerwuje po 3 minutach wiec go wylaczam.
Jakby Aero MS działało tak jak compiz to byś je chwalił i chwalił – mi się pulpitu 3D używa bardzo dobrze, bo działa szybciej niż 2D (korzysta z akceleracji karty graficznej) i jest wyodniejszy – czego o implementacji MS nie można powiedzieć
I tak nie zapewnia 100% kompatybilnosci i bezproblemowego dzialania nawet i 90% gier, wiec whatever.
Nie uwierzysz, ale ja naprawde nie korzystalem z tych 3d desktopow, wirujacych ikonek, tanczacych niedzwiadkow i innych cudow. Po prostu nie lubie. Ba, ja najchetniej przesiadl bym sie na tryb tekstowy, wiekszosc rzeczy mozna zrobic szybciej skrotami klawiaturowymi badz komendami, niz klikajac mysza.
Mialem ten 3d pulpit w gentoo i wylaczylem. Serio serio.
brii napisał(a):radnor napisał(a):Za drogie? Nie znam cen w polsce, ale nowy router z serii 7xx/8xx, ktory bez problemu obsluzy biuro z kilkudziesiecioma maszynami to koszt ok 200 funtow. Tyle, co baaaardo budzetowy nowy PeCet, ktory bedzie pobieral 10x wiecej pradu, zajmowal kilka razy wiecej miejsca i halasowal jak diabli. Za te cene dostajesz router, firewalla, serwer DHCP i DNS, serwer VPN (nawet site-to-site jest). smiga bezproblemowo!
Po pierwsze baaardzo wydajny router na Linuxie będzie działał na sprzęcie który ma 10 lat, więc to żaden wydatak, a prądu takie sprzętu za wiele nie żarły
Widzisz – ja widzialem jak dzialaja naprawde duze firmy na zachodzie. Dzialaja, nic sie nie zawiesza co pol godziny, nic nie wybucha raz w tygodniu, wiec co jest tak strasznego w korzystaniu z systemow microsoftu, poza czysto ideologicznymi argumentami o niedobrym monopolu?
Ty propagujesz polskie podejscie do technologii – wygrzebie sie 10-letniego PCta z piwnicy, zaplaci studentowi pare groszy za skonfigurowanie jakiegos Freesco, byle bylo taniej. Eh..
brii napisał(a):Mev napisał(a):Eeee tam... mnie vista też z neta pobiera od razu to co potrzebuje
Wow – i to jednie 7 lat po tym jak taka funcjonalność pojawiła się w tych prostych i beznadziejnych systemach![]()
Z tego co pamietam, to 7 lat temu malo kto marzyl o bezproblemowej obsludze sprzetu USB pod linuxem, wiec bajek nie opowiadaj.
Mev napisał(a):Wiem, że linux pewnie też, ale ja się przyzwyczaiłem do Windowsa i nie mam zamiaru kombinować
Jak Wam wygodniej to korzystajcie z linuksów – jak komuś wygodniej korzysta się z Windowsa to niech sobie go używa

radnor napisał(a):Z tego co pamietam, to 7 lat temu malo kto marzyl o bezproblemowej obsludze sprzetu USB pod linuxem, wiec bajek nie opowiadaj.
USB działało bezproblemowo jako technologia, tylko sterowników było niewiele.
radnor napisał(a):I tak nie zapewnia 100% kompatybilnosci i bezproblemowego dzialania nawet i 90% gier, wiec whatever.
Mylisz się po raz kolejny... Kompatybilności może i nie ma 100%, ale działa ogromna ilość programów i gier – raczej kilka, najwyżej kilkanaście % nie działa poprawnie (zauważ, że nie napisałem, że nie działa wogóle).
radnor napisał(a):Nie uwierzysz, ale ja naprawde nie korzystalem z tych 3d desktopow, wirujacych ikonek, tanczacych niedzwiadkow i innych cudow. Po prostu nie lubie. Ba, ja najchetniej przesiadl bym sie na tryb tekstowy, wiekszosc rzeczy mozna zrobic szybciej skrotami klawiaturowymi badz komendami, niz klikajac mysza.
Czyli największa zaleta Windows jest dla Ciebie wadą
radnor napisał(a):Widzisz – ja widzialem jak dzialaja naprawde duze firmy na zachodzie. Dzialaja, nic sie nie zawiesza co pol godziny, nic nie wybucha raz w tygodniu, wiec co jest tak strasznego w korzystaniu z systemow microsoftu, poza czysto ideologicznymi argumentami o niedobrym monopolu?
Nie dociera do Ciebie o co mi chodzi:
- Kod: Zaznacz cały
każdy korzysta z czego chce, ale nie pozwolę na pisanie ściem, że pod Linuxem coś jest baaaardzo trudne albo, że się nie da jeśli tak nie jest.
radnor napisał(a):Ty propagujesz polskie podejscie do technologii – wygrzebie sie 10-letniego PCta z piwnicy, zaplaci studentowi pare groszy za skonfigurowanie jakiegos Freesco, byle bylo taniej. Eh..
Nie przeszadzajmy – druciarstwo to zło, często lepiej kupić jakieś rozwiązanie, ale jeśli chcemy mieć dobry routing z VPNami i kontrolą ruchu a do tego filtrowanie wirusów to różnica w cenie rozwiązań zamkniętych i otwartych jest na tyle duża, że nawet korporacja się na to skusi. Problem systmów nie Windowsowych polega właśnie na tym, że są ludzie tacy jak Ty – nie wiedzą a mówią, że się nie da, że zło, że trudne, że zawodne itd...
Radnor – pamiętaj – na Windows świat się nie kończy
Ostatnio edytowano 31 lip 2008, 07:42 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
Chcę sobie taki kombajn kupić w średniej cenie
Zastanawiam się jeszcze czy atramentówka czy czarno-biały laser. Wszyscy mówią że laser jest taki tani w eksploatacji, ale jak ja to sobie policzę, to taniej wychodzi atrament. Może mnie ktoś wyprowadzi z błędu
Tak więc wybrałem sobie atramentówkę:
http://allegro.pl/item411085280_brother ... _w_wa.html
i to jak narazie mój faworyt.
Poza nim jest jeszcze:
http://allegro.pl/item410396072_drukark ... _wawa.html
http://allegro.pl/item411467500__hp_pho ... w_fv_.html
No i lasery:
http://allegro.pl/item412432156_drukark ... c_fax.html
http://allegro.pl/item405858108_brother ... toner.html
http://allegro.pl/item411050154_sieciow ... r_fax.html
http://allegro.pl/item408401359_hp_lase ... a_vat.html
http://allegro.pl/item409850874_drukark ... _siec.html
Ten fajny:
http://allegro.pl/item412515610_drukark ... _nowe.html
Nie będę ukrywał, że liczą się dla mnie koszta eksploatacji
Drukuję średnio dużo, w domu to już nie pamiętam kiedy kolorowego tuszu używałem, chociaż pewnie dlatego że nie mam, bo czasami by się przydał.
Doradzcie coś
Tak więc wybrałem sobie atramentówkę:

i to jak narazie mój faworyt.
Poza nim jest jeszcze:

No i lasery:

Ten fajny:

