cześć
kupiłem mazdę 3 2008 hb przebieg 193 kkm ,kilka dni temu ,chcę wszystkich użytkowników gorąco przywitać
ciężko mi się poruszać po forum więc zaczynam tak.
Niewiele wiem o tym aucie ,jeśli to nie problem to mam kilka pytań:
jaki jest płyn w układzie wspomagania bo u mnie rzadki i czarny i korek wlewu nie trzyma mocno ?
płyn do chłodnicy FL 22 może być zamiennie k2 kuler zielony ?
korek oleju od wewnątrz miał osad ,wyczyściłem ,czy to dlatego że jest łańcuch czy problem z olejem ?
moja mazda 3
Strona 1 z 1
Jeśli pod korkiem masz masło to albo ktoś jeździł na krótkich trasach i silnik często się nie nagrzewał albo dostaje się płyn chłodniczy do oleju. Jak pojeździsz trochę w tym dłuższe trasy i mało się nie pojawi to znaczy, ż jest ok.
Płyn chłodniczy możesz wlać jaki chcesz przy wymianie ale fl22 jest bardzo dobrym płynem.
Płyn wspomagania każdy Dextron III np Mobil ATF 320
Płyn chłodniczy możesz wlać jaki chcesz przy wymianie ale fl22 jest bardzo dobrym płynem.
Płyn wspomagania każdy Dextron III np Mobil ATF 320
ktoś z forumowiczów zna pojemność układów w mazdzie 3 bk 1.6i 2008 ,chodzi mi o to ile oleju silnikowego ,ile płynu do wspomagania ,ile płynu chłodzącego ?
filtry znalazłem takie:
oleju filtron OP 595 albo MAN W67/1
powietrza filtron AP 113/3 albo MAN C3220
kabinowy filtron K1212-2x
olej 5w30 nie wiem jaki ,podpowiedzcie czy mazda 3 jakiś szczególnie lubi
pytanie mam jeszcze odnośnie kierownicy ,moja się klei ,mycie nic nie daje ,trzeba będzie chyba obszyć ,czy macie inne patenty na to ?
czy przełączniki od regulacji świateł,podświetlenia ,DSC są podświetlane (chyba nie)?
filtry znalazłem takie:
oleju filtron OP 595 albo MAN W67/1
powietrza filtron AP 113/3 albo MAN C3220
kabinowy filtron K1212-2x
olej 5w30 nie wiem jaki ,podpowiedzcie czy mazda 3 jakiś szczególnie lubi
pytanie mam jeszcze odnośnie kierownicy ,moja się klei ,mycie nic nie daje ,trzeba będzie chyba obszyć ,czy macie inne patenty na to ?
czy przełączniki od regulacji świateł,podświetlenia ,DSC są podświetlane (chyba nie)?
- Od: 20 lip 2024, 23:36
- Auto: Mazda 3 1.6i 2008
dzięki
Dopisano 22 lip 2024, 14:49:
witam
czy ktoś się orientuje jakie żaróweczki do podświetlenia panelu bocznego z lewej strony (przycisk DSC ,regulacja świateł i podświetlenia ) tam są takie mikro żaróweczki z czerwonymi gumowymi kapturkami ,jak ktoś kupował to proszę o namiar ,jeśli nie znajdę to w zastępstwie wlutuję czerwone diody .
czy po włączeniu świateł mijania zapala się u Was kontrolka świateł mijania (chyba zielona ) u mnie nie ,rozebrałem licznik ale tam są diody smd chyba ,więc dałem sobie spokój .
Dopisano 22 lip 2024, 14:49:
witam
czy ktoś się orientuje jakie żaróweczki do podświetlenia panelu bocznego z lewej strony (przycisk DSC ,regulacja świateł i podświetlenia ) tam są takie mikro żaróweczki z czerwonymi gumowymi kapturkami ,jak ktoś kupował to proszę o namiar ,jeśli nie znajdę to w zastępstwie wlutuję czerwone diody .
czy po włączeniu świateł mijania zapala się u Was kontrolka świateł mijania (chyba zielona ) u mnie nie ,rozebrałem licznik ale tam są diody smd chyba ,więc dałem sobie spokój .
- Od: 20 lip 2024, 23:36
- Auto: Mazda 3 1.6i 2008
Strona 1 z 1