Kody błędów OBD2.

Xedos 9 / Millenia 1993–2002

Postprzez ROBERTJ » 26 lis 2014, 08:39

Wezmę się za to jutro ,bo żona mi zwinęła furę i zobaczę co wyjdzie z tego.A zapomniałem napisac,że jakiś czas temu śmigałem na checku tydzień , aż lampka sama zgasła.Myślałem ,że się lampka spaliła. Furka wróciła do życia , ale po 3 dniach powtórka.Pozdrawiam.
Forumowicz
 
Od: 10 maja 2014, 12:55
Posty: 71
Skąd: Terespol
Auto: murano z50 2005
mondeo mk3 2.2 tdci 2004

Postprzez tadziol » 26 lis 2014, 08:42

ROBERTJ napisał(a):K5T44094 to egr vacuum czy egr vent?

Vaccum zawsze ma dwa kroćce,a Vent trzy.Można stosować z VRIS,PRC,ABV.....
Obrazek
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 28 cze 2005, 18:13
Posty: 3195 (6/141)
Skąd: Katowice
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box

Postprzez ROBERTJ » 26 lis 2014, 10:32

Czyli podsumowując brak ogrzewania i błąd 400 to może byc wina syfu w układzie chłodzenia lub egr jest nie drożny i nie ma ogrzewania?A jeszcze ostatnio słychac syczenie w okolicy przepustnicy ale ni czorta nie moge zlokalizowac.Czy to syczenie może miec jakiś związek z błędem?
Forumowicz
 
Od: 10 maja 2014, 12:55
Posty: 71
Skąd: Terespol
Auto: murano z50 2005
mondeo mk3 2.2 tdci 2004

Postprzez tadziol » 26 lis 2014, 14:26

Po pierwsze,to masz P 0400,a nie 400,gdybyś tak chciał googlować....
po drugie związek braku ogrzewania w kabinie (dobrze doczytałem ?) i P0400 jest żaden.
możesz się posiłkować tym : http://milleniatech.net/codes/p0400/
na marginesie ta stronka http://milleniatech.net/ ma dużo ciekawych wieści do zastosowania w JMZTA....
a co do "syczenia",to albo słyszysz powietrze w BYPASS-ie,albo faktycznie jest nieszczelność.to drugie może powodować spadek podciśnienia w kolektorze ssącym i słabą efektywność EGR-u.
Obrazek
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 28 cze 2005, 18:13
Posty: 3195 (6/141)
Skąd: Katowice
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box

Postprzez jedrzej07 » 26 lis 2014, 14:35

Jakiś związek z ogrzewaniem i brakiem płynu może być. Nie bez przyczyny prze EGR przechodzą węże z płynem chłodniczym, a jeśli jest go mało to może niewystarczająco go chłodzić i powodować jakieś problemy. Najważniejsze to sprawdzić dokładnie wszystkie podłączenie podciśnień czy idą prawidłowo i zlokalizować ewentualną przyczynę tego syczenia.
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 mar 2009, 21:08
Posty: 2001 (2/16)
Skąd: Piotrków Kujawski
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez tadziol » 26 lis 2014, 14:46

jedrzej07 napisał(a):Jakiś związek z ogrzewaniem i brakiem płynu może być.

Ale Robert o braku płynu nie pisał.... :|
jedrzej07 napisał(a):Nie bez przyczyny prze EGR przechodzą węże z płynem chłodniczym, a jeśli jest go mało to może niewystarczająco go chłodzić i powodować jakieś problemy.

Znasz konstrukcję układu chłodzenia tego silnika ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 28 cze 2005, 18:13
Posty: 3195 (6/141)
Skąd: Katowice
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box

Postprzez ROBERTJ » 26 lis 2014, 14:48

Wiem ,że to jest P0400.Czyli kolego syczenie może byc z kolektora dolotowego?Coś zepsuł przy wymianie uszczelek pod pokrywą?
Forumowicz
 
Od: 10 maja 2014, 12:55
Posty: 71
Skąd: Terespol
Auto: murano z50 2005
mondeo mk3 2.2 tdci 2004

Postprzez jedrzej07 » 26 lis 2014, 14:56

W innym wątku Robert pisze o problemie z płynem, stąd sugestia, że może to mieć związek. I tak jak proboszcz pisał, EGR bez chłodzenia może się przywieszać.

