Mazda Xedos 9 / Millenia (TA) – Opinie i Informacje

Xedos 9 / Millenia 1993–2002

Postprzez Globy » 17 paź 2007, 02:10

Moj test Xedosa 9 2.5 => http://autofoto.pl/blogs/globy/archive/ ... rodzi.aspx

Zapraszam do komentowania! <usmiech>
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez K4M1L » 10 lis 2007, 22:09

Fajna stronka (mi sie podopała <czytaj> >. www.mazdaworld.net
Początkujący

Od: 12 paź 2007, 13:00
Auto: Xedos 9 2,3 Miller 96r

Postprzez goofy2 » 15 lis 2007, 13:56

Witam mam pyt czesto sie tak dziej jak temu kolesiowu??

http://allegro.pl/show_item.php?item=269389694

Bo zdeczka sie przestraszyłem :P
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 3 lut 2007, 18:59
Auto: AR 156 2.4 JTD 10v 150KM '03

Postprzez Reagan » 15 lis 2007, 18:16

goofy2 dzieje się tak jak sie nie sprawdza oleju a millery lubią brać przez padniety kompresor. Stuki to najprawdopodobniej obrócona panewka na wale. Do wymiany silnik i do regeneracji kompresor zapewne.
A przestraszyłeś sie bo chcesz kupić?
Tu masz podobny wątek http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=33596
Forumowicz

Od: 6 paź 2005, 16:39
Auto: millenia KL

Postprzez goofy2 » 15 lis 2007, 22:41

Reagan napisał(a):A przestraszyłeś sie bo chcesz kupić?

Jak sprzedam swoje obezne wozidełko to bardzo prawdopodobne, tylko coraz bardziej się boję :P
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 3 lut 2007, 18:59
Auto: AR 156 2.4 JTD 10v 150KM '03

Postprzez voytecku » 16 lis 2007, 02:27

goofy2 napisał(a):Jak sprzedam swoje obezne wozidełko to bardzo prawdopodobne, tylko coraz bardziej się boję

Nie ma sie czego bac :) Jesli jestes zainteresowany, to moze ja w przyszlym roku bede swoja millenie sprzedawal. Moj silnik w ogole nie chla oleju :)

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez bebe » 16 gru 2007, 17:55

podoba mi sie 9 tka i myslalem o takiej ale juz mi przeszlo kiedy troche tutaj przeczytalem o tych wszystkich "zonkach" tej fury... masakra dla mnie
323F, Xedos6,626,3,6
Początkujący

Od: 18 lip 2007, 22:33
Auto: Mazda 6 Kombi benzyna 2,3 16V 166 KM, 2006

Postprzez Italiano » 16 gru 2007, 18:04

bebe...wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz...są niektórzy co nic przy swojej X9 nie robią...tylko jeżdżą. :)
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez cabage » 22 gru 2007, 21:29

Póki co mi trafił się udany egzemplarz...Mam madzie xedos 9 rok 2002 z silnikiem 2.5 v6 i jestem z niej niesamowicie zadowolony... Jeżeli chodzi o przyspieszenie to rewelacji nie ma, choć nie można narzekać..Czy jedna czy 4 osoby w samochodzie i jakis bagaz jedzie tak samo:).....

Mówiąc na temat spalania nie jest ciekawie... Na trasie auto jest w stanie spalić 8 litrów benzyny na 100km(przy 100km/h)... Powyżej 130 KM na godzine auto spala dokładnie tyle ile jedziemy po odjeciu ostatniego zera np 150km/h(15l) itp.Tak mi sie przynajmniej wydaje:)...Niestety trzeba sie z tym liczyc bo taka pojemnośc i te koniki trzeba przeiceż nakarmić...Ogolnie jestem z niego zadowolony...Narazie nie moge poiwedizeć zadnego złego słowa na jej temat.... Po prostu cudo.... NIGDY NIE KUPIE JUZ NIEMIECKIEGO DZIADOSTWA!!:]
Xedos 9 2.5 v6 2002r...Luksusik to podstawa:)
Początkujący

Od: 27 cze 2007, 12:07

Postprzez Italiano » 23 gru 2007, 00:44

cabage napisał(a):NIGDY NIE KUPIE JUZ NIEMIECKIEGO DZIADOSTWA!!

