Elektromobilność – wrażenia, opinie, dyskusja...
Poczułem się wywołany, ale wypraszam sobie taki obelżywy ton – to, że widzę dalej niż na odległość penisa nie oznacza, że jestem świrem mimo tego, że jest to mocno nietypowa postawa wśród zmotoryzowanych.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Opinia_naukowa_o_zmianie_klimatu
Macie swoją spalinomobilność...
Ogniwa w VAG są wymienne między modelami i nie są kodowane, kodowane są moduły (tak samo jak lusterka i inne rzeczy). Oczywiście akumulatory powinny być uniwersalne ale jak UE da taki obowiązek to te same osoby, które teraz szczekają, że tak powinno być będzie mówić, że UE zakazuje innowacyjności i przymusza nas do swojego widzi mi się Warto oddać samochód elektryczny do naprawy do ludzi zajmujących się elektrykami a nie spalinówkami – rozmowa jest zupełnie inna – da się naprawić w sensownych pieniądzach. Ewentualnie jeśli właściciel tego pojazdu nie potrafi znaleźć serwisu BEV to chętnie odkupię ten samochód i sam go zawiozę.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Opinia_naukowa_o_zmianie_klimatu
Macie swoją spalinomobilność...
Ogniwa w VAG są wymienne między modelami i nie są kodowane, kodowane są moduły (tak samo jak lusterka i inne rzeczy). Oczywiście akumulatory powinny być uniwersalne ale jak UE da taki obowiązek to te same osoby, które teraz szczekają, że tak powinno być będzie mówić, że UE zakazuje innowacyjności i przymusza nas do swojego widzi mi się Warto oddać samochód elektryczny do naprawy do ludzi zajmujących się elektrykami a nie spalinówkami – rozmowa jest zupełnie inna – da się naprawić w sensownych pieniądzach. Ewentualnie jeśli właściciel tego pojazdu nie potrafi znaleźć serwisu BEV to chętnie odkupię ten samochód i sam go zawiozę.
Ostatnio edytowano 10 lip 2024, 13:20 przez brii, łącznie edytowano 4 razy
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Dominator napisał(a):https://x.com/status/1810339785933807642
Macie tę swoją elektromobilność ekoswiry
No taaak, bo przecież spaliniaki to są jak czołgi, wcale się nie uszkadzają, wcale nie płoną... a zaraz, statystycznie spaliniaki płoną częściej niż elektryki, jak to możliwe z bateriami które kopniakiem można rozpalić... I tyle w temacie.
Pozdor Myjk
Mnie w tym przypadku bardziej przeraża koszt naprawy i to że nie każdy to naprawi. W konwencjonalnym samochodzie robisz wgniotke w podłodze i olewasz to lub ewentualnie wyklepiesz młotem i zabezpieczysz lakierniczo. Tutaj jest kupa.
Brii nie obrażaj się jak dzieciak z ręką na sercu "ekoswiry" miało wydźwięk bardzo pozytywny w zabawnym tego słowa znaczeniu w moim zamiarze też jestem psychofanem pewnych rozwiązań i rzeczy w życiu więc Was rozumiem. Pisendlow
Brii nie obrażaj się jak dzieciak z ręką na sercu "ekoswiry" miało wydźwięk bardzo pozytywny w zabawnym tego słowa znaczeniu w moim zamiarze też jestem psychofanem pewnych rozwiązań i rzeczy w życiu więc Was rozumiem. Pisendlow
Dominator napisał(a):Mnie w tym przypadku bardziej przeraża koszt naprawy
No jaki przerażony, sprawdź sobie ile w ASO kosztuje silnik do twojego spaliniaka.
Dominator napisał(a): i to że nie każdy to naprawi.
Przecież mechanicy spaliniaków też są wyspecjalizowani, a ty nagle zaskoczony że nie każdy naprawi baterię. Za 10-20 lat większość naprawi, sam jestem zapisany na szkolenie. Póki co nie ma potrzeb aby na każdym rogu był zakład naprawy baterii, bo wbrew pompowaniu bredni przez świry spalinowe, baterie się nie psują.
Dominator napisał(a):W konwencjonalnym samochodzie robisz wgniotke w podłodze i olewasz to lub ewentualnie wyklepiesz młotem i zabezpieczysz lakierniczo.