Syczenie może być z np niepodłączonego jakiegoś wężyka, tym bardziej, że jak wymieniał uszczelki to musiał co nieco porozłączać i może czegoś nie podpiął albo pozamieniał (miałem w xedosie 6 taki przypadek że były wężyki pozamieniane i wywalało błąd EGRu właśnie a silnik i osprzęt w zasadzie podobny jak w 2.5)
Bo z samego kolektora to raczej syczeć nie powinno, chyba, że nie założył uszczelek, ale chyba mało prawdopodobne

EGR nie powinien robić problemów z ogrzewaniem, ale brak ogrzewania (czyli możliwe że zbyt mało płynu) może powoduje problemy z EGRem i ogrzewaniem
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 mar 2009, 21:08
Posty: 2001 (2/16)
Skąd: Piotrków Kujawski
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez tadziol » 26 lis 2014, 15:24

ROBERTJ napisał(a):przy wymianie uszczelek pod pokrywą?

aaaa....czyli to było robione...czyli kolektor ssący był ściągnięty....no to bym dobrze posprawdzał wszystkie wężyki podciśnień,nawet połamane końcówki elektrozaworów mogą być.
coś Ci podpowiem:
jak trafia mi się taki KL albo KJ czy KF,to po prostu każdą rurkę przedmuchuję i zgodnie z diagramem sprawdzam szczelność i połączenie.oczywiście oprócz tych widocznych np:PRC.
a ogrzewania bym do tego nie mieszał....szkoda czasu i zachodu.

Dopisano 26 lis 2014 16:41:

jedrzej07 napisał(a):EGR nie powinien robić problemów z ogrzewaniem,

nawet nie jest w stanie tego dokonać...
ale w temacie ogrzewania rzuciłem okiem...przecie napisał,że jak ustawi 29 st to ma saunę,ale tylko trochę poniżej to zaraz walonki i barchany przyodziewa.....więc gdzie tu problem z płynem ?? raczej sterowanie zawodzi.ja bym czujniki temperatury wnętrza i otoczenia sprawdził.
Obrazek
Avatar użytkownika
Firma
 
Od: 28 cze 2005, 18:13
Posty: 3195 (6/141)
Skąd: Katowice
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box

Postprzez mrgagrzybotron » 26 lis 2014, 16:05

Niestety nie mam instalacji LPG, więc na benzynie.
VRISy to coś z dolotem? Miałem rurę pękniętą, już sklejona więc może od tego?
Czy po skasowaniu MIL PCMscanem jeśli nadal jest problem to znów się zapali?
Czy też błąd został, a jedynie kontrolka się nie zapali?
Dodam że po mieście za 100zł mogę pokonać 90km ... I na postoju dość mocno kopci bez znaczenia czy silnik zimny czy ciepły. A MIL zapalił się gdy zalałem 98 tak jakoś po przebyciu 5km.
Było to już jakiś czas temu, dopiero teraz mogłem zdiagnozować te błędy.
A tak poza tym pcmscan nie chce wyświetlić mi wykresów lambda. Nie wiem czy to wina programu, czy może coś innego... Czym ewentualnie mogę jeszcze to zbadać?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 19 maja 2012, 14:51
Posty: 14 (0/1)
Skąd: Toruń
Auto: Mazda Xedos 9 (TA)
V6 2.5
2001r.

Postprzez Marek 161BD081 » 26 lis 2014, 17:06

Żadnej z 4 sond nie możesz odczytać?
Dziwne trochę. Weź miernik i zobacz jaki faktycznie sygnał dają sondy.
Jak błąd skasujesz a usterka nadal występuje to naturalne, że zaświeci się ponownie lampka MIL.
161 BD 081 26.425 & 27.555 MHz USB
Madzia 323F BA Z5
Madzia Xedos 9 KL '01
Hondzia VT500C '84
Dział BA/BH
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 28 lut 2009, 22:05
Posty: 5002 (33/86)
Skąd: Chełm
Auto: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez mrgagrzybotron » 1 gru 2014, 15:52

Mam tylko zwykły cyfrowy multimetr... Jak to zmierzyć? Pomożesz. Nawet nie wiem gdzie szukać sond, i jak zmierzyć napięcie na nich ? No i jakie jest prawidłowe?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 19 maja 2012, 14:51
Posty: 14 (0/1)
Skąd: Toruń
Auto: Mazda Xedos 9 (TA)
V6 2.5
2001r.

