Na początek – jeśli zgrzeszyłem tematem nie w tym miejscu, proszę o przesunięcie
Zaczynam powoli rozglądać się za samochodem dla siebie, chciałem więc prosić o Wasze sugestie, bo może jest marka/model o którym nawet nie myślę a warto byłoby rozważyć.
Jako że dopiero w przyszłym roku zacznę jazdy testowe, pragnę stworzyć sobie możliwą listę samochodów, i poznać Wasze opinie o modelach, silnikach, skrzyniach biegów, jakośći wykończenia, doświadczeń z samochodami, serwisami, kosztami tychże itd.
Szukam wygodnego, przestronnego samochodu. Ma służyć do codziennej jazdy do pracy, a w przyszłości – być rodzinnowozem
Rozważam zakup auta na przynajmniej 10 lat, toteż jedną z ważnych kwestii jest bezawaryjność, nawet jeśli byłaby okupiona wyższą ceną.
Skoro przy cenie jesteśmy, gra ona ważną rolę, ale ponieważ mówimy o jazdach próbnych w końcówce roku 2017, oraz możliwym zamówieniu na 2018 (z uwzględnieniem wyprzedaży rocznika 2017), nakreślmy budżet w okolicach 130-150 tys. zł, tak by wykluczyć ekstrawagancje pokroju Porsche Cayenne. Szukamy samochodu w rozsądnej cenie w stosunku do jakości wykończenia i wyposażenia
Możliwości to zakup nowego samochodu, bądź rocznego/dwuletniego używanego. Mogą być testówki, jeśli marka ma ogólnie opinię niezawodnej (Mazda, Subaru), a egzemplarz nie jest skatowany.
Na początek kilka rzeczy których szukam w samochodzie:
– silnik benzynowy – przy odległości do pracy 13km i jeździe przez zakorkowane miasto, diesel z jego DPFami i innymi ustrojstwami, wymagającymi regularnych przelotów autostradowych, zwyczajnie odpada (chyba że się mylę? Jestem otwarty na agrumenty
– automat (nie będę wybredny – DCT, CVT, jestem otwarty na nowości); ponieważ jeżdżę po zakorkowanym Krakowie, manual już dawno mi zbrzydł i kijem w nowym aucie nie tknę;
– pełne światła LED (bo jestem leniwy i nie chce mi się wymieniać żarówek
– system infotainment zdolny połączyć się z telefonem, odtwarzać MP3 z telefonu/klucza USB/karty SD; byłoby ładnie gdyby był sparowany z dużym wyświetlaczem (2014 Kuga z jego 5-calowym żartem od razu odpada);
– dobre nagłośnienie (bo tkwiąc w korku przynajmniej zrekompensuję sobie stracony czas słuchając ulubionej muzyki w dobrej jakości
– może być 4x4 (Outlander, Forester), ale nie musi – po mieście w zupełności wystarczy FWD;
– podgrzewane fotele (miło gdyby kierownica również była podgrzewana) – bo zanim auto się w środku nagrzeje jednak chwila mija, a ja już jestem w takim wieku gdzie człowiek ceni sobie komfort
Nie interesują mnie żadne okna dachowe, nawigacje producenta czy systemy typu asystent pasa ruchu, monitorowanie martwego pola czy inne bzdety które są zupełnie niepotrzebne jeśli się zwraca uwagę na to, co się dzieje na drodze. (Wyjątkiem jest monitorowanie ruchu poprzecznego przy cofaniu, czy kamera cofania – te dwa są bardzo pożyteczne). Dobrze byłoby móc z nich po prostu zrezygnować, aczkolwiek po wstępnym sondowaniu ofert różnych marek wygląda na to, że będzie bardzo trudno znaleźć samochód, od ceny którego można odjąć takie zbędne systemy, pozostając przy lepszym wyposażeniu. Innymi słowy – wszystko jest teraz w pakietach, za które trzeba płacić jeśli chce się tylko jedną rzecz, co jest po prostu chore i nosi znamiona sztucznego windowania ceny.