No tak, typowy brak pomyślunku spalinowego świra z przezartymi przez NOx szarymi komórkami (nie obrażaj się przypadkiem, to takie żartobliwe i pieszczotliwe tylko). Porownujesz jeden z ważniejszych elementów samochodu elektrycznego do kompletnie czegoś innego w spaliniaku. Porównaj jabłka do jabłek i weź ze spaliniaka silnik któremu korba wyjdzie bokiem, albo przemieli się skrzynia biegów -- bo w elektryku takich przywar nie ma w ogóle więc w życiu nie trzeba będzie naprawiać, ani młotem ani lakierniczo. Za to pokaż jak taki silnik z dziurą w bloku młotem i lakierem naprawiasz.
Dominator napisał(a):Tutaj jest kupa.
Kupa to jest w twoim pokręconym myśleniu.
Pozdor Myjk
Oponowanie za jednym bądź drugim rozwiązaniem napędu w samochodach nie patrząc na jego wady to trochę słabe w waszym wykonaniu. Elektryki jak i spalinówki to nie rozwiązanie o które trzeba się kłócić a takie prywatne wycieczki to już naprawdę są słabe...
Dominator napisał(a):Ja tylko o wgniotce w podłodze mówił a tu mi silniki każo wymieniac
Czyli spalinowy świr nie pojmie nawet jak mu wyjaśnić traktując jak człowieka. Widać trzeba tłumaczyć jak krowie na rowie. To spróbujmy ponownie. O wgniotce w podłodze to mówisz w odniesieniu do smroda spalinowego, w elektryku nie jest to tylko podłoga, ale jeden z kluczowych elementów. Zresztą, wbrew temu co ten "specjalista" z twojego filmiku twierdzi, bardzo dobrze zabezpieczony. Tesle przechodziły koszmarne wypadki i jakoś baterie się nie zapalały. Co więcej sam moim Outlanderem PHEV z BATERIĄ W PODŁODZE wylądowałem w rowie wisząc na tejże baterii dokładnie w połowie (wszystkie koła w powietrzu, traktorem mnie sołtys tamtejszej wioski wyciągał) i nic się nie stało, samochód jeździł przez kolejny rok póki mi go nie ukradli i się nie spalił. No ale świry spalinowe wiedzooo lepięę. 20 mln elektryków jeździ po świecie, specjalista odkrył jeden z hgw od czego wgniotkami i już gównoburza, ku uciesze putinka i turbanów którym zależy aby ubić elektromobilność i by dalej być uzależnionym od ich paliw pompując im grube miliardy, bo przecież po co jeździć na prądzie z własnego węgla i własnego (tudzież Europejskiego) OZE.
Pozdor Myjk
Neonixos666 napisał(a):Oponowanie za jednym bądź drugim rozwiązaniem napędu w samochodach nie patrząc na jego wady to trochę słabe w waszym wykonaniu. Elektryki jak i spalinówki to nie rozwiązanie o które trzeba się kłócić a takie prywatne wycieczki to już naprawdę są słabe...
Dokładnie – obrzucanie się błotem jest bez sensu i powinno być stąd wycięte.
Mnie w tej sytuacji irytuje, że ktoś kto ma małe pojęcie o temacie rzuca liczbami z sufitu, jest to traktowane jak prawda objawiona a ludzie temu przyklaskują bez weryfikacji i przekazują dalej jak rzeżączkę.
Dominator napisał(a):"ekoswiry" miało wydźwięk bardzo pozytywny w zabawnym tego słowa znaczeniu w moim zamiarze też jestem psychofanem pewnych rozwiązań i rzeczy w życiu więc Was rozumiem. Pisendlow
OK, ja się za psychofana nie uważam – widzę po prostu w tych rozwiązaniach więcej plusów niż minusów. Niemniej ubodło mnie to mocno bo wydźwięk słowa ekoświr w sieci jest jaki jest – zupełnie nie identyfikuję się z postępowaniem ludzi, którzy tak w sieci są powszechnie komentowani.
Dominator napisał(a):Mnie w tym przypadku bardziej przeraża koszt naprawy i to że nie każdy to naprawi.
Rozpatruj to jednak z trochę innej perspektywy – w przypadku samochodu nowego z AC na klatę bierze to ubezpieczyciel, w przypadku używek w przyszłości części będą znacznie tańsze (efekt skali) a do tego będzie można zarzucić część używaną (tak jak robi się to w ICE). Inna sprawa, że przy wymianie takiego pakietu to nie jest tak że wyskakujesz z kasy za cały pakiet i ona przepada – stary pakiet bez problemu sprzeda się na za niemałe pieniądze pod magazyny energii bądź zdekompletuje na części do napraw innych pakietów.
Tych samochodów na razie jest mało więc i serwisów znających się na rzeczy jest mało ale sytuacja się zmienia – tak samo było z hybrydami i skrzyniami automatycznymi. Żyjemy już na tym świecie trochę i dobrze wiemy, jak na początku trąbiono o tym jakie to są chore koszty jak w dieslu z common railem złe paliwo uszkodzi wtryskiwacze (i były to chore koszty 20 lat temu), potem podobny kwik był ze skrzyniami automatycznymi. Trzeba wyciągnąć wnioski i już nie dać się robić w bambuko takim szamanom straszącym kwotami, szczególnie jeśli nie kupujemy taki samochodów jako nówek.
Takie akcje jak ta którą wyolbrzymił ten typ są skrajnością. Ubezpieczyciele nie są głupi i jakby to było rzeczywiście problemem to koszty ubezpieczeń BEV byłyby wyższe niż ICE a jest odwrotnie. Oni mają ogromną bazę danych tego jakie są rzeczywiste koszty i statystyka zdarzeń. Za samochód elektryczny o wartości nieco większej niż spalinowy mam wyliczoną mniejszą składkę.
Inna sprawa, że typ wykorzystał sytuację, żeby zdobyć kliki i popularność co doskonale mu wyszło, szkoda tylko, że przy tym robi ludziom sieczkę w mózgu. Gdyby istniały media społecznościowe 100 lat temu to kowale straszyliby, że w samochodach jest benzyna a w koniach nie i że samochody się palą. Do tego jak samochodem w coś uderzysz to kasacja i wielkie koszty a konia sobie możesz rozmnożyć i mieć w zapasie. Mam przeczucie, że jakby tak było to samochody wcale by nie zaistniały bo ludzie by się bali
brii napisał(a):Neonixos666 napisał(a):Oponowanie za jednym bądź drugim rozwiązaniem napędu w samochodach nie patrząc na jego wady to trochę słabe w waszym wykonaniu. Elektryki jak i spalinówki to nie rozwiązanie o które trzeba się kłócić a takie prywatne wycieczki to już naprawdę są słabe...
Dokładnie – obrzucanie się błotem jest bez sensu i powinno być stąd wycięte.
Najlepsze jest że spalinoświry zaczynają swoją krucjatę, a potem jak ich się prostuje to płaczą że ich się nakłania, zmusza i jeszcze obraża. Aniołki.
brii napisał(a):Dominator napisał(a):"ekoswiry" miało wydźwięk bardzo pozytywny w zabawnym tego słowa znaczeniu w moim zamiarze też jestem psychofanem pewnych rozwiązań i rzeczy w życiu więc Was rozumiem. Pisendlow
OK, ja się za psychofana nie uważam – widzę po prostu w tych rozwiązaniach więcej plusów niż minusów. Niemniej ubodło mnie to mocno bo wydźwięk słowa ekoświr w sieci jest jaki jest – zupełnie nie identyfikuję się z postępowaniem ludzi, którzy tak w sieci są powszechnie komentowani.
Ja podobnie, drażni mnie po prostu KAŻDY przejaw powielania bredni. Nie mam nic przeciwko spaliniakom tam gdzie to ma ręce i nogi (np. osobówki latające na trasach, czy transport gabarytowy, albo statki dymiące gdzieś na oceanie gdzie jest 1 człowiek na 1000km), ale jak większość spaliniaków ma dzienne przebiegi w okolicach 40km, w większości w cyklach miejskich i mieszanych to jaki ma to sens, szczególnie diesel? Z tej jego sprawności nominalnej zostaje poniżej 20%.
brii napisał(a):Dominator napisał(a):Mnie w tym przypadku bardziej przeraża koszt naprawy i to że nie każdy to naprawi.
Rozpatruj to jednak z trochę innej perspektywy – w przypadku samochodu nowego z AC na klatę bierze to ubezpieczyciel, w przypadku używek w przyszłości części będą znacznie tańsze (efekt skali) a do tego będzie można zarzucić część używaną (tak jak robi się to w ICE). Inna sprawa, że przy wymianie takiego pakietu to nie jest tak że wyskakujesz z kasy za cały pakiet i ona przepada – stary pakiet bez problemu sprzeda się na za niemałe pieniądze pod magazyny energii bądź zdekompletuje na części do napraw innych pakietów.
Tych samochodów na razie jest mało więc i serwisów znających się na rzeczy jest mało ale sytuacja się zmienia – tak samo było z hybrydami i skrzyniami automatycznymi. Żyjemy już na tym świecie trochę i dobrze wiemy, jak na początku trąbiono o tym jakie to są chore koszty jak w dieslu z common railem złe paliwo uszkodzi wtryskiwacze (i były to chore koszty 20 lat temu), potem podobny kwik był ze skrzyniami automatycznymi. Trzeba wyciągnąć wnioski i już nie dać się robić w bambuko takim szamanom straszącym kwotami, szczególnie jeśli nie kupujemy taki samochodów jako nówek.
Takie akcje jak ta którą wyolbrzymił ten typ są skrajnością. Ubezpieczyciele nie są głupi i jakby to było rzeczywiście problemem to koszty ubezpieczeń BEV byłyby wyższe niż ICE a jest odwrotnie. Oni mają ogromną bazę danych tego jakie są rzeczywiste koszty i statystyka zdarzeń. Za samochód elektryczny o wartości nieco większej niż spalinowy mam wyliczoną mniejszą składkę.
Inna sprawa, że typ wykorzystał sytuację, żeby zdobyć kliki i popularność co doskonale mu wyszło, szkoda tylko, że przy tym robi ludziom sieczkę w mózgu. Gdyby istniały media społecznościowe 100 lat temu to kowale straszyliby, że w samochodach jest benzyna a w koniach nie i że samochody się palą. Do tego jak samochodem w coś uderzysz to kasacja i wielkie koszty a konia sobie możesz rozmnożyć i mieć w zapasie. Mam przeczucie, że jakby tak było to samochody wcale by nie zaistniały bo ludzie by się bali
Otóż to, spalinoświry twierdzą że to przez złe elektryki ubezpieczenia poszły w górę, i w ogóle ubezpieczyciele nie chcą ich ubezpieczać bo się boją, a jak już ubezpieczają to za koszmarne pieniądze. Z tym że to kolejne łgarswo świrów spalinowych, bo jak chciałem kupić Teslę MY po tym jak mi ukradli Outlandera, to ubezpieczenie auta wartego 240 tys. policzyli 3500 zł, przy czym jednak dorwałem Outlandera PHEV za 117 tys. (rynkowo wart około 150) który w zupełności mi wystarcza aby w większości (ponad 90%) jeździć na prądzie, więc Tesla w stosunku do tego Outlandera przy takiej cenie (różnica w zakupie ~80 tys.) i wykorzystania (większość prądu praktycznie darmowego) by mi się zwracała 20 lat. Dlatego i tylko dlatego jeszcze elektryka nie mam. Przy kolejnej zmianie, gdzie nowy Outlander PHEV kosztuje więcej niż Tesla, już takich rozterek nie będzie, po prostu nie będzie się opłacało kupować samochodu z silnikiem spalinowym pod maską, wystarczą same baterie. Pytanie tylko czy nie nałożą ceł żeby ratować gófnovolksdojczwagena tak samo jak go uchronili przy aferze dieselgate. Niemniej wracając do tematu, ubezpieczenie 4-letniego obecnie Outlandera PHEV kosztuje mnie 4500 zł. I to tyle z kolejnych bredni o wysokich kosztach utrzymania elektryków.
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):Dominator napisał(a):Ja tylko o wgniotce w podłodze mówił a tu mi silniki każo wymieniac
Czyli spalinowy świr nie pojmie nawet jak mu wyjaśnić traktując jak człowieka. Widać trzeba tłumaczyć jak krowie na rowie. To spróbujmy ponownie. O wgniotce w podłodze to mówisz w odniesieniu do smroda spalinowego, w elektryku nie jest to tylko podłoga, ale jeden z kluczowych elementów. Zresztą, wbrew temu co ten "specjalista" z twojego filmiku twierdzi, bardzo dobrze zabezpieczony. Tesle przechodziły koszmarne wypadki i jakoś baterie się nie zapalały. Co więcej sam moim Outlanderem PHEV z BATERIĄ W PODŁODZE wylądowałem w rowie wisząc na tejże baterii dokładnie w połowie (wszystkie koła w powietrzu, traktorem mnie sołtys tamtejszej wioski wyciągał) i nic się nie stało, samochód jeździł przez kolejny rok póki mi go nie ukradli i się nie spalił. No ale świry spalinowe wiedzooo lepięę. 20 mln elektryków jeździ po świecie, specjalista odkrył jeden z hgw od czego wgniotkami i już gównoburza, ku uciesze putinka i turbanów którym zależy aby ubić elektromobilność i by dalej być uzależnionym od ich paliw pompując im grube miliardy, bo przecież po co jeździć na prądzie z własnego węgla i własnego (tudzież Europejskiego) OZE.
nie zgodze sie. dopoki wszystko reguluje rynek cena wszystko jest ok. tzn jesli ropa jest tansza niz prad to neichw szyscy jezdza na ropie. jesli zaczynaja komuchy maczac we wszystko palce i regulowac co wolno czego nie wolno i jak mamy zyc nigdy nie bedzie dobrze.
niech elektryki sobie zyja we wspoly z smrodami i bez zadnych regulacji prawnych. rynek zweryfikuja czego chca ludzie. nie potrzeba do tego regulacji komunistycznych i systemow kartek doplat czy jak to nazwa.
Myjk napisał(a): Nie mam nic przeciwko spaliniakom tam gdzie to ma ręce i nog
a przeciwko oplatom za auta przeciwko cos masz?
https://moto.pl/Porady/7,115892,3107979 ... lacji.html
ogolnie traktuje sie co2 jakby to byla jakas trucizna.
a co2 jest potrzebne do zycia.
ja rozumiem walke z tlenkami siarki i azotu. to ma jakis sens. ale budowanie negatywnej narracji wokol co2. chore. i nigdy tego nie zrozumiem. no moze wtedy jak po ozonie co2 znajda sobie kolejny powod do straszenia.
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
piwo napisał(a):nie zgodze sie. dopoki wszystko reguluje rynek cena wszystko jest ok.
Nie zgadzam się – wolny rynek bez granic tworzy patologie/monopole i szuka miejsc na przerzucenie kosztów na kogoś innego. Nie będę miał problemu ze spalinowymi jeśli spaliny będą zbierać w zbiorniku i zawozić je do zakładu utylizacji albo przynajmniej wypuszczać poza miastem. Oddajemy w zamian za tanią ropę zdrowie – to nasz koszt który nie jest wkalkulowany w cenę ropy ale jak najbardziej ponosimy go w kosztach leczenie/krótszym życiu. Do tego rynek paliw nie jest wolny – jest OPEC i on reguluje ceny a nie wolny rynek.
piwo napisał(a):jesli zaczynaja komuchy maczac we wszystko palce i regulowac co wolno czego nie wolno i jak mamy zyc nigdy nie bedzie dobrze
Piwo – Somalia zaprasza – chyba nie ma kraju w którym panuje większa wolność. Jak chcesz to Ci nawet kupię bilet.
piwo napisał(a):ogolnie traktuje sie co2 jakby to byla jakas trucizna.
a co2 jest potrzebne do zycia.
ja rozumiem walke z tlenkami siarki i azotu. to ma jakis sens. ale budowanie negatywnej narracji wokol co2. chore. i nigdy tego nie zrozumiem. no moze wtedy jak po ozonie co2 znajda sobie kolejny powod do straszenia.
Jeszcze powiedz, że ziemia jest płaska.