Postprzez Dymian » 1 gru 2014, 16:10

obd gauge na windows mobile ładnie pokazuje oscylacje sond. Znajdź znajomego z takim telefonem i po problemie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 cze 2013, 19:33
Posty: 588 (0/1)
Skąd: Lubelskie
Auto: był: Xedos 9, 2,5v6, 2002
Jest Phaeton.

Postprzez mrgagrzybotron » 1 gru 2014, 22:23

A coś na Adroida co ktos na xedzie testował możecie polecić?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 19 maja 2012, 14:51
Posty: 14 (0/1)
Skąd: Toruń
Auto: Mazda Xedos 9 (TA)
V6 2.5
2001r.

Postprzez Tomas2000 » 1 gru 2014, 22:39

Proponuje forscan

http://forscan.org/home.html

Bardzo ładnie czyta mazdy, co prawda jest na razie na Pc Windows i IOS ale niebawem ma tez być na Droidziaka <faja>

Wystarczy PC z BT i interfejs który pewnie juz posiadasz ja, uzywam ELM 327

Pozdro.
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Mazowsza
 
Od: 12 sty 2012, 16:49
Posty: 429 (0/2)
Skąd: Płock
Auto: Xedos 9 KL 2001
Xedos 9 KL 1999 – EX

Postprzez Janusz626 » 1 gru 2014, 22:42

Tomas2000 napisał(a):ale niebawem ma tez być na Droidziaka

A skąd taka informacja, jak dotąd to tylko "w rozwoju" ale czy ForsCan pójdzie przed rocznikami 2002 ?? no nie wiem, ale jestem pełen optymizmu.

witajcie <jupi>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 wrz 2007, 15:14
Posty: 1879 (49/17)
Skąd: PTR
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez mrgagrzybotron » 4 gru 2014, 13:44

Tak LM. A może po prostu coś robię źle?
Jeżeli chodzi o połączenie ze smartfonem, to program sam wykrywa BT a na nim LM'a, co do połączenia z komputerem, to najpierw łącze BT kompa z LM'em, a potem odpalam soft (PCMSCAN).
Czy tak to powinno wyglądać? I Czy auto powinno być odpalone w trakcie inicjowania połączenia?
Program wykrywa błędy, jest w stanie je wykasowac, ale nawet podczas jazdy nie mam odczytów z lambd.
Co do softu w smartfonie, to wina softu, bo nie mam wersji premium. PCMSCAN w wersji pełnej...
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 19 maja 2012, 14:51
Posty: 14 (0/1)
Skąd: Toruń
Auto: Mazda Xedos 9 (TA)
V6 2.5
2001r.

Postprzez mrgagrzybotron » 11 gru 2014, 23:25

Udało się przetestować te sondy. Oscylują, więc zakładam że pracują jak powinny.
Skąd zatem te błędy? Co jeśli to wina katalizatorów? Miał ktoś okazję wymieniać te katalizatory które montowany są zaraz za kolektorami wylotowymi? I czy jest jakaś opcja by je "wyskubać" czy coś takiego?
Jeśli wyskubał bym ich wewnętrzną zawartość jaki będzie to miało wpływ na pracę silnika, osiągi, spalanie?
Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym autem w tej materii?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 19 maja 2012, 14:51
Posty: 14 (0/1)
Skąd: Toruń
Auto: Mazda Xedos 9 (TA)
V6 2.5
2001r.

Postprzez Marek 161BD081 » 12 gru 2014, 07:34

Na temat tych katalizatorów wstępnych już było pisane: viewtopic.php?f=442&t=25659
Ale nie wydaje mi się aby to było źródło twych problemów bo one nie spowodowałyby nadmiernego dymienia na postoju.
Swoją drogą to jaki kolor dymu jest?
161 BD 081 26.425 & 27.555 MHz USB
Madzia 323F BA Z5
Madzia Xedos 9 KL '01
Hondzia VT500C '84
Dział BA/BH
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 28 lut 2009, 22:05
Posty: 5002 (33/86)
Skąd: Chełm
Auto: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez mrgagrzybotron » 13 gru 2014, 14:13

zwykły, szary. Nic nadzwyczajnego. Zaniepokoiło mnie to dlatego, ze na poczatku wogole nie bylo widac spalin. A teraz czy to lato, czy to zima...
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 19 maja 2012, 14:51
Posty: 14 (0/1)
Skąd: Toruń
Auto: Mazda Xedos 9 (TA)
V6 2.5
2001r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy 929 / Xedos 9