Dodam również, że nie interesują mnie kombi, bo wielkość bagażnika to jedno, ale wysokość pojazdu (progu załadunkowego) i bagażnika to totalnie inna sprawa. Poza tym, czy ktoś z Was widział wysokość krawężników w Krakowie? Zostajemy w segmencie SUV
Przejdźmy więc do sedna: poniżej przedstawię swoje wstępne typy, proszę o Wasze opinie. Z chęcią też usłyszę o innych modelach, tak by dodać do zestawienia. A nóż znajdzie się jakiś niespodziewany faworyt
PS: Podane ceny są bez żadnych upustów, promocji, ze strony producenta – wiadomo, że finalna cena zakupu to zupełnie inna bajka, i może zdarzyć się tak, że faworyt odpadnie w porównaniu z autem niżej na liście, ale oferowanym w lepszej cenie.
Mazda CX-5 (nie mogłem zacząć od niczego innego
SkyPassion 2.0 150KM 6AT 4x2 – kolor biały, podstawowy – 132.000zł (dane ze strony Mazdy)
Za: doskonały wygląd, (w mojej ocenie) ładne wykończenie wnętrza, tradycyjny automat, pełne światła LED (włącznie z przeciwmgielnymi), Mazda Connect (mnie się podoba jego działanie w CX-3); w ogólnym ujęciu wydaje się oferować najwięcej za żądaną cenę;
Przeciw: relatywnie mniejszy samochód (ale jak wypada pod względem odczuwalnej ilości miejsca w stosunku do konkurencji? Do sprawdzenia podczas jazd/czekam na Wasze opinie
Pytania: jakieś choroby wieku dzieczięcego? Wady modelowe? "Ten typ tak ma?"
Hyundai Tucson
Style 1.6 T-GDI 7DCT 4WD – kolor biały, podstawowy – 141.990zł
Za: 4x4, DCT, światła LED (poza drogowymi), podgrzewana kierownica, koła 17" (może nie wyglądają lansersko, ale oznacza to niższy koszt zakupu nowych opon), sporo rabatów i możliwości negocjacji cenowych; znajomy dostał Tucsona na 24h do dokładnych testów bez najmniejszego problemu ze strony dilera;
Przeciw: słabsze (acz nie słabe) wykończenie wnętrza (CX-5 czy Sportage mają przyjemniejsze plastiki), silnik benzynowy turbo (jak z żywotnością?)
Pytania: jak z niezawodnością Hyundaia? Koszty serwisów? Opinie?
Kia Sportage
GT Line 1.6 T-GDI 7DCT 4WD – kolor granatowy Planet Blue, podstawowy – 125.990zł
Za: lepsze materiały niżw Tucsonie, ciekawa stylistyka (acz nierówna, z eleganckim tyłem, a przodem jak z Anime...),
Przeciw: w podanej cenie tylko światła do jazdy dziennej, przeciwmgielne i tylne LED (a akurat w kwestii świateł mijania LED robi dużą różnicę – tu tylko Xenon), 19-calowe koła (wiem, wygląda lepiej, ale wymiana opon mocno wali po kieszeni...), słaba możliwość negocjacji cenowej ze względu na dużą sprzedać Sportage (sprawdozdanie znajomego, tego od Tucsona)
Subaru Forester
Platinum 2.0XT CVT 4WD – 164.160zł (przy obecnym kursie euro, bo Subaru podaje ceny tylko w €)
Za: świetny napęd 4x4, bezawaryjność Subaru, wolnossąca benzyna, męski wygląd (lol, jak to brzmi
Przeciw: Najwyższa cena w zestawieniu (jak do tej pory), trochę wypadająca poza założony budżet...