Wrzucałem wyżej linka do tego jak wygląda straszenie i co tym sądzą ludzie, którzy pojęcie o temacie mają. Straszenie to jest płonącymi bateriami.
Ostatnio edytowano 11 lip 2024, 10:03 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
ok to walczmy z tlekami i benzenami a nie z co2. co2 jeszcze w tym stezeniu co mamy czyli promilowym jeszcze nikogo do lekarza nie wpedzilo. co najwyzej pomaga roslinom rosnac.
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
piwo napisał(a):nie zgodze sie. dopoki wszystko reguluje rynek cena wszystko jest ok. tzn jesli ropa jest tansza niz prad to neichw szyscy jezdza na ropie.
Nie wiem gdzie ty żyjesz, ale w Polsce przejechanie 100km na prądzie jest TAŃSZE niż przejechanie na paliwie niezależnie od rodzaju -- i to mimo że mamy najwyższe ceny prądu w Europie, szczególnie jak uwzględnić siłę nabywczą. Prąd możemy produkować sami, a paliwa musimy kupować, bo Europa swoich złóż nie ma, a Polska to już w ogóle leży i kwiczy. Jedyne co mamy to węgiel, którego zasoby mamy na dłużej niż jest szacowane zasobów ropy. To pytam się ponownie, choć odpowiedzi logicznej się nie spodziewam, po cholerę pompować kasę ruskim i turbanom (względnie amyrykańcom) za paliwa, skoro mamy swoje zasoby i całkiem nieźle rozbudowane już OZE, skoro zużycie węgla nam spada? A swojego ukochanego spaliniaka na ruską ropę zasilisz jakoś z OZE, tak jak ja swojego gdy ponad 50% jeżdżę na słońcu i wietrze?
piwo napisał(a):jesli zaczynaja komuchy maczac we wszystko palce i regulowac co wolno czego nie wolno i jak mamy zyc nigdy nie bedzie dobrze.
niech elektryki sobie zyja we wspoly z smrodami i bez zadnych regulacji prawnych. rynek zweryfikuja czego chca ludzie. nie potrzeba do tego regulacji komunistycznych i systemow kartek doplat czy jak to nazwa.
Oczywiście, żyjmy dalej w syfie, trujmy się, a potem wydawajmy pieniądze na leczenie i pompowanie w koncerny farmaceutyczne. Te "komuchy" jak to nazywasz do tej pory wiele regulacji wprowadziły, dzięki temu w Wiśle czy Odrze po wielu latach zagrożenia można się bezpiecznie kąpać, w końcu zaczynamy oddychać czystym powietrzem dzięki eliminacji kotłów i innych pieców w których pali się czym popadnie. Zużywamy mniej energii na ogrzewanie domów bo zaczęto je ocieplać, a ty będziesz bredzić o "lewactwie" i "komuchach". Niby stary a jednak głupi, skoro nie pamiętasz czym się charakteryzowała komuna. Jak ci się Europa nie podoba, to jedź sobie do ruskich, tamtejsza władza w pupie ma co ludzie jedzą, czym oddychają etc.
Pozdor Myjk
tak. tansze. dolicz jeszcze koszt zakupu. taki hatback nowy w 2019 bez oplat unijnych to byl koszt 60tys zl.
obecnie elektryki zaczynaja sie od ilu 140tys zl? za gorszej (mniej miejsca w srodku) jakosci auto?
ile by trzeba nabic kilometrow (pol miliona) by to sie zrownalo?
a nie uwazasz ze rownie dobrze mozemy tankowac do spalinowych np polski spiryt i polski rzepak?
nie musimy isc w prad. nie byloby to madrzejsze dla Polski?
juz pomijam fakt ze atomowka lub trzy potrzebne na gwalt.
obecnie elektryki zaczynaja sie od ilu 140tys zl? za gorszej (mniej miejsca w srodku) jakosci auto?
ile by trzeba nabic kilometrow (pol miliona) by to sie zrownalo?
a nie uwazasz ze rownie dobrze mozemy tankowac do spalinowych np polski spiryt i polski rzepak?
nie musimy isc w prad. nie byloby to madrzejsze dla Polski?
juz pomijam fakt ze atomowka lub trzy potrzebne na gwalt.
piwo napisał(a):ok to walczmy z tlekami i benzenami a nie z co2.