Nie wiesz co mówisz :P ...chyba że masz na myśli Opla <lol>
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez Martinez81 » 29 gru 2007, 17:19

Witam!
Mam Xedoska 9 2.5 v6 z 1996 r. auto trafiło się z Austrii od pierwszego właściciela.
1.Jakie ma normy spalin nie wiem,bo nie miałem okazji badać.
2.Spalanie 90km / h – ok 7.5 l/100 km
120km/ h – ok 8.5 l/100km
miasto – ok 12-13 l/100km
Pozdrawiam Marcin(Suwałki)
Zapraszam wszystkich miłośników aut japońskich do Klubu Japanese Fanatics. www.japanese-fanatics.com

Miłośnik prawdziwej motoryzacji – wróg pseudo-ekologii
Forumowicz

Od: 27 gru 2007, 22:59
Auto: Były: Mazda 626 2.0 GD
Mazda Xedos 9 KL Manual
Subaru Impreza WRX Sports Wagon GD
Jest: MB E50 AMG

Postprzez zakmil » 15 lut 2008, 23:07

Witam, witam. Kupiłem wczoraj xedosa 9. Przejechałem nią ponad sto kilometrów za jednym razem i jestem zachwycony ale dzisiaj mechanior mi powiedział że kupiłem jednorazówkę. Powiedział mi że mało kto zna się na tych samochodach i że części są okrutnie drogie i ciężko dostępne. W mojej nie mam ogrzewania, gdzieś ucieka mi płyn, duży obieg wody się nie włącza i klekoczą zawory. Jutro sprawdzę stan oleju ale boję się że to dopiero początek problemów. Xedos 9 rocznik 1994 silnik 2 litry V6 skrzynia biegów manualna. Czasem miga kontrolka oleju. Dzisiaj przejechałem dosłownie 4 kilometry i wskazówka temperatury podskoczyła na maksa, okazało się że nie ma płynu. Dolałem ale po chwili w przewodzie nie ma płynu tylko powietrze . Przewód pęcznieje a w zbiorniczku wyrównawczym zaczyna się młyn.Ktoś mi powiedział że to wina zapowietrzonego układu chłodzenia. Jak go odpowietrzyć? Wcześniej miałem mazdę 626 z 86 roku:). Zmiana jest baaardzo poważna:). Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak włączyć tempomat? Dziękuję i pozdrawiam.
zakmil

Postprzez Italiano » 15 lut 2008, 23:13

zakmil napisał(a):Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak włączyć tempomat? Dziękuję i pozdrawiam.

Użyj opcji Szukaj...było już pare razy. Prosze i też pozdrawiam.
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez voytecku » 16 lut 2008, 00:52

Martinez81 napisał(a):Mam Xedoska 9 2.5 v6 z 1996 r. auto trafiło się z Austrii od pierwszego właściciela.

Fajny ten Twoj Xedos :)

Martinez81 napisał(a):1.Jakie ma normy spalin nie wiem,bo nie miałem okazji badać.

Euro2 lub Euro3.

zakmil napisał(a):Witam, witam. Kupiłem wczoraj xedosa 9

Gratulacje, X9 to znakomity wybor (biorac pod uwage stan samochodu). Koniecznie pochwal sie nowym nabytkiem w dziale Nasze Mazdy :)

zakmil napisał(a):Przejechałem nią ponad sto kilometrów za jednym razem i jestem zachwycony ale dzisiaj mechanior mi powiedział że kupiłem jednorazówkę. Powiedział mi że mało kto zna się na tych samochodach i że części są okrutnie drogie i ciężko dostępne

Nie sluchaj go. Czesci sa latwodostepne i wcale nie sa takie drogie. Taki sam silnik byl montowany rowniez w X6 V6. Manualna skrzynia znakomicie sie sprawdza i nie jest awaryjna (chyba, ze niesamowicie katowana).

zakmil napisał(a):Czasem miga kontrolka oleju.

Jesli nie wiesz, ile pali oleju, sprawdzaj codziennie jego poziom.

zakmil napisał(a):Ktoś mi powiedział że to wina zapowietrzonego układu chłodzenia

Jesli dobrze pamietam, po prawej stronie silnika powinien byc zaworek do odpowietrzania.
Tylko nie poparz sie :)

zakmil napisał(a):Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak włączyć tempomat?

