Szczegółowe wyniki => http://autofoto.pl/blogs/jacobs/archive ... oncap.aspx

www.mazdaspeed.pl
tco_tm napisał(a):Czy powstają jeszcze samochody, które dostają mniej?
Globy napisał(a):w tym pierwszy kategoryzowany według nowych zasad naliczania punktów (ochrona pasażerów, dzieci, pieszych oraz wyposażenie z kategorii bezpieczeństwa aktywnego)
tco_tm napisał(a):w dziedzinie bezpieczeństwa dorosłych pasażerów uzyskała najsłabszy wynik ze wszystkich testowanych samochodów.
fin napisał(a):choć francuzi od dawna robią autka pod testy
Borysss napisał(a):Ale toyka IQ to mnie zaskoczyła
tco_tm napisał(a):Ktoś słusznie zauważył, że wynik IQ porównywalny z samochodami trzy razy większymi i dwa razy cięższymi pokazuje jakimi uproszczeniami obarczone są te testy
Borysss napisał(a):Zawsze się zastanawiałem czemu w tej dziedzinie Japońce były 10 lat za murzynami..Francuzami znaczy oczko
Globy napisał(a):miss klasy średniej, dołączyła do prestiżowego grona najbezpieczniejszych samochodów na świecie
Mateusz L napisał(a):Ja sądzę, że gdyby nie Japońce i masowe wprowadzanie systemów podnoszących komfort i bezpieczeństwo to dziś 4 poduszki mielibyśmy w Lexusie LS,a nie pierwszym lepszym autku miejskim...
W kwestii bezpieczeństwa to Europejczycy wyznaczają standardy, a reszta świata "nas" goni.
Globy napisał(a):koncerny nauczyły się szablonu Euro NCAP
Mateusz L napisał(a):IMO najbardziej wkurzające są punkty za kontrolki pasów bezpieczeństwa itp.
tco_tm napisał(a):samochód wielkości IQ będzie musiał przejąć dodatkową energię od innego, większego pojazdu.
Globy napisał(a):a nawet Renault zyskiwały jedną albo dwie gwiazdki.
Dokładnie to miałem pisać, NCAP niestety stał się szablonem, oczywiście wpływa to na poprawę bezpieczeństwa ale z życiem już jednak ma mniej wspólnego.tco_tm napisał(a):Precyzyjne zderzenie z nieruchomą przeszkodą nie oddaje sytuacji na drodze, gdzie z rachunku prawdopodobieństwa wynika, że samochód wielkości IQ będzie musiał przejąć dodatkową energię od innego, większego pojazdu. Dlatego za bardziej wiarygodne uważam statystyki szwedów, zbierane z rzeczywistych zdarzeń na drodze.
Globy napisał(a):Nie wiem, jakie standardy, skoro pod koniec lat 90. Audi i BMW, a nawet Renault zyskiwały jedną albo dwie gwiazdki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości