Tribute 2001 – INSTRUKCJA OBSŁUGI

Mazda Tribute 2003–2007 (EP) / Mazda Tribute 2001–2003 (EP)

Postprzez TributekV6 » 26 maja 2010, 12:34

Proszę o informację do czego służą przyciski w kierownicy? Udało mi się rozszyfrować jeden "SET, ACC" – włącza tempomat, ale nie wiem do czego służą pozostałe. I jeszcze jeden przycisk w gałce przełączania skrzyni "O/D OFF"– nie wiem co wyłącza?
Może ktoś posiada instrukcję w języku polskim?
Początkujący

Od: 26 maja 2010, 10:33

Postprzez bkruchy » 26 maja 2010, 13:47

Przycisk RSM (tzw. RESUME) służy do ponownego załączenia tempomatu z ustaloną wcześniej prędkością. Np. jedziesz 120km/h i musisz przyhamować lub wcisnąć sprzęgło – tempomat wyłącza się. Po naciśnięciu RSM ustawia ponownie żądaną prędkość 120km/h.
SET/ACC – ustawiasz sobie prędkość w momencie załączenia. Jeśli jedziesz już na tempomacie to wciskając raz przyspieszysz o ok. 1.6km/h (np. 5x – 8km/h).
CST – służy do zwalniania, analogicznie jedno kliknięcie – 1.6km/h wolniej.
O/D OFF – przysk overdrive. Mam co prawda manuala, ale z tego co przeczytałem i zrozumiałem, jest to włącznik trybu pracy skrzyni: pełny automat (przycisk wciśnięty, podświetlona jest literka D) i pół automat. W pierwszym przypadku masz dostępne 4 biegi a w drugim 3. W instrukcji piszą, że druga opcja przydaje się w nieco trudniejszym terenie i np. w czasie zjazdu ze wzniesienia, kiedy to możesz hamować silnikiem.

Instrukcji w języku polskim chyba w ogóle nie ma, a do wersji angielskiej był gdzieś link. Ja ściągnąłem chyba z tej stronki: http://www.analogstereo.com/mazda_tribu ... manual.htm, ale nie mogę potwierdzić, bo teraz coś nie działa.
Forumowicz

Od: 15 wrz 2008, 07:26
Auto: Mazda Tribute 2.0 4x4 2001+LPG

Postprzez Tributek » 26 maja 2010, 16:35

W asb-CD4E(Tribute z 2005 wersja USA) są 4 biegi(przód).Bieg 4 to overdrive(nadbieg-to jest odpowiednik 5 biegu w manualu).Jeśli jeżdzisz np.w mieście w przedziale 30-50 mil/godz.to skrzynia dostaje "głupawki" i stara się włączać 4 bieg(ok.50mil/godz.) co powoduje,że wbrew pozorom wcale nie jedziesz "ekonomicznie".Zalecana jest jazda z Overdrive off-O/D OFF w mieście,jakimś trudniejszym terenie.W jakiejś publikacji wyczytałem,że zużycie paliwa można tym sposobem zmniejszyć 5-20%.Pewnie te 20% to przesada ale dobre i 5% przy tych cenach paliwa .
Początkujący

Od: 9 kwi 2009, 20:44

Postprzez TributekV6 » 27 maja 2010, 13:04

Dziękuje za odpowiedzi.
Dzięki wam kierownicę już rozszyfrowałem, ale jeszcze do końca nie kumam tesj skrzyni. Będę testował. :)
Początkujący

Od: 26 maja 2010, 10:33