Co wozimy w bagażniku?

Pogaduchy motoryzacyjne.

W moim bagażniku:

niczego nie wożę
22
9%
mam fabryczne schowki i wystarczą
22
9%
zdarza się, że rzeczy się przemieszczają
73
30%
korzystam z kosza
47
20%
korzystam z organizera/siatki
29
12%
kupiłbym/kupiłabym kosz
9
4%
kupiłbym/kupiłabym organizer lub siatkę
38
16%

Liczba głosów : 240

Postprzez Globy » 25 lis 2008, 17:29

Cześć,

w ramach pracy przejściowej zbieram doświadczenia użytkowników w celu stworzenia jakiegoś "uniwersalnego systemu mocowania bagażu" w bagażniku samochodowym – w domyśle kosza/pojemnika/organizera.

Przykładowy organizer:
Obrazek

...i kosze:
Obrazek

Chętnych zapraszam do podzielenia się wrażeniami, czy wystarczą Wam gabaryty i rozwiązania (np. siatki lub schowki) fabrycznego bagażnika, czy macie problemy z "fruwającymi" podczas jazdy przedmiotami lub umocowaniem czegoś (np. gaśnicy), czy macie lub przydałby się Wam jakiś kosz lub pojemnik na drobiazgi i większe rzeczy. Mile widziane zdjęcia bagażnika oraz wrażenia związane z przewożeniem dzieci w aucie i niecodziennymi czynnościami (np. siadanie w bagażniku lub na takim koszu) <usmiech>

Czy są na forum pracownicy firmy kurierskiej w celu udzielenia krótkiego wywiadu?
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez PARTYBOY » 25 lis 2008, 17:49

Mam fabryczną siatkę na "luźne" rzeczy. Sprzęt audio jest dobrze przymocowany, pod dywanikiem gąbka aby przedmioty ładnie się układały swoim ciężarem i nic się nie przemieszcza :)
Forumowicz

Od: 14 paź 2007, 19:09
Auto: był FORD PROBE 2 2.0 16V HIGHLIGHT

jest FORD PROBE 2 2,5 v6 GT

jest MAZDA 3 2.0 MZR 2010 USA

Postprzez waldez » 25 lis 2008, 17:52

w tej chwili: odmrażacz do szyb, skrobaczka, szczotka do usuwania większego śniegu, mała skrzynka z narzędziami podręcznymi, przymocowana gaśnica przymocowana do tylnej kanapy i antena od CB
Forumowicz

Od: 26 paź 2008, 20:55
Auto: 323c BA 1,5 16v DOHC 95r

Postprzez Xenocyd » 25 lis 2008, 19:55

U mnie w bagazniku aktualnie znajduje sie klucz do kol, skrobaczka z miotelka, apteczka i zestaw zarowek.
W miare mozliwosci staram sie nie wozic nic ponadto na codzien.
Jak woze wiecej [tiiit] to do tylnej kanapy przyczepiam taki magiczny organizer z kieszonkami – instalacja opiera sie na 4 zatrzaskach ktore trzeba bylo raz przymontowac do kanapy, teraz mozna ich dowoli uzywac jak zachodzi potrzeba.
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez siegu » 25 lis 2008, 20:37

Mam w bagażniku mam tylko kosz :D
Pirdoły (rękawiczki, żarówki, taśmę izolacyjną, szmatkę, apteczkę, gasnice, trójkąt, lewarek, klucz do kół) mam w schowkach w bagażniku ;)
Kilka podstawowych kluczy we wnęce koła zapasowego.
Nic sie nie wala luzem :]
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez chmooreck » 25 lis 2008, 22:46

Trojkąt i apteczkę mam w schowkach, gaśnicę przymocowałem kawałkiem gumy do jednego z zaczepów na siatkę.

Mam siatkę rozpiętą nad podłogą. Jak dla mnie się sprawdza: włożone pod nią przedmioty nie latają. Raz w tygodniu wożę zakupy (spożywka) w dwóch torbach, czasem jakieś mniejsze przedmioty.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Dry » 25 lis 2008, 23:40

No u mnie w bagażniku niestety nie mam żadnych schowków, dlatego wszystko wala sie całym bagaju :) (parasol, gaśnica, trójkąt i apteczka) – ale z drugiej strony w mojej efce przed lataniem tych rzeczy ratuje tylko swoista 'szpara' miedzy podłoga bagażnika a składanymi oparciami :). Chętnie kupiłbym jakiś koszyk.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 maja 2007, 14:10
Auto: 626 GW, 2.0 lpg,
2000 r.

