Damian68 napisał(a):o benzynowych nie słyszałem pochlebnych opinii ale zaznaczę opinii.
5 lat jeżdzę Scenic 3 z 1.4TCE (w zasadzie to żona jeździ). Nic z silnikiem się nie działo i nie dzieje. Trudno o opinie na temat silników benzynowych bo na otomoto masz 5szt na 50 diesli. Mało kto mi oczywiście w to wierzy, ale ja w tym aucie jeszcze nic istotnego nie robiłem. Teraz czeka mnie najpoważniejsza usterka – przestał działać tempomat

Auto nie jeździ dużo, ale jeździ codziennie i w warunkach zimowych dostaje po tyłku (kilka rozruchów w ciągu dnia na dystansie kilku km). Z eksploatacji zrobione tarcze tył (z łożyskiem, dlatego o nich wspominam bo to drogie), wymieniona końcówka drążka kierowniczego i poducha pod skrzynią. Oleje, klocki itd, wiadomo. Wszystko sam robiłem, auto jeszcze nie widziało mechanika (tak, w reno to możliwe)

Z głupot które robię od 2 lat i czasu nie mam – ciężko chodzi szyba kierowcy (od nieużywania chyba) i wariują czujniki zapiętych pasów z tyłu (przetarły się kabelki przez składanie foteli). Więcej grzechów nie pamiętam. Ogólnie polecam. Prowadzenie tylko jest specyficzne. Auto dla wilków morskich i fanów żeglowania. Wczoraj wróciłem tym z ferii i mam jeszcze chorobę morską ;)