A więc tak w skrócie:
– X9 po FL w manualu to jest rzadkość, automat sobie całkiem dobrze radzi i nie ma co się tego bać.
– b. rzadko się zdarza wersja bez klimy.
– rzadkością też są egzemplarze z systemem 4WS
– zawieszenie w sumie jest to samo w obu wersjach ale koszt remontu nie jest mały.
– w układzie jezdnym różnice znajdziesz w przegubach (inne ilości zębów wieloklinów), drążkach kierowniczych przednich (inny wymiar gwintu ale idzie to przerobić – pisałem o tym), średnicach tarcz hamulcowych. Nie jestem pewien jak jest we wcześniejszych modelach ale po FL z tyłu zastosowali tarczo-bębny.
– zabezpieczenie blach jest krótko mówiąc do

– elementy blacharskie z przodu (w sumie cały przód auta) są inne w wersji po FL, tył jest chyba taki sam.
– przednia szyba wymiarami jest taka sama ale ma zmienione mocowanie lusterka
– w wersji po FL zmieniona jest zupełnie tablica wskaźników
– w wersji po FL nie da się zastosować sensownego zbiornika gazu w miejsce koła zapasowego, gdyż jest tam umieszczony jakiś filtr oparów paliwa czy też jakaś inna cholera.
– wersja po lifcie (nie wiem czy tym ostatnim czy nieco wcześniejszym) ma delikatnie zmieniony silnik (mowa o KL czyli 2.5), różnice są w sumie kosmetyczne chyba pod kątem ekologii (dodatkowe sondy lambda, katalizatory wstępne, inny komp sterujący z immo w standardzie) bo mechanicznie to jest ten sam silnik. Skrzynia AT po lifcie ma parę drobnych różnic w budowie wewn. ale i tak nadal jest zamienna względem wcześniejszego modelu.
– wersje po FL mają pod kierownica standardowe złącze OBDII, przy pomocy którego można zdiagnozować silnik i skrzynię (abs, tempomat, poduszki i inne nie są objęte diagnostyką via OBDII)
A co więcej to w tej chwili nie pamiętam.
W kwestii "na co więcej zwrócić uwagę":
– sprawdzić poziom, kolor i ew. zmętnienie oleju w skrzyni (poczytaj jak się sprawdza olej), sprawdzić czy zmiany biegów są łagodne czy przypadkiem nie występują szarpnięcia (delikatne szarpnięcie jest dopuszczalne).
– jeśli jest instalacja LPG to obowiązkowo musi to być sekwencja
– nie patrz na opisy zużycia paliwa bo to i tak rzadko kiedy prawda, mi w cyklu mieszanym zazwyczaj i tak wychodzi około 15l/100km (silnik 2.5)
– jeśli jest oryginalne radio z navi to i tak z tego nie będziesz miał pożytku, gdyż mapy nie maja aktualizacji na nasz kraj
– przebieg jak to przebieg ale rzadko kiedy się pokrywa z rzeczywistością, mój X9 jest z 2001r i mam już przelatane ponad 240kkm
Ufff – może na razie wystarczy
Pozdrawiam!
Marek