Teść w Grecji chce mi oddać samochód bo kryzys tam i nie ma sensu sprzedawać itp.
I wychodzi na to że są dwie możliwości sprowadzenia tego samochodu na kołach:
Spisujemy umowe kupna sprzedaży, on wyrejestrowuje auto wykupuje tablice żółte lub czerwone, OC i wracam do Polski i mam ileś tam dni na rejestracje i opłaty itp.
Ale z racji tego że tablice i OC kosztuje ok 150-200E chciałbym to jakoś obejść.
Chciałbym wrócić samochodem na greckiej rejestracji do polski ALE no właśnie i co dalej:
1. Najpierw jade na badania techniczne na greckich rejestracjach.
2. Udaje się do urzędu w celu opłaty akcyzy no i tu pojawia się problem bo potrzebuje dokumentu o wyrejestrowaniu samochodu z Grecji.
Jak to rozgryźć? może to jest prosta sprawa dla kogoś kto sprowadził i zarejestrował choć jeden samochód
Ja to rozumiem tak, że jak przyjade do polski samochodem na greckich blachach to najpierw pojechać na przegląd potem zdjąć tablice i wysłać do grecji w celu wyrejestrowania samochodu no i potem odeślą mi dokument o wyrejestrowaniu i udaje się z tym do Urzędu celnego?
Czy takie coś przejdzie i nie będzie potem problemu w Wydziale komunikacji tego typu że przegląd był robiony na rejestracji a potem ich nie ma itp.