Mokry i hałasujący most / dyferencjał – Tribute 2.0 '03

Mazda Tribute 2003–2007 (EP) / Mazda Tribute 2001–2003 (EP)

Postprzez jarek08s » 7 kwi 2014, 09:29

Witam chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik Mazdy Tribute 2.0 2003 rok. Autko tanie i fajne, intuicyjna deska rozdzielcza, jedynie brak zegara mi doskwiera. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne. Tyle słodzenia. Pojawił się też problem, a mianowicie strasznie buczy mi bodajże tylny most, jest cały mokry. W związku z tym mam pytanko czy da się to w miarę logicznie naprawić, czy lepiej poszukać całego używanego bo ceny są dość przyzwoite.
Widzę ze Mazdy to dobre i mało awaryjne auta co świadczy o ilości wpisów i odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie czy dyferencjał 3,0 litrowej Mazdy pasuje do 2.0 litrowej. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 14 maja 2014, 12:55 przez l3mur91, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Scalone posty, poprawiona interpunkcja.
jarek08s

PostTen post został usunięty przez l3mur91 14 maja 2014, 12:54.
Powód: scalenie postów

Postprzez dobryto » 6 maja 2014, 06:34

Witam jarek08s . I jak poradziłeś sobie z problemem. <co?> Ja mam podobny , tylko u mnie nie buczy a "poci się" . <płacze> Masz na to jakiś sposób ???
Początkujący

Od: 5 sty 2014, 18:12
Auto: Mazda Tribute 2.0 – 2002r

Postprzez jurg » 13 maja 2014, 20:40

Witam. U mnie most lekko sie pocił, a właściwie bardzo powoli że tak powiem wypuszczał krople oleju – dokręciłem lekko śruby, aż minimalnie wysunął się silikon, którym most był uszczelniony. Na razie nie kapie.
Początkujący

Od: 17 sie 2013, 18:59
Auto: Mazda Tribute 2.0 2003

Postprzez l3mur91 » 14 maja 2014, 13:10

jarek08s napisał(a):Witam chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik Mazdy Tribute 2.0 2003 rok.

Witamy serdecznie :)
Zapraszamy do przywitania się w odpowiednim dziale i zostania z Nami na dłużej.
Tutaj możesz się przywitać

jarek08s napisał(a):strasznie buczy mi bodajże tylny most, jest cały mokry. W związku z tym mam pytanko czy da się to w miarę logicznie naprawić, czy lepiej poszukać całego używanego bo ceny są dość przyzwoite.

Buczenie tudzież wszelkie inne hałasy mogą być spowodowane niewłaściwą ilością oleju, w tym przypadku podejrzewam zbyt niski stan.

1. Umyć dokładnie dyfer i pojeździć w celu lokalizacji wycieku. (podejrzewam nieszczelny korek).
2. Sprawdzić stan oleju, ewentualnie zlać stary olej, przy okazji sprawdzając ilość metalowych opiłków na korku i/lub w samym oleju.

Powinno pomóc. Pamiętaj, że kupując drugi używany dyfer nie masz pewności co do jego stanu. Może okazać się, że kupisz w stanie gorszym, podobnym lub lepszym. Tutaj jest loteria.
Szczwany Szubrawiec
Forumowicz

Od: 29 lip 2009, 17:04

Postprzez jarek08s » 25 cze 2014, 16:09

witam dziekuje za podpowiedzi ale juz sobie poradziłem okazało sie ze most pocił sie ale to nie było powodem takie lekkie poty ponoc w normie,natomiast faktyczne hałasy pochodziły z kół a mianowicie łozyska były juz tak zmasakrowane ze wyły tak mocno ze cokolwiek stwierdzic było ciezko wiec podejrzenia padły na most ze wzgledu ze miał malutkie slady wycieku,koszt łozysk na dwa tylne koła z all... 80zł wymiana 200zł i cisza ,spokój ,dodatkowo wymieniłem rozrząd kompletny gates 350zł wymiana 200zł i teraz czas na radosne uzytkowanie.pozdrawiam miłosników i uzytkowników auto w sumie bardzo fajne i rzadko spotykane
jarek08s