Zrob tak, jak Italiano napisal. Umieszczalem w ktoryms watku dokladny opis.

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Postprzez smiena » 5 mar 2008, 00:22

Witam , mam pare pytan dotyczacych mojego Xedosa 9, auto jest z polowy roku 2002 , mam go od miesiaca, na poczatku cisnolem nim strasznie ale jak poczytalem na waszym forum ile problemow mozna miec ze skrzynia to zwolnilem tempo, oto pytania i z gory dziekuje za udzielenie odpowiedzi, dodam tylko ze wczesniej przewertowalem wasze forum i jezeli ktores pytanie sie powtorzy to prosze jednak o odpowiedz.

1) mieszkam w irlandii obecnie i mam kiedownice po prawej stronie, cyfry na predkosciomierzu sa w dwoch wartosciach( mile i km), mile sa oznaczone wiekszymi cyframi a pod nimi kilometry mniejszymi ale licznik przebiegu mam tylko w ... i wlasnie tu pytanie czy mam w milach czy w km ?
2) kolo lewarka do zmiany biegow mam przycisk " TCF OFF" –> co oznacza ten skrot i do czego sluzy(wiem ze do wylanczania TCF zapewne,prosze dokladniej)
3) do czego jest i jak uzywac "Cruise Main" ?
4) wyczytalem ze w ruchu miejscim lepiej uzywac S zamiast D, tak czy nie( chodzi o wieczne korki,max predkosci do 60km/h i znowu korki) ?
5) klimatyzacje moge wlaczyc normalnie albo przelaczyc na tryn "Econo" co on daje i czy warto z tego trybu korzystac ?
6) pod predkosciomierzemi na wyswietlaczu jest skrot jak mysle "ODO" – co on oznacza ?
Obrazek

7) jest jakis bagnet do sprawdzania poziomu i stanu oleju w skrzyni biegow moze jakis sposobi ?
8) sprzet audio, wyczytalem ze montowany byl calkiem niezlej klasy, u mnie jest standard jak mysle tyle ze mam wbudowana vexlarke plyt na 6sz zamiast CD z kaseciakiem, jakiej to marki sprzet byl montowany w tych autach,dokladniej chodzi o rocznik 2002 ?
9) w ktorym roku wyszedl ostatni Xedos 9 i czy byla to jakas specjalna wersja ? chodzi mi o najbardziej wypasiona, zamierzam zmienic na taka jak znajde w Irlandii
Forumowicz

Od: 3 mar 2008, 00:07
Auto: Xedos9 2.5 V6 A/T 2002 r

Postprzez voytecku » 5 mar 2008, 00:43

smiena napisał(a):Witam , mam pare pytan dotyczacych mojego Xedosa 9,

Rowniez witamy :) Wrzuc zdjecia do dzialu Nasze Mazdy i pochwal sie swoim nabytkiem :)

smiena napisał(a):1) mieszkam w irlandii obecnie i mam kiedownice po prawej stronie, cyfry na predkosciomierzu sa w dwoch wartosciach( mile i km), mile sa oznaczone wiekszymi cyframi a pod nimi kilometry mniejszymi ale licznik przebiegu mam tylko w ... i wlasnie tu pytanie czy mam w milach czy w km ?

To juz widac ze zdjecia, ze kierownica jest po stronie pasazera :) Ja stawiam na mile, jako ze one sa glowne na liczniku.

smiena napisał(a):dodam tylko ze wczesniej przewertowalem wasze forum i jezeli ktores pytanie sie powtorzy to prosze jednak o odpowiedz

Wszystko juz bylo walkowane wiele razy na forum, ale co tam, odpowiem. Najwyzej wredny mod i tak wszystko wyrzuci :)

smiena napisał(a):2) kolo lewarka do zmiany biegow mam przycisk " TCF OFF" –> co oznacza ten skrot i do czego sluzy(wiem ze do wylanczania TCF zapewne,prosze dokladniej)

Ten przycisk to TCS OFF i sluzy do wylaczania kontroli trakcji.

smiena napisał(a):3) do czego jest i jak uzywac "Cruise Main" ?