Skoro uważasz, że CO2 jest potrzebne do życia i nie szkodzi to zamknij się w garażu i włącz samochód. Pozbądź się wentylacji w pomieszczeniach i powiedz ludziom z misji Apollo 13, że niepotrzebnie się bali o CO2 bo przecież CO2 to życie. Wenus jest świetnym przykładem mówiącym o tym co robi CO2 z klimatem.
piwo napisał(a):ok to walczmy z tlekami i benzenami a nie z co2.
Przecież właśnie z tym głównie jest walka, z ochroną ludzi przed niską emisją z rur wydechowych. To wy, spalinoświry, ciągle pompujecie tylko i wyłącznie temat CO2 pomijając kompletnie resztę.
piwo napisał(a):co2 jeszcze w tym stezeniu co mamy czyli promilowym jeszcze nikogo do lekarza nie wpedzilo. co najwyzej pomaga roslinom rosnac.
Niech skiełznę...
Pozdor Myjk
ludzkosc nie jest w stanie doprowadzic do takiego stezenia dwutlenku wegla przez milion lat.
obecnie zdaje sie wynosi stezenie 0,04% a dawka duszaca to 5%.
dwutlenek węgla stanowi 0,04 proc. atmosfery i wzrósł z 0,03 proc. w ciągu ostatnich kilku dekad.
https://demagog.org.pl/fake_news/co%E2% ... aly-swiat/
czyli jak przez tysiaclecia udalo nam sie wymusic wzrost z 0,03% na 0,04% to wszystko.
dwutlenek węgla stanowi 0,04 proc. atmosfery i wzrósł z 0,03 proc. w ciągu ostatnich kilku dekad.
czyli jak przez tysiaclecia udalo nam sie wymusic wzrost z 0,03% na 0,04% to wszystko.
piwo napisał(a):rynek zweryfikuja czego chca ludzie
Nie wiem czy pamiętasz, że benzyna kiedyś była ołowiowa i tego chciał rynek. To co chce rynek często niestety nie jest tym co jest dla nas dobre. Przykładów można mnożyć, życie nie jest proste i bezwzględnie prosty rachunek ekonomiczny to nie wszystko. Dodatkowo wiara w to, że rynek się sam reguluje jest tak naiwna, że strach się bać...
piwo napisał(a):ludzkosc nie jest w stanie doprowadzic do takiego stezenia dwutlenku wegla przez milion lat.
Czemu ignorujesz temat globalnego ocieplenia?
piwo napisał(a):ludzkosc nie jest w stanie doprowadzic do takiego stezenia dwutlenku wegla przez milion lat. obecnie zdaje sie wynosi stezenie 0,04% a dawka duszaca to 5%.
czyli jak przez tysiaclecia udalo nam sie wymusic wzrost z 0,03999% na 0,04% to wszystko.
Czyli podważasz jednak globalne ocieplenie, bo przecież pewnie żyjesz na płaskiej ziemi -- a do tego jeszcze znowu pompujesz tylko i wyłącznie temat CO2 pomijając inne zagrożenia z tytułu niskiej emisji z rur samochodów spalinowych i faktu że paliwa musimy za grube pieniądze kupować od ruskich i turbanów, którzy za tę kasę ludzi rakietami mordują a ci drudzy sobie wyspy z pasku sypią, jachty kupują wielkości twojego domu (o ile go w ogóle masz, bo jak mieszkasz w bloku to przelicz wielkość jachtu x10 twoich mieszkań) ze złotymi sedesami bo kasą srają na prawo i lewo, to nie wypada do zwykłego ceramicznego kibla walić. Jak pisałem, to akurat typowe dla spalinoświrów.
Pozdor Myjk
piwo napisał(a):czyli jak przez tysiaclecia udalo nam sie wymusic wzrost z 0,03999% na 0,04% to wszystko.
Przeczytałeś ten artykuł? Nie manipuluj – nie 0,03999% na 0,04% tylko z 0,02855% na 0,042657%. Rozumiesz procenty? Potrafisz powiedzieć o ile procent to był wzrost?