po osiągnięciu prędkości 190 km/h włącza się kontrolka ANTY-LOCK ( hamulce) i przestaje dzialać ABS, po ponownym włączeniu stacyjki wszystko dziala, i znowu pponad 180, i to samo, rozłącza sie ABS, czyżby halotrony nie wyrabiały przy takiej prędkości?i system traktuje to jako awarie?
wcześniej dojeżdzałem do 220 i wszystko grało.
a kłamią wam liczniki? jechalem z GPSem i przy 180 na liczniku GPS podaje 190, cieszy mnie to, przy 100 na godzine licznik zaniża dokladnie polowe czili o 5 km, zwiększylem rozmiar tylnej gumy 225/55/16 to dlatego?
(więcej idiotycznych pytań nie mam)

Powyżej 180 wyłancza ABS/przekłamanie licznika.

Strona 1 z 1

moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 

- Od: 27 lis 2005, 21:39
 - Auto: mazda 929 S 3.0 V6 24V DOHC

piotrek929 napisał(a):cieszy mnie to, przy 100 na godzine licznik zaniża dokladnie polowe czili o 5 km
jeśli zwiększyłeś oponę to licznik może zaniżać ( z reguły na seryjnych gumach zawyżają) A skoro przy 190 na GPS masz 10kmh więcej a przy 100 5kmh więcej, to jak nic wychodzi że licznik zaniża 5%.
Podaj rozmiar seryjnej opony to można przeliczyć ile na seryjnej oponie by pokazał.
seryjny rozmiar to 205/60/15,   ponieważ włożylem alu'16 do przodu dałem 205/55/16, więc srednica kola się nie zwiększyła( większa nie wjdzie bo niemiesci s9ie pod kolumną mcpersona) a na tył dałem 225/55/16, bo strasznie mi gume paliło i nie mogłem sie rozpędzić. czujnik prekości znajduje sie końcu skrzyni biegów, zbiera impulsy z wału, więc możliwe ze bedzie zaniżał tyeraz , nie
a co do tego ABSu to nie wiecie co sie dzieje?

a co do tego ABSu to nie wiecie co sie dzieje?
moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 

tomek masz racje, przy tej samej prędkości dochodzą różne impulsy z czujników na kołach. 
 po problemie, postaram sie nie jeździć tak szybko 

po problemie, postaram sie nie jeździć tak szybko moja mazda nie widziala od trzech lat mechanika, bo sam przy niej robie 

Strona 1 z 1