To jest glowny wlacznik tempomatu. Przekraczasz 35 lub 40mil, wlaczasz CRUISE MAIN, a nastepnie SET i autko samo jedzie, wylaczasz hamulcem lub przyciskiem CANCEL. Dokladna obsluga tempomatu rowniez byla opisana.

smiena napisał(a):4) wyczytalem ze w ruchu miejscim lepiej uzywac S zamiast D, tak czy nie( chodzi o wieczne korki,max predkosci do 60km/h i znowu korki)

Ja w miescie zawsze uzywam trybu S. Tak przy okazji, S to Second a nie Sport. Czwarty bieg to odpowiednik 5tki w manualu, nie jest wskazane jezdzic 60km/h na "piatce".

smiena napisał(a):5) klimatyzacje moge wlaczyc normalnie albo przelaczyc na tryn "Econo" co on daje i czy warto z tego trybu korzystac ?

Econo, to tryb ekonomiczny, sprezarka wtedy rzadziej zalacza sie. Teoretycznie mniejszy spadek mocy.

smiena napisał(a):6) pod predkosciomierzemi na wyswietlaczu jest skrot jak mysle "ODO" – co on oznacza ?

ODO to calkowity przebieg.

smiena napisał(a):7) jest jakis bagnet do sprawdzania poziomu i stanu oleju w skrzyni biegow moze jakis sposobi ?

Jest. Znajduje sie po prawej stronie silnika. Taka czarna plastykowa raczka. Mierzenie oleju w ASB rowniez
bylo omawiane.

smiena napisał(a):8) sprzet audio, wyczytalem ze montowany byl calkiem niezlej klasy, u mnie jest standard jak mysle tyle ze mam wbudowana vexlarke plyt na 6sz zamiast CD z kaseciakiem, jakiej to marki sprzet byl montowany w tych autach,dokladniej chodzi o rocznik 2002

Masz zewnetrzna zmieniarke? Chetnie zobacze zdjecie tego. Z reguly byl montowany sprzet BOSE z zewnetrznym wzmacniaczem lub zwykle audio z wewnetrznym (w radio) wzmacniaczem.

smiena napisał(a):9) w ktorym roku wyszedl ostatni Xedos 9 i czy byla to jakas specjalna wersja ? chodzi mi o najbardziej wypasiona, zamierzam zmienic na taka jak znajde w Irlandii

W roku 2002. Niestety, nie znajdziesz nic lepszego w Irlandii.

Co masz po lewej stronie kierownicy (na tej samej wysokosci co sciemniacz zegarow)?

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Postprzez smiena » 5 mar 2008, 11:54

– Dziekuje za odpowiedzi, fotki wrzuce jak tylko przestanie padac (Irlandia)
– Dobrze ze na liczniku jest w milach przebieg, zreszta tak sie domyslalem inaczej spalanie bylo by naprawde duze :)
– popatrzylem po autogieldach i rzeczywiscie moge kupic conajwyzej moj model z 2003 roku
http://www.carzone.ie/used-cars/Mazda/X ... V6/924901/ ,raz spotkalem sie z modelem z roku 2002 wyposarzenie to samo jak u mnie ale na kole kierownicy masa przyciskow,pewnie sterowanie radiem, niestety nie ma chyba modeli z fabryczna navigacja.
– a tu zdjecie radia jakie mam ze zmieniarka jak prosiles, wciskasz "load" i wrzucasz 6 CD, z tego co zauwazylem czyta MP3 ale potem dzieja sie jakies dziwne rzeczy z radiem i przez kolejne 4 dni odmawia posluszenstw i wogole nie widzi plyt nawet CD audio i wypluwa od razu, od dwoch dni dzial normalnie – ciekawemoze cos padlo w nim jak dostalo MP3 ?
Obrazek

– to jest to "sitko" co znajduje sie po lewej stronie kierownicy na tej samej wysokosci co sciemniacz zegarow ale do czego to moze ktos wie ?
Obrazek

– i dla nie majacych takowego bajeru elektycznie lamane lusterka czy moze w Xedosach taka opcja to norma nawet w starszych ?
Obrazek

-a do czego ten wyswietlacz,podczas uruchamiania auta zapala sie na 2sek, widzac obrazek samochodu z kluczykiem i napis "Security", moze to jest od immobilisera, jezeli tak to moj nie dziala bo bryloczek lezy w szyfladzie w domy a auto soe uruchamia :/
Obrazek