Nie będę ukrywał, że liczą się dla mnie koszta eksploatacji
Doradzcie coś
If you’re in control, you’re not going fast enough.
tanie i naprawde dobre urządzenie wielofunkcyjne
http://www.komputronik.pl/Drukarki/Brot ... 47862,s,1/
u nas w sklepie sa zamienniki po 19 złotych (kazdy z 4 kolorów)
do uzytku domowego rewelacyjne urządzenie.
Sprzedałem ich naprawde mnustwo i do dzis nikt nie przyszedł z "morda" tylko przychodza kupowac tusze :–)
lasera sie nie oplaca bo eksploatacja jest droga.
btw na Tym czyms mozesz tez zdjecia drukowac ino papier foto need :–)
u nas w sklepie sa zamienniki po 19 złotych (kazdy z 4 kolorów)
do uzytku domowego rewelacyjne urządzenie.
Sprzedałem ich naprawde mnustwo i do dzis nikt nie przyszedł z "morda" tylko przychodza kupowac tusze :–)
lasera sie nie oplaca bo eksploatacja jest droga.
btw na Tym czyms mozesz tez zdjecia drukowac ino papier foto need :–)
People_Hate_Me napisał(a):tanie i naprawde dobre urządzenie wielofunkcyjne
No wyżej podałem brothera, tylko trochę bardziej wypaśny model
Myślę jeszcze nad laserem brother'a, bo tonery napełniane można kupić za 69zł, starczają na 3000stron przy pokryciu 5%. W przypadku atramentówek jest to 400stron. Więc tusz (czarny) na 3000stron będzie kosztował około 140zł ;]
W przypadku atramentówek martwi mnie to że głowica nie jest w kartridżu i boję się, że jak nie będę drukował to zaschnie i drukarka do wyrzucenia. W laserowej jest jeszcze kwestia bębna.
Bo do HP to wszystko w ogóle drogie
Witam. Jak najbardziej polecam Brothera. Mam DCP 350 niecały rok i jak narazie wszystko jest ok.
Kupiłem ostatnio komplet tuszów- polecane w necie zamienniki za 63 zł...z przesyłką. 4 kartridże po 34ml.
Brother powinien być podłączony pod prąd. Od czasu do czasu i po każdej przerwie w zasilaniu drukarka sama się czyści. Trochę tuszu idzie, ale są jak pisałem nie są drogie, a głowice nie zaschną.Aha- jak nie masz któregoś koloru to w ogóle nie podrukujesz-nowe atramentówki tak podobno w większości mają.
Miałem raz i więcej tego gówna nie kupię...W Brotherze mogę w każdej sekundzie przerwać drukowanie bez konsekwencji. Poza tym HP ciągle coś dolegało, a tu spokój, choć mało drukuję i więcej tuszu poszło mi na czyszczenie niż na druk
Nie będę ukrywał, że liczą się dla mnie koszta eksploatacji zeby Drukuję średnio dużo, w domu to już nie pamiętam kiedy kolorowego tuszu używałem, chociaż pewnie dlatego że nie mam, bo czasami by się przydał.
Kupiłem ostatnio komplet tuszów- polecane w necie zamienniki za 63 zł...z przesyłką. 4 kartridże po 34ml.
W przypadku atramentówek martwi mnie to że głowica nie jest w kartridżu i boję się, że jak nie będę drukował to zaschnie i drukarka do wyrzucenia
Brother powinien być podłączony pod prąd. Od czasu do czasu i po każdej przerwie w zasilaniu drukarka sama się czyści. Trochę tuszu idzie, ale są jak pisałem nie są drogie, a głowice nie zaschną.Aha- jak nie masz któregoś koloru to w ogóle nie podrukujesz-nowe atramentówki tak podobno w większości mają.
Bo do HP to wszystko w ogóle drogie ysz
Miałem raz i więcej tego gówna nie kupię...W Brotherze mogę w każdej sekundzie przerwać drukowanie bez konsekwencji. Poza tym HP ciągle coś dolegało, a tu spokój, choć mało drukuję i więcej tuszu poszło mi na czyszczenie niż na druk
Mateusz L napisał(a):Miałem raz i więcej tego gówna nie kupię...
Ja używam do czarno-białego druku starej HP840C
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
People_Hate_Me napisał(a):lasera sie nie oplaca bo eksploatacja jest droga.
wychodzi mi jakies 17zł + papier za 3500stron
czasem tylko trzeba wymienic toner na nowy po wielokrotnym napelnianiu.
co do HP to w przypadku drukarek wielkoformatowych okazują się być rewelacjnie oszczędne więc nie uogólniajmy że HP to badziewie