Pytania: Koszty przeglądów? (odnoszę wrażenie że Subaru jest droższe w tej kwestii)
Mitsubishi Outlander
Intense 2.0 4WD CVT – biały niemetalizowany – 118.990zł
Za: najniższa cena w zestawieniu, jeden z większych samochodów w zestawieniu (jak przełoży się na ilość miejsca wewnątrz – do sprawdzenia), dość dobre wyposażenie jak za oferowaną cenę;
Przeciw: starsza konstrukcja która przeszła niedawno radykalny face-lift, CVT działające jak typowe CVT (daleko mu do konstrukcji Subaru), wersja Intense nie ma wyświetlacza dodykowego LCD;
Notki: bogatsze wyposażenie – IntensePlus – ma kamerę cofania zamiast czujników (czyli czujniki odpadają – dziwne...), przednie światła LED, dostęp bezkluczykowy i system audio Rockford-Fosgate, i kosztuje 14 tys. więcej. W tej cenie dostaję też okno dachowe (którego nie chcę), felgi 18" (bez których też przeżyję), trzeci rząd siedzeń (którego kompletnie nie potrzebuję), czy wreszcie ośmiocalowy ekran LCD (który powinien być już w aucie kosztującym prawie 120 tys. zł!). Innymi słowy – dopłaciłbym 5-8 tys. zł za to czego chcę, bez zbędnych rzeczy, zamiast tego mam tylko pełen pakiet kosztujący więcej niż bym chciał. Ysz.
Toyota RAV4
Style 2.0 Multidrive 4x4 – biały, podstawowy – 136.400zł (+5200 za system multimedialny i czujniki parkowania przód/tył – 141.600zł)
Za: niezawodność Toyoty, full LED, świetnie rozplanowane wnętrze, 4x4 (jest opcja 4x2 , ale albo w droższym dieslu, albo jeszcze droższej hybrydzie...)
Przeciw: właściwie to na razie nie widzę żadnych przeciw
Notki: hybryda warta rozważenia ze względu na niskie spalanie w mieście, ale bez polowania na okazję cenową jest zwyczajnie zbyt droga w wersji wyposażenia której chcę (choć i tak tańsza niż Forester...).
Seat Ateca
Style 1.4 TSI DSG – Billa White – 118.970zł
Za: bardzo bogate wyposażenie w powyższej cenie (łącznie z podgrzewaną przednią szybą, full LED, elektrycznie sterowanymi, podgrzewanymi welurowymi fotelami, elektryczną klapą bagażnika, systemem infotainment z ośmiocalowym wyświetlaczem i 10ma głośnikami, klimą dwustrefową etc.); ogromne możliwości dowolnej konfiguracji akcesoriów, niezakmnięte w pakietach;
Przeciw: nowy model – negocjacje cenowe mogą być mocno ograniczone
//--
Samochody które nie weszły do zestawienia (niektóre na razie, niektóre na zawsze
Honda CR-V – zwyczajnie muszę się jej jeszcze przyjrzeć;
Ford Kuga 2016 (face lift) – za mało informacji o wersji po lifcie, z ośmiocalowym ekranem systemu SYNC3; do przyjrzenia się jak pojawi się więcej testów;
Suzuki S-cross/Vitara – do przyjrzenia się;
Skoda Kodiaq – nowość, za mało informacji/testów by zdecydować czy ląduje w rankingu, aczkolwiek gama silnikowa VW nie napawa optymizmem;
Seat Ateca – znowu, TSI+DSG = dziękuję, a szkoda bo wizualnie bardzo fajny, wyposażenie też całkiem dobre, w całkien niezłej cenie; już nieważne – po argumentach za TSI+DSG wraca do możliwych
Volkswagen Tiguan – silniki TSI+DSG = kijem nie tykam; poprawka – już tykam kijem
Audi Q2 – właśnie przejrzałem ofertę – w cenie od 104 tys. zł dostaje się samochód z... niczym. Nie wiem jak można żądać 104 tys. zł za felgi stalowe czy manualne lusterka bez ogrzewania, jeśli tak ma wyglądać "premium" to serdecznie dziękuję za taką ofertę.
BMW X3 – bardzo podobnie jak Audi;