– jeszce jedno pytanie na koniec, nie znalazlem nic na forum o filtrach do kabiny, jakie i jak wymienaic o ile takowe sa ?
Forumowicz

Od: 3 mar 2008, 00:07
Auto: Xedos9 2.5 V6 A/T 2002 r

Postprzez Italiano » 5 mar 2008, 21:41

voytecku napisał(a):Wszystko juz bylo walkowane wiele razy na forum, ale co tam, odpowiem. Najwyzej wredny mod i tak wszystko wyrzuci usmiech

Dokładnie...ale nie wyrzuci tylko przerzuci. To temat odnośnie ASB. Dlatego go przenosze do Opini...bardziej tam pasuje. :)

A widze kolega smiena idzie ewidentnie na łatwizne....albo nie potrafi używać poprawnie opcji "Szukaj".

smiena napisał(a):nie znalazlem nic na forum o filtrach do kabiny

Tak...sam wrzucałem fotki gdzie taki filtr się znajduje w kabinie.

smiena napisał(a):– i dla nie majacych takowego bajeru elektycznie lamane lusterka czy moze w Xedosach taka opcja to norma nawet w starszych ?

Xedosy mają chyba wszystkie...Milleńki chyba nie.
smiena napisał(a):jezeli tak to moj nie dziala bo bryloczek lezy w szyfladzie w domy a auto soe uruchamia :/

Immo jest w kluczu, a nie w bryloczku.
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez brooczek » 9 mar 2008, 23:09

Rozważam od dłuższego czasu kupno mazdy xedos9, przeczytałem to wiele opinii nt. wysokich kosztów eksploatacji. Zadałem sobie trud przejrzenia ofert sklepowych a także rynku części używanych. Opinie wielu tutaj piszących okazały się moim zdaniem przesadzone. Istnieje spora liczba części używanych dostępnych choćby na allegro, a sklepy też są pod tym względem nieźle doposażone. Jeśli chodzi o ceny to podam kilka przykładów (xedos9 +):
– Alternator 170pln UŻYWANY
– Aparaty zapłonowe 220-400pln UŻYWANE
– Komputery 249pln UŻYWANE
– Przewody kable zapłonowe 220 NOWE
– kpl. sprzęgłowy(tu stosunkowo drogo) 1169pln NOWY
– Pasek rozrządu 195pln NOWE
itd...

typowe części wymieniane podczas ciągłej eksploatacji mają ceny zbliżone do innych samochodów

Oczywiście ceny są wyższe niż typowych samochodów, podobne do innych samochodów wyższej klasy. Ale czy rzeczywiście granica "przyzwoitości" jest tu przekroczona? chyba nie, patrząc na to co dostajemy w zamian.

Może ktoś mi wytłumaczy na czym polega problem wysokich cen części?
może przegapiłem kilka części rzeczywiście bardzo drogich?

typowe części wymieniane podczas ciągłej eksploatacji mają ceny zbliżone do innych samochodów.

ps. mam trudności ze znalezieniem części układu wydechowego (chyba jest to wyjątek) może ktoś ma pomysł gdzie takowych szukać?
Początkujący

Od: 9 mar 2008, 22:39
Auto: Xedos 9 2.5l V6 24V 94'

Postprzez trojanrob » 10 mar 2008, 09:46

brooczek napisał(a):Może ktoś mi wytłumaczy na czym polega problem wysokich cen części?
może przegapiłem kilka części rzeczywiście bardzo drogich?

Przednie amortyzatory tylko oryginał (800 za szt.) lub regeneracja – zamiennika brak
brooczek napisał(a):typowe części wymieniane podczas ciągłej eksploatacji mają ceny zbliżone do innych samochodów.

Dokładnie, części są już w rozsądnych cenach:
Pamiętam jak kupiłem millenię w 2003 i trzeba było wymienić tuleje metalowo gumowe tylne w przednim dolnym wahaczu – tylko serwis i koszt jednej 400,-pln.
A teraz możan kupić zamiennik w cenie ok 100,– PLN w firmie TEDGUM (polecam tę firmę nawet regenerują elementy metalowo-gumowe).
Obrazek
pozdrowienia
Robert
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 00:44
Auto: była Millenia S 2.3 V6 24v