Postprzez Żanetka » 25 lis 2008, 23:46

w moim przypadku krócej by było odpowiedzieć czego nie ma w moim bagażniku ;) Schowki delikatnie ujmując mi nie wystarczają i niestety wszystko lata... I trzeba będzie temu zaradzić :)
Była 626 GE KL | Była 323 BG B6 "małyszolot"; Będzie... :D | Kiedyś zdobywczyni 997 obecnie 69 ;) |
Forumowicz

Od: 7 wrz 2006, 22:19
Auto: mazda 6

Postprzez malutka » 25 lis 2008, 23:50

heh...kto widział mój bagażnik ten wie...
korzystam ze skrzynki i torby na rzepy, tak więc przynajmniej nic nie lata luzem, ale bywa tak że ledwo się domyka ;) <lol>
i dołączam się do Żanet łatwiej by było wymienić czego w nim nie wożę ;)
Obrazek
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
bad girl ;)
Forumowicz

Od: 6 maja 2006, 12:20
Auto: マツダ MX-6 2.0 FS '92

Postprzez PARTYBOY » 25 lis 2008, 23:56

malutka napisał(a):kto widział mój bagażnik ten wie...

czasem wozisz nawet zderzak ;) <diabełek>
Forumowicz

Od: 14 paź 2007, 19:09
Auto: był FORD PROBE 2 2.0 16V HIGHLIGHT

jest FORD PROBE 2 2,5 v6 GT

jest MAZDA 3 2.0 MZR 2010 USA

Postprzez malutka » 25 lis 2008, 23:57

PARTYBOY napisał(a):czasem wozisz nawet zderzak oczko diabelek

:D
z ciekawszych rzeczy to ostatnio wyjęłam parasol plażowy :P (wożony od lipca) ;)
Obrazek
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
bad girl ;)
Forumowicz

Od: 6 maja 2006, 12:20
Auto: マツダ MX-6 2.0 FS '92

Postprzez Adaś » 26 lis 2008, 00:01

Ja wożę subwoofer, który lubi sobie czasem polatać po bagażniku i ... olej <lol>

A zastanawiam się czy nie kupić czegoś takiego jak ma mała bo ostatnio też do zestawu doszedł płyn do felg, czernidło do opon, szczotka do felg, szczotka do odśnieżania, skrobaczka i kulki do paintballa :P
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Żanetka » 26 lis 2008, 00:04

Adaś napisał(a):i kulki do paintballa

<lol> u mnie jest jeszcze namiot <lol>
Była 626 GE KL | Była 323 BG B6 "małyszolot"; Będzie... :D | Kiedyś zdobywczyni 997 obecnie 69 ;) |
Forumowicz

Od: 7 wrz 2006, 22:19
Auto: mazda 6

Postprzez bazyl wspaniały » 26 lis 2008, 00:58

pół tony narzędzi, jakieś płyny, butelki, lewarek na orbitę wchodzi przy każdym zakręcie, pudło ze śrubkami/podkładkami itp, gaśnica, trójkąt, apteczka techniczna, zabawki, koc, butelka po płynie, butelka z płynem, flaszka wódki w połowie pełna ( po imprze mazdobieszczadzkiej <lol> ), ciuchy robocze , czernidło do opon, butla po plaku, gumy na amortyzatory, łącznik stabilizatora... i wiele innych których nie skatalogowałem :D
aha, imadło jeszcze się plonta w okolicy koła zapasowego
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535

Postprzez Jacol » 26 lis 2008, 01:16

bazyl wspaniały napisał(a):aha, imadło jeszcze się plonta w okolicy koła zapasowego

wow
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
Nissan Murano 3,5 V6

Postprzez Riki » 26 lis 2008, 01:48

u mnie jest plastikowy kosz (skrzynka?) która czasami lubi sobie "polatać" po kufrze :P w niej raczej mało wożę.. poza tym wszystko dobrze (oryginalnie) przymocowane i jest OKey :) na tylnej półce jeździ ten oto obywatel:
Obrazek
i nie narzeka <lol> <lol>
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez Gość » 26 lis 2008, 01:58

ja woze wodke i narkotyki :) czasem kogos przewioze <lol>
Gość

Postprzez Dudson » 26 lis 2008, 08:52

Ciekwy temat, myślełm że tylko ja woże tyle rzeczy w bagażniku a tu się okazuje że nie jestem sam ...
Jeżeli chodzi o pytania ankietowe to zdecydowanie żadne schowki mi nie wystarczają.
W moim bagażniku oprócz wyposażenia podastawowego przytwierdzonego w miejsca do tego przeznaczone tj. dojazdówki, podnośnika, klucza do kół, trójkąta, gaśnicy i apteczki :] znajdują się następujące graty: podstawowa rzecz to plastikowa skrzynka, w której to nzalesc można wiele rzeczy ... szmatki, ściereczki, ręczniki papierowe, kosmetyki samochodowe do czyszczenia wszystkiego, zapasowe żarówki, rękawiczki, klucz do świec, lampa przenośna podłączana w gniazdo zapalniczki samochodowej buteleczka oleju (tak na wszelki wypadek ale naszczęscie nie dolewam), duży czarny worek taki jak na śmieci. Oprócz tego w bagażniku mam zawsze duży ręcznik i koc do tego wieszak na ubrania taki montowany do zagłówka fotela (czasami trzeba przewieść jakis gajer), torbe termoizolacyjną na browar, to zostało z lata, i ekologiczną torbe na zakupy (już nie dają foliowych reklamówek w sklepach i dobrze).
Aha ostatnio został jeszcze płyn chłodniczy po wymianie przed zimą, to go też na wszelki wypadek wrzuciłem do bagażnika.
Oprócz tych rzeczy z bagażnika woże zawsze ale to już w innych częściach auta oczywiście skropaczkę do szyb, zmiotke żeby pozbyc się śniegu jak mi auito przysypie, parasol jakąś gąbeczke i ściereczke to szyb chcociaż rzadko tego używam.
Aha w 626 to zazwyczaj jeszcze miałem grilla hahaha ale niestety zginą śmiercią naturalną na lotnisku w Rykach, teraz już nie woże bo 323F ma mniejuszy bagażnik :]
<<<<Nie ma ludzi niezastąpionych... ... ale są niezastąpione samochody!!:)>>>>
Obrazek
Forumowicz

Od: 21 gru 2005, 12:50
Auto: 323F BA KF ;)

Postprzez strOOs » 26 lis 2008, 09:52

Bedzie duzo...

Olej na wymiane (czeka mnie za 500km)
Kierownice od MX-6 GE NOWA
Podkladki pod tablice
Gasnice halonowa
Gasnice proszkowa
Recznik papierowy
Talerzyki jednorazowe
Paski klinowe (wymiana razemz olejem)
Filtr oleju (j.w.)
Plyn do spryskiwaczy
Szczotke do odsniezania auta
Ciuchy do jakichs robot itd
WD-40
Komplet kluczy
Dwie apteczki
Duzo srubek roznego rodzaju (opakowanych w ladne pudeleczka z przegrodkami).
Zapasowe piora wycieraczek
Dwa statywy i monopod
Plak
Spray do uszczelek

Wszystko wrzucone w plastikowy kosz – ale o takim jak na gorze na foto musze pomyslec. Skad taki organizer wziac?

No i standard typu kolo zapasowe, klucz, podnosnik, itd
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
Forumowicz

Od: 17 lis 2005, 00:24
Auto: 323F BJ FP LPG

Postprzez Michał88 » 26 lis 2008, 19:10

Po przeczytaniu powyższych postów wychodzi na to że mam w miarę mało rzeczy w bagażniku :) Staram się wyjmować na bieżąco wszystkie niepotrzebne rzeczy.
Tak więc mam standardowe wyposażenie (dojazdówka, klucz do kół, trójkąt, gaśnica).
Do tego jeszcze plastikowy kosz z rękawiczkami, czernidłem do opon, płynem do spryskiwaczy, linką holowniczą, ściereczką do szyb z mikrofibry, zwykła ściereczka, zmiotką do śniegu i skrobaczką. A i jeszcze mam drugi plastikowy koszyk do którego wrzucam rzeczy jak jestem na zakupach.
Tak czy inaczej wszystko troszkę lata po bagażniku, trzeba będzie kupić jakąś matę antypoślizgową i będzie po sprawie.
zops.na.allegro.pl <– 5% rabatu przy zakupach przez forum
like a shadow
Forumowicz

Od: 13 maja 2008, 16:22
Auto: 323f BA Z5 '96
323 GTX BG BPT 4WD '89