MadziaForever napisał(a):zdachowałem VW Caddy wypadając z zakrętu przy prędkości 140km/h) moge uczciwie powiedzieć że poduszka niebyła mi potrzebna... w takim zdarzeniu niema zadnej dramaturgi..
zato gdybym miał poduche w kierownicy na 100% by wywaliła i pewnie rozwaliła mi łeb.. I to by dopiero było traumatyczne przeżycie
Podczas dachownia poduszka nie ma prawa odpalić w dobrze działającym systemie.
MadziaForever napisał(a):Wbijam sie pod ciężarówke i co? poduszka zredukuje strefe zgniotu? nie..
Pełna racja. Ale weź pod uwagę, że poduszka nie powiększa strefy zgniotu w żaden sposób, nie do tego służy, ona tylko pomaga pasom wychmować ciało...
domin1979 napisał(a):A co do rozwalania głowy airbagiem, to sorry, ale jak ktoś jeździ z poduchą i bez pasów
Przy sprawnie działającym systemie w europejskim samochodzie bez zapiętych pasów poduszka nie powinna odpalić, w nowoczesnych samochodach gdzie jest możliwość kontroli siły działania poduszki może ona zadziałać bez pasów ale nie za mocno.
MadziaForever – weź pod uwagę, że poduszki w BA nie mają kontoli napełnienia i zawsze walą z pełną mocą, nawet przy niedużej sile uderzenia (przypadke Darka).
MadziaForever – ogólnie udowodniono, że poduszki poprawiają bezpieczeństwo i basta, Ci którzy się na nie skarżą przeżyli wypadek i niech się cieszą. Ci którzy nie przeżyli a nie mieli poduszek na 100% chcieli by je mieć... Jeszcze raz powiem: pamiętać trzeba o tym,
że poduszki nie ratują, one tylko pomagają pasom.
Jeśli idzie o technikę działania poduszek powietrznych w nowych samochodach to da się niestety zauważyć, że część producentów idzie w stronę ilości poduszek a nie skuteczności działania (np.: Ford i ich czujnik bezwładnościowy).
MadziaForever napisał(a):w samochodach cywilnych rozwój srodków bezpieczeństwa które wymieniasz.. np pasów.. zatrzymał się w miejscu po wprowadzeniu samonapinaczy.
Poszukaj trochę info o tym jak działają nowoczesne systemy bezpieczeństwa w Renaultach i Saabach – mocno się zdzwisz ile się zmieniło...
Texasso napisał(a):niewyobrażam sobie żebym mógł z czystym sumieniem i bez obaw zostawić dzieciaka w samochodzie sam na sam z taką poduchą
Małego dziecka nie można tak zostawiać – producenci wyraźnie to zaznaczają.
A takie jeszcze Panowie pytanie: jak sądzicie, czy kobiety w ciąży lub ludzie chorzy na serce powinni zapinać pasy i siedzieć na miejscach z poduszkami??
Na koniec napiszę jeszcze to – jak boicie się poduszek i ich nie chcecie to je wyciągnijcie z samochodu i przyślijcie do mnie – przyjmę każdą ilość