czesc Raszid,
Witaj w Klubie

czy kupiles te 929 z allegro (taka biala/kremowa)?
Raszid napisał(a):Kolejny mankament to to ze po krotkiej jezdzie zapala sie kontrolka CHECK (Pomaranczowy silnik) usmiech Czy to moze byc spowodowane tym ze skrzynia nie wskakuje na 4 bieg
To moze byc spowodowane tysiacem roznych rzeczy, rowniez skrzynia. Aby cokolwiek zdiagnozowac, musisz podjechac np do ASO i poprosic o podlaczenie do komputera. Moze jakis czujnik tlenu wyrzuca blad albo cos powazniejszego w silniku, np brak iskry na jednym z cylindrow.
Raszid napisał(a):Nastepnie swieci mi sie BREAKE na blacie taka czerwona od hamulców, podejzewam ze klocki sa do wymiany a kontrolka jest od czujników, ale pytam bo wole sie upewnic.
Kontrolka BRAKE oznacza, ze jest zaciagniety hamulec reczny. Zwalniasz go dzwigienka po lewej stronie kierownicy. Nie jestem pewien czy hamulec zostaje zwolniony automatycznie, gdy ruszasz. Sprobuj go zwolnic samemu.
Raszid napisał(a):Nie dziala mi reczny (w tej mazdzinie mozna by rzec nożny usmiech ) mysle ze linka nie naciagnieta albo jeszcze cos innego.
Patrz odpowiedz wyzej. Moze ktorys z tloczkow jest zapieczony lub cos nie tak jest z linka. W mazdach to dosc popularny problem

Z recznym mam problemy zarowno w 626 i w millenii.
Raszid napisał(a):Jak zapalam swiatla to zapala mi sie kontrolka REAR czerwona czy to normalne
ktos, kto ma 929 musi sie wypowiedziec. A moze ktoras lampa z tylu nie pali sie, np kierunki lub hamulce.
Raszid napisał(a):Tylna szyba sie nie otwira chodz slychac jak chodzi silownik, czy moglo cos tam spasc ze swojej trasy etc.. ?
Moze to byc uszkodzony silownik. Aby dokladnie stwierdzic, co jest nie tak, musisz zdjac boczek drzwi.
Raszid napisał(a):Nie slychac w drzwiach od pasazera centralnego zamka tzn wszystkie sie zamykaja i otwieraja a od pasazera z przodu nie co moze byc przyczyna ?
Moze zerwana linka. Albo gdzies nie ma zasilania po drodze. Bez zdjecia panelu, nie wiele mozna dodac.
Raszid napisał(a):Czy jesli podlacze pod komuter czy jak to sie tamnazywa w jakims warsztacie to wyjdzie mi dlaczego mazdunia jest taka slaba
Na pewno wyjdzie dlaczego i z jakiego powodu zapala sie kontrolka CHECK. Przy okazji moze wyskoczy cos innego...
Raszid napisał(a):Jeszcze jedno bardzo wazne, auto ogolnie jest slabe jak na 200 czy 220 KM bo nie jestem pewien ile ma dokladnie, czy to moze byc przyczyna skrzyni czy kompresji ? Jak to sprawdzic ?
Autko ma 200KM. Podejrzewam, ze to jednak przyczyna skrzyni lub... permanentnie zaciagnietego recznego. Czy tylne felgi nie sa rozgrzane/gorace po jezdzie?
A moze Twoje autko pracuje na 4 lub 5 cylindrach. Najlepiej wykonac test komputerem.
Raszid napisał(a):Wiem wiem rozpisalem sie i wynikalo by ze mam niezlego gruchota, ale powiem szczerze nigdy mazdy nie mialem a po zakupie tej mimo ze troche rozklekotana to musze przyznac ze komfort przebajeczny no i klasa
929 to klasa sama w sobie

Problemy, ktore opisales nie sa tragiczne. Najgorsza jest tylko skrzynia, jesli ona jest w stanie agonalnym.
Raszid napisał(a):Acha jeszcze jedno bylbym zapomnial jak jade okolice 60km/h slychac jakby turbulencje takie delikatne wibracje samochodu i tepy niski (cos ala basowy) dzwiek (nie mylic z wydechem jest standardowy nie tuningowany) jest takie wrazenie jakby no sam nie wiem jak to opisac poprostu delikatne wibracje i dziwne buczenie ciezko to okreslic.
Ktos kiedys juz o tym pisal, to chyba jest zwiazane z brakiem ramek wokol drzwi. Ja przy okazji dorzucilbym opony. Kiedys w 626 na fabrycznych oponach w trakcie jazdy slychac bylo wlasnie takie buczenie, po zmianei opon ustalo calkowicie. Czy te wibracje sa odczuwalne na kierownicy?
Raszid napisał(a):A i czy na [jakim?] zderzaku to sa czujniki cofania czy co to jest pytajnik Takie 2 male elementy przykrecone zrobami wyglada to jak jakies stardawne czujniki cofania ale nie jestem pewny moze to jakis rodzaj ozdoby jeleń a jesli to czujniki to jak dzialaja pytajnik Przy wlaczaniu np wstecznego slysze taki pojedynczy dzwiek PIP
Moze samemu ktos sobie zalozyl. W 929 nie bylo chyba fabrycznych czujnikow.
Raszid napisał(a):Czy czesci z rocznika 92 beda pasowaly do mojego modelu np. klocki czy amortyzatory, [waaaco?] drazki etc to co sie najdczesciej wymienia pytajnik
Bo widzialem w jakims sklepie i wiekszosc jest do 91r znalazlem 1 klocki do 92r, czyzbym mial bardzo nietypowy model
Wszystkie czesci z modelu HD powinny pasowac poprzez caly okres produkcyjny.
Na koniec zostawilem sobie moj ulubiony problem (pewnie dlatego, ze dotyczy rowniez i mnie

)
Raszid napisał(a):Najwazniejszy problem to brak 4 biegu gdy włączam D (Drive) w mojej mazdzinie to wskakuje 1,2,3 przy okolo 3 tys sie zmieniaja biegi a 4 bieg nie chce wskoczyc i niestety musze jezdzic z predkoscia 80km/h i przy 3 tys obrotow. Co moze byc tego przyczyna ? Tylko nie piszcie ze uszkodzona skrzynia bo tego sie sam domyslam prosilbym o jakies szczegolowe opinie moze ktos z posiadaczy lub servisantow sie spotkal z tym problemem.
Rozumiem, ze przycisk HOLD NIE jest wcisniety. To moze byc spowodowane np, uszkodzonymi elektrozaworami, lub tasma, lub tarczkami, lub elektronika. Bez rozebrania skrzni niewiele wiecej mozna powiedziec. Jak zmieniaja sie biegi 1-3? Tzn. czy wchodza gladko, czy raczej z szarpnieciami? Czy mozesz wykonac jakis prosty test skrzyni (byla mowa na forum o tym)? Przy jakiej najnizszej predkosci obrotowej silnika wchodza nastepne biegi?
Tak poza tym, to gratuluje zakupu autka. Mazda 929 HD byla moim marzeniem od bardzo dawna, odkad kiedys zobaczylem ja na ulicy. Ale potem pojawila sie millenia
Pozdrawiam,